1 akcja po scaleniu nominalnie 25,44 zł 1 akcja przed scaleniem nominalnie 1,06 zł czyli kurs odniesienia po scaleniu to jakieś 1,20 zł (odpowiednik 0,05 zł przed scaleniem)
na Mostku było podobnie, po scaleniu nominał 12,50 zł a kurs realnie był jakieś 2-3 zł po czym zjazd znowu na grosze obecnie 0,25-0,35 zł
historia lubi się powtarzać ale ludzie niczego się nie nauczą
"[...] w dniu 24 lutego 2014 roku Zarząd Spółki podjął uchwałę o podwyższeniu kapitału podstawowego spółki w ramach kapitału docelowego przewidzianego statutem, tj. o kwotę 34.263.225 PLN. Nowowyemitowane akcje zostały objęte po cenie nominalnej równej 0,50 PLN za każdą akcję przez spółkę TARANTOGA CAPITAL S.A. z siedzibą w Luksemburgu. Po zarejestrowaniu podwyższenia kapitału, akcje objęte przez TARANTOGA CAPITAL S.A. będą stanowić 20,00% udziału w kapitale podstawowym Spółki oraz uprawniać do 19,90% głosów na WZ Mostostal Export S.A. Środki pozyskane z emisji akcji, zostaną docelowo wykorzystane na finansowanie przedsięwzięć inwestycyjnych związanych z działalnością poszukiwawczo-wydobywczą surowców naturalnych. Emitent w wyniku przeprowadzenia przedmiotowego podwyższenia kapitału podstawowego pozyskał środki w kwocie 34.263.225 PLN, które przejściowo zaangażował w zakup obligacji korporacyjnych o wartości nominalnej 34.263.300 PLN. Cena nabycia obligacji jest równa ich wartości nominalnej. Obligacje zastały wyemitowane na okres jednego roku, a ich oprocentowanie wynosi 10% w skali roku."
dopiero później przyznali się że te obligacje były Tarantogi
"[...] Zarząd Emitenta zaoferował do nieodpłatnego objęcia 904 512 (dziewięćset cztery tysiące pięćset dwanaście) warrantów subskrypcyjnych serii H uprawniających do objęcia 904 512 (dziewięćset cztery tysiące pięćset dwanaście) akcji zwykłych na okaziciela serii „I” po cenie emisyjnej równej 25,44 zł (dwadzieścia pięć złotych 44/100) spółce Takrit Limited z siedzibą pod adresem Trasou, 3 Dadlaw House 1520 Nicosia, Cypr. Na skutek złożonej oferty Emitenta dnia 31 sierpnia 2015 r. doszło do zawarcia umowy nieodpłatnego objęcia oraz wydania łącznie 904 512 (dziewięćset cztery tysiące pięćset dwanaście) warrantów subskrypcyjnych serii H. W tym samym dniu tj. 31 sierpnia spółka Takrit Limited z siedzibą pod adresem Trasou, 3 Dadlaw House 1520 Nicosia, Cypr złożyła Emitentowi oświadczenie o skorzystaniu z prawa objęcia akcji serii „I”. W związku z tym w wyniku wymiany warrantów Subskrypcyjnych serii „H” Zarząd Emitenta wydał 904 512 (dziewięćset cztery tysiące pięćset dwanaście) akcji zwykłych na okaziciela serii „I” po cenie emisyjnej równej 25,44 zł (dwadzieścia pięć złotych 44/100) spółce Takrit Limited z siedzibą pod adresem Trasou, 3 Dadlaw House 1520 Nicosia, Cypr. Objęcie nastąpiło poza rynkiem regulowanym."
"Zarząd Spółki POLYMETAL S.A. z siedzibą w Warszawie (poprzednia nazwa MEWA S.A.) („Emitent”) [...] informuje, że w dniu 31 sierpnia 2015 roku podpisana została umowa ze spółką Takrit Limited z siedzibą w Thasou 3, Dadlaw House, 1520 Nicosia, Cyprus zarejestrowaną zgodnie z Prawem Spółek Republiki Cypryjskiej pod numerem HE 234282 („Takrit”), na podstawie której Emitent objął 230 108 (dwieście trzydzieści tysięcy sto osiem) obligacji na okaziciela wyemitowanych przez Takrit o wartości nominalnej 100,00 (sto) złotych każda, o łącznej wartości nominalnej 23 010 800 zł (dwadzieścia trzy miliony dziesięć tysięcy osiemset) złotych. Wartość emisyjna obligacji równa się wartości nominalnej. Zgodnie z warunkami emisji wykup przedmiotowych obligacji nastąpi w terminie do dnia 31 sierpnia 2017 roku. Obligacje są oprocentowane w wysokości 4 % w skali roku."
podsumowując czyli MEWA wyemitowała puste akcje 904 512 x 25,44 zł = 23 010 785,28 zł a Takrit Limited zaoferował obligacje (przypadkiem) o wartości 23 010 800 zł
u nas niektóre firmy jak emitują obligacje to są one (niektóre!) przynajmniej zabezpieczone na majątku a te obligacje na czym są zabezpieczone?
następne ruchy to: po odwieszeniu notowań praca naganiaczy jaka to cudowna spółka i jazda póki można ...
no i będziecie mieli scalenie w dniu 16 września 2015r. Chciałbym spojrzeć w oczy tym bałwanom, którzy już co najmniej od roku na tym forum wieścili wyrzucenie spółki z GPW. Albo są to straszne cymbały, które może nawet podpisać się nie umieją, albo cwaniaki, którzy celowo straszyli, aby naiwniacy oddali im po 5 groszy. JA CAŁY CZAS POWTARZAŁEM - TRZYMĄC AKCJE- I NADAL TO POWTARZAM. CZY TO ZA MIESIĄC CZY TEZ 5 LAT, ALE ODBICIE MUSI PRZYJŚĆ.
czy spośród nich ktoś był akcjonariuszem MSX Resources (dawniej Mostostal Export) ? oczywiście
"Raport bieżący nr 10/2014 Spółka „MOSTOSTAL-EXPORT” S.A. informuje, że w dniu 20 lutego 2014 roku Emitent otrzymał zawiadomienie od Pana Dariusza Wierzbickiego, o sprzedaży w dniu 17 lutego 2014 roku w ramach transakcji na rynku regulowanym 5.000.000 akcji Emitenta. Przed transakcją Pan Dariusz Wierzbicki posiadał 13.942.515 akcji Emitenta S.A. które stanowiły 5,09% udziału w kapitale"
"Zarząd "MOSTOSTAL-EXPORT" S.A. (dalej: "Spółka", "Emitent") informuje, iż w dniu 25 października 2013 roku do Spółki wpłynęło zawiadomienie od Pana Artura Jabłońskiego, iż w dniu 23 października 2013 roku pan Artur Jabłoński, w wyniku transakcji pakietowej, nabył 1.000.000 akcji Emitenta. Przed nabyciem przedmiotowych akcji Pan Artur Jabłoński posiadał 26.897.232 akcji, które stanowiły 9,81% udziału w kapitale podstawowym oraz 9,75% w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta. Obecnie Pan Artur Jabłoński posiada 27.897.232 akcji Emitenta które stanowią 10,18% udziału w kapitale podstawowym oraz 10,11% w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta."
"Spółka "MOSTOSTAL-EXPORT" S.A. informuje, że w dniu 27 stycznia 2014 roku Emitent otrzymał zawiadomienie od Pana Piotra Kleczkowskiego, o sprzedaży w dniu 20 stycznia 2014 roku w ramach transakcji na rynku regulowanym, łącznie 11.639.758 akcji Emitenta. "
Zanim Mostek upadl to jakies 1,5 roku sie bujal Najgorsze to ze znowu tu nie padla ani zlotowka ci wyemitowali akcje a ci obligacje A gdzie jakies finansowanie juz nie mowie gotowka chocby kredyt
MSX, United, IDM, .... Klasyka gatunku. 1. Scalenie 2. lekka podbitka na zachętkę 3. ubranie nowych młodych gniewnych żądnych szybkiego zysku 4. dodruk kwita (bo przecież po scaleniu jest go za mało w obrocie, ewentualnie dodruk pod mega inwestora cypryjskiego, który płaci za akcje "wzajemnym potrąceniem wierzytelności") 5. zanik obrotów 6. powolny powrót kursu do poziomu sprzed scalenia i jedziemy od nowa 1. scalenie........ itd.
Naprawde wierzycie, że Mewa będzie wyjątkiem od tej reguły?
brawo detektyw, powinni ta cała ekipę zamknąć - najgorsze że znowu zarobią krocie na zwykłym oszustwie Bolek jeden wpis, który cokolwiek wnosi a ty krytykujesz, kim ty jesteś?
ty ss się nie odzywaj, bo ty już przez wiele miesięcy psioczyłes na spółkę a nadal tu tkwisz. jesteś jedym z tych, którzy - jak twierdzisz- zarobią na tym. ja ci oświadczam, ze tez na tym zarobię ale nie w nieczysty sposób jak to robią niektórzy- próbując zasiać strach- ja zarobię bez pierdo lamnto. nie wiem czy to będzie za miesiąc , czy za pół roku, ale wiem, ze w rozsądnym czasie. WSPOMNISZ MOJE SŁOWA, TAK SAMO JAK TE KTÓRE JAKO NIELICZNY PISAŁEM, TWIERDZĄC ZE SPÓLKA NIE WYPADNIE Z GPW- I JAK WIDZISZ MIAŁEM RACJĘ. jedynego, którego poważam z tego forum, to osobę (kobietę/faceta? ) o nicku -OKIDOKI. jeśli to czyta, to niech się odezwie- pozdrawiam:)
Dnia 2015-09-10 o godz. 19:46 ~bolek napisał(a): > ty ss się nie odzywaj, bo ty już przez wiele miesięcy psioczyłes na spółkę a nadal tu tkwisz. jesteś jedym z tych, którzy - jak twierdzisz- zarobią na tym. ja ci oświadczam, ze tez na tym zarobię ale nie w nieczysty sposób jak to robią niektórzy- próbując zasiać strach- ja zarobię bez pierdo lamnto. nie wiem czy to będzie za miesiąc , czy za pół roku, ale wiem, ze w rozsądnym czasie. WSPOMNISZ MOJE SŁOWA, TAK SAMO JAK TE KTÓRE JAKO NIELICZNY PISAŁEM, TWIERDZĄC ZE SPÓLKA NIE WYPADNIE Z GPW- I JAK WIDZISZ MIAŁEM RACJĘ. > jedynego, którego poważam z tego forum, to osobę (kobietę/faceta? ) o nicku -OKIDOKI. jeśli to czyta, to niech się odezwie- pozdrawiam:)
MSX tez scalilo akcje by nie wypasc z gieldy. Mieli wydobywac wielkie zloto w Mongolii, pobujali, podbili na zachetke, poubierali takich naiwnych jak ty i co? i teraz czekaja na upadlosc. Przeczytaj jeszcze raz ten stary gieldowy scenariusz , wg ktorego zostaly poprowadzone MSX, United, IDM i przypomnij go sobie za jakis czas na mewie. Wspomnisz moje slowa koles. I nie goraczkuj sie tak, bo po twoim sposobie pisania ewidentnie widac, ze nerwy ci puszczaja bo wiesz doskonale, ze mewa moze podzielic z duzym prawdopodobienstwem los tych spolek. Przeczytaj sobie dokladnie ostatnie raporty mewy. Tam nie ma zadnej wymiany gotowki. Tam sa tylko "wzajemne potracenia wierzytelnosci". Za krotko jestes na gieldzie, by zrozumiec co to znaczy. Wiec sie nie goraczkuj, bo ja ci juz dzis mowie ze ten scenariusz jest realizowany wlasnie na mewie. Chcesz zarobic za miesiac lub za pol roku, a ja ci mowie WSPOMNISZ MOJE SLOWA za te pol roku. Na bank bedzie jednorazowa podbitka po wznowieniu notowan i kto wtedy ucieknie z tego bagna bedzie uratowany. Chociaz czesc kapitalu uratuje.
słowo "ZAROBIC" dla każdego oznacza co innego. jeden zarobi zarabiając 5% a innych będzie chciał więcej. ja zarobię, to się nie martw. gdyby tak nie było, nie wchodziłbym tu ponad rok temu.
do ~qq. To właśnie po twoim wpisie widać, ze nerwy ci puszczają a nie mi. puszczają tobie i wszystkim ze spółdzielni, którzy wieszczą tutaj klęskę spółki. macie plan, że jak tylko wznowią notowania to sami sztucznie podpijecie, aby jacyś leszcze pooddawali wam jeszcze w miarę tanio a potem już zrobicie dla was korzystny z tego użytek. NIC Z TEGO, PONIŻEJ 5 ZŁ. NIKT WAM NIE ODDA. poza tym, gdyby mi jak twierdzisz, NERWY PUSZCZAŁY chłoptasiu, to bym nie był zwolennikiem długiego czekania na zyski. ja po prostu nigdzie się nie spieszę, ja mogę jak już wielokrotnie pisałem- czekać na zysk nawet kolejne 5 lat, w przeciwieństwie do was spółdzielnio, bo wy chcecie szybko a nie zawsze wam wychodzi- hahahahahah:)))))))
jeszcze do ~qq. Wkurza cię to, ze psuje wam plany wieszcząc zyski na tej spółce. i dobrze wiesz, ze ma racje, bo już zostało to sprawdzone, min. wtedy, gdy od roku pisałem, ze spółka nie wypadnie z GPW- no i co wypadła?????????? , kto miał rację?????????? hahahahaha.
Dnia 2015-09-20 o godz. 11:52 ~bolek napisał(a): > jeszcze do ~qq. > Wkurza cię to, ze psuje wam plany wieszcząc zyski na tej spółce. > i dobrze wiesz, ze ma racje, bo już zostało to sprawdzone, min. wtedy, gdy od roku pisałem, ze spółka nie wypadnie z GPW- no i co wypadła?????????? , kto miał rację?????????? hahahahaha.
Po twoich nerwowych i pelnych niepokoju wpisach widac ewidentnie, ze jestes na mnie wsciekly ze pokazalem ci, ze mewa podaza dokladnie tym samym scenariuszem co MSX i inne spolki do nabijania takich naiwnych jak ty w butelke. Idz powiedz ludziom na MSX ze na gieldzie liczy sie cierpliwosc to cie wysmieja na maxa. Tam tez bylo scalenie akcji pod to, by spolka zostala jeszcze chwile na gieldzie. Nagonili naiwnych ludzi na wielkie zloto mongolskie,zrobili wirowke po scaleniu, podbili i sami powychodzili z akcji, ubierajac przy okazji takich "cierpliwych" jak ty. Wielkie scalenie i wielkie mongolskie zloto pod nowa nazwa MSX teraz lezy i kwiczy z wnioskiem o upadlosc. Wiec jesli wszystkie twoje inwestycje przez te 10 gieldowych lat, to inwestycje w tego typu spolki do nabijania w butelke, to ja ci naprawde ogromnie wspolczuje. Tyle kasy wyrzucone w bloto.... przez 10 lat. Wpolczuje. Nigdy jeszcze zadna spolka, ktora zamiast gotowka obraca "wzajemnymi potraceniami wierzytelnosci" nie utrzymala sie na gieldzie, ale ty masz za ciasno pod czapka zeby zrozumiec o co chodzi w tej ukladance. Typowy dawca kapitalu. Dokladnie na takich jak ty zarabiaja wszyscy mityczni "inwestorzy cypryjscy" i tak jest od poczatkow polskiej gieldy i bedzie tak dopoty, dopoki beda tacy naiwni jak ty. Ten sie smieje, kto sie smieje ostatni. Czekam na wznowienie notowan, wirowke, podbitke, wyjscie z papiera tych co maja wyjsc kosztem indywidualnych naiwnych akcjonariuszy a potem swobodne opadniecie kursu na poziom sprzed scalenia. Wiesz doskonale ze tak bedzie, scenariusz wycwiczony na wieeeelu spolkach, dlatego tak sie pieklisz. Spokojnie. Dopoki beda tacy naiwni jak ty na gieldzie, dopoty interes bedzie sie krecil. Twoim kosztem.
a jedyne, co tu jest sprawdzone to scenariusz z MSX, IDM, United... spokojnie. Ten scenariusz nigdy sie nie znudzi na polskiej gieldzie. Szkoda tylko, ze ty jestes az tak naiwny, ze po 10 latach na gieldzie nadal dajesz sie nabierac na ta szopke. ale dzieki takim jak ty zarabiaja wlasciwi ludzie.
Widzisz. już ie od dziś jest tak, że na tym forum ja pisałem optymistycznie a krótko- SPRADZIŁO SIĘ. znów piszę optymistycznie i krótko- SPRAWDZI SIĘ . a tacy jak ty i wielu twoich kolegów próbujecie się mądrzyć itd. pisząc tutaj "epopeje", których a i tak nie czytam i zapewne większość osób n tym forum, b są po prostu za długie i nudne. A piszesz tak dlatego, że tak jak ja swoimi wisami psuj robotę tobie i twoim kolegom ze spółdzileni. Poza tym, ja już rok temu pisałem, ze kupiłem mewę po 0.08 - 400 000 sztuk, i był bidaku taki moment, że były notowania do 0,17 zł - w marcu 2014r- mogłem sprzedać i zarobić 100%, ale trzymam bo zarobię więcej- hahahahaha. WSOMNISZ MOJE SŁOWA.
na twoim miejscu to bym sie nawet nie przyznawal, ze straciles tak dobra okazje do wyjscia z tego kwita, teraz pewnie plujesz sobie w brode i dlatego twoje wpisy sa tak nerwowe i nieznoszace sprzeciwu. Prosze bardzo - napisz mi choc jeden argument na to, ze akurat Mewa nie podzieli losu MSX czy IDM lub United. Bo na ta chwile idzie dokladnie tym samym scenariuszem. Jestes zbyt zielony i naiwny by dostrzec, ze ta spolka tylko cie nabija w butelke. Od dwoch lat nie ma tutaj obrotu gotowkowego tylko wzajemne potracenia wierzytelnosci. Beda wymyslac milion nowych cypryjskich inwestorow, a moze nawet i z samego Dubaju. Dodrukuja ci kwita za kolejne potracenia wierzytelnosci a ty bedziesz sie cieszyl jak dziecko, ze w spolke wszedl jakis podstawiony szejk. Stary numer i niezniszczalna pulapka na takich naiwnych januszow jak ty.
Daj mi choc jeden przyklad spolki, ktora takim mydleniem oczu akcjonariuszom pozostala na gieldzie na dlugo i daje dobry zarobek. Wspomisz moje slowa. Ten sie smieje, kto sie smieje ostatni.
Ja wiem koles, ze nie mozesz zniesc ze Mewa idzie dokladnie tym samym scenariuszem co MSX i nie mozesz sobie darowac, ze nie pusciles kwita po 17 gr tylko kisisz kase juz ponad rok czasu, ale sam sobie wkrecasz swoja rzeczywistosc. Ten scenariusz bedzie żywy na polskiej gieldzie dopoty, dopoki istnieja takie wlasnie naiwne jednostki jak ty, ktore caly czas wierza w mega przejecia, zloto w Mongolii, wydobycie i inne bajki, a wszystko opiera sie na wzajemnych potraceniach wierzytelnosci. Trzymaj akcje, trzymaj. Kumaci wywala wszystko na podbitce tak jak to zrobili na MSX po wznowieniu notowan a ty zostaniesz na spolce z wnioskiem o upadlosc.
Ja bym tutaj widział raczej jakies triki z Petrolinvestem. Oczywiście Historia analogiczna do MSX ale tam jednak w ciula zrobili Elektrim. Tutaj coś jest na rzeczy. Pytanie co? Czy faktyczna zmiana czy dymanie leszcza? Przypomnę tylko, że Piechociński do Kazachstanu zabrał m. in. przedstawicieli OILa. Brałby bankruta? No nie wiem... Może tutaj faktycznie Ruscy weszli w spółkę?
Przecież są do wykupienia obligacje: albo w końcu zapłacą emitenci, albo zapłacą głową decydenci w Polymetal za nieściągnięcie należności (lub za przekazanie bez zabezpieczenia akcji Mewy firmom krzakom). EMitenci obligacji - nowi akcjonariusze spółki mogą w końcu coś wnieść do POLYMETAL-u, bo nie bardzo wierzę w chęć pobytu za kratkami ze strony zarządu i ew. członków rady nadzorczej. Nadal są możliwe pozytywne scenariusze, choc trochę przydługo to trwa: - raportów okresowych nie widać - z drugiej strony wz za 2013 było, resplit był, pewnie będzie wz za 14 r.
Nie wiadomo też skąd się wzieła nowa nazwa Spółki, choć kierunek poszukiwań wydaje się czytelny - czyżby to było tylko mamienie naiwniaków ?? Krótko mówiąc - ściema zbliża się do końca - wóz albo przewóz. Ja stawiam na wóz.
naiwnych nie sieją - sami.rosną. patrz - akcjonariat czy władze - wyłącznie cypryjskie krzaki. Umiejętnie emitują akcje za zero i je opychają. Wszystkona pograniczu prawa.