Z moich wyliczeń wynika, że w twardych rękach jest już około 85% akcji...reszta jedynie w wolnym obiegu...czemu jakubas ciągle dokupuje i tak samo FIZ? Macie pomysły?
Na koniec inwestor przytoczył przykład kolejnej ze swoich spółek, Polnej. – Jeżeli spółka przejmie w przyszłym roku jeden z zakładów, na które złożyła oferty, to uzyska wielki wzrost potencjału. Jeżeli akwizycja się nie uda, to akcjonariusze będą mieli podobnie dużą dywidendę jak w tym roku – zapowiedział Jakubas. Jednocześnie dodał: - Ja jako akcjonariusz uważam, że nie jest fair, gdy spółka śpi na pieniądzach, nie ma pomysłu co z nimi zrobić i nie dzieli się tymi pieniędzmi z inwestorami.
Odpowiedź znajdziesz na wątku Newagu. Właśnie wczoraj Newagiem dokapitalizował własny fundusz inwestycyjny a mimo to zachował pełną kontrole nad Newagiem. Dobrych spółek się nie pozbywa, tylko konsoliduje w innym sposobie posiadania.
FF jest 50 % tzn.że p.Jakubas ,który chciał w wezwaniu skupić Polną za 12-13zł ma tyle ile miał,więc skąd wiadomo ,że dokupuje? Spółka jest samozadowolona ,samofolwarczna i niewiele dba o akcjonariat, od którego wzięła pieniądze a dywidenda zależy tylko od p. Jakubasa i FIP-u ,co nie znaczy ,że nie powinno się pojechać na zwz.Jej koszty ogólne /nie powiązane bezpośrednio z produktem/ biją rekord świata na poz.ca 35-40% i widać ,że brak tam kilku ton kreatywności w morzu niemożności bo przede wszystkim dbają o swoich pracowników a niesłusznie.Lenistwo i samoasekuracja bez fantazji i wyzwań nie popłaca nigdy.Jeśli tak dalej pójdzie stracą swoją robotę....Dlatego apel do p.Jakubasa i FIPu: nie wolno im zostawiać funduszu zapasowego, jeśli całkowicie się nie chce ich zdemoralizować.
Ktoś zapyta:jak to -spółka nie dba o akcjonariuszy?Przecież wypłaciła dyw.za 2014 r. w kwocie 5zł/akc..Otóż to była decyzja akcjonariuszy głównych.Pytam ,dlaczego do dzisiaj zarząd Polnej wzorem innych spółek niczego nie zarekomendował RN do wypłaty skoro jest zysk za 2015- 2,47zł/akc..A może chciałby zwiększyć fundusz zapasowy w części pochodzącej z zysku ,żeby mieć z czego pokryć straty w przyszłości-czy to nie czysta asekuracja?Jestem ciekaw ile akcji własnej spółki ma jej naczelny bo tylko w ten sposób można zmierzyć jego wiarę i oddanie dla Polnej. Odnośnie samozadowolenia własnego spółki dodam jeszcze tylko ,że nie wiadomo czemu wszystkie jej rodzaje działalności poza automatyką przemysłową i bodaj odlewami są budżetowo ujemne!! Koniec.
Koryguję: nie poza odlewami bo one też są stratowe a usługami.Nie mniej podstawowa działalność czyli automatyka przemysłowa pokrywa wszystkie straty ,by finalnie dać wynik ogółem netto + 3513 tyś.zł
dla Ani: poprzednio walne było w maju 2015 w W-wie i myślę ,że teraz też będzie jakoś tak.Mam wrażenie ,że dywidendę chyba też wypłacą ,dlatego akcji nadal nie sprzedawałbym mimo iż kurs spółki pod koniec 2015 i teraz był i jest wyjątkowo stresogenny.
Nie wiem jak zwracać się do tego AUTORA tych wypocin PAN,PANI czy D.... (' bo przede wszystkim dbają o swoich pracowników a niesłusznie.Lenistwo i samoasekuracja bez fantazji ") Wpadnij do tej firmy i zobacz jak się dba o pracowników jak zarabiają netto 1500 pln A zarząd nie posiada żadnych akcji i nie jest zainteresowany dywidendą
Nie ma znaczenia,jak się będziesz do mnie zwracać kaktusie/bez urazy -to skrót Twego podpisu / skoro potwierdzasz moje "wypociny"-cyt.:"pracownicy mają 1500 zł netto" i dalej cyt.:"zarząd nie ma żadnych akcji i nie dba o dywidendę". Jeśli zarząd nie ma żadnych akcji swojej spółki, to kicha na Twoje..
Z tego co pisze kaktus i arf można chyba też rozumieć,że dbałość o pracowników w tej spółce oznacza iż lepiej im płacić 1500 zł netto niż zwolnić.A gdzie rozwój?.Nic się nie da zrobić?