W styczniu pierwsze akcje w lutym większość - w marcu sprzedałem. Kolejne kupiłem w okolicach 2,50, a grudniu po ok. 1,30 uśredniłem. Jestem tu od 11 miesięcy choć przez kilka nie miałem papieru więc nie udzielałem się na forum.
Żeby jakakolwiek emisja miała miejsce to kapitalizacja spółki musi mieć sensowną wartość. W pierwszym przybliżeniu powiedzmy 100 mln zł dla emisji o wartości 30 mln zł. Zarząd sam zaznaczał, że negocjuje spłatę części należności dla Tarantogi w postaci objęcia akcji nowej emisji reszta to środki finansowe pozyskane z emisji papierów dłużnych. Dopóki nie będzie info nie ma sensu deliberować, zwłaszcza w kwestii wielomilionowej emisji przy kapitalizacji 30 mln. Doczytałeś w końcu, że kapitał zakładowy się nie zmienia (chwilowe obniżenie i podwyższenie do tej samej wartości), natomiast spada wartość nominalna akcji w trakcie operacji finansowej którą wieszczysz?
Nie powinieneś się ciskać, w końcu wzoruję się na Tobie przez miesiące tak robiłeś np. odnośnie kolegi kolo_msx. Ja swoją prognozę wyraziłem jest ona zbieżna z informacjami od spółki - skoro oni tak zapowiadają nie ma powodu aby samemu kombinować.
Od siebie dodam, że istnieje możliwość spłacenia Tarantogi w taki sposób, aby nie zachodziła konieczność emisji ani jednej akcji w Polsce. Nazwę tego instrumentu finansowego znajdź sam "znafco".
To bardziej eleganckie rozwiązanie, niż próba zrobienia tego w Polsce. Debiut miał być w III kwartale ale przesunął się do bliżej nieokreślonej daty, a czas goni - termin 31 marca. Biorąc obecna cenę jako wyjściową wartości nominalnej wymagałoby to emisji ok. 68,21 mln akcji w cenie nominalnej 2,08 zł. Teraz trzeba by znaleźć chętnych na kupno tych akcji, którzy mają świadomość, że za chwilę nastąpi druga emisja dla Tarantogi. Lekko licząc 128 mln szt.
Nawet gdyby to nic nie robi złego wrazenia bo wszystko co złe jest juz dawno w cenie a ta jest bardzo duzo za niska.Maja spólki zalezne,moga wyemitowac obligacje dla inwestora a równie dobrze akcje mozna obejmoac po 12.5 bo wkrótce po tyle moga byc akcje na giełdzie.Po tyle opierdziela czesc akcji takim jak ty,korekta.A potem odkupią od was nizej
I jeszcze jedno te akcje będą dostępne w ofercie publicznej lub prywatnej z wyłączeniem obecnych akcjonariuszy. To ma sens ale dopiero przy dużo wyszym kursie najlepiej w okolicach obecnej wartości nominalnej. Emisja przekracza wielokrotnie kapitalizację i chyba jedynie info o licencji wydobywczej w Fort Knox by pomogło.
z wyłączeniem obecnych akcjonariuszy. oczywiscie w obu przypadkach przy niskimi eyokim nominale przy niskim nikogo do tego nie dopuszcza najprawdopodobniej tarantoga przy wysokim nikt by tego nie odebral
Nawet jeżeli założymy, że środki pozyskane z obniżenia kapitału zakładowego zostaną przekazane Tarantodze, a reszta należności w akcjach z kolejnej emisji to i tak mamy do czynienia z kwotą 130 - 150 mln zł (zależnie od wartości nominalnej) przy obecnej kapitalizacji 28 mln zł. Nie przekonasz mnie, że są w stanie dokonać skutecznie takiej emisji w Polsce. Dla mnie jest to nadal bez sensu tym bardziej, że mogą to zablokować Elektrim i p. Jędrzejewski, którzy w takim scenariuszu zostaną zmarginalizowani jako udziałowcy.
Myślę, że nie ma sensu tego dalej drążyć, sprawa i tak wkrótce się wyjaśni.
:) Ja 50% sprzedałem. Resztę trzymam na wyższe poziomy Już nie będę Cię dręczyć podobnym nickiem Zysk wpakowałem w COMECO, bo zleciało na 1,6zł Jednak tam inwestuję krótkoterminowo