• to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~flcn [5.172.239.*]
    Pytanie względnie trudne ale pewnie są tacy którzy wiedzą na ile umówił się Roman z pomarańczowym biurem :D:D:D

• Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~stin [46.148.5.*]
    twoje komentarze to rewelacje. Fajnie ze tu piszesz. szkoda ze impex to taka padlina. Zobaczymy ile ....spadnie po b.dobrych wynikach 2q
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~fffffffffffff [78.28.33.*]
    Dnia 2015-08-16 o godz. 23:03 ~stin napisał(a):
    > twoje komentarze to rewelacje. Fajnie ze tu piszesz.

fakt, jest trochę rozrywki przy czytaniu tych konfabulacji i teoryjek spiskowych z mieszaniną użalania, myślenia życzeniowego i innego wodolejstwa...

• Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~flcn [31.61.140.*]
    Kolega pewnie z okolic Torunia albo z tych co wierzą w niewidzialną rękę rynku regulującą cenę akcji Alchemii, Krezusa, Impexmetalu czy Boryszewa.

Tak tak. To czysty rynek. Gra popytu i podaży. Roman co najwyżej traci przez optymalizacje podatkowe :D:D
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~jaco [80.238.80.*]
    Niech to spada....na 2,5 Wtedy kupie...Oj naraziłem sie wielu osobom
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~fffffffffffff [78.28.34.*]
    Dnia 2015-08-17 o godz. 21:57 ~flcn napisał(a):
    > Kolega pewnie z okolic Torunia albo z tych co wierzą w niewidzialną rękę rynku regulującą cenę akcji Alchemii, Krezusa, Impexmetalu czy Boryszewa.
    >
    > Tak tak. To czysty rynek. Gra popytu i podaży. Roman co najwyżej traci przez optymalizacje podatkowe :D:D

Nie, ja jestem z tych, co z dystansem podchodzą do spółki i giełdy oraz konfabulantów na forum.
    I nie fantazjuję spekulacyjnie, dorabiając teorie spiskowe do faktów
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~ffffffffffffff [78.28.34.*]
    http://at.biznesradar.pl/8db2a7c7109abd1ceebb7c6bcdf06b97.png
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~elemelek [194.33.72.*]
    No, no. Prowokator. Czekam na drugą rundę.
    Też mam ciekawy wykres, ale nie wiem jak go Wam przesłać.
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~jaco [80.238.80.*]
    CZYŻ NIE POJAWIA SIE PYTANIE?DO ILU SPADNIE?
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~Adwersarz [37.47.9.*]
    Do końca sierpnia może jeszcze trochę spaść, by można tanio kupować i zbudować portfel na wrzesień i późniejsze miesiące, kiedy wrócą po wakacjach inwestorzy i znowu zaczną się jakieś wzrosty!!
    http://at.biznesradar.pl/b290d28b74425597daefdf1098732565.png

i w dłuższej perspektywie:

http://at.biznesradar.pl/b511ebdc77d6a96c44403e8d2ca77ee1.png

i na tygodniowym:

http://at.biznesradar.pl/9caabc640bf555cbeffc90fae4fb5614.png
    Ja mam ciekawszy wykres.
    to wklej go
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~flcn [37.152.19.*]
    Co wam po wykresach ? Napiszcie do Romana jaka chcecie formacje to wam wyrysuje :D:D:D

PS. Oczywiście pod warunkiem że kurs nie będzie musiał kursu IPX wyciągnąć zbyt wysoko bo takie formacje go nie interesują.

Dnia 2015-08-20 o godz. 17:23 ~flcn napisał(a):
    > Co wam po wykresach ? Napiszcie do Romana jaka chcecie formacje to wam wyrysuje :D:D:D
    >
    > PS. Oczywiście pod warunkiem że kurs nie będzie musiał kursu IPX wyciągnąć zbyt wysoko bo takie formacje go nie interesują.
    >

zawsze śmiejesz się ze swoich dowcipów?
    to ma być merytoryczna wypowiedź?
    Wam jako znawcom spółki należy się przywilej.
    Możecie dać jakiś prywatny namiar?
    Ocenicie.
    Dnia 2015-08-20 o godz. 17:41 ~elemelek napisał(a):
    > Wam jako znawcom spółki należy się przywilej.
    > Możecie dać jakiś prywatny namiar?
    > Ocenicie.

skorzystaj z tego, wyrysuj, co chcesz, i wklej na forum:

http://www.biznesradar.pl/notowania/IMPEXMETAL#at
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~bobulek [31.183.251.*]
    A co tu można znaleźć merytorycznego, po dobrych wynikach kurs wali ponad 8% przy neutralnej giełdzie.
    Ty atakujesz flnc a w. tym czasie 'rynek' ogolił cię z kilku tysięcy - dlaczego?
    Widzisz to w swoich kreskach czy może już sam zwątpiłeś...
    Czepiasz się flnc bo on w coś wierzy, ty wierzysz w kreski które ci nic nie mówią, bo gdybyś coś widział to w zeszły piątek byś sprzedawał - a za kilka dni kupował. Nic nie pisałeś także nie sprzedawałeś - no chyba że jesteś tym mistrzem co kupuje w dołkach i sprzedaje na górce ale po fakcie.
    Wybacz nic osobistego ale nie szanujmy inne poglądy i innych ludzi.
    ... oczywiście to było do fffffffffffffff
    Dnia 2015-08-20 o godz. 18:02 ~bobulek napisał(a):
    > Wybacz nic osobistego ale nie szanujmy inne poglądy i innych ludzi.

Otóż to. pełna zgoda. I zakładam, ze chciałeś napisać:
    > Wybacz, nic osobistego, ale szanujmy inne poglądy i innych ludzi.

> A co tu można znaleźć merytorycznego, po dobrych wynikach kurs wali ponad 8% przy neutralnej giełdzie.
    Można przedstawić swoje interpretacje techniczne na wykresach i o nich podyskutować, Nikt z nikim nie ma obowiązku się zgadzać, ale forum słuzy do prezentacji swoich (merytorycznych przede wszystkim), a juz niekoniecznie do prostackich dowcipów w stylu "zgłoscie się do Romana"...

> Ty atakujesz flnc a w. tym czasie 'rynek' ogolił cię z kilku tysięcy - dlaczego?
    Mnie rynek nie ogolił z kilku tysięcy. Nie wiesz nawet, czy miałem, mam, czy dopiero chcę nabyć ipx, więc pisanie o powyższym goleniu jest równie zasadne, jak gdybym to samo pisał o tobie.

> Widzisz to w swoich kreskach czy może już sam zwątpiłeś...
    Nie wiesz też, co widzę w kreskach i czy kreski są dla mnie wystarczające, czy sa tylko tłem do postrzegania fundamentów. Lub odwrotnie. Nie baw sie więc w pisanie, o czymś, czego nie wiesz, lub czego nie jesteś w stanie zweryfikować.

> Czepiasz się flnc bo on w coś wierzy, ty wierzysz w kreski które ci nic nie mówią, bo gdybyś coś widział to w zeszły piątek byś sprzedawał - a za kilka dni kupował. Nic nie pisałeś także nie sprzedawałeś - no chyba że jesteś tym mistrzem co kupuje w dołkach i sprzedaje na górce ale po fakcie.
    Nie czepiam się tego, w co wierzy flic, bo to jego sprawa i ma pełne prawo o tym wypowiadać się, ale piszę o tym, na sam zwracasz uwagę: szanujmy inne poglądy i innych ludzi. Nie zanizajmy poziomu dialogu do poziomu prymitywnych dowcipów. Besserwiseryzm oraz infantylny protekcjonalizm flnc temu przeczy. Ty również nie wiesz, czy i co mówią mi kreski...
    Piszmy więc o wykresach, fundamentach, biznesie spółki...

Dzięki za odpowiedź,
    Zatem merytorycznie - proszę pomóż mi zrozumieć jak to jest możliwe - np. ostatnie 4 lata kurs -30% (z bardzo niskiej bazy - rozumiałbym żeby było to z 14zł - tak jak kiedyś abstrakcyjnie był impex wyceniany) a w tym czasie około 350mln zysku netto co daje ok 1,7zł na 1 akcję. Czy przyznasz że tak chciał rynek czy może coś jest nie tak - może nie Roman - może mało udolny zarząd ?

Jeszcze jedno pytanie - dlaczego prezentowane opinie flnc uważasz za "besserwiseryzm" a twoje odmienne za  prawdziwe, obiektywne. On nie ma dowodów na to co mówi ale czy ty potrafisz udowodnić że tak na pewno nie jest?

Zwracam honor, faktycznie nie pisałeś że masz akcje, zatem nie mogłeś ani stracić ani zarobić. Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji abyś nie musiał tak jak ja i flnc poprawiać sobie humor poprzez infantylne posty. Życzę Tobie również abyś tak zainwestował swoje środki aby logice towarzyszyły zyski a nie jak u mnie straty i marazm.
    Dnia 2015-08-20 o godz. 20:05 ~bobulek napisał(a):
    > Dzięki za odpowiedź,
    > Zatem merytorycznie - proszę pomóż mi zrozumieć jak to jest możliwe - np. ostatnie 4 lata kurs -30% (z bardzo niskiej bazy - rozumiałbym żeby było to z 14zł - tak jak kiedyś abstrakcyjnie był impex wyceniany) a w tym czasie około 350mln zysku netto co daje ok 1,7zł na 1 akcję. Czy przyznasz że tak chciał rynek czy może coś jest nie tak - może nie Roman - może mało udolny zarząd ?

Twoje pytanie byłoby zasadne, gdyby przyjąć, ze giełda jest całkowicie przewidywalna i wszyscy stosują te same reguły oraz na wszystkich spólkach jest ta sama np. płynność. Spójrz szerzej - to, o co pytasz, nie jest problemem tylko ipx, ale sprawą dot. wielu spółek. działają czynniki makroekon. (Grecja, Ukraina, wcześniej Hiszpania, teraz Chiny, zawirowania na rynku walut czy surowców itd.).
    Dlatego pisanie, ze wszystko zależy od Romana i pomaranczowego biura jest przejawem powierzchownego rozumienia działania giełdy. Oczywiscie nie wykluczam jakichs spekulacyjnych działań głównego akcjonariusza, ale to nie znaczy, ze nie ma on do nich prawa, o ile działa legalnie. A grę na giełdzie kazdy podejmuje na własne ryzyko, więc wypłakiwanie sie na forum i szukanie porad w stylu "Pomóżcie" jest równie śmieszne, co żałosne. Na jednych spólkach gracze preferują technikę, na innych fundamenty, na innych kieruja sie logiką stada... Każdy wybiera, co mu pasuje. Rzadko kiedy ktoś pisze: przyjąłęm np. błędne założenie, ze... Albo - popełniłem błąd nie stawiajac stop lossów itp.

Podstawowa zasada giełdy: rynek dyskontuje wszystko, rynek ma zawsze rację... Ale kazdy interpretuje to jak chce.

>
    > Jeszcze jedno pytanie - dlaczego prezentowane opinie flnc uważasz za "besserwiseryzm" a twoje odmienne za  prawdziwe, obiektywne. On nie ma dowodów na to co mówi ale czy ty potrafisz udowodnić że tak na pewno nie jest?
    Na razie swoich racji o spółce nie przedstawiłem, więc dyskusja o mojej opinii na temat spółki jest bezprzedmiotowa. Nie mam zwyczaju weryfikować swoich spostrzeżeń na tym forum, bo za dużo tu dla mnie myślenia życzeniowego, konfabulacji, porównań ad hoc itp. Przeglądam forum, bo czasem trafia się ciekawy link lub inspirujace spostrzeżenie do przemysleń. Ale to nie znaczy, ze musze podejmowac dyskusję.

>
    > Zwracam honor, faktycznie nie pisałeś że masz akcje, zatem nie mogłeś ani stracić ani zarobić. Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji abyś nie musiał tak jak ja i flnc poprawiać sobie humor poprzez infantylne posty. Życzę Tobie również abyś tak zainwestował swoje środki aby logice towarzyszyły zyski a nie jak u mnie straty i marazm.
    Tu skomentuję tak: zdecydowanie tnij straty i szanuj zysk...

Witaj,
    Twoje inteligentne, dojrzałe, prezentowane z dystansem wypowiedzi przeplatają się niestety z potokiem nowomowy, mnóstwo słów nie wiele treści, dużo uogólnień i górnolotnych haseł a tu rzeczywistość niekoniecznie się w te slogany chce wpisywać.

- Rynek idealny - jego prawa, zasady, siły działają tam gdzie jest płynność, zróżnicowany akcjonariat a na spółkach mniejszych, mało płynnych te procesy są niestety często wypaczane ( nigdy nie pisałem że wszystko zależy od Romana i pomarańczowego biura) ale nie przekonasz mnie że na Alchemii (P. Karkosik mają ponad 90% akcji cenę ustalił rynek) tak jak i na Impexie około 60%: skupując akcję Alchemii od siebie, nie wypłacając dywidendy, pożyczając środki własnym spółkom nie kreuje ceny. Jestem przekonany że bardziej niż rynek. Jeśli wolisz to przyznam że rynek ustala cenę ale i tak jest to tylko  pochodna działań głównego akcjonariusza.

- Piszesz, że nigdy nie przedstawiałaś swoich opinii na temat spółki, wybacz ale ocena czyjejś wypowiedzi jako infantylna, podważanie prawdziwości czyiś teorii jest również prezentowanie pewnego stanowiska - oczywiście odmiennego, przeciwnego. Chociaż wypowiedzi flnc są emocjonalne w moim odczuciu jak i wielu akcjonariuszy zawierają też sformułowania logiczne i dość prawdopodobne.

- Zwracanie się na forum "pomóżcie" faktycznie nie świadczy dobrze o inwestorze, użyłem tego słowa nie dlatego że oczekuję od Ciebie rady - prowadzimy dyskusje - przedstawiam pewne fakty i sytuację wokół nich która w mojej opinii świadczy o zagrywkach nie fair na spółce - zatem chcę abyś jako osoba wierząca w potęgę niewidzialnej ręki rynku - ustosunkowała się do tych faktów.
    Słusznie, mogłem napisać :"Proszę zaprezentuj teorie, fakty którymi podważysz moje poglądy że spółka o parametrach C/Z 4,8; C/WK 0,53 nie jest najlepiej zarządzana lub jakieś inne czynniki wpływają na jej zaniżoną wycenę giełdową"

Pozdrawiam, życzę słonecznego weekendu.

Dnia 2015-08-21 o godz. 08:07 ~bobulek napisał(a):
    > Witaj,
    > Twoje inteligentne, dojrzałe, prezentowane z dystansem wypowiedzi przeplatają się niestety z potokiem nowomowy, mnóstwo słów nie wiele treści, dużo uogólnień i górnolotnych haseł a tu rzeczywistość niekoniecznie się w te slogany chce wpisywać.

Podejrzewam, ze nie umiałbys ad hoc zdefiniować słowa "nowomowa"...
    A jeśli ja piszę uogólnienia, to co powiedzieć o słowotoku innych (takze twoim?)
    Wbrew pozorom, rzadko tu sa posty o konkretach, za to wiele tekstów o Romanie i pomaranczowym biurze oraz inne takie tam bzdety.
    Co do "Romana" - jaką faktycznie Ty (czy ktokolwiek) masz wiedzę, by wiedzieć, jaka jest jego rzeczywista strategia i taktyka prowadzenia biznesu? Kierowałeś kiedykolwiek jakimś zespołem ludzkim i jakimś procesem przemysłwym, logistycznym itp.? Wątpię. Bo na tym forum ludzie to robiący nie piszą - nie mają czasu i potrzeby. Chyba że jak ja - wolnej chwili - traktują to jako rozrywkę...
    Nie wiem, w jakiej dziedzinie jestes specjalistą. Takim prawdziwym profesjonalistą. Ale wyobraź sobie, ze w dziedzinie, na której znasz sie b.dobrze, poucza Cię laik swoimi fantazjami, konfabukacjami i teoriami spiskowymi... - jak zareagujesz?
    Zwykle reaguje się milczeniem i pobłażliwym wzruszeniem ramion na zasadzie "twoja racja, mój spokój"...
    Sądzę więc, że juz wyjasniliśmy wzajemne stanowiska i mozemy zakonczyć na tym, bez wzajemnej urazy, tę wymiane poglądów.
    Również życzę ci wzrostów i satysfakcji z inwestycji.

A jeśli zechcesz już napisać tylko rzeczowo - proponuję, byś zainicjował MERYTORYCZNĄ dyskusję na temat, dlaczego (mam na mysli perspektywę 6-12 m-cy) warto lub nie warto wejść w ipx czy brs. Oczywiście to tylko sugestia, którą możesz zignorować. Ja zaś powracam już do biernego pozostania na forum... Pozdrawiam

• Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~DArzla [62.87.184.*]
    Nieźle ustawienie na niższych poziomach z pakietami po kilkaset tysięcy akcji.
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~grd [164.126.199.*]
    Dnia 2015-08-21 o godz. 10:19 ~DArzla napisał(a):
    > Nieźle ustawienie na niższych poziomach z pakietami po kilkaset tysięcy akcji.

Fundamenty są mocne i niektórzy wypatrują okazji, ale skoro nie ma sentymentu do ryzyka i kupowania na rynkach, nikt nie chce przepłaać i woli czekać na okazję.
    Paniki nie ma. Kurs osuwa się na raczej niewielkich wolumenach grawitacyjnie, bo zniecierpliwieni oddają.
    Teraz jest wyczekiwanie (poza ogólną poprawą nastrojów na giełdach - Chiny wszystkim ciążą) na raport boryszewa.

Zaskoczeniem mogłoby być ew. info o scaleniu brs i ipx oraz podanie parytetu wymiany w okolicy 1 : 2.
  • Re: to do ilu tym razem podciągnie ? Autor: ~flcn [37.152.18.*]
    Taki parytet jest utrzymywany od dłuższego czasu ale wydaje mi się że tu nie chodzi o połączenie IPX z BRS tylko IPX z ALC bo na takim połączeniu Roman zarobi najwięcej. Oczywiście w przyszłości może dojść do połączenia z BRS po parytecie znacznie lepszym dla BRS bo IPX z ALC nie będzie zbyt dobrą spółką co widać po wynikach ALC.

PS. Teraz i tak nie ma to znaczenia bo jest mocna korekta na szerokim więc okazja do spuszczenia IPX w okolice 2,7 :D:D:D
[x]
IMPEXMET -0,24% 4,22 2019-08-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.