Wygląda to bardzo zachęcająco biorąc pod uwagę wynik za 4 kwartał-jeśli będzie tak jak sądzę czyli spółka rozpoczęła okres zbierania plonów po totalnym zamęczeniu akcjonariuszy zasiewami i tajemnicami handlowymi co jest dla mnie zrozumiałe, choć również zrozumiała była dla mnie frustracja wynikająca z czytania coraz to nowych wiadomości o kontraktach z zastrzeżenie top-secret odnośnie ich wartości to można się pokusić o wyliczenie zysku za 2015 rok i to nie małego przy który przy obecnych wskażnikach czynić będzie tą spółkę przy obecnej cenie rynkowej za olbrzymią okazję inwestycyjną na cały 2015-16 rok:) Sorry za długie zdanie-za długie:)
Technicznie po wybiciu linii bessy pierwszy opór to szczyt z 2013 roku-wskażniki techniczne na wykresie tygodniowym oraz krótkie krzywe kroczące na sygnałach kupna.
Ciekawe czy pokonsolidujemy się chwilę w okolicach 0,5 czy po weekendzie ludzie poczytali raport, przeanalizowali umowy z zeszłego roku i ruszą na zakupy. Teraz powinno być łatwiej bo każde fundamentalne info będzie mocniej oddziaływało na kurs.
Co do przewidywań na 2015 pewnie na razie farby nie puszą tylko dopiero w majowym raporcie za 2014 będzie jakaś prognoza. Te Opentory już chyba rozliczyli w całości to nie powinno być jakiś jednorazowych kosztów. No i życzyłbym sobie również jakiś fajerwerków typu inwestor.
Rynek pomału zacznie się orientować co do suntecha, już widać przyczajony popyt liczący na razie na niższy skup, ale moim zdanie stagnacja się skończyła, a nieśmiało zaczyna się handel:) Po wybiciu linii bessy dynamika wzrośnie znacząco-sądzę iż w niedługim czasie tutaj sporo zarobimy. Spółka najgorsze ma już za sobą, a teraz czas zacząć zarabiać:)
Podoba mi się, że nie ma tzw windy, rakiety, odpału czy jak tam to jeszcze nazywają. Zdecydowanie wolę stabilnie po parę procent codziennie niż wyścigi i przypadkowych gapowiczów. Tak zdecydowanie dalej zajedziemy jeśli będzie świadomy i stabilny akcjonariat.
Dnia 2015-02-16 o godz. 10:43 ~zly napisał(a): > Podoba mi się, że nie ma tzw windy, rakiety, odpału czy jak tam to jeszcze nazywają. Zdecydowanie wolę stabilnie po parę procent codziennie niż wyścigi i przypadkowych gapowiczów. Tak zdecydowanie dalej zajedziemy jeśli będzie świadomy i stabilny akcjonariat.
Dokładnie tak aja piszesz, z doświadczenia wiem że bardzo silne wzrosty kilku sesyjne zawsze kończą się tak samo czyli równie mocnymi dynamicznymi korektami co przyciąga spekulantów mniejszych i większych-sam wtedy jestem zmuszony do takich zachowań i choć ma to swój plus jeśli chodzi o zwiększenie pakietu akcji to wolę spokojny trend. Trend spokojny jest trendem silnym i nie rozchwianym ponieważ jak wiemy trend to nic innego jak zobrazowanie emocji uczestników rynku, a bywają one czasami mocno rozchwiane:)
Tak jak to jest a nie było nju:) Trzymaj się, słoneczna da ci dobrze zarobić choć jest to spółka dla cierpliwych, ale Fluid cię chyba cierpliwości już nauczył-wkrótce godzina zero tak że bądż czujny-będzie się działo:) Pozdr.
Henk suntech już zarabia na podpisanych kontraktach o czym na bieżąco będziemy się przekonywać, a Fluid jeszcze nie-dopiero będą otwierać ZOE w marcu i mimo to potrafił być grany z 0,30 na prawie 3zł( teraz oczywiści jest sporo tanie) ale pisże o tym dlatego iż to NC i dzieją się dziwne rzeczy:) Natomiast Suntech dobrze grany jeszcze nie był-chodzi mi tu o naprawdę długi i silny trend wzrostowy, a to pokazuje że spółka nie jest spekulacyjna i wzrost jej akcji będzie stabilnie dyktowany wynikami i dokonaniami nie jak w przypadku wielu innych spółek.
Faktycznie Suntech nigdy jeszcze nie był "grany". Ani nie było trwałego trendu w górę ani typowej jazdy rodem z NC (podbitka, milion postów na forum, i gorące głowy itp.).
Druga to FF. Sam przyznajesz, że masz tego trochę - naturalnie nie pytam o szczegóły. Ja też mam "trochę". Jest jeszcze parę osób, które mają poskładane i pewnie całkiem sporo by się tego zebrało. Teoretycznie na rynku jest 5 mln z hakiem akcji. Zawsze się zastanawiam ile tak naprawdę jest grze bo to może być odpowiedź na pierwszy wątek.
Zły to żadna tajemnica, ja mam 267k akcji, mój przyjaciel 140k i drugi około 70k-oprócz ostatniego kolegi kupowaliśmy to już 2013 w różnych przedziałach cenowych 20-40gr a nawet 60gr i póżniej znów przez ostatnie długie miesiące dobieraliśmy nisko co daje nam bardzo ładną i zadowalającą średnią biorąc pod uwagę zwrot z inwestycji jaki nas interesuje. Ja nie gram raczej na giełdzie chyba że pakietami obrotowymi czyli małymi żeby nie wyjść z wprawy:) Staram się zajmować pozycje na kilka lat i było tak w przypadku chociażby SNS, CRM w dawnych latach-obie te spółki znacząco pomnożyły mój kapitał. Za NC wziąłem się niechętnie i z dużymi obawami-posiadam jedynie dwie spółki na tym indeksie czyli Fluid i Suntech.
Tutaj jak i tam upatruje znów potężnego zwrotu z inwestycji i sądzę że obstawiłem dobre konie:) Jeśli chodzi o ff to jest to bardzo tutaj istotna sprawa, ponieważ wiemy co się stanie kiedy spółka zacznie sporo zarabiać i stanie się rozpoznawalna-jest to oczywiste:) tutaj jeszcze nic się nie dzieje i 2zł dla mnie możliwe w pierwszym konkretnym rozdaniu. Zastanawia mnie również temat przejęcia co wcale nie jest takie niemożliwe biorąc pod uwagę ten segment-warto się zastanowić:) Pozdr.
Suntech ma problem tarć wewnętrznych, gdyby ich nie było mielibyśmy tu zapewne inwestora z zewnątrz. Wielokrotnie tu pisałem, że z ich produktem są łakomym kąskiem dla innych, no ale pokochali usługi obce i wywalanie akcji by zebrać na lizaki. Na ostatniej sensownej podbitce okazało się, że wywalam pakiet z prezesem i viceprezesem. Niemniej od dłuższego czasu zbieram ponownie licząc na coraz lepszy rozwój wydarzeń, bo ich produkt jest zwyczajnie cholernie dobry. Gdy przyjdzie co do czego, widzę, że kumulują mocne ręce., a to na tym rynku rzadkość. Pozdrawiam. Polecam skubać w tym roku mikre kawałeczki niegranego cctools i obserwować galvo. Ta druga to na dłuższą metę jedna z ciekawszych społek nc.
Czasem mówi jak człowiek Rękę poda uśmiechnie się uprzejmie A czasem błyśnie szaleństwem spod powiek I wtedy ma w oczach histerie Nocą pali światła w oknach I krzyczy (matki straszą nim dzieci) Jokerze Plugawy AT od krwi mokra Niech pan nas Bogu poleci!
Mały klincz, jedni chcą zejść z "haka" ponieważ są już mocno wymęczeni i uwolnić kapitał żeby stracić go gdzie indziej, a drudzy chcą kupić ale liczą na atrakcyjną cenę:) tak to wiedzę. Pozdr.
Zgadza się, jest idealny moment na opuszczenie strefy spadkowej i potwierdzenie rozpoczęcia mocnego trendu wzrostowego a pomogłoby w tym dobre info:) Dlatego również mamy co mamy czyli okupacje newralgicznej strefy 0,50-55, jak wyjdziemy nad 0,60 to będziemy w domu i będzie można napisać że coś się skończyło i coś się zaczyna:)
Nie obraziłbym się na taki scenariusz, aczkolwiek liczę na to, że jeszcze sobie na spokojnie podobieram - jeżeli nie to cóż kruszyć kopii też nie będę ;)
Schowaj się koleś i nie myśl, że jak się zalogowałeś to jesteś guru. Ktoś zgarnął zaledwie 2290 akcji a ty piszesz o wywalaniu. To się mija z celem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że chcesz zebrać więcej i gadasz o wywalaniu żeby to się inni podłączyli do wywalania. Ale zapomnij o tym ;-)
Dokładnie. Tak jak pisaliśmy tu parę pieter wyżej z Jokerem, jesteśmy w małym klinczu ponieważ jest parę osób co się chce pozbyć akcji i poustawiali się ze swoimi pakiecikami - odkrywając przy tym karty. Nabywcy widząc to wiedzą, że jeśli poczekają ci pierwsi sami wcisną im akcje trochę taniej (w sumie normalna zasada handlu czymkolwiek). Już parę pakietów zostało zdjętych w wyższych poziomów i sprzedane po 0,47.
ja nic nie sprzedałem ale tak to wygląda za do bazy ,ludzie nakupowali troche akcji po wynikach ,myśleli ze będzie rosło a tu przestój i teraz bardziej niecierpliwi wywalają
A co do techniki to dzisiaj mamy otwarcie z luką spadkową i jak tak pozostanie to papier spada poniżej 0,40zł i jeszcze jedno jeżeli nikt z grubszych nie zainteresuje się papierem to nigdy nie będzie poziomów takich na jakie czekacie
Dziękuje ci za radę, przemyślę to:) A na poważnie to jestem tu dłużej niż rok i wedle pierwotnego założenia będę tu jeszcze co najmniej 2-3 lata jak na kilku innych moim spółkach. Jeszcze nigdy nie miałem pozycji krótszej niż kilka lat choć dla znakomitej większości jest to niezrozumiałe, słuszność mojej strategii inwestycyjnej potwierdzają zwroty z owych inwestycji. Nie gram-inwestuje i czekam, proste i bardzo dochodowe a jednocześnie takie trudne:)
Szkoda że kupiłeś ten papier, bo był taki spokój. Napisz że spadniemy na 1 gr, co się będziesz powstrzymywał. "Nikt z grubszych nie zainteresuje się papierem..." to jeden z punktów dekalogu leszcza. Napisz jeszcze o emisji, przewalaniu z wora do wora i to da kwintesencję nagonki.
A tak swoją drogą joker to jak inwestujesz na tak długie lata to na analizę techniczną za bardzo nie patrzysz bardziej Cię interesują fundamenty a tutaj taki wpis