• Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~pola [195.8.97.*]
    Pan Bik z familią poprzez Karbon wysysa kasę z giełdowych spółek( MOJ ogolili na maxa ) . Na nich na giełdzie się tylko generalnie traci bez względu na dobre wyniki .Kurs jego spółek na GPW w 95% czasu swoich notowań jest spadkowy . Paradkosalnie obie spółki ( MOJ mniej ) sa w najlepszym swoim jestestwie. Jest dobrze więc tracimy na rzecz Bików.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~wwi [91.192.58.*]
    Ze sprawozdania: Karbon sprzedał w I półroczu do Fasia pręty walcowe, walcówkę, kątowniki za 2.750 tys. pln. Ile z tego zarobił, 5%, 10%? Faktycznie wydoił na maxa. Wiesz że mówisz czy mówisz że wiesz?

A co do kursu popatrz na spadki na Kopku, Famurze czy Patku i porównaj to się okaże, że wcale tak źle nie jest. Jak ktoś chce kręcić kółeczka to nie tu, tutaj można kupić zaliczyć dywidendę i poczekać na poprawę spółek węglowych, wtedy i FSG stanie się "modny". 
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~obserwujący [94.246.150.*]
    ..a ja myślę że pola ma dużo racji...i są lepsze sposoby niż te "pręty"...
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~wwi [91.192.58.*]
    Skarbówka mocno ściga takie numery czego przykładem jest ostatnia sprawa prokuratorska w Kopex Famago. Nie twierdzę, że są w 100% czyści ale tego procederu nie da się ukryć jeśli jest robiony na większą skalę.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Pola [83.16.123.*]
    Kto wydoił MOJa z kasy z emisji ? 25 mln zł wyparowało , kolesie zlepili Kużnie z Mojem , który świadczy małomarżowe usługi spółkom Karbonu. Osiedle Mojowe buduje Karbon2 , tylko tyle napisze . Na Famurze i Kopexie można było sporo zarobić kikakrotnie. Fasing w swojej giełdowej historii 2 razy(kilka dni w 2011, 2013 ) podszedł pod 30 zł . Bikowe giełdowe spółki zupełnie zaniechują dbanie o kurs swoich , akcji . Są bardzo mało płynne . Biki pozyskały kasę z obu emisji , a dawców kasy mają głęboko w d . 3-4% dywidenda to tylko kolejne opodatkowanie zysku netto.Skup zawsze ma znaczenie dla wzrostu notowań. Pisanie dobroci o Fasingu nie daje Wam kasy , to jest fakt bez względu na wyniki .
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~res [81.190.234.*]
    W końcu kiedyś trzeba będzie podnieść kapitalizację grupy, a wtedy znowu podskoczymy do 30-40 zł. Trzeba poczekać na okoliczności - może rozruch nowej kopalni...
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Tomasz [188.146.66.*]
    A ja tam po odcieciu dywidendy chętnie dokupie myślę że cena pójdzie do około 15,50 - 16,30. Cena 30 zł w 2 lata to będzie 100 % więc jest to zysk bardzo godny jak na 2 lata a nawet 3 plus utrzymana polityka dywidendy.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Pola [195.8.97.*]
    Tomasz , obetniesz sobie palec jak nie spełnią się twoje wróżby ? B.dobre wyniki , dywidenda 4,5% i mikro wzrosty . Ale po dniu 80 groszowej dywidendy prognozujesz 2 zł spadku. Bik nie daje zarobić na swoich spółkach ZAPAMIĘTAĆ
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Tomasz [83.144.67.*]
    O samookaleczaniu sie nie ma mowy - nic z tego. A to co mowie to nie jakas wróżba tylko analiza historycznych wypadów ceny akcji.
    Nie mowie ze uda mi sie kupic tege samego dnia, ktorego zostanie odcieta dywidenda po ok. 2 zł taniej niż dziś, jednak uważam ze spokojnie podany poziom cenowy osiagnę w kupnie w okresie kolejnych kilku miesiecy. Ogolna sytuacja w sektorze weglowym oraz zniechecenie akcjonariuszy do posiadania tego papieru (slabe ruchy zmiany ceny), raczej nie beda powodowaly utrzymania kursu na poziomie do lub ponad 17 zł.
    W tym roku w kwietniu kupowałem po cenie ok. 16,6zł w maju 17,6zł a w lipcu nawet po 17zł - a to juz bylo bardzo blisko dobrej dywidendy (4,5%), wiec jak juz niektórzy otrzymają swoje 0,8 zł na akcje (ja tez otrzymam) to uważam, że wielu nie bedzie chcialo jej reinwestować np. w dokupienie akcji FSG ani czekac kolejny rok po kolejna (niepewna choć spodziewana) dywidende z kursem okolo 17 zł. Raczej sprzedadza tym po lewej (uwazam ze oferty beda po ok 16,30zł) mysle ze o lepsze oferty na poczatku bedzie trudno i po sprzedazy poszukaja szczescia inwestycyjnego na innych spolkach, które szybciej reaguja w górę i w dół.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Pola [83.16.123.*]
    Obcięcie palca to przenośnia dla twojej pewności. Ja powtórze z Bikiem kasy się nie powącha. Fasing zachowuje się jak impotent , brak mu ..........erekcji , mimo , że zadbany , dobrze sytuowany i zaradny. Zadam Ci pytanie , dlaczego Karbon nie jest spółka giełdową. ? Obecnie Vindexus i JSW pobrykają.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Tomasz [89.77.140.*]
    To, że Karbon nie jest spolka gieldowa nie jest tak istotne dla faktu posiadania akcji FSG (jako spolki gieldowej). Rownie dobrze akcje FSG moglaby posiadac rodzina Prezesa. Mysle ze Fasing był ówcześnie lepszym wariantem na lansowanie jako Spolki gieldowej w zakresie tego co stanowiło podstawową dzialaność przedsiębiorstwa i efektu pozyskania pieniedzy z rynku - lepsza historia Spolki, lepsze zaplecze produkcyjne, znana marka w branży, doświadczenie i jeszcze pewnie kilka innych ważnych powodów dla lepszego postrzegania oferty publicznej. 
    Karbon 2 sp. z o.o. tego zwyczajnie nie posiadał, pomimo ze istnieje od 1988r.

Dlaczego wiec akcje FSG posiada Karbon 2 sp z o.o.? - mysle ze jest to wybór podyktowany w pewien sposob wzgledami ekonomicznymi. Ta spolka zapewne posiadala ówczesnie odpowiednia zdolnosc finansową. Mysle ze w gre wchodza także wzgledy cywilnoprawne z zakresu prawa spadkowego - spolki z o.o. zwyczajnie nie "umierają" jak ludzie i ewentualna taka sytuacja nie ma od razu wplywu na byt prawny danego podmiotu.
    -- powyzsze stanowia moje wlasne spekulacje i probe odpowiedzi na pytanie --
    To, że Karbon nie jest spolka gieldowa nie jest tak istotne dla faktu posiadania akcji FSG (jako spolki gieldowej). Rownie dobrze akcje FSG moglaby posiadac rodzina Prezesa. Mysle ze Fasing był ówcześnie lepszym wariantem na lansowanie jako Spolki gieldowej w zakresie tego co stanowiło podstawową dzialaność przedsiębiorstwa i efektu pozyskania pieniedzy z rynku - lepsza historia Spolki, lepsze zaplecze produkcyjne, znana marka w branży, doświadczenie i jeszcze pewnie kilka innych ważnych powodów dla lepszego postrzegania oferty publicznej. 
    Karbon 2 sp. z o.o. tego zwyczajnie nie posiadał, pomimo ze istnieje od 1988r.

Dlaczego wiec akcje FSG posiada Karbon 2 sp z o.o.? - mysle ze jest to wybór podyktowany w pewien sposob wzgledami ekonomicznymi. Ta spolka zapewne posiadala ówczesnie odpowiednia zdolnosc finansową. Mysle ze w gre wchodza także wzgledy cywilnoprawne z zakresu prawa spadkowego - spolki z o.o. zwyczajnie nie "umierają" jak ludzie i ewentualna taka sytuacja nie ma od razu wplywu na byt prawny danego podmiotu.
    -- powyzsze stanowia moje wlasne spekulacje i probe odpowiedzi na pytanie --
    Kasa z Moja poszła do ...........................?
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Pietrek33 [31.174.197.*]
    czy masz jakieś dowody czy chociażby poszlaki, że Fasing lub MOJ są drenowane przez spółki Bika?
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~znam [195.8.97.*]
    Chociażby Osiedle Zalesie - inwestor MOJ , generalny wykonawca Karbon 2. Więcej na inwestycji zarobi ten drugi na 100%
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~pola [83.16.123.*]
    Fasing ? Przystojny , bogaty , ale.............................impotent
    Ani fundusze , ani indywidualni , ani zarządzający spółką- NIKT TEGO NIE CHCE .
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~pojmoj [79.232.4.*]
    pola;))
    strasznie smucisz ( pod tym nickiem )
    jako " icm " jestes bardziej optymistyczny ......
    to jest taka Twoja strategia ???
    pzdr.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~BartoszW [213.238.126.*]
    Fundusze kierują się modą a tej na branżę nie ma. Indywidualnych inwestorów z wolną kasą nie ma. a ci co są inwestują tam gdzie fundusze. A zarządzający to nie wiem czemu nie kupują ewentualnie kupują nie na swoje rachunki, a na swoje będą kupować przy cenie trzycyfrowej, jak będzie komu sprzedać te z nieswoich rachunków. Zmieni się trend na surowcach to zmieni się trend na spółkach okołogórniczych. Jak wybuchnie wojna Iran i sojusznicy kontra Arabia Saudyjska i sojusznicy i ropa będzie po 200 USD to i węgiel będzie w cenie. A taka wojna coraz bliżej.
    Pzdr
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~pola [195.8.97.*]
    pola bee , icm cacy .............................a Fasing ? Hibernacja. Pisałam o Vindexusie 3 tyg temu - tu się zarabia.!!!!
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Mrcn [46.113.149.*]
    Sęk w tym, że ja w któryms z poprzednich wątków wyliczal dyskutant, fundusze w ciągu ostatniego roku zwiększyły zaangażowanie w Fasing ; )

Jedynym problemem na spółce jest niska płynność. Poza tym długoterminowo pewna i bezpieczna inwestycja, dająca regularne zwroty w postaci dywidendy.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~minionek [79.189.101.*]
    Brak obrotów na spółce nie wynika z niskiej płynnośc tylko niskiej ceny. Gdyby cena dochodziła do 30 zł, to byłyby dziesiątki tysięcy akcji w obrocie dziennie. A cena wynika stąd, że więksi gracze nie widzą perspektyw dla spółki - taką mamy branżę.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~BartoszW [159.205.56.*]
    JOY wzrósł ponad 20% w 4 dni:

link

KOL.US prawie 20% też w 4 dni:

link

to może być zmiana trendu.
    Pzdr
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~pola [195.8.97.*]
    wtopa  .............przepraszam , ale to prawdziwe stwierdzenie. 
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~megawtopa [79.189.101.*]
    jak ktoś się na to nabrał i kupił, to teraz nawet nie może wyjść - to cud, że wczoraj wywalacz się zlitował i nie zrobił wideł
    I co, dobra cena, można brać wiadrami ??? Można... nawet nie trzeba bylo dlugo czekać....
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~ksiądz [94.246.150.*]
    ..... "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili". 
     Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! 
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~nylon [83.16.123.*]
    Platforma Obywatelska ........czyli zabijemy wszystko co polskie w Polsce . Jedną z ich ofiar jest GPW po uśmierceniu OFE . Fasing i wiele innych spółek to POkłosie tej sytuacji. Handel akcjami nijak się ma do sytuacji spółek........................................BRAK PŁYNNOŚCI TO JEST TO.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~kamil [46.174.24.*]
    nie wiem, czy tu płakać, czy się śmiać ...
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~nylon [83.16.123.*]
    Jeżeli inwestycja w spółki typu Fasing ( b.dobre wskażniki i zyski ) rozczarowuje to co mówić o pozostałych . W całej Europie indeksy biły rekordy , inwestorzy zarabiali .........omijając Grecje i Polske.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Timo [95.90.221.*]
    To dowodzi tylko jakim syfem,jest ta cala GPW ?
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~wtopa [46.174.24.*]
    Sądząc po dużej podaży na niskich poziomach, to wyniki powinny być jutro bardzo dobre. To nie ironia, tak to zwykle wygląda.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Max [93.105.181.*]
    Połączenie spółki Moj z Fasingiem zwiększyło by płynność i podniosło kurs spółki , który jest niedoszacowany na tle innych spółek.. Takie jest moje zdanie.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~abraham [94.246.150.*]
    Pierwsze niech ponad 20 mln z emisji wroci do akcjonariuszy a potem sobie mozesz laczyc
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~BartoszW [5.60.43.*]
    Nie ma co wracać bo wszystko jest w spółce. Przed emisją kapitał własny MOJ był ok. 10 mln teraz jest 37 mln. Wzrost wynika z emisji oraz z zysków zatrzymanych.
    Pzdr
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~icm [83.16.123.*]
    Moj + Kużnia Osowiec = 2x razy większa firma pamiętaj szacowny kolego Bartoszu , ale zyski zjadane przez koszty zarządzania. Czyli najbardziej prymitywny , ale skuteczny sposób przejmowania śmietanki ze spółkki. Nic nie robiąc po emisji i kupując obligacje za te >20 mln mamy lepszy efekt finansowy po tym okresie . Działalność operacyjna nieskuteczna jak 5 mln żywej gotówki idzie na zarząd.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ostatnio jednego trutnia pogonili .Złodziejswto to się nazywa czy "cuś" zbliżonego.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Timo [95.90.220.*]
    icm-raze Tobie dobrze,idz na inne czyste spolki ! RAPORT,prejrzalem,czekam na komentarze i jakies uwagi,wnioski.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~BartoszW [78.8.95.*]
    Może nie wszystko jest OK ale weź pod uwagę okoliczności rynkowe - może jakby polskie górnictwo miało się dobrze wyniki MOJ-a byłyby dużo lepsze niż są? Po drugie część korzyści z przejęcia Osowca może być widać dopiero na poziomie skonsolidowanym bo wyniki grupy i FSG są rekordowe dobre. Niech tylko zmieni się nastawienie do branży to powinno być dobrze bo c/z możemy mieć w tym roku na poziomie 3 z groszami więc jest potencjał wzrostu. A górnictwo to priorytet PIS więc można być dobrej myśli. JAkby co to skasujemy dywidendę na poziomie 5-10%.
    Pzdr
    Tego można było się spodziewać, wystawiane pakiety po 10000 na podaży, a później super zysk!!! Tylko co dalej, bo branża jest w czarnej d... urze i normalnie powinny być widły, ale tutaj niekoniecznie.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~Timo [95.90.220.*]
    Chociaz mnie nie ma,to czasem obserwuje ta gielde ? Po 10.000 to ta gnida nie wystawia,raczej taktycznie 1000+ hak.... Ciekawi mnie jak to rozegra 12.11. czwartek?? Kursu wiecznie,przy tej ilosci akcji nie da sie blokowac na tym poziomie !!! Podr.
    parę dni temu wisało 10000, wydaje mi się, że nawet przez dwa dni
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~ohof [83.16.123.*]
    Epoka lodowcowa na tym papierze
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~maks [46.174.24.*]
    i nic się nie zmienia
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~buyt [31.61.136.*]
    Bik zebrał kasę i was olewa
    od mojego inauguracyjnego wpisu obie spółki nurkują.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~maks [79.190.124.*]
    racja i dna nie widać ...
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~tomasz [83.144.67.*]
    Od moich maili z 23.09.2015r. minelo sporo czasu i jak widac można obecnie brać garściami tyle akcji ile sie chce... tak jak pisalem będzie mozna tanio kupic i można

Jest dziś ukryta sprzedaż po 14.70 - kupiłem więc wiem co pisze bo sprawdziłem
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~maks [46.174.24.*]
    Ta podaż jest już od kilku dni. Dowożą wagonami.
  • Re: Fasing i MOJ to wtopa Autor: ~BartoszW [193.201.167.*]
    Raczej od kilku miesięcy.
    Pzdr
    Od 22,09,15 od mojego założycielskiego wpisu impotencja nieustająca na papierze . 7 miesiąc i wiele miesięcy wcześniej też. TRUPEM ( obroty ) i się nikt nie interesuje. Nie mam tego , ale współczuć mogę.
[x]
FASING 0,77% 13,10 2025-09-19 14:12:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.