W końcu na spokojnie można porozmawiać o fundamentach. Na początek rachunek wyników: Zysk ze sprzedaży: wzrost o 5.26% r/r Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 84.15% r/r Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 116.15% r/r źródło: http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/COLIAN,Q
Ale nie napisał Pan 4. Zysk netto spadek o 25% Swoją drogą ciekawy zabieg, nie uważa Pan? A wracając do raportu według mnie pozytywny jeszcze jest istotny spadek zobowiązań.
Spadek zysku przy większej marży spowodowany jest inwestycjami i zwiększeniem zapasów. Myślę, że wyjdzie to w wynikach za pierwsze półrocze. Do tego czasu będzie kiszonka chyba , że tym razem zaskoczy nas jakieś pozytywne info
Dnia 2015-03-25 o godz. 10:40 ~Jacek napisał(a): > Ale nie napisał Pan > 4. Zysk netto spadek o 25%
czekałem, aż ktoś inny zwróci na to uwagę, żeby wyjaśnić ten fenomen trzeba zobaczyć wielkość podatków zapłaconych w 2013 r i 2014 r i zmniejszenie zobowiązań ogółem :) Ps. pozytywną zmianą o której nie pisałem jest właśnie zmniejszenie zobowiązań całkowitych o kilkadziesiąt mln zł
Wszystko pięknie ale mnie jako akcjonariusza interesuje:
1) Zysk netto 2) Dywidenda 3) Wzrost kursu
Zysk netto - spadek w stosunku do ubiegłego roku pomimo (ponoć już rozliczonego) przejęcia Solidarności Dywidenda - nie ma od lat i nie będzie Wzrost kursu - w ogóle nie ma o czym mówić
Więc dla mnie jest to gniot a nie walor który może mi przynieść choćby niewielki zysk. Koniec kropka. Mniejszościowi są od lat robieni w wała a KNF na to pozwala za to zajmuje się skokami bo banki zagraniczne i rządząca hołota maja za małe zyski.
autentyczne fakty :-] odzwierciedleniem tych słów jest bark żadnego tfi ofe powyżej 5% to jak my leszczyki mamy wpłynąć w te wody tylko płetwal błękitny sie tu czuje świetnie
Dnia 2015-03-25 o godz. 15:00 ~Lipo napisał(a): > Wszystko pięknie ale mnie jako akcjonariusza interesuje: > > 1) Zysk netto > 2) Dywidenda > 3) Wzrost kursu > > Zysk netto - spadek w stosunku do ubiegłego roku pomimo (ponoć już rozliczonego) przejęcia Solidarności > Dywidenda - nie ma od lat i nie będzie > Wzrost kursu - w ogóle nie ma o czym mówić > > Więc dla mnie jest to gniot a nie walor który może mi przynieść choćby niewielki zysk. Koniec kropka. Mniejszościowi są od lat robieni w wała a KNF na to pozwala za to zajmuje się skokami bo banki zagraniczne i rządząca hołota maja za małe zyski.
Przychody - koszty = dochód Dochód jest podstawą opodatkowania, a więc częściowo zyskiem trzeba podzielić się z budżetem państwa.
Dlatego lepiej zwiększyć koszty poprzez uregulowanie zobowiązań, wówczas zysk netto jest niższy, ale i podatków mniej się "oddaje".
Dla mnie dywidenda jest nie ważna - całe zyski mogą być przeznaczane na kapitał zakładowy, a tym samym wartość księgowa wzrośnie (z roku na rok rośnie).
Wzrost kursu - chyba najtrudniejszy temat :) - zależy od inwestorów najczęściej instytucjonalnych. bo drobni mogą zrobić symboliczny wzrost.
Co by nie mówić, i tak widać bardzo ładne zachowanie w stosunku do szerokiego rynku.
> Dlatego lepiej zwiększyć koszty poprzez uregulowanie zobowiązań, wówczas zysk netto jest niższy, ale i podatków mniej się "oddaje". - to niestety nie do końca się zgadza 1. W ten sposob mozemy zwiekszyc tylko koszty podatkowe - nie ma to nic ale to nic wspolnego z wynikiem księgowym brutto firmy. Przełożenie jest dopiero na wynik księgowy netto (po opodatkowaniu). 2. Jeśli zapłacimy zobowiązania za surowce, które przechowujemy w magazynie to i tak nie staną sie kosztem dopóki nie wykorzystamy ich do produkcji a wyrobów gotowych nie sprzedamy - podstawowa zasada w tej kwestii stanowi, iz kosztem uzyskania przychodu, wartosc surowca staje sie dopiero w momencie sprzedazy. 3. Regulacja zobowiązań moze tu miec jedynie wpływ w sytuacji, w której musimy wycofac z kosztów niezapłacone faktury na poniesione koszty lub stanowiące czesc kosztow sprzedanych wyrobow gotowych. Jednak żaden szanujący sie przedsiębiorca nie będzie ponosił kosztów na wydatki, których nie jest w stanie zapłacić w ciagu 30 dni od upływu terminu płatności.
,,Jeśli zapłacimy zobowiązania za surowce, które przechowujemy w magazynie to i tak nie staną sie kosztem dopóki nie wykorzystamy ich do produkcji a wyrobów gotowych nie sprzedamy - podstawowa zasada w tej kwestii stanowi, iz kosztem uzyskania przychodu, wartosc surowca staje sie dopiero w momencie sprzedazy.''
Co Ty za brednie wypisujesz? Każda faktura zakupu surowców jest kosztem niezależnie czy go wykorzystasz surowiec do produkcji czy ci się przeterminuje! W związku z tym możesz nawet kilka lat mieć stratę.
Kolego, to że Ciebie nie interesuje dywidenda świadczy o tym, że nie rozumiesz tego czym jest z założenia akcja i prezentujesz podejście spekulanta a nie inwestora. Zresztą jeśli spojrzeć nawet na naszą ułomną giełdę spółki wypłacające regularnie dywidendę były zawsze znacznie lepiej postrzegane przez rynek. Jest to ważne zwłaszcza w okresie bessy lub spowolnienia bo pokazuje że zainwestowane pieniadze jednak pracują. Na Colianie pieniądze nie pracują lecz są bezproduktywnie kiszone. Bogaci się tylko główny akcjonariusz czyli wąs poprzez działania które w normalnym kraju są uznawane za naganne lub wręcz niedopuszczalne. Dodrukowywanie akcji bez praw poboru de facto dla siebie jest czymś co powinno byc ścigane przez KNF jako działanie na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych. Dlatego też kurs jest w takim miejscu w jakim jest. I taka jest smutna prawda.
Dnia 2015-03-25 o godz. 19:47 ~Lipo napisał(a): Dodrukowywanie akcji bez praw poboru de facto dla siebie jest czymś co powinno byc ścigane przez KNF jako działanie na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych. Dlatego też kurs jest w takim miejscu w jakim jest. I taka jest smutna prawda.
Wszystko odbyło się zgodnie z prawem - cena akcji była liczona jako średnia z 6 miesięcy przed ich zatwierdzeniem. Dzisiaj ta cena byłaby zdecydowanie wyższa - bo i średnia cena jest wyższa, więc nie płacz nad rozlanym mlekiem. Dziś w interesie wszystkich jest wzrost ceny - kto tego nie rozumie powinien przestać bawić się w inwestowanie. Porównując branżowo do WWL cena akcji powinna oscylować na poziomie 10-12 zł, a jest 3 z kawałkiem, podczas gdy WK systematycznie rośnie. Pozdrawiam i życzę podejmowania racjonalnych decyzji.
I tutaj się z Toba zgodze, że w interesie wszystkich (także wąsa) jest teraz wzrost kursu akcji. Chyba że wąsu wciąż mało i postanowi zagrać o całą pulę poprzez ogłoszenie wezwania na ten przykład:-) Byłby to piękny i zarazem ostatni akord tej zabawy z drobnymi akcjonariuszami. Jak będzie, czas pokaże. Tymczasem powoli się osuwamy. Również pozdrawiam.
Ssanie jest Porównajcie kiedys elzab i rainbow Nie dokupie próg ostroznosci prekroczyłem Analiza Trwa chamska walka o akcje skoordynowana ze wszystkimi grubasami przy cafe Dlaczego jedni kupuja drudzy nie ruszaja GPW i trzy karty Kiedys ktos ten smród rozbije Jak nie to w sklepie jest wybór Własciciel straci jak wkurzy akcionariusza konsumenta U mnie brak skrupułów wywalam ale potem piętnuje!!!! Przypomiałem sobie Muszę tego syfa b cos zobaczyc Zaraz idę do skupu makulatury
Dnia 2015-03-29 o godz. 18:46 ~asdd napisał(a): > Ssanie jest Porównajcie kiedys elzab i rainbow Nie dokupie próg ostroznosci prekroczyłem Analiza Trwa chamska walka o akcje skoordynowana ze wszystkimi grubasami przy cafe Dlaczego jedni kupuja drudzy nie ruszaja GPW i trzy karty Kiedys ktos ten smród rozbije Jak nie to w sklepie jest wybór Własciciel straci jak wkurzy akcionariusza konsumenta U mnie brak skrupułów wywalam ale potem piętnuje!!!! Przypomiałem sobie Muszę tego syfa b cos zobaczyc Zaraz idę do skupu makulatury
Chyba faktycznie ktoś zbiera ten szajs co wcale o niczym nie przesądza. Poważny kapitał jak dotąd unikał tej spółki i wiedział co robi. Do momentu scalenia akcji czyli do końca maja tutaj nic szczególnego się nie wydarzy. Potem wskaźniki się urealnią i zobaczymy co zrobi wąs. Jesteśmy świadkami najdłuższej konsolidacji w historii GPW. Ale konia z rzędem temu kto wie co z tego wyniknie.
Dnia 2015-03-30 o godz. 17:29 ~Lipo napisał(a): > Chyba faktycznie ktoś zbiera ten szajs co wcale o niczym nie przesądza. Poważny kapitał jak dotąd unikał tej spółki i wiedział co robi. Do momentu scalenia akcji czyli do końca maja tutaj nic szczególnego się nie wydarzy. Potem wskaźniki się urealnią i zobaczymy co zrobi wąs. Jesteśmy świadkami najdłuższej konsolidacji w historii GPW. Ale konia z rzędem temu kto wie co z tego wyniknie.