O samookaleczaniu sie nie ma mowy - nic z tego. A to co mowie to nie jakas wróżba tylko analiza historycznych wypadów ceny akcji.
Nie mowie ze uda mi sie kupic tege samego dnia, ktorego zostanie odcieta dywidenda po ok. 2 zł taniej niż dziś, jednak uważam ze spokojnie podany poziom cenowy osiagnę w kupnie w okresie kolejnych kilku miesiecy. Ogolna sytuacja w sektorze weglowym oraz zniechecenie akcjonariuszy do posiadania tego papieru (slabe ruchy zmiany ceny), raczej nie beda powodowaly utrzymania kursu na poziomie do lub ponad 17 zł.
W tym roku w kwietniu kupowałem po cenie ok. 16,6zł w maju 17,6zł a w lipcu nawet po 17zł - a to juz bylo bardzo blisko dobrej dywidendy (4,5%), wiec jak juz niektórzy otrzymają swoje 0,8 zł na akcje (ja tez otrzymam) to uważam, że wielu nie bedzie chcialo jej reinwestować np. w dokupienie akcji FSG ani czekac kolejny rok po kolejna (niepewna choć spodziewana) dywidende z kursem okolo 17 zł. Raczej sprzedadza tym po lewej (uwazam ze oferty beda po ok 16,30zł) mysle ze o lepsze oferty na poczatku bedzie trudno i po sprzedazy poszukaja szczescia inwestycyjnego na innych spolkach, które szybciej reaguja w górę i w dół.