27.10. wolumen 2,61 mln: Impera schodzi z 8,50 do 6,31 czyli -2,19 28.10. wolumen 1,36 mln: brak info 29.10. wolumen 4,88 mln: Impera schodzi z 5,62 do 3,38 czyli -2,24 przy czym brak info o różnicy 6,31-5,62=0,69 30.10. wolumen 3,39 mln: Impera obejmuje zastaw 7,70 i sprzedaje 1,14 (posiada 9,93) 31.10. wolumen 3,60 mln: prokurent z Impery sprzedaje 2,87 03.11. wolumen 2,86 mln: Impera schodzi z 7,50 do 5,18 czyli -2,32 przy czym brak info o różnicy 9,93-7,50=2,43 04.11. wolumen 1,79 mln: 05.11. wolumen 0,38 mln: 06.11. wolumen 0,14 mln: 07.11. wolumen 1,22 mln:
Impera zeszła z 8,50 mln do 3,38 mln (27,28.10.). Kolejno objęła zastaw 7,70 mln i sprzedała 1,14 mln (30.10.). 2,87 mln (31.10.) sprzedał prokurent z Impery. Dalej Impera sprzedawała.
Impera łącznie zeszła z 8,50+7,70=16,20 do 5,18 czyli zbyła 11,02 mln na dzień 3.11. co jest jeszcze powyżej 5% (8,03% kapitału zakładowego; 7,45% w ogólnej liczbie głosów)
Łączny wolumen 27.10.-03.11. ok. 18,72 mln
Brakuje 18,72-11,02=7,70 mln przy czym nie wiem czy te akcje prokurenta Impery to wliczyć w akcje Impery czy osobno?
07.11. wolumen 1,22 mln: Impera schodzi z 3,97 do 3,42 przy czym brak info o różnicy 5,18-3,97=1,21 i posiada 3.423.433 akcji ( 5,31% kapitału zakładowego; 4,93% w ogólnej liczbie głosów )
Czy spółka to bankrut nie wiem ale moim zdaniem ciężko będzie uwierzyć że takie ilości akcji przejęła ulica bo jest tego za dużo a ulica też się boi że ktoś sypie znaczy źle się dzieje albo jakieś dziwne ruchy są. Jeszcze rozumiem że może przez 1-2 dni ale nie tyle i nie takie ilości.
Poza tym było widać jakie paczki latały po 100,200,300,400k a dwa razy widziałem 1 mln rozbity na 2 transakcje 500+ i 400+. Również było widać wysyp, spokój i strzał(y). Były momenty że kilka zleceń czekało np. na 6 gr a paczki leciały po 7 gr a te kilka zleceń niezmiennie czekało. Podobnie przy jeszcze większej skali na poziomie 5-6 gr. To wyglądało mocno na umówione.
Kto odbierał - warianty: - odbierał inwestor albo słupy inwestora który za jakiś czas się ujawni - odbierały słupy prezesa żeby zgromadzić akcje na przeczekanie - odbierały inne słupy lub spółdzielnia
W Kopahaus jest 8 funduszy poniżej progu 5% być może one zwiększały zangażowanie?Ja obstawiam że dokupował tfi ipopema a dlaczego?Podobny przypadek był na Gancie wysyłam wam porównanie...
Ipopema TFI włączyło się w restrukturyzację Gant Developement
Warszawa, 24.09.2014 (ISBnews) - Ipopema Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych włączyło się w proces restrukturyzacji trwający w grupie Gant Development, poinformowało ISBnews towarzystwo w komentarzu przesłanym do agencji.
"Ipopema TFI, jako największy w Polsce provider struktur wykorzystujących fundusze inwestycyjne zamknięte, postanowiło włączyć się w proces restrukturyzacji trwający w Grupie Gant. W funduszu inwestycyjnym (Gant FIZ), którym zarządzanie ma zostać przejęte przez nas, zgromadzone jest wiele projektów nieruchomościowych, które były realizowane przez Grupę Gant" - napisano w komentarzu przesłanym do ISBnews.
"Zarządzanie Funduszem przejmowane jest od Forum TFI nieodpłatnie. Kierownictwo grupy Gant postanowiło o prowadzeniu procesów restrukturyzacyjnych, w które ze względu na posiadane aktywa zaangażowany będzie Gant FIZ, z nowym partnerem, tj. Ipopema TFI" - dodano w informacji.
Wcześniej Ipopema TFI złożyło do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wniosek o przejęcie kontroli nad Gant FIZ z siedzibą w Krakowie.
Grupa kapitałowa Gant Development w upadłości jest holdingiem kilkudziesięciu spółek celowych prowadzących działalność deweloperską i budowlaną. Według wcześniejszych informacji, w Gant FIZ deweloper zgrupował aktywa zajmujące się działalnością mieszkaniową.
Ipopema Securities jest notowana na warszawskiej giełdzie od maja 2009 roku. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży grupy sięgnęły 106,7 mln zł w 2013 r.
Widać że fundusz ma doświadczenie w kwesti restrukturyzacji firm budowlanych.Pomyślcie sobie Ganta uzdrawia to dlaczego nie miałoby sobie poradzić ze spółką taka jak Kopahaus?
No ciekawe typowanie. Historii fundów tutaj nie znam, po co i dlaczego tu weszły, możliwe że dla zysku :-) W sumie spółka z NC a tu tacy gracze byli ... Zdaje się że fundy 1-2 razy w roku podają udziały ale nie wiem czy te dane aktualne. Można też zakładać że fundy się wysypały. Tym bardziej że są < 5% to informować nie muszą.
Aha, jeszcze 2 sprawy: 1) Tylko prezes miał uprzywilejowane czy inni też, bo z komunikatu ostatniego Impery mogłoby by wtedy wynikać że wzięła od prezesa (część) uprzywilejowanych czy jak? 2) Impera jak rozumiem wychodzi ze stratą?
co niektorzy probuja to komentowac ze Impera robi to z premedytacja dla zysku- Bożę Ty to widzis zi nie grzmisz..... brak logicznego myslenia to duzy problem niestety
12.11. a info o wejściu kogoś nie ma. Ja zdania nie zmieniłem jak wyżej, a wiem co widziałem. Naprawdę nie wiem jaka jest sytuacja spółki ale ciężko będzie wcisnąć że tak zasysała ulica. A zawsze jest ktoś lepiej poinformowany. Drobni jak my za bardzo się bali a sytuacja spółki jest nieciekawa nie od dziś, poza tym info było o kolejnym przełożeniu terminu. To nikt by tego nie tykał. Poza tym jeśli akcji jest 64 mln a przemieliło się prawie 20 mln, to jest za duża skala.
Każdy może wierzyć w co chce, ja obstawiam że to odebrał ktoś poinformowany, na przeczekanie i sprzeda z zyskiem albo przekaże komu trzeba. Choćby miało trwać rok czy dwa.
Dzisiaj też ktoś wziął sporą garść i podstawił się 1 mln, po co?