Troche matematyki.
1,5 roku temu jak znana byla prognoza wynikow finansowych za rok 2013 na poziomie ~250 tys zl kurs wynosil 0,14-0,17 zlotych przy liczbie wszystkich akcji w ilosci 7 mln szt. W ubieglym roku dodrukowano kolejne 6,6 mln akcji po cenie 0,20 zl, zysk za rok 2014 jest analogiczny jak w 2013. Czyli c/z jest dwa razy nizszy. Dolicz 1,5 mln warrantow bodajze po 0,10 zl jak dobrze pamietam.
Liczymy:
- stare akcje - 7.0 mln * 0,17 = 1,19 mln zl
- nowe akcje - 6.6 mln * 0,20 = 1,32 mln zl
- warranty - 1.5 mln * 0,10 = 0,15 mln zl
Razem 15,1 mln akcji przy zestandaryzowanej wycenie 2,66 mln zl daje srednio rownowartosc akcji 0,176 zl. Stad moje wnioski, ze kurs moze spasc jeszcze nizej. Oczywiscie to przy zalozeniu ceterus paribus na dzis, a jak wiadomo gielda dyskontuje przyszlosc. Gielda to tez emocje i asymetria. Ty sprzedales ja dokupilem. Ty inwestujesz na tydzien/miesiac ja inwestuje na 2-3 lata. Jednakze w kazdym przypadku kazdy z nas ma wolnosc decyzji i w kazdym momencie moze podjac odpowiedni krok. Nie ma co obrazac sie na gielde ani tym bardziej na spolke, ktora wedlug mnie realizuje konsekwentnie to co planowala 1,5 roku temu jak tu wchodzilem ( no moze za wyjatkiem rynkow zagranicznych i marketingu w takim stopniu w jakim bym sie spodziewal). Jednakze pozatym jest bardzo tip top i dosc transparentna a widzialem juz w swojej 9-letniej przygodzie na gieldzie rozne dziwolagi, rozne manipulacje i rozne zachowanie rynku ( wliczajac w to kryzysy dwa kiedy wszystko dzien w dzien leci w dol bez zadnej przyczyny).
Ps. Jezeli sprzedawales w ostatnim tygodniu porownaj to z calkowitym wolumenem i zobaczysz kto wplywa tak znaczaco na kurs. Poki co glowny akcjonariat nie robi zadnych ruchow.