Program motywacyjny dla pracowników zakłada plan na rok 2015 - 7,7 mln zysku netto. W roku 2014 mieli plan 4,4 mln zł, zrobili 5,3 mln zł. Przy cenie 2,5 zł i zysku netto 7,7 mln zł cena/zysk wyniesie 24. Taki wynik finansowy zrobią z palcem w nosie. Daje to potencjał wzrostu kursu o 40%.
1. Cena do zysku jest nieistotna, można nią krótkoterminowo żąglować używając różnych sztuczek księgowych. Jeśli ten zysk jest rzeczywisty, to spółka powinna wypłacić dywidendę. I tu pytanie pomocnicze - ile razy w swojej 20-to letniej historii na giedzie Bytom wypłacił dywidendę? 2. Coś te wyniki są podejrzane. Dwadzieścia sześć osób w odzieżówce nie jest w stanie zrobić 100 mln obrotu. Chodzi mi o zwykłe wystawianie zamówień i fakturowanie nie wspominając o projektowaniu kolekcji, zawieraniu umów z kontrahentami itp, itd. Chciałbym się mylić, ale żeby się nie okazało, że Bytom SA to tylko skrzynka pocztowa, przez którą przepływają papiery i zbierany jest zysk (do czasu), a cały biznes toczy się obok.
Dnia 2015-03-11 o godz. 20:16 ~pies_ogrodnika napisał(a): > 1. Cena do zysku jest nieistotna, można nią krótkoterminowo żąglować używając różnych sztuczek księgowych. Jeśli ten zysk jest rzeczywisty, to spółka powinna wypłacić dywidendę. I tu pytanie pomocnicze - ile razy w swojej 20-to letniej historii na giedzie Bytom wypłacił dywidendę? > 2. Coś te wyniki są podejrzane. Dwadzieścia sześć osób w odzieżówce nie jest w stanie zrobić 100 mln obrotu. Chodzi mi o zwykłe wystawianie zamówień i fakturowanie nie wspominając o projektowaniu kolekcji, zawieraniu umów z kontrahentami itp, itd. Chciałbym się mylić, ale żeby się nie okazało, że Bytom SA to tylko skrzynka pocztowa, przez którą przepływają papiery i zbierany jest zysk (do czasu), a cały biznes toczy się obok.
Burek idź lepiej pobiegaj i poszukaj kości. Niczego mądrego nie wnosisz do dsykusji.
Dzisiaj trochę małe obroty, ale wygląda to na koniec korekty.
1,82 zł i jesteśmy w tym krótszym trendzie wzrostowym lub 1,85 zł i jesteśmy w tym nieco dłuższym trendzie wzrostowym. Właśnie pod kontynuację tego trendu zagrałem a niestety lekko wybiło dołem :/
Dobrze jakby się dzisiaj zamknęło na 1,8 zł. Trochę tych akcji tam stoi więc raczwj tego poziomu dzisiaj nie rozbiorą, ważne by zamknęło się dobrze. Obrót dzisiaj mizerny, może się coś jeszcze wydarzy.