• fragment wywiadu Autor: zibivip [46.215.104.*]
    Co dalej czeka Orphee?
    Przyszłością grupy jest konsolidacja wokół Cormaya w zakresie strategii biznesowej, inwestycji, finansowania. Wiązałoby się to docelowo z zakończeniem notowania Orphee na NewConnect. Na razie za wcześnie na szczegóły tego rozwiązania, ale utrzymywanie dwóch spółek z grupy na giełdzie tylko generuje dodatkowe koszty. Do rozpoczęcia realizacji scenariusza polegającego na delistingu Orphee konieczne jest uporządkowanie sytuacji zarządczej w tej firmie i uzyskanie zgody akcjonariuszy. Sam proces potrwa zapewne kilka miesięcy. Trwające przeniesienie Orphee na GPW nie ma obecnie strategicznego znaczenia. Miało sens do końca ubiegłego roku w związku ze zmianami w OFE.Orphee ma czas do końca roku na decyzję w tej sprawie i moim zdaniem podejmowanie zbyt szybkich decyzji jest niewłaściwe. Jesteśmy po decyzji sądu arbitrażowego i jest to odpowiedni moment do podjęcia prób dalszych rozmów. Rezygnacja z Diesse wydaje się przedwczesna, jednocześnie trudno będzie odwrócić tę sytuację, jeśli nie przejmiemy wkrótce władzy w Orphee.
    Orphee sprzeda swój pakiet w Diesse, który nabyło za 15 mln euro dwa lata temu?
    Jeśli faktycznie Orphee nie przejmie pozostałych 50 proc. akcji Diesse, wtedy trzeba będzie dość szybko sprzedać posiadany pakiet. Trudno teraz mówić o ewentualnej cenie sprzedaży, chociaż nie należy liczyć na zyski z tej transakcji.
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~Pandora [84.40.138.*]
    zibivip, nie zauważyłam że już wkleiłeś, dzięki

macie po tym artykule jakieś wrażenia???? dla mnie jest tam dużo okrągłych słów i omijanie pewnych tematów

może ten facet i wzbudzałby sympatię, gdyby nie to, że w grupie jest konflikt, a cormay jest w fatalnej sytuacji i zamiast się rozwijać to się zwija, a jego prezes sprawia wrażenie, że rzeczywistość go przytłacza

nie podoba mi się potraktowanie akcjonariuszy orphee, w interesie spółki jest wejść na GPW, a nie schodzić z NewConect. Jeśli to on ma być przyszłym prezesem Oprhee to tak naprawdę zapowiada działalność przeciw interesom spółki i jej akcjonariuszom.

jako akcjonariusz orphee nie chcę takiego prezesa

brak poruszenia tematu skupu odbieram jako tchórzostwo z jego strony

jakie możliwości prawne ma Płocica zdjęcia Orphee z giełdy, chwilę później gdy Tuora ją tam wprowadzi?
  • Re: Autor: ~123 [89.228.133.*]
    Powyższy wywiad jest potwierdzeniem postawy tego człowieka jakie prezentuje od czasu mianowania go na stanowisko prezesa.
    Z punktu ekonomicznego zasadne było by połączenie aktywów przy porównywalnych aktywach i pasywach.
    Obecność w Cormay-u silnej grupy pod wezwaniem "Łapińskiego" świadczą o możliwym wrogim przejęciu, świadczą o takim zamiarze wypowiedzi Płocicy, gdzie wprost mówi, iż sprawne zarządzanie będzie możliwe po usunięciu przeszkód jakim są Tuorowie.
    Jak można przejąć włoską spółkę skoro ona sama nie jest zainteresowane zbyciem aktywów na warunkach Orphee. Ma dalej przepłacać za pakiet mniej wart jak to miało miejsce w 2013 roku. Myślę, że usadowienie Tuorów w zarządzie Diesse wyczerpuje temat. Po wielokrość odnosiłem się o zapisy Memorandum, gdzie jest w sposób czytelny opisany i niezbywalne prawo akcjonariuszy do możliwości zbycia na warunkach tam przedstawionych. Takie samo postąpienie musiało by nastąpić przy starym zarządzie CRM. Odmowa respektowania tego dobrodziejstwa rozpoznana była by przed Sądem Polubownym.
    Także p. Płocica nie ma nic do powiedzenia w tej kwestii i nie ma prawa ingerować w ustalone prawo.
    Być może obecny prezes ma doświadczenie w zarządzaniu majątkiem spółek ale czy jego menedzerska przeszłość gwarantuje poprawne zarządzanie specyficzna branża.
    W wątku Cormay wkleiłem istotne dokumenty w sprawie działalności tej spółki. Komunikaty w sposób przejrzysty wskazują bieżąca działalność. Total znał doskonale sytuację obu spółek i pozycje TT i do sierpnia jak baranek akceptował wszystko co się działo w ORP i CRM.
    jakie możliwości prawne ma Płocica zdjęcia Orphee z giełdy, chwilę później gdy Tuora ją tam wprowadzi?

aby dokonać wrogiego przejęcia Cormay musiał by mieć w pierwszej kolejności udział 66% akcji Orphee, następnie ogłosić wezwanie na pozostałe akcje 34%....skąd miał by wziąć kasę skoro obecnie CRM jest w stanie jak "mysz kościelna"
  • Re: Autor: ~dejw [83.15.80.*]
    Co Ty wypisujesz? Cormay nie musi robić żadnego wrogiego przejęcia bo już jest większościowym akcjonariuszem. Nie wiem skąd masz te 66%. A jeśli ma 50,0001% to co? Kwestia tylko łamania prawa przez Tuorę w kwestii niezwoływania NWZA do czego jest zobowiązany, na żądanie Cormaya.

• Re: Autor: ~dejw [83.15.80.*]
    Sori, teraz mnie olśniło, że to w sumie sam głupuoty piszę. Za wcześnie jeszcze chyba;)
  • Re: Autor: ~Pandora [84.40.138.*]
    123, masz we wszystkim rację, należy chwilowo olać Płocicę i dostosować się do biegu wydarzeń, nie wiadomo co jeszcze się tu stanie, jak on zostanie prezesem to ja stąd spadam

mam do Ciebie inne pytanie, czy jeżeli w poniedziałek 9 lutego ogłoszą ten skup i będzie on realizowany do końca miesiąca lutego, bo tak było w zapowiedzi, to w jaki sposób wpłynie to na kurs spółki, jeżeli skup będzie długi np od 10 do 28 lutego, lub jeżeli skup będzie krótki np 3 dni pod koniec lutego??? czy czas przeprowadzania skupu ma wpływ na kurs akcji???

Dnia 2015-02-05 o godz. 19:54 ~Pandora napisał(a):
    > 123, masz we wszystkim rację, należy chwilowo olać Płocicę i dostosować się do biegu wydarzeń, nie wiadomo co jeszcze się tu stanie, jak on zostanie prezesem to ja stąd spadam
    >
    > mam do Ciebie inne pytanie, czy jeżeli w poniedziałek 9 lutego ogłoszą ten skup i będzie on realizowany do końca miesiąca lutego, bo tak było w zapowiedzi, to w jaki sposób wpłynie to na kurs spółki, jeżeli skup będzie długi np od 10 do 28 lutego, lub jeżeli skup będzie krótki np 3 dni pod koniec lutego??? czy czas przeprowadzania skupu ma wpływ na kurs akcji???
    >

trudno przewidzieć jakie reakcje będą "drobnicy" i ilu będzie chciało zrobić zysk na kolejnych sesjach / DT /
    przypuszczam, że duży % odpowie na wezwanie bo będzie to inwestycja opłacalna....patrząc po obrotach sesyjnych nie wiele zawierano transakcji od lipca wiec przymuszam, że bardzo znaczący procent FF ma akcje w okolicach 3zł..... zwiększone obroty były przy sprzedaży TT przed ostatnią emisją a więc powyżej wymienionej kwoty...w każdym bądź razie nie możliwe jest oszacowanie efektu tej operacji
  • Re: Autor: zibivip [31.172.188.*]
    Moja taktyka też będzię polegać na DT a później zadecyduję co dalej.Zastanawiam się jak to się stało że po info o skupie z 2,7 zjechali na 2,05 i czy teraz też tak nie będzie Chyba do wróżki muszę się udać hehe znacie jakąś w Krakowie która się specjalizuje w tym temacie?
    Dnia 2015-02-05 o godz. 20:31 zibivip napisał(a):
    > Moja taktyka też będzię polegać na DT a później zadecyduję co dalej.Zastanawiam się jak to się stało że po info o skupie z 2,7 zjechali na 2,05 i czy teraz też tak nie będzie Chyba do wróżki muszę się udać hehe znacie jakąś w Krakowie która się specjalizuje w tym temacie?

nie zakładaj zbyt wcześnie ...Bipromet odpowiada na wezwanie
    gdyby puszczono widły na tej sesji kurs dalej by szybował ...stało się inaczej , lekka panika z 35% zwyżki na sesji zjechali do 10 ochłodzenie po zmianie terminu na ostateczne ustalenia w sprawie skupu, wędka wygięta i co dalej....nie ma silnej reki do podtrzymywania kursu
    Dlatego potrzebna mi dobra wróżka hehe
  • Re: Autor: ~Pandora [84.40.138.*]
    zibivip możesz polegać na mnie, jestem najlepszą wiedźmą jaką znam i tym spadkiem się nie przejmuj, to nie istotne, z rachunku prawdopodobieństwa wynika, że zawsze ktoś musi sprzedać, np ja muszę część sprzedać do 23 lutego niezależnie od kursu, bo muszę spłacić zobowiązania

wydaje mi się, że ten kurs spokojnie dojedzie w okolice 4 zł, czyli pokryje koszty emisji tych osób, które obejmowały za 3,70

bardziej zastanawiałam się nad rozłożeniem tego skupu w czasie, czy będzie krótki czy długi i co to dla kursu oznacza

Droga Wiedźmo nie wiem z czego wróżysz czy z kart czy wykresów ale powiem szczerze nie wierzę aby podeszło do 4zł z mojej magicznej kuli wychodzi 3.2 może 3,5 a jak się nie sprawdzi to ja wyrzucę albo sprzedam na allegro hehe
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~nk [31.61.138.*]
    Czy potrafi ktoś obliczyć średnią nabycia akcji przez TT?
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~123 [89.228.133.*]
    Dnia 2015-02-05 o godz. 20:53 ~nk napisał(a):
    > Czy potrafi ktoś obliczyć średnią nabycia akcji przez TT?

3mln x 3,75 ostatnia emisja... a ostatni zakup 15 tys po 3zł
    biorąc udział w skupie odzyska prawie 6 mln, umie gość zarabiać kasę, chciałabym mieć takiego w domu
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~123 [89.228.133.*]
    odzyska 50% włożonego kapitału i bedzie miał jeszcze około 2,6 mln akcji
  • Re: fragment wywiadu Autor: zibivip [31.172.188.*]
    Hehe chyba jego Tatę bo podejrzewam że on wziął stery w swoje ręce bo synek dał się ograć Totalowi jak dziecko.A Tatuś juz ma swoje lata.
    może być tata, ja tam wolę starszych

3,2-3,6 przy bezpiecznym krótkoterminowym inwestowaniu, kupić, wziąć udział w skupie i sprzedać

przy długoterminowym patrzeniu to może być już inaczej, bo jak TT wyrzucą to kurs wzrośnie, a jak TT nie wyrzucą tylko spółka trafi na GPW to tez wzrośnie

ja to co mam na krótko to mogę i wywalić za 3 zeta, bo mam średnią zakupu ok 2

zastanawiam sie nad tym co mam długoterminowe, muszę zajrzeć do swojej kuli, bo jeszcze nie wiem

a patrząc od strony tych co mają akcje, po co mam sprzedawać za 3,2-3,5, jeśli to mi się bezpiecznie zwróci w skupie, a za 4 to ja już wszystkie sprzedam, miedzy tym 3,5 a 4 leży granica, w której powinien osiąść kurs

matematykę i rachunek prawdopodobieństwa może zaburzyć psychologia, bo nie wiadomo co się jeszcze może wydarzyć i jaka bedzie reakcja cormay

osobiście zastanawia mnie czy w skupie weźmie udział total, jeśli chcą zdjąć orphee z giełdy to nie powinien, ale kasa jest kasa

jak nie weźmie to więcej akcji zostanie dla drobnicy i większy zysk, zobaczymy czy total wspiera Płocicę w jego strategii

jeśli ten publicznie ogłasza, że chce zdjąc orphee z giełdy, a z tego co pisze 123 muszą mieć 66% głosów, to nie powinien brac udziału w skupie

• Re: fragment wywiadu Autor: ~becher [159.205.113.*]
    Oba fundusze na pewno odpowiedzą na wezwanie, tak myślę...........Kasa jest kasa, rzeczywiście.
    Ale o tym co dalej - po zakończeniu wezwania - możemy tylko gdybać.........Dla mnie intrygującą
    perspektywą jest przejście na rynek główny. Gdyby to miało nastąpić szybko to wiele różnych dziwów
    może nastąpić.

Gdyby fundusze nie przystąpiły do wezwania to też byłaby zadziwiająca sytuacja.....Zupełnie wtedy bym zbaraniał.
    Querqus przystąpi na pewno, bo to dla niego niepowtarzalna okazja odzyskać zainwestowaną kasę, nie tracąc

to total ma problem, bo on jest i tu i tu

jeśli weźmie udział w skupie, nie będzie mógł publicznie mówić że działania tuorów były nie zgodne z prawem, nie etyczne biznesowo lub szkodliwe dla spółki, .... jeżeli biorę w tym udział, to nie mogę tego w żaden sposób podważać, bo widać jak na dłoni, że jestem dwulicowy

jeśli Total weźmie udział w skupie, kasa z orphee wypłynie, i nie będzie jej na ratowanie inwestycji w cormay, to na miejscu funduszy, które siedzą w Cormay byłabym mocno zła

już widzę jak łapiński mówi do chłopaków z INGa, "Sorry Panowie jakoś tak wyszło, ale wiecie ktoś musi stracić, aby zarobić mógł ktoś. Najpierw namówiłem was na żenujący puch w cormay, potem straciliście na wymianie akcji ORP na CRM, bo cormay bardziej spadł niż orphee, a teraz na tym skupie ja odzyskam część kasy, a wy frajerzy dofinansujcie jeszcze Cormay, bo inaczej stracicie wszystko".

Na walne Cormay wybiorę się tylko po to, aby obejrzeć jak wyglądają faceci z funduszy dający się robić najpierw TT, a teraz Łapińskiemu.

Z punktu widzenia ING, PZU i Alianz zachowanie Totala, czy weżmie udział w skupie czy nie, powinno być ostrzeżeniem lub potwierdzeniem jego gotowości do ratowania Cormay.

Ale dla udziałowców funduszu total, mozliwosc zarobienia dużej kasy i odrobienia strat z tamtego roku jest mocno interesująca. Jeśli możliwość zarobienia takich pieniędzy przejdzie im koło nosa, mogą uznać, że nie podoba im się taki fundusz i wartość udziałów samego totala pójdzie w dół. A zyski z inwestycji w cormay, z tego co mówi Płocica to najwcześniej 2016 rok.

• Re: fragment wywiadu Autor: ~DDS [77.253.47.*]
    człowieku przestań bredzić
    Tuora zaczał robic dziwne ruchy bez uzgodnienia z innymi inwestorami
    Fundusze doszły do wniosku że facet próbuje ich wykiwać wiec zaczęły walczyc o swoje
    po ruchach tuory widac że chyba mieli racje
    gość robi wszystko by udupic obie spółki na złość funduszom

Płocica robi wszystko by to bagno ogarnąć
    pierwszym pozytywnym aspektem będzie walne w orphee

Tuora sukcesywnie oddaje cormaya więc na spółce mu nie zależy
    odkup orphee tez posłuzy do zredukowania pozycji

• Re: DDS [77.253.47.*] Autor: ~123 [81.190.163.*]
    DDS [77.253.47.*]

czy gra fair play jest po stronie funduszy.....kto miał żądanie % udziału Cormay w Orphee....niezbędna kasa mogła być pozyskana z oferty publicznej czy też po wyższej cenie emisyjnej.....kto nabył akcje OFE ING i PKO Bankowy i to skrycie to przypadek....
    dlaczego dokonano tę grę w czasie gdy rozpoczęto budowę zakładu w Lublinie z dotacji...nie ma szans BB...dlaczego nie przeniesiono aktywów z CRM do ORP decyzje/uchwały są od 2012 roku..... Łapiński doskonale wiedział w co gra a jeżeli przekonał się, że TT to szuler to dlaczego wcześniej nie wycofał się czy też nie żadał czytelnych decyzji....sławetne Memorandum powstało przy udziale Total-u w fragmentach korzystnych do kolejnych działań Łapińskiego...tuż po ofercie jest akcja....przez pół roku nowa emisja nie weszła do obrotu dlaczego i kto blokował i działania na szkodę drobnych inwestorów... nikt nie chce widzieć problemu drobnych inwestorów na różnych poziomach wyceny
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~becher [159.205.113.*]
    Jeżeli tamto było brednią, to Twoja jest stokrotnie wieksza. Jak można pisać, że oddaje Cormaya
    w momencie gdy tuż, tuż przed chwilą Tuora-Ojciec dokupił prawie 10% CRM?! I familia ma juz więcej
    Cormaya jak Orphee?!
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~grec [89.229.215.*]
    zobaczycie że cormay bedzie chodził niedługo po 1,5 zł
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~poe [195.116.31.*]
    123, był tu kiedyś poruszany wątek wartości kursu akcji w przypadku zdjęcia orphee z giełdy, dobrze nie pamiętam, ale czy możliwy jest taki scenariusz, że total planując wyciągnąć kasę z oprhee, co jest ewidentnym działaniem na szkodę spółki, nie chce tego robić w świetle reflektorów i dlatego chce zdjąć orphee z giełdy, żaden inwestor publiczny nie będzie mu patrzył wtedy na ręce, nie trzeba umieszczać żadnych informacji o spółce.

dzisiejsza wycena akcji spółki jest ewidentnie zaniżona w stosunku do jej faktycznej wartości, wszyscy się z tym zgodzimy

stawiam pod rozwagę teorię, że to poprzez swoje słupy, total zaniża cenę akcji orphee, tak aby po przejęciu władzy, móc zdjąć ją z giełdy, płacąc akcjonariuszom za akcje średnią z ostatnich 6 miesięcy i to właśnie jemu zależy na niskim kursie akcji

co to tym myślicie?
  • Re:poe [195.116.31.*] Autor: ~123 [81.190.163.*]
    poe [195.116.31.*]

przejęcia/zdjecia z GPW mógłby doknac podmiot mający 66% udział wzywający do skupu do 90 % później przymusowy skup...żaden fund inny łączony podmiot tego nie może uczynić...w tym stanie ekonomicznym sam Cormay nie ma takiej zdolności...
    dzisiaj to i cwaniacy stawiają opory
  • Re: fragment wywiadu Autor: zibivip [95.40.123.*]
    Tak właśnie jest bo widać gołym okiem że komuś zależy aby kurs Orphee był jak najniżej.To widać po notowaniach.Dlatego jeżeli TT chce aby kurs był wyżej musi się zaangażować w tą rozgrywkę bo mali kursu nie podciągną wysoko.
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~vic [83.16.86.*]
    A skąd ta informacja, ze stary Tuora dokupił własnie 10% akcji Cormaya ?
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~GMBH [217.153.90.*]
    "Poe" właściwie to nie wiadomo jaka tutaj jest gra rozgrywana bo z jednej strony totalowi powinno zależeć na ściągnięciu orphee z giełdy , ale z drugiej strony przecież kupili całkiem niedawno pokaźny pakiet akcji orphee , więc nie wiem co oni zamierzają . Ja liczę , że Tuora doprowadzi do skupu akcji . Nie wiem czy jest możliwe ściągnięcie orphee z giełdy po cenie niższej niż ostatnia emisja akcji . Przypomnę , że ona dopiero niedawno weszła do obrotu a pieniądze które pochodziły z tej emisji nie zostały wydane . Tuora sądzę , że nie pozwoli na ściągnięcie spółki z giełdy tylko do tego potrzebuje 20% akcji +1 akcje . Tyle jest chyba potrzebne aby zablokować uchwałę o wycofaniu . Jesli Qercus będzie podobnego zdania to możemy mieć tutaj ciekawą wycenę i toczone targi o wyjście z parkietu za odpowiednią kwotę . To oczywiście co wyżej napisałem to tylko moje dywagacje i proszę się nimi nie sugerować podejmując decyzje inwestycyjne .
  • Re: fragment wywiadu Autor: zibivip [95.40.123.*]
    A nie bierzecie pod uwagę że przejęcie Orphee może się odbyć w ten sposób że za akcje orphee Cormey zaproponuje swoje akcje powiedzmy przykładowo za 1,5 akcji Orphee 1 akcja Cormay .I dlatego TT to przewidział i z jednej strony chce aby akcje Orphee stały jak najwyżej natomiast sam blokuje wzrost kursu Cormay.Total robi teraz wprost odwrotnie.dotego mogła by posłużyc nowa emisja akcji Cormaya Następnym krokiem TT będą negocjacje i zgoda na przejęcie Orphee ale za stołek prezesa połączonych spółek .I jeszcze jedno TT ma w rękawie inwestora branżowego który może nabyć nowe akcje połączonych już spółek a to się Finansowym bardzo spodoba.bo była by kasa na inwestycje.
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~jk [84.10.8.*]
    Dnia 2015-02-06 o godz. 11:36 zibivip napisał(a):
    "... TT to przewidział i z jednej strony chce aby akcje Orphee stały jak najwyżej natomiast sam blokuje wzrost kursu Cormay.Total robi teraz wprost odwrotnie.dotego mogła by posłużyc nowa emisja akcji Cormaya ........."

sądzę, że masz rację.

po dzisiejszym ruchu na orphee, widać że skup będzie, jak to chyba kiedyś mówiłeś "giełda wie lepiej"

zastanawiam się jeszcze nad kalendarzem

09.02 ogłoszenie skupu, 27.02 koniec skupu, a decyzja administracyjna którą powinien wydać KNF 30 dni od złożenia wniosku czyli 2 marca,

inne ważne daty to 16.02 ogłoszenie wyników ophee, 02.03 ogłoszenie wyników cormay, 6 marca walne w cormay

no i najważniejsza data wyrok sądu w Szwajcarii, której nie zna nikt, a trzy tygodnie później walne w orphee

jeśli dziś sąd w Szwajcarii zwoła walne, to może nawet odbyć się przed końcem skupu
    a jeszcze jedna drobna uwaga do wyceny kursu po ogłoszeniu skupu, to 3,2 do 3,6 jest liczone przy założeniu, że 100% uprawnionych akcjonariuszy do skupu się zgłosi, w praktyce to nie jest realne, bo ktoś nie wie, ktoś zapomniał, ktoś wyjechał, po prostu życie.... a każda więcej skupiona akcja orphee po 8,90 podnosi atrakcyjność inwestycji,

powracam na chwilę do wcześniejszych wyliczeń, zakładając że skupione będzie 21%

dla 10.000 akcji 2.100 x 8.90= 18.690 i 8.000x1,85=14.800 czyli razem 18.690+14.800=33.460 czyli graniczną ceną zakupu jeśli zakładam że po skupie akcje osiągnął kurs 1,85 zł jest 3,33 zł

jeśli zakładam, że akcje będą na poziomie 2,21 to wychodzi tak:

2,21x8.000=17.680 plus akcje ze skupu 18.690 daje 36.370 zł czyli kurs powinien wzrosnąć do 3,63

jeśli Total nie weźmie udziału to skupione będzie jeszcze więcej akcji i cena będzie jeszcze atrakcyjniejsza

a jeśli TT wprowadzi Orphee na giełdę to akcje lecą w górę z prędkością światła,

a jeśli total będzie chciał zdjąć akcje orphee z giełdy, to według tego co piszecie lub liczone średnią za ostatnie pół roku pozostałe 80% akcji będzie można sprzedać powyżej 3 złotych i wtedy z wyliczeń wychodzi że akceptowalny poziom ryzyka jest od 4,1(dla 3 zł) do 5,4 (dla 3,70)
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~123 [81.190.163.*]
    ma ktoś jeszcze wątpliwości o notowaniach na co zwracałem uwaga wcześniej
  • Re: fragment wywiadu Autor: zibivip [95.40.237.*]
    Włączyli automat 50 i 51 akcji wyrzuca ,tak kiedyś było na Cormay
    Skąd założenie, że akcje po skupie będą kosztowały 1,85 ?
    animatorem akcji Orphee jest BDM
  • Re: fragment wywiadu Autor: ~GMBH [217.153.90.*]
    Tak się zastanawiam patrząc na obie spółki bo zwykle różnica pomiędzy nimi jest około 1 złotego . Jak cormay rośnie to przeważnie orphee również i odwrotnie i prawie zawsze jest różnica pomiędzy nimi 1 złotego . Może tak jak ktoś pisał będzie tu parytet wymiany 1.5 akcji orphee na 1 cormaya ? Nie wiem tylko czy takie rozwiązanie byłoby opłacalne dla nas ? Jak myślicie taki wariant może być brany pod uwagę ?
    tu pierwsze od parytetów może być postępowanie prokuratorskie na te ustawianie notowań kursu Orphee
    Dnia 2015-02-06 o godz. 13:13 ~GMBH napisał(a):
    > Tak się zastanawiam patrząc na obie spółki bo zwykle różnica pomiędzy nimi jest około 1 złotego . Jak cormay rośnie to przeważnie orphee również i odwrotnie i prawie zawsze jest różnica pomiędzy nimi 1 złotego . Może tak jak ktoś pisał będzie tu parytet wymiany 1.5 akcji orphee na 1 cormaya ? Nie wiem tylko czy takie rozwiązanie byłoby opłacalne dla nas ? Jak myślicie taki wariant może być brany pod uwagę ?

jeśli różnica jest zawsze 1 zł, to oczywiście jest że taki parytet byłby z pokrzywdzeniem akcjonariuszy orphee, tu dodawanie, tu dzielenie

wartość księgowa 200 mln. rynkowa 80 mln. c/wk 0,4x

http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/emitents/basicInfo/ORPHEE,CH0197761098,1
    Dnia 2015-02-06 o godz. 13:38 ~123 napisał(a):
    > wartość księgowa 200 mln. rynkowa 80 mln. c/wk 0,4x
    >
    > http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/emitents/basicInfo/ORPHEE,CH0197761098,1

no to jest niegłupi pomysł, zaniżyć akcje i zdjąć z giełdy, płacąc drobnym akcjonariuszom grosze

w przeciwieństwie do cormay orphee działa normalnie i nie jest niczym zagrożona, a jej wartość może tylko dalej rosnąć

teraz widzicie jak można manipulować kursem ...akcje powinny być notowane powyżej 5zł
    Dnia 2015-02-06 o godz. 13:02 ~jk napisał(a):
    > Skąd założenie, że akcje po skupie będą kosztowały 1,85 ?

to są założenia teoretyczne tylko i wyłącznie do obliczeń, 1,85 to najniższa cena akcji Orphee
    Dnia 2015-02-06 o godz. 13:05 zibivip napisał(a):
    > Włączyli automat 50 i 51 akcji wyrzuca ,tak kiedyś było na Cormay

kurcze faktycznie 50 i 51, na czym to polega i jak kiedyś było na cormay, możesz uświadomić
    Dnia 2015-02-06 o godz. 13:24 ~poe napisał(a):
    > Dnia 2015-02-06 o godz. 13:02 ~jk napisał(a):
    > > Skąd założenie, że akcje po skupie będą kosztowały 1,85 ?
    >
    > to są założenia teoretyczne tylko i wyłącznie do obliczeń, 1,85 to najniższa cena akcji Orphee

Należałoby policzyć to nieco inaczej, tj. wziąć pod uwagę obecną wartość P/BV~0.45 albo jak chcesz dla najniższej ceny 1.85. Następnie policzyć po skupie (21% OK) wartość księgową i wartość rynkową akcji przy założeniu że P/BV nie ulegnie zmianie, czyli dyskonto pozostanie na tym samym poziomie.   

• Re: fragment wywiadu Autor: ~XxX [178.42.220.*]
    a do tego wszystkiego należałoby uwzględnić wpływ promieniowania słonecznego na inwestorów, oraz wpływ faz księżyca na aktywność wilków z wall street ;)
    wszystko już siedzi w P/BV.
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.