Komunikatów od groma (niekoniecznie przekazują to co powinny, np. brak wzmianki o ilości soli jako zanieczyszczenia - ilość procentowa i czy będzie po3ebne doposażenie Astany i ile będzie to kosztowało), no i "spółdzielniaki" dzielnie walczące z każdym kto śmie obiektywnie o spółce napisać (wściekłe ataki i obrażanie pomijam).
co do zasolenia - to ono nie dotyczy Astany tylko ewentualnie nowej laguny. spytaj w firmie a nie siedzisz i ploty walisz na watkach. co do rozruchu ręcznego - to podany termin dwóch tygodni jest orientacyjny - czyli tydzień póżniej nie jest tragedią. ewentualna umowa z firmą metalurgiczną - pewnie dopiero pod koniec grudnia, bo logicznie myśląc to dopiero jak dostaną próbki z astany. czemu jesteśmy tak nisko z wyceną ? - prognoza - pewnie nie będzie 30 mln ale na 22 -25 też się nie obrażę - tym bardziej że to czego holender nie zabierze w tym raku to będzie pracowało juz na przyszły rok - a on już za miesiąc. czyli czekamy na przyszły tydzień i będą newsy - tak sądzę.
bełkot to Ty tworzysz - tylko po co - ( kółeczka )? skoro twierdzisz, że zasolenie dotyczy astany to podaj fakty albo jakieś potwierdzenie swojej wypociny. JA nie naganiam ani na wzrost ani na spadek - pisze na tym wątku może z 15 raz przez 4 lata a ty ? od kiedy tu jesteś ? nie odpisuj bo szkoda mojego czasu na pisanie z taką hieną finansową
Pyły pozyskiwane bezpośrednio z rurociagów idących od kotłow elektrowni i tylko pozostałości pyłow (bez mikrosfery) trafiają do zasolonych lagun, aby te pyły utopić w slonych wodach. To koniec problemu smogu w Astanie i to smogu zasolonego, piekacego oczy o tchawicęe.
Tu należą się specjalne dotacje od władz lokalnych i inne laguny z innych elektrowni teraz silnie walczą by do nich weszlo EEX, nawet za dopłatami by odpylic w ten sposób okoliczne powietrze z unoszacym sie pyłem z suszonej powierzchni laguny przez operujace latem słońce!
Tak więc towar obecny z Kazachstanu nie jest czysty. Zanim Astana zadziała (pierwszy q2015r.) transportują do BB zanieczyszczenia: "Tu wystąpił problem którego w całości nie można było przewidzieć, a mianowicie problem zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych, w tym solą.
Tego rodzaju zanieczyszczenia w mikrosferze szarej są często niewidoczne, a ze względu na dużo niższą temperaturę plastyczności (topnienia) nie ma ona zastosowania w wysoko technologicznie rozwiniętych branżach, to problem ten praktycznie nie występuje.
Mikrosfera biała w Kazachstanie te wszystkie zanieczyszczenia w dużych ilościach posiada i ze względu na kolor są one bardzo widoczne i w wielu przypadkach dyskwalifikuje gotowy produkt.
Duża część tych zanieczyszczeń usuwana jest w Polsce na naszych nowoczesnych, przystosowanych do tego liniach technologicznych przy bardzo dużych nakładach pracy, ludzi i sprzętu.
Jest jeden składnik, którego nie możemy usunąć, a mianowicie- sól, która występuje w gruncie, gdzie znajdują sie laguny. Oczywiście nie wszystkie laguny są zasolone.
W czasach prehistorycznych na dużej części dzisiejszego Kazachstanu były morza, stąd wynika zasolenie gruntu.
Problem zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych, w tym soli, likwiduje w całości nasza opatentowana technologia, dlatego jest ona tak oczekiwana przez rynek."
no a teraz odpowiedz - której laguny dotyczy ta informacja - bo według mojej informacji - nie dotyczy Astany tylko nowo planowanej Ekibastusie przy elektrowni GRES-1 a TY straszysz Astaną - to jak w końcu jest - wiesz jak jest czy tylko robisz zamęt ?
Amba nie może się pogodzić że ta instalacja będzie to oczyszczać , na miejscu. Tak laguny mogą być zanieczyszczone, ale oni nie mogą też rozkminić tego, że to sobie leci rurociągiem.
"Zanim Astana zadziała (pierwszy q2015r.) transportują do BB zanieczyszczenia"
Zrozumieli, czy coś jeszcze wytłumaczyć?
pomijając "spółdzielniaki" - to powyżej już ktoś coś odpisał w temacie zasolenia. a dalej idąc to jak myślisz, że oni czyściutką mikrosferę zwozili do tej pory ? - to po grzyba im ten zakład w Bielsku, jako magazyn przeładunkowy ?
Dnia 2017-11-13 o godz. 14:24 ~kristofer58 napisał(a): > amba- [204.77.2.*] - brawo za niezwykłą analizę! > Szacun! > To właśnie jest drugie PMI, upadek totalny z 51 zł na 8 zł.
Poczułem się wywołany do odpowiedzi, dlaczego: 1. Zacząłem kupować przy 11 2. Uśredniałem do 53, potem w dół do 30 (nawet za kredyt), 3. Nie wywaliłem ani sztuki, 4. Wciąż wierzę w tę spółkę pomimo sędziwego wieku prezesa - 70+ 5. Kumple i rodzina mnie olali za to co zrobiłem..., 6. Boję się, że b. dużo stracę jeśli nic z tego nie wyjdzie, ale ku temu są temu podstawy - jak i ku temu, że wszystko będzie dobrze, 7. Daję sobie ostateczny czas do czerwca 2019!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, 8. TAK gitara, NIE - sepuku, 9. Inwestowanie na polskiej giełdzie to przede wszystkim geszeft - wiedza i doświadczenie są niemal bez żadnego znaczenia, ..........................................
Przy terminie czerwiec 2019 masz ogromne ogromne szanse na miliony. Teraz niestety zamowienia obowiazuja od 2018 roku i sa kolosalne koszty kończenia 50% -Astany, potem 90% Astany... i teraz te wymiany rurociagów, pompy itp. Trzeba pokonac zgody i dopuszczenia...to potrwac musi ale 2019 to sukces i wyceny niebywałe. Wtedy wszystkie ciotki się zlecą i akcje EEX kupuja nawet w taxi!