Dnia 2015-08-14 o godz. 14:51 ~head napisał(a): > http://www.newconnector.pl/kancelaria-medius-po-i-polroczu-z-zyskiem-134-mln-zl
taaaa zerknijcie na zobowiązania blisko 12 mln w większośc obligi z terminem wykupu od wrzesnia br do pażdziernik 2016 ja to widzę cienko bez rolowania, zobaczcie ile musią wydac gotówki aby w tym roku wykupić obligacje - zobowiązania krótkoterminowe 3,6 mln
Człowieku, co Ty za głupoty wypisujesz ? Jakie rolowanie ? Oni mają 5,5 mln kasy na koncie czyli praktycznie połowę mogą wykupić w każdej chwili, do tego przychody po 6 miesiącach 5,5 mln i pewnie będą rosły tz, że bez rolowania są wstanie wykupić wszystko !
Naucz się czytać liczb, a później wypisuj takie głupoty !
Jak patrzysz na zobowiązania to trzeba patrzeć na aktywa i stan gotówki.
Zresztą zobacz co pisza ludzie o KME, którzy znają się na płynności w spółkach http://obligacje.pl/news/4705/poprawa-wynikow-kancelarii-medius.html
Dnia 2015-08-15 o godz. 18:58 ~NC napisał(a): > Człowieku, co Ty za głupoty wypisujesz ? Jakie rolowanie ? Oni mają 5,5 mln kasy na koncie czyli praktycznie połowę mogą wykupić w każdej chwili, do tego przychody po 6 miesiącach 5,5 mln i pewnie będą rosły tz, że bez rolowania są wstanie wykupić wszystko ! > > Naucz się czytać liczb, a później wypisuj takie głupoty ! > > Jak patrzysz na zobowiązania to trzeba patrzeć na aktywa i stan gotówki. > > Zresztą zobacz co pisza ludzie o KME, którzy znają się na płynności w spółkach http://obligacje.pl/news/4705/poprawa-wynikow-kancelarii-medius.html
Każdy ma prawo do opini, na gotówkę w kasie maja wpływ kwoty z emisji blisko 6,1 mln zł zerknij sobie w przepływy spółki, z tego 3,5 mln przydział obligacji jakoś pod koniec czerwca, chyba w październiku musza wykupić sprawdź sobie ale zdaje się 2 mln zł obligacji Tak sobie myśle ze zdejmij środki z obligacji z czerwca z gotówki i zostaje ci w kasie na wykup październikowy i to chyba nie cały, moze tez być jak mówisz ze się mylę Nie neguje tego nie jestem analitykiem Spółka jest dynamiczna niewątpliwie i warta uwagi A to są moje watpliwości mogę je mieć
Jasne, że były obligacje, ale oni kupili portfel wierzytelności o wartości 20 mln w pierwszym półroczu. To jest to co wcześnien pisałem, jak patrzy się na zobowiązania to należy to porównać z aktywami. Są wyliczone współczynniki płynności na obligacje.pl i są meeega wysokie zapewniające wykup połowy zobowiązań w każdej chwili z wypracowanej gotówki.
Opinia powinna opierać się na analizie, wskaźnikach, poprawnym czytaniu bilansu, a one są bardzo dobre, tym bardziej dziwi mnie wyciągnięte wnioski. Do tego piszesz wprost, że nie jesteś analitykiem- to jak można wypowiadać się na temat płynności nie wiedząc w jaki sposób to przeanalizować i policzyć ?
Dnia 2015-08-15 o godz. 20:25 ~NC napisał(a): > Jasne, że były obligacje, ale oni kupili portfel wierzytelności o wartości 20 mln w pierwszym półroczu. To jest to co wcześnien pisałem, jak patrzy się na zobowiązania to należy to porównać z aktywami. Są wyliczone współczynniki płynności na obligacje.pl i są meeega wysokie zapewniające wykup połowy zobowiązań w każdej chwili z wypracowanej gotówki. > > Opinia powinna opierać się na analizie, wskaźnikach, poprawnym czytaniu bilansu, a one są bardzo dobre, tym bardziej dziwi mnie wyciągnięte wnioski. Do tego piszesz wprost, że nie jesteś analitykiem- to jak można wypowiadać się na temat płynności nie wiedząc w jaki sposób to przeanalizować i policzyć ?
Wydaje mi się ze 3,5 mln zł z przydziału w czerwcu nie zdążyli wydać i jest to w kasie na koniec czerwca po prostu a podkreśliłem ze nie jestem analitykiem bo nie jestem dla porządku i stawiam ze na forum wypowiada się jeszcze sporo takich osób jak ja
To jest bardzo prosto sprawdzić czy wydali kasę czy nie. Wystarczy wejść tu http://www.kancelariamedius.pl/pl--raporty-11 i zobaczyć czy coś kupili po 30.06.
Jak widać kupili trzy portfele o wartości ok 8,5 mln.
Do tego można policzyć bardzo prosto, że do spółki wpływa co miesiąc ponad 1 mln, więc jak wydadzą te 5 mln z kasy na pakiety w IIIQ i wpłynie im tyle samo co w IIQ (a pewnie wpłynie więcej) to z matematyki wychodzi, że nie ma żadnego problemu z wypłacaniem obligacji bez ich rolowania, tym bardziej przyszłorocznych wiosennych na kwoty zaledwie 1,3 mln.
Wiem, że 90% wypowiadających się osób tutaj nie ma fundamentalnej wiedzy, aby coś porządnego napisać tylko piszę to co im się wydaje, a nie to co jest podane w raportach.
Znam tą spółkę, mam akcję od 2012 roku jak wszyscy pisali złe rzeczy na forach, ale ja rozmawiałem z zarządem i cierpliwie czekałem- tak jak zarząd mnie zapewnił. Teraz dostaję dywidendę 8 gr na akcje, niemówiąc już jaką mam wycenę akcji KME.
Dnia 2015-08-15 o godz. 20:57 ~NC napisał(a): > To jest bardzo prosto sprawdzić czy wydali kasę czy nie. Wystarczy wejść tu http://www.kancelariamedius.pl/pl--raporty-11 i zobaczyć czy coś kupili po 30.06. > > Jak widać kupili trzy portfele o wartości ok 8,5 mln. > > Do tego można policzyć bardzo prosto, że do spółki wpływa co miesiąc ponad 1 mln, więc jak wydadzą te 5 mln z kasy na pakiety w IIIQ i wpłynie im tyle samo co w IIQ (a pewnie wpłynie więcej) to z matematyki wychodzi, że nie ma żadnego problemu z wypłacaniem obligacji bez ich rolowania, tym bardziej przyszłorocznych wiosennych na kwoty zaledwie 1,3 mln. > > Wiem, że 90% wypowiadających się osób tutaj nie ma fundamentalnej wiedzy, aby coś porządnego napisać tylko piszę to co im się wydaje, a nie to co jest podane w raportach. > > Znam tą spółkę, mam akcję od 2012 roku jak wszyscy pisali złe rzeczy na forach, ale ja rozmawiałem z zarządem i cierpliwie czekałem- tak jak zarząd mnie zapewnił. Teraz dostaję dywidendę 8 gr na akcje, niemówiąc już jaką mam wycenę akcji KME.
Wpływa ponad 1 mln ale koszty to tez ponad 1 mln miesięcznie w II Q, nie zmienia to faktu ze progress niesamowity
Trzeba imiec dobrze zinterpretować koszty. Największą cześcią kosztów to koszty rodzajowe, a to nic innego jak rozliczenie zakupi portfeli wierzytelności.
Żadna spólka windykacyjna nie oddaje na bieżąco kasy inwestorą z obligacji, tylko inwestuje w kolejne pakiety, więc za te ,,koszty'' (rozliczenie kosztów) kupili następne pakiety- bo to gotówka, która wpłynęła do spółki.
Ta spółka na tle branży jest bardzo dobra, ponieważ generuje wpływy na portfele w skali roku większe niż zaciągnięty dług. nawet Kuruk nie jest wstanie czegoś takiego zrobić, BEST np ma w obligacjach na chwilę obecną ok 300 mln, a robi przychody 150 mln/rok, KME ma obligacji ok 11 mln, a już widać, że tym roku zrobić może ponad 10 mln przychodów.
Dnia 2015-08-15 o godz. 22:24 ~NC napisał(a): > Trzeba imiec dobrze zinterpretować koszty. Największą cześcią kosztów to koszty rodzajowe, a to nic innego jak rozliczenie zakupi portfeli wierzytelności. > > Żadna spólka windykacyjna nie oddaje na bieżąco kasy inwestorą z obligacji, tylko inwestuje w kolejne pakiety, więc za te ,,koszty'' (rozliczenie kosztów) kupili następne pakiety- bo to gotówka, która wpłynęła do spółki. > > Ta spółka na tle branży jest bardzo dobra, ponieważ generuje wpływy na portfele w skali roku większe niż zaciągnięty dług. nawet Kuruk nie jest wstanie czegoś takiego zrobić, BEST np ma w obligacjach na chwilę obecną ok 300 mln, a robi przychody 150 mln/rok, KME ma obligacji ok 11 mln, a już widać, że tym roku zrobić może ponad 10 mln przychodów.