moim skromnym zdaniem chcą pozyskać kapitał na przejęcia spółek, nie chcą również zawieść akcjonariuszy i planują wypłatę dewidendy stąd te perturbacje / pozyskanie kasy na te cele /. Myślę, że w tym tygodniu jakieś info zobrazuje nam całą sytuację, co do kierunku w najbliższym czasie i tym dalszym nie ma o czym mówić tylko wzrost. Czekam na rzeczową wymianę informacji jak i przemyśleń innych akcjonariuszy, pozdrawiam wytrwałych i tych mniej nie dajcie się wyleszczyć :)
Moim zdaniem przejęć w tym roku nie będzie żadnych. Może dokupią kilka procent Budopolu i to wszystko. A co do wczoraj to puścił zwieracz komuś albo palec się omsknął na klawiszu. A co do pozyskania kapitału to prezes jasno się wypowiedział że nowej emisji nie będzie. Inna sprawa czy można mu wierzyć. Choć w sumie to po co im ta kasa ? Za Budopol zapłacili 3,6 mln zł , a takie pieniądze to mogą pozyskać z kredytu , przepływów pieniężnych lub sprzedadzą hotel w razie potrzeby.
Dnia 2015-03-24 o godz. 22:40 ~icek napisał(a): > moim skromnym zdaniem chcą pozyskać kapitał na przejęcia spółek, nie chcą również zawieść akcjonariuszy i planują wypłatę dewidendy stąd te perturbacje / pozyskanie kasy na te cele /.
:-) Świerzy dawca kapitału?
No dobrze. Trochę abecadła, bo rozumiem że akcje już kupiłeś.
1. Spółka wykazała zysk za zeszły rok i do wypłaty dywidendy wystarczy uchwała walnego zgromadzenia akcjonariuszy (czyli również Ciebie). Oczywiście walne może postanowić, że zamiast dywidendy zysk przeznaczą na przejęcie, albo na jedno i drugie, albo ani na jedno ani na drugie. Te pieniądze już są w firmie i żądnych akcji nie trzeba do tego sprzedawać. Szczególnie że z tego co wiem Herkules SA nie ma swoich akcji, a nawet jeśli ma to do ich sprzedaży potrzebna jest zgoda walnego (czyli Twoja). 2. Nie wiem co masz na myśli pisząc perturbacje? Jeśli ostatnie spadki, to są spowodowane tym, że jakaś buhajska, kwieciński, mieszało, ING, BPH lub inny fundusz postanowił, że będzie sprzedawać, BO TAK BĘDZIE DOBRZE DLA NIEGO/DLA NIEJ. Nie trzeba tu szukać specjalnego uzasadnienia.
> 2. Nie wiem co masz na myśli pisząc perturbacje? Jeśli ostatnie spadki, to są spowodowane tym, że jakaś buhajska, kwieciński, mieszało, ING, BPH lub inny fundusz postanowił, że będzie sprzedawać, BO TAK BĘDZIE DOBRZE DLA NIEGO/DLA NIEJ. Nie trzeba tu szukać specjalnego uzasadnienia. > > Powodzenia życzę
Dalej troszkę abecadła:)
Skoro przyjmujesz taką opcję to wkrótce powinien ukazać się komunikat (wszystkie fundusze troszkę ponad 5 proc) o zmianie stanu posiadania. Osobiście uważam że nic złego się nie dzieje. Po prostu nie chciało rosnąc to nieliczni zaczęli realizować zyski (nie małe) plus rynki bazowe i to wszystko.
Abecadła ciąg dalszy:) > Skoro przyjmujesz taką opcję to wkrótce powinien ukazać się komunikat (wszystkie fundusze troszkę ponad 5 proc) o zmianie stanu posiadania. Nie koniecznie. Obaj wiemy kto obecnie na tej spółce rozdaje karty (chociaż nigdzie jej nazwisko nie figuruje) i dopóki nie zmniejszy zaangażowania poniżej 5% albo nie zwiększy powyżej...(tu strzelam, bo nie wiem) 33% nie musi nikogo informować o tym co robi z akcjami Herkulesa. kwieciński musi bo siedzi w zarządzie. >Osobiście uważam że nic złego się nie dzieje. Herkules jest jednym z najlepszych przykładów na gpw, że nic złego się nie musi dziać aby kurs spadał przez 5 lat. Ta firma nigdy nie miała problemow biznesowych, a kurs spadł do 16 gr za akcje. > Po prostu nie chciało rosnąc to nieliczni zaczęli realizować zyski (nie małe) plus rynki bazowe i to wszystko. Ile ja się naczytałem na forach o nielicznych co to zaczęli realizować zyski, a w rzeczywistości taki krauze, solorz, karkosik, solowow czy jakiś fund walił obiema garściami akcje aż huczało jak z wodospadu. Za dużymi spadkami i dużymi wzrostami zawsze stoją duzi akcjonariusze. Wyciągnęli na 80gr(4zł), to teraz zwalą do ilu będą chcieli i nic na to, ani ja, ani ty nie poradzisz. Nie my rozdajemy karty.
Wszystko przez to, ze JA wywaliłem :) Niestety, juz przy 3,02 zł. Ale chętnie wrócę jak się jeszcze skorekci trochę, w międzyczasie przelotny romans z Getin Holding, z marnym ale plusem :)