1. Mamy już wyniki za kwartał IV 2014 - link poniżej. http://newconnect.pl/?page=get_ebi_file&id=64897
Przychód za IV kwartał wyniósł 515 tys. zł, zysk netto 155 tys zł. Narastająco za cały rok 2014 = 241 tys zł.
2. Aktualizacja danych finansowych + wskaźniki. https://www.dropbox.com/s/apgzmbyd3mbke0e/Dane%20finansowe%20PYLON.xlsx?dl=0
3. Wnioski na szybko - koncentracja na podstawowej działalności (sprzedaż kolumn), udział 94% przychodu w całym 2014 - na podstawie wartości przychodu szacuję, iż sprzedali około 1100-1200 sztuk kolumn w ciągu 12 miesięcy - rozliczyli dofinansowanie na system ERP - obniżyli należności do około 40 dni, może to zasługa factoringu - prawie każda złotówka z emisji PP przeznaczona na inwestycje - korzystają z dodatkowej dźwigni, 500 tys zł nowych zobowiązań (kwartał do kwartału) - poziom gotówki na bardzo małym poziomie (cash is the king !! ryzyko !!) - w wyniku odczuwa się zwiększającą się amortyzację - kolejna amortyzacja w przyszłym roku z tytułu ERP - przy takiej skali sprzedaży poziom BEP nieznacznie przekroczony (odczuwa się duży udział kosztów stałych) - nie rozumiem do końca, dlaczego porzucili kartony skoro rok 2013 pokazywał, iż na nich mieli lepszą marżę aniżeli kolumny (zawsze można wydzielić taką działalność do spółki zależnej i konsolidować w wynikach) - według prospektu emisyjnego produkcja głośników ma być rentowna po 3 miesiącach od startu - czyli czerwiec / lipiec muszą pojawić się profity z nowego rodzaju działalności - w przeciwnym razie czeka nas kolejna emisja akcji za pół roku (nie udźwigną takiej skali inwestycji) - wskaźniki stan na dziś: C/WK = 1,5 (rok temu było 1,0), C/Z = 16,3 (rok temu było 4,1) - wskaźniki mocno dyskontują przyszłość, mimo iż wysokie to w tej fazie rozwoju firmy są do zaakceptowania
4. Powtórzę to co zawsze: Cierpliwość jest cnotą. Tu minimalny horyzont inwestycyjny to 2-3 lata. I takiego akcjonariatu nam życzę.
raczej się komuś nie spodobał raport ? Liczba akcji 13 592 694 szt. a zysk za cały rok 241 tys zł. to 1 grosz na akcje nie dziwie się że wywala , na EBC chcą wypłacić 20 groszy zysku na akcje
Spadaj na swoje EBC, raport nie jest, rewelacji też nie ma, okres wzmożonych inwestycji zaliczyli utrzymując wyniki podobne do tych sprzed roku a perspektywy są coraz lepsze, rozpoznawalność marki również.
Spółka cały czas realizuje to co zakłada i narzuca bardzo ambitne tempo. Spółka ma się rozwijać i zarabiać, i w tym roku przeszła całościowo żeby zarabiać na swoim core competence.
Takie zmiany na kursie nie mają znaczenia dla nas, nawet możemy dokupić. Tutaj nie będzie skoku w ciągu kilku miesięcy, ponieważ trzeba rozbudować firmę, asortyment, markę, siły produkcyjne. to będzie długi proces. Jeżeli któs nie ma cierpliwości, to oczywiście nie powinien tutaj być. My długoterminowcy nie mamy po prostu papieru, ale jesteśmy współwłaścicielami spółki. Dla analogii, farmę się ma żeby przynosiła plony, a nie żeby ją sprzedać jak ktoś zaproponuje 10% więcej. Może daleko wybiegam w czasie, ale czekam na dywidendę za kilka lat.
to dlaczego nie dokupujecie ? jak to taka okazja ? tylko pozwalacie sobie na niszczenie wizerunku tak zacnej firmy ? spadek wartości firmy świadczy też o produktach jakie sprzedają , wyobrażasz sobie że Apple mógłby tak spadać z -20 % ? no chyba że Pylon to taka garażowa firemka
Myślę ze Apple'owi na samym początku nie zależało na kursie, tylko na tym żeby produkować dobry produkt. A dobry produkt zawsze się obroni. Nie porównywałbym wielkiej korporacji do firmy zatrudniającej 17 osób, to jest niepoważne.
Ja nie wiem jak Ty chcesz inwestować nie dając kapitału? No chyba że chcesz mieć coś za darmo. Wytłumaczę Ci więc żebyś zrozumiał: firma chce się rozwijać. firma potrzebuje kapitału. Inwestor ma kapitał. Inwestor daje kapitał spółce w zamian za prawo własności. Spółka się rozwija. Wartość własności inwestora rośnie. Naprawdę. To nie jest skomplikowane.
Louis tutaj wzrosty są skokowe jakby nie patrzeć, więc to nie będzie powolny wzrost o małej zmienności, tylko góra, dół z coraz wyżej położonymi dołkami co najwyżej jak to na NC...
Są skokowe, ale jakby nie patrzeć skoki są po 5-7 gr. Interwały między skokami też są spore. Jeśli chcemy wieć dotrwać do 1zl, trochę czasu się zejdzie (stąd powolny wzrost). Dla mnie ważne są konkrety. Sprawdzałem w październiku w najbliższym Euro RTW AGD, które nie jest w wielkim miescie czy cos się sprzedało w ciągu pierwszych 2óch tygodni, i owszem kilka zestawów kolumn już wtedy poszło. Unitra też jest konkretem. Poza tym spółka prawie podwoiła liczbę etatów. ERP jest wdrożone (co pozwoli na optymalizacje procesów z dostawcami i klientami). Może fakt że zyski nie powalają, ale trzeba docenić tempo rozwoju.
spoko jak wam to pasuje że kurs od początku roku spadł z 36 groszy na 23 grosze to ok i jeszcze się z tego cieszycie to ja już nic nie mowię a niech jeszcze spadnie na 15 groszy to moze bedziecie jeszcze bardziej szczesliwi !
ja sprzedałem pewnie tobie po 36 groszy , ale tobie przecież wszystko jedno po ile stoją teraz akcje ty jestes przeciez inwestorem dlugoterminowym ? myle sie ? ja wole pare razy obrocic kasa tym bardziej ze nie ma co liczyc tu na wyplate dywidendy
na EBC nie trzeba naganiać tam są wyniki i co roku dywidenda , a na pylonie duzy sypie paczkami akcji a drobnica odbiera po 2000 sztuk i sie cieszy mowiac ze sa inwestorami dlugoterminowymi
wsparcie na 28 groszach pękło ! to wiecie co się bedzie dzialo ? ale wy tu jestescie inwstorzy dlugoterminowi wiec jak bedzie po 10 groszy to i tak was to nie obchodzi ! najwyzej sobie dokupicie po 2000 sztuk akcji hehehe
TED. tak czytam te Twoje wpisy i trochę mi Ciebie żal.. daj sobie chłopie spokój z giełdą. to nie jest zabawka dla dzieci. Tak strasznie podniecasz się każdym ruchem na kursie, szkoda zdrowia....
Szkoda, że mało jest merytorycznej dyskusji a wiele przepychanek. Z reguły wyznaję zasadę, że nie udzielam się tam gdzie nie inwestuje, także TED nie ten poziom akcjonariatu abyś tu coś zdziałał.
Swoją drogą przypominam, iż czeka nas kolejna tania emisja akcji z tytułu warrantów subskrypcyjnych. Wszystko wygląda na to, iż do końca marca wyprodukuję własny przetwornik i WZA przegłosuje emisję. Oznacza to nie mniej, nie więcej jak kolejne rozwodnienie, pogorszenie wskaźników i spadek kursu akcji. Mówiąc językiem prostym do rozgrzanych głów: będzie taniej (nie zdziwiłbym się kursem poniżej 0,20). Także, nikogo tu cyrograf nie trzyma, droga wolna, jest ponad 800 innych spółek do inwestowania krótkoterminowego, średnio czy też długoterminowego.
Ps. Następny wątek będzie tylko dla zarejestrowanych, trzeba oddzielać ziarno od plew.
cienizna-siedze tu ponad rok, caly czas w czarnej d. - kilkadziesiat procent w plecy, zainwestowalem bo chcialem kupic solidna spolke, ktora bedzie powolutku piela sie w gore, dokupilem w emisji po 20 groszy, przeczekalem kilka misiecy i liczylem, ze to koniec spadku, a tu guzik.....wkurzaja mnie teksty, ze trzeba zakopac na 2-3 lata i sie nie przejmowac spadkami-to lepiej kupic za te 2-3 lata, a nie patrzec jak miesiac po miesiacu ciagle ktos sypie...
Pozwolę się odnieść do merytorycznej części wątku. Oto kilka moich uwag:
Wnioski na szybko - koncentracja na podstawowej działalności (sprzedaż kolumn), udział 94% przychodu w całym 2014; sprawa jest zastanawiająca bo tak jak zauważyłeś interes ten był rentowny, kupowali nowe maszyny i - na podstawie wartości przychodu szacuję, iż sprzedali około 1100-1200 sztuk kolumn w ciągu 12 miesięcy; coś ci się chyba jednak pomyliło bo przychody w tej części są wyższe o 75%, a baza była 1052 więc raczej będzie to bliżej 1700-1800 szt. - prawie każda złotówka z emisji PP przeznaczona na inwestycje; tu jest chyba największa zagadka bo głównie wzrosły inwestycje długoterminowe ze słynnych 130 tys. do 963 tys. zł; to jest jakaś zagadka bo w Pylon sp. z o.o. nie miały być inwestowane środki finansowe Pylon S.A. (sprawa jest do wyjaśnienia) - korzystają z dodatkowej dźwigni, 500 tys. zł nowych zobowiązań (kwartał do kwartału); mi wychodzi ok. +170 tys. pozostałe składniki zobowiązań raczej nie dotyczą bieżącej produkcji - poziom gotówki na bardzo małym poziomie (cash is the king !! ryzyko !!); to prawda zawsze aktualna. Czasy trudne - trzeba bardzo szanować każdą złotówkę - w wyniku odczuwa się zwiększającą się amortyzację; firma rośnie -sprawa oczywista, nie wpływa to jednak oczywiście na ubytek środków finansowych - bo wydatki zostały już poniesione - przy takiej skali sprzedaży poziom BEP nieznacznie przekroczony (odczuwa się duży udział kosztów stałych); wygląda na to że firma zaczyna w miarę normalnie pokazywać koszty z których wynika, że jednak minimalny kwartalny przychód powinien przekraczać 400-420 tys. by firma była rentowna, stąd mogą wynikać ewentualne obawy inwestorów, ale chyba nie inwestora Ted-a bo on raczej odczuwa ból z innych powodów, - nie rozumiem do końca, dlaczego porzucili kartony skoro rok 2013 pokazywał, iż na nich mieli lepszą marżę aniżeli kolumny; sprawa jest do dalszych analiz - bo to duże zaskoczenie (zawsze można wydzielić taką działalność do spółki zależnej i konsolidować w wynikach) - według prospektu emisyjnego produkcja głośników ma być rentowna po 3 miesiącach od startu- czyli czerwiec / lipiec muszą pojawić się profity z nowego rodzaju działalności - w przeciwnym razie czeka nas kolejna emisja akcji za pół roku (nie udźwigną takiej skali inwestycji); napisali, że od marca będą nowe przetworniki - i bardzo dobrze, okaże się co ten optymizm jest warty. Jeśli zaś chodzi o tą nową emisję to raczej za 3 lata na przejęcie Pylon sp. z o.o. - nie bardzo jeszcze widać dodatkowe potrzeby kapitałowe - wskaźniki stan na dziś: C/WK = 1,5 (rok temu było 1,0), C/Z = 16,3 (rok temu było 4,1) - wskaźniki mocno dyskontują przyszłość, mimo iż wysokie to w tej fazie rozwoju firmy są do zaakceptowania; dzisiejszy spadek trochę je obniżył i nie wyglądają źle.
Podsumowując - kolejny rok gromadzenia kompetencji, rozwoju sieci sprzedaży, wprowadzania nowych produktów, realizacji obietnic. Widać entuzjazm i działanie - jest więc szansa, że firma będzie rosła w siłę. Minusem kartony i sprzedaż zagraniczna (w raporcie jest zajawka o przymiarkach, ale wydaje się, że nie jest to prosta sprawa bez znanej marki). Ciekawym będzie już I kw. Jego wyniki pokażą chyba więcej niż IV kw. (pełny kwartał Euro RTV AGD, nowi dystrybutorzy - także geograficznie) i pokażą czy firma będzie sobie dobrze radziła.
to ja poczekam i kupie akcje po 12 groszy i sprzedam wam inwestorom dlugoterminowym za 24 grosze . Panie Autor: ~Obawa [178.255.168.*] piszesz ze pylon to natepna drukarnia akcji ? cytuje : (Swoją drogą przypominam, iż czeka nas kolejna tania emisja akcji z tytułu warrantów subskrypcyjnych.) a wiesz jak konczą dukarnie z NC ? najpierw na 1 groszu a potem ogłaszają bankructwo . To z szacukiem do Was inwestorow dlugoterminowych wierzycie ze ta firma przetrwa 3 lata?
Panie Obawa [178.255.168.*] a moze pan jest z zarzadu spolki ? i ma pan wysoka pensje ? Bo bardzo dziwne ze nie interesuje pana kurs akcji i to ze spolka nie wyplaca dywidendy tylko opowiada o czekaniu latami jest pan jakims filantropem ? bo nierozumiem pana inwestycji ? jak ma kurs ciagle spadac jak pan to pisze cytuje : ( Mówiąc językiem prostym do rozgrzanych głów: będzie taniej (nie zdziwiłbym się kursem poniżej 0,20)
a na koniec pan pisze : (Ps. Następny wątek będzie tylko dla zarejestrowanych, trzeba oddzielać ziarno od plew.) - prawda w oczy kole ? ? ? jak pan chce to moze pan podyskutowac sobie z kolegami z zarzadu moze oni zrozumieja dlaczego maja inwestowac w akcje pylona bo wedlug pana : - kurs bedzie spadal - bedzie drukowanie akcji - dywidendy tez nie bedzie plusy: - bedziecie miec akcje - i moze cos tam jeszcze za pare lat ;) to nie lepiej sie zainteresowac pylonem za pare lat ?
Ktk - dzieki za wnioski. Jednen tylko komentarz, porownujac przychod rok do roku zalozylem dodatkowo 2 warunki, ktore sie zmienily: - zwiekszyl sie udzial drogich kolumn w 2014 - zwiekszyl sie udzial samych obudow Dlatego mysle o ilosci 1100-1200 szt kolumn sygnowanych logiem firmy. Aczkolwiek zapewnie firma podzieli sie danymi w rocznym zrewidowanym.
Panie Obawa [178.255.168.*] dlaczego wypisujesz bzdury ? po co sie udzielasz na tym forum ? jak uwazasz ze : - kurs bedzie spadal - bedzie drukowanie akcji - dywidendy tez nie bedzie plusy: - bedziecie miec akcje - i moze cos tam jeszcze za pare lat ;) to nie lepiej sie zainteresowac pylonem za pare lat ? co wy tam w zarzadzie bierzecie ?
Dnia 2015-02-17 o godz. 21:36 ~abc napisał(a): > cienizna-siedze tu ponad rok, caly czas w czarnej d. - kilkadziesiat procent w plecy, zainwestowalem bo chcialem kupic solidna spolke, ktora bedzie powolutku piela sie w gore, dokupilem w emisji po 20 groszy, przeczekalem kilka misiecy i liczylem, ze to koniec spadku, a tu guzik.....wkurzaja mnie teksty, ze trzeba zakopac na 2-3 lata i sie nie przejmowac spadkami-to lepiej kupic za te 2-3 lata, a nie patrzec jak miesiac po miesiacu ciagle ktos sypie...
Ja w minionym tygodniu wyszedłem,ale strata to kilkanaście procent, smutne,że Twoja to aż kilkadziesiąt procent... Mam zamiar odrobic już wkrótce na innej spółce... Powiem tak, zastanawiałem się czy wyjśc ze stratą,ale koniec końców,stwierdziłem,że wg mnie na tej spółce jeszcze dłuuuugo nie da się zarobic, jeśli w ogóle (kolejna emisja, słabe raporty, kurs-jak pisałeś-w czarnej d...)...Nie przekonują mnie również stwierdzenia,że każda złotówka jest reinwestowana...Wiele spółek inwestuje zarobione pieniądze w swą dalszą działalnośc,ale mimo to rynek potrafi 'docenic' ciekawą spółkę...W tym przypadku, jak to stwierdził lubiany przez nas TED:) rynek również wycenił PYLONA... I śmieszą mnie trochę teksty Obawy,że nie zdziwi go kurs poniżej 20 groszy... Mnie osobiście bardzo zdziwiłby taki kurs,ale to tylko moje zdanie... Tutaj jak na razie wszyscy żyjemy obietnicami szefostwa,że będzie dobrze... Może będzie, może nie... W mojej opinii jeszcze bardzo długo nie... Powodzenia...
Troche matematyki. 1,5 roku temu jak znana byla prognoza wynikow finansowych za rok 2013 na poziomie ~250 tys zl kurs wynosil 0,14-0,17 zlotych przy liczbie wszystkich akcji w ilosci 7 mln szt. W ubieglym roku dodrukowano kolejne 6,6 mln akcji po cenie 0,20 zl, zysk za rok 2014 jest analogiczny jak w 2013. Czyli c/z jest dwa razy nizszy. Dolicz 1,5 mln warrantow bodajze po 0,10 zl jak dobrze pamietam.
Liczymy: - stare akcje - 7.0 mln * 0,17 = 1,19 mln zl - nowe akcje - 6.6 mln * 0,20 = 1,32 mln zl - warranty - 1.5 mln * 0,10 = 0,15 mln zl
Razem 15,1 mln akcji przy zestandaryzowanej wycenie 2,66 mln zl daje srednio rownowartosc akcji 0,176 zl. Stad moje wnioski, ze kurs moze spasc jeszcze nizej. Oczywiscie to przy zalozeniu ceterus paribus na dzis, a jak wiadomo gielda dyskontuje przyszlosc. Gielda to tez emocje i asymetria. Ty sprzedales ja dokupilem. Ty inwestujesz na tydzien/miesiac ja inwestuje na 2-3 lata. Jednakze w kazdym przypadku kazdy z nas ma wolnosc decyzji i w kazdym momencie moze podjac odpowiedni krok. Nie ma co obrazac sie na gielde ani tym bardziej na spolke, ktora wedlug mnie realizuje konsekwentnie to co planowala 1,5 roku temu jak tu wchodzilem ( no moze za wyjatkiem rynkow zagranicznych i marketingu w takim stopniu w jakim bym sie spodziewal). Jednakze pozatym jest bardzo tip top i dosc transparentna a widzialem juz w swojej 9-letniej przygodzie na gieldzie rozne dziwolagi, rozne manipulacje i rozne zachowanie rynku ( wliczajac w to kryzysy dwa kiedy wszystko dzien w dzien leci w dol bez zadnej przyczyny).
Ps. Jezeli sprzedawales w ostatnim tygodniu porownaj to z calkowitym wolumenem i zobaczysz kto wplywa tak znaczaco na kurs. Poki co glowny akcjonariat nie robi zadnych ruchow.
panie Obawa [178.255.168.*] po przeczytaniu twojego postu stwierdzam ze zupelnie nie znasz sie na inwestycjach: po pierwsze piszesz ze teraz dokupiles akcje pylona ale wiesz ze i tak one spadną ? to po co to robisz ? piszesz ze przez kolejne 3 lata nic tu sie nie bedzie dzialo to po co to kupujesz ? juz nie lepiej na lokacie trzymac ? tym bardziej ze bez sensu ciagle analizujesz pylona podniecasz sie kazda nagroda nie szkoda ci czasu ? moze wezmiesz sie za robote to lepiej na tym wyjdziesz a pylonem zainteresujesz sie za 3 lata ? moze ty lubisz robic czarny piar spolce ? tylko po co to kupujesz jestes masochis...? taka reklame zrobiles spolce ze teraz kazdy bedzie ja omijal szerokim lukiem tym bardziej ze jest to jedna z najmniej plyynych spolek.
a jak panie Obawa [178.255.168.*] glowny akcjonarisz bedzie chcial cos sprzedac to kurs znajdzie sie na 1 groszu bo kto to kupi ? komu on te miliony akcji sprzeda jak tu srednio z 10 kakcji jest obrotu na sesji
powiedzmy sobie szczerze, jesli ktos ma wiecej niz 100k akcji to jedyne co mu zostaje to ratowanie kursu i usrednianie w dol, bo wyjsc teraz nie sposob (chyba, ze 20-30% nizej)
jesteśmy na rynku NC. Największą bolączką NC jest mała rozpoznawalność spółek przez szeroki rynek. Inwestowanie w tego typu podmioty jest obarczone sporym ryzykiem i odpowiedzią na dwa pytania: 1. czy biznes wyjdzie - tj. czy będzie zbyt, czy wiedzą co robią z uzyskanymi środkami z tego parkietu (po to tu weszli, by upłynniając część swojej własności przeznaczyć środki na rozwijanie projektu); 2. czy "zarząd" nie traktuje NC jako środka do uzyskania miesięcznej pensji 4000 złotych (pewnie sprzedając akcje można spokojnie tak kilka lat pożyć)
Moja ocena jest taka: do punktu pierwszego: stabilnie realizują swój plan o którym mówią, dawno nie widziałem tak transparentnej spółki. Czasem mają poślizgi np. z Inkubatorem ale to raczej wynika z okoliczności zewnętrznych a nie z ich decyzji. Obok tego od 4 lat budują markę na dość niszowym i wymagającym rynku. Pewnie na skalarność projektu chwile będzie trzeba czekać. Ale i tu przypuszczam że to zdarzy się z dnia na dzień. Nagle po którymś raporcie kwartalnym zauważymy znaczący wzrost sprzedaży. Rok 2014 wydaje się być taką stabilizacją przychodową spółki. Ostatni raport zmniejszył dla mnie wizję upadku spółki. Sądzę że z eksportem się przeliczyli np. finansowo (półprodukty, koszty wejścia itd itd itd.). Zobaczymy co w tym roku zrobią. Przecież na pewno o nim myślą i coś projektują.
do punktu 2: póki co nie widać takich ruchów. A wręcz odwrotnie, zawiązują projekty które świadczą że spółka ma zarabiać a nie że oni będą zarabiać na akcjach.
Wniosek: granie na NC to trochę gra 0-1. Jeśli kupuje za 10 groszy, czy 30 groszy, to grając o potencjał spółki tj. znana firma nie tylko w PL ale np. w EU, nie ma dla mnie znaczenia cena początkowa. Ważne jest jak zdyskontuje rynek ich akcje gdy będą bardziej tłuści. A rynek ich zauważy w końcu, wtedy nasze inwestycja za 1 tys bądź 10 tys, czy też 100 tys, może być tym strzałem w piątkę czego wszystkim długoterminowcom życzę.
Co do krótkoterminowców: trzeba dużo odwagi by tak grać na NC :)
PYLON: - zero płynności - nie wypłaca dywidendy - minimalny zysk - minimalne przychody - drukawanie akcji dla osób zarządzających ( nie wypłacają zysku dla akcjonariuszy a sobie rozdają chociaż i tak biorą wypłate podobnie było na IDM tam też mieli wielkie plany i waranty ) - arkusz zakupowy pusty pusy
WIELKIE WIZJE ZA PARĘ LAT ! TYLKO CZY BĘDZIE WTEDY ISTNIAŁ PYLON ?
Zawsze mi się wydawało, że jak nie interesuje mnie dana spółka to zarabiam na innych zamiast tracić czas, ale jakoś na forum zawsze jest pełno ludzi wujków dobra rada. Chcesz to kup, nie to nie.
znam tego debila TED-a, jest na usługach spekuły, wygląda na to że to już końcówka spadków, a jego kolesie przewalają akcje z wora do wora, więcej zbierzecie z prawej, chociaż do 30 gr niewiele akcji.