Mam pytanie. Do kiedy mogę nabyć akcje by nabyć prawo do dywidendy. Czy ostatnim dniem to PONIEDZIAŁEK? Proszę o odpowiedzieć bo sytuacja jest dziwna gdyż kurs spada i na dzień dzisiejszy to 1zł a dywidenda to 12 groszy czyli 12%. Pozatym firma ma dobre zyski wiec o co chodzi. Czy specjalnie zbijali kurs by tanio nabyć w tych dniach a potem go uwolnić.
Dnia 2015-09-26 o godz. 20:04 ~pit napisał(a): zbijali kurs bo miała być dywidenda w akcjach mni
Wystarczy poświęcić chwilę czasu by zapoznać się z ostatnim komunikatem MNI na espi. Zgodnie z uchwałą nr. 9 NWZ dywidenda w łącznej kwocie 10.037.245,68 będzie wypłacona w postaci akcji spółek Lark i/lub Hyperion, natomiast data ustalenia prawa do dywidendy to 30 września. Aby być uprawnionym do dywidendy należało posiadać akcje na zamknięciu sesji w piątek 25 września. Jeżeli ktoś z akcjonariuszy zamierza sprzedać akcje MNI, to może to zrobić np. w poniedziałek 28 września zachowując jednocześnie prawo do dywidendy. Od razu zaznaczam, że nie namawiam tutaj nikogo do sprzedaży papierów, a informuję jedynie że istnieje taka możliwość. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.