Po ostatnich szybkich wzrostach jak i szybkich spadkach przez parę dni niewiele się działo. Wczoraj znowu pojawił się pewny obrót sugerujący, że co niektórzy może wiedzą o kolejnym dobrym dla spółki kontrakcie, który może spowodować podobne podbicie kursu jak ostatnio (może tym razem nie chwilowe - ale aby tak było możliwe to ktoś grubszy przebudowujący portfel musi przestać sypać akcjami). Jest też opcja że to gra pod wyniki za Q3. Sporo dużych kontraktów w nich się będzie mieścić więc powinny być lepsze niż za 3Q 2014 (0,07 zysku na akcje) oraz dużo lepsze niż za 2Q 2015 (0,04 zysku na akcje). Można więc założyć, że będzie to co najmniej 0,10 zysku na akcje - uzyskamy w ten sposób 0,15 zysku na akcje za ostatnie 4 kwartały co daje w tej chwili C/Z = 3,2 !! C/WK = 0,5!! i ROE większe jak 15%. To pokazuje że spółka się rozwija i jest skrajnie niedowartościowana. W dodatku prognozy dla branży budowlanej na następne lata są bardzo optymistycznie. Także fundamentalnie wygląda to znakomicie, jedynym problemem jest, że ktoś wysypuje papier przy każdym wzroście. Pozostaje liczyć że powoli przestaje już mieć czym sypać, a wtedy kurs puści i poleci na poziomy zgodne z wyceną C/Z C/WK czyli minimum 1.50zł. A znając specyfikę NewConnect będzie to dużo wyżej, gdyż masa tutaj spółek skrajnie przewartościowanych.
Od strony technicznej papier też wygląda dobrze. Ostatnie krótkoterminowe ruchy można odczytać, że na poziomie 0,37 jest opór, po dwukrotnym dojściu do tego poziomu kurs odbijał rysując podwójne dno. Wczorajsze podejście do 0,49 sugeruje koniec ruchu poniżej tych poziomów, które trwają od 16 września i możliwy kolejny wystrzał do ostatnich poziomów 70-groszowych lub wyżej.
Ale jak wiadomo, wszystko może się wydarzyć. Zapewne mocny ruch się zacznie gdy się pojawi dobre info lub wyniki w listopadzie, ale przy małym kawałku free float nie każdy wtedy może się załapać na papier po promocyjnej cenie.
No i zgodnie z tym co pisałem pojawiło się dobre info i również zgodnie z tym co pisałem ktoś pozbywający się papiera z tego skorzystał od razu blokując kurs na 49gr i wysypując papier co widać na poniższych zdjęciach. Nie przypadkowe są liczby akcji wystawionych po 49 gr z końcówką 657 - pokazuje to że są wystawione przez tego samego gracza:
Jednak jestem pozytywnie do tego nastawiony. Kiedyś ten co sypie - wysypie się ze wszystkiego i kurs poleci co najmniej na poziomy o których wcześniej pisałem. Do tego czasu każdy kto ma ochotę łatwo zarobić może skorzystać i wejść lub dokupić po promocyjnej cenie. Sam wczoraj zaryzykowałem i dokupiłem, a dzisiaj po informacjach i obserwowanym ruchu załadowałem za tyle ile mi się udało zgromadzić wolnych środków i skorzystałem z promocji od sypiącego :) Aż żal że akurat teraz kilka innych spółek jak Bioton, Polnord czy JWC w ostatnich dniach tak zwyżkuje, że żal mi sprzedawać akcji tych spółek. Ale jeśli tylko tam wzrosty osłabną zapewne zrealizuje zyski a za zarobiony kapitał tutaj dotankuje. O ile jeszcze zdążę, bo jak widać inni powoli też zauważają tą spółeczke :)
Piękna analiza.czapki z głów. Siedzę na tej spółce już ponad pół roku, ukryciak też tu jest prawie cały czas. Swojego czasu zaczaił się na 0,4 zł i też długo blokował, jego zniknięcie zawsze wiąże się z szybkim wzrostem i szybkim spadkiem, pewnie wrzuca wtedy akcje w locie. te 0,49 już stało od dawna jako ukryciak, tylko nikt intensywnie jak dziś nie napierał. Mam poważne podejrzenia, że sypaczem jest fundusz cypryjski, tylko nie wiem, czemu nie zgłasza progów, lub możliwe, że zaraz będzie musiał zgłosić jak jeszcze poskubią ludzie akcje od niego. Oczywiście wierzę, że papier jest w stanie kosztować parę złoty, ale za kilka lat na co czekam cierpliwie.
Zgadzam się z Tobą. Jest duże prawdopodobieństwo, że fundusz sypie tutaj już bardzo długi czas. Patrząc, że free float to około milion akcji, nie jest możliwe by ktoś nie zgłoszony w akcjonariacie przez taki okres czasu w taki sam sposób sypał. Z obecnego akcjonariatu faworytem jest zdecydowanie AJW Investment Ltd., który już nawet nie pojawia się w raportach dotyczących procent głosów na kolejnych ZWZ Spółki. Ostatni raz pojawił się w raporcie 14.08.2013 (https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2013-08/14.08.2013_Tamex_ESPI_wykaz_akcjonariuszy_po_WZ_201308141707249102.pdf). Według dostępnych informacji jego stan obecny posiadanych akcji jest taki sam jak wtedy. Dobrze wiemy, że jest to niemożliwe, a tak jak wspomniałem w kolejnych raportach AJW Investment Ltd nie jest już wymieniane. Także jest tutaj coś na rzeczy i z różnych przyczyn są pewne nieścisłości, tak by jak najwięcej zarobili ci co mają zarobić, a nie drobni inwestorzy.
Jednak w mojej opinii, obserwując że wcześniej na spółce się coś działo raz na pół roku i kurs wracał do stałego poziomu, a teraz mamy drugi raz zwiększone obroty w ciągu miesiąca, to może być końcówka tej promocji. Albo już się skończą akcje do sypania - w końcu przy dobrym obrocie nie jest ich tak dużo, a dobre obroty przy takiej częstotliwości informacji jak ostatnio powinny się utrzymać. Albo jakiś grubszy inwestor odkupi pakiet od sypacza. W końcu kwestia czasu i powinien się tym ktoś grubszy zainteresować. Jak widać Investor FIZ już całkiem niedawno się zainteresował. Także możliwe, że to końcówka ciszy przed burzą i lada chwila będzie wystrzał.
No coś rzeczywiście lepiej się kręci papier, może sprawi trochę radości (no i kasy). Rosną obroty a nie rośnie cena, czy to znaczy, że grzejemy silniki?
Także dokupiłem w promocji. Robi się ruch, jest popyt, a patrząc na fundamenty będzie coraz większy. Wkrótce grubasowi skończą się akcje do sypania a wtedy rakieta na poziomy wskaźnikowe co najmniej. Myślę, że widząc perspektywy można liczyć realnie na cene 2-3zł w przyszłym roku. Chodź znając specyfikę NewConnect po cichu liczę, że się uda napompować kurs ponad wskaźniki. Pozdrawiam.
Bałem się, że po zbliżeniu do granicy 50gr znowu nas czeka miesiąc sypania i kiszenia. Jednak sypanie niespecjalnie widać. Ci co sprzedają albo się tego sypania boją i uciekają póki cena wyższa niż podczas ostatniego kiszenia. Albo po prostu realizują zyski. W końcu niektórzy tu zarobili ponad 30% w ostatnim czasie, ale powtarzam że potencjał zarobku jest tu znacznie większy. Cieszy natomiast, że dostrzega to również popyt, który jest gotowy odbierać akcje na coraz wyższych poziomach, w coraz większych pakietach. Sesje gdzie wolumen obrotu był jednocyfrowy odeszły w niepamięć. Także biorąc pod uwagę, że wyniki już za niecały miesiąc - będzie dobrze ;)
Pięknie prowadzony kurs. Najpierw pozwolono podaży pokazać po ile można sprzedawać. Później pojawił się popyt na poziomie, na którym podaż zanikła. Teraz już mamy pełną podstawę do wybicia w górę. Wygląda na to, że ktoś wszystko dokładnie sprawdził. Tymczasem, jak podano w dzienniku telewizyjnym, rozszalał się popyt na roboty budowlane.Zostało to zapisane w milionach mózgownic.