• zmiany w Orphee Autor: ~foka [46.215.32.*]
    polecam jutrzejszy parkiet , wywiad z prezesem Płocica gdzie zapowiada walne w listopadzie i zmiany w zarządzie
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [89.228.152.*]
    Dnia 2014-10-03 o godz. 21:14 ~foka napisał(a):
    > polecam jutrzejszy parkiet , wywiad z prezesem Płocica gdzie zapowiada
    > walne w listopadzie i zmiany w zarządzie

zrób screen i wklei
  • Re: zmiany w Orphee - Arbitraz Autor: ~smjuris [89.77.84.*]
    Nie rozumiem działania CORMAY. W listopadzie to mogą zbierać zgliszcza ORPHEE związane ze sporem z Diagnotyką. Pozwalają aby to Tuora prowadził Arbitraż w sporze z Diagnostyką. Zgodnie z komunikatem do 20 października 2014 r., trzeba złożyć ostateczne stanowiska procesowe. A w listopadzie może już być wyrok Arbitra. I co dzielni zarządzający CORMAY będą skrażyc Tuore ze proces zle prowadził. Cos tu nie gra
  • Re: zmiany w Orphee - Arbitraz Autor: ~foka [31.1.125.*]
    zwołanie walnego jest blokowane przez orphee a pretekstem było brak wpisu do KRS dla zarządu CRM , mysle ze cormay dogada się z diese poza głowami TT do czasu zmiany zarządu
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~GMBH [217.153.90.*]
    Co tam jest jeszcze w tym artykule ? Wiadomo kto miał by zostać prezesem orphee ?
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~foka [95.41.64.*]

główne tezy
    1. rada dyrektorów ma odzwierciedlać strukturę akcjonariatu
    2. dwukrotnie proponowano TT prowadzenie grupy i spółki ala się nie dogadali
    3. trwają analizy dotyczące nieprawidłowości i możne coś nowego wypłynie
    4. mapa drogowa po zmianie zarzadu - przeniesienie zorganizowanej czesci przedsiębiorstwa do orp ,orp na rynek główny ( prawdopodobnie do końca roku ) , dokończenie przejęcia diesse , przeprowadzenie oferty publicznej crm ( ma ruszyć po przeniesieniu orp na crm )
    5 wydatek 8 mil za nieruchomośc w ocenie crm niepotrzebny i za wyskoki
    6. hipotetycznie środków na przejęcie dieese moze nie wystarczyć

sorry nie daje screenu bo wiąże mnie jakiś ' dziwny regulamin "

• Re: zmiany w Orphee Autor: ~pantuniestałpanie [83.29.29.*]
    Dnia 2014-10-04 o godz. 12:19 ~foka napisał(a):
    >
    > główne tezy
    > 1. rada dyrektorów ma odzwierciedlać strukturę akcjonariatu
    > 2. dwukrotnie proponowano TT prowadzenie grupy i spółki ala się nie
    > dogadali
    > 3. trwają analizy dotyczące nieprawidłowości i możne coś nowego
    > wypłynie
    > 4. mapa drogowa po zmianie zarzadu - przeniesienie zorganizowanej czesci
    > przedsiębiorstwa do orp ,orp na rynek główny ( prawdopodobnie do końca
    > roku ) , dokończenie przejęcia diesse , przeprowadzenie oferty publicznej
    > crm ( ma ruszyć po przeniesieniu orp na crm )
    > 5 wydatek 8 mil za nieruchomośc w ocenie crm niepotrzebny i za wyskoki
    > 6. hipotetycznie środków na przejęcie dieese moze nie wystarczyć
    >
    > sorry nie daje screenu bo wiąże mnie jakiś ' dziwny regulamin
    > "

Dzięki za streszczenie.
    Pkt 4 -bedą kończyć przejęcie ale (pkt6) nie mają kasy? Czyli przejmą czy nie?
    Co znaczy: "przeniesienie orp na crm"? Chyba,że to literowka?
    Czy skomentował szerzej ten zakup w Lublinie?
    Byłoby miło jakbyś "ciut" doprecyzował.
    Pozdr.
    Bardzo dziękuję za streszczenie "foka" . Czyli z tego co piszesz przeniesienie zorganizowanej części przedsiębiorstwa jednak dojdzie do skutku to dobrze . Jeśli pieniędzy jest hipotetycznie niewystarczająca ilość to się będą posiłkować kredytem ? Mam pytanie czy ten artykuł jest bardziej pozytywny czy negatywny ? Bo tak sądząc po punktach to chyba bardziej pozytywny takie odniosłem wrażenie . Jakie odczucia ? Pozdrawiam .
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~foka [46.215.82.*]
    do ~pantuniestałpanie
    1. tak to literówka -oczywiście mowa jest o przeniesieniu części przedsiębiorstwa z crm do orp
    2. Pkt 4 -bedą kończyć przejęcie ale (pkt6) nie mają kasy? Czyli przejmą czy nie? -wyraźnie jest mowa o przejęciu Dieese , co do kasy Płocica mówi cytuje " hipotetycznie może się zdarzyć że środków w ORP nie wystarczy na dokończenie tej inwestycji ,Patrzyłbym jednak na całość planowanych wydatków inwestycyjnych w grupie kapitałowej i jaki ewentualnie będzie deficyt "
    3.Czy skomentował szerzej ten zakup w Lublinie - Płocica stwierdził że zarząd orp sam zadecydował o kupnie zamiast pieniądze przeznaczyć na dokończenie akwizycji dieese , zaznaczył też że crm ma nieruchomość w specjalnej strefie ekonomicznej w Lublinie i wydatek był niepotrzebny i nieplanowany , a także ze cena może budzić wątpliwości

do GMBH
    w moim odczuciu artykuł ma wydźwięk pozytywny . Biznesowo -CRM pokazał mapę drogowa w jakim kierunku idzie , po drodze będzie wiele raf , procesy na linii TT-CRM , czy inne ' trupy ' które niestety chyba jeszcze powypadają z szafy , widać ze pomiędzy CRM/akcjonariuszami a panami TT jest wojna co przejawia się także tym że fakt zmiany zarządu ORP jest podany w prasie do wiadomości publicznej przed samym faktem zmiany zarządu
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~pantuniestałpanie [83.29.29.*]
    Jeszcze raz dziękuję za grzeczność.Może będę miał kiedyś okazję się zrewanżować :-)
    Pozdrawiam
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~jk [31.11.212.*]
    i jeszcze jedna ważna sprawa, prezes Płocica twierdzi, że proces zmiany parkietu dla ORP prowadzą panowie TT i mogą spowalniać proces, żeby OFE musiały oddać im swoje pakiety za grosze. OFE mogą mieć akcyjki z NC tylko do określonej daty - początek 2015.

No i wyszło szydło z wora, dlaczego oszusty TT zaniżali kurs Orphee.
    Najbardziej wydymani są inwestorzy którzy wzięli udział w ostatniej emisji. Zostali oszukani w memorandum w bezczelny sposób. Co więcej akcje nie zostały dotąd dopuszczone do obrotu. Mimo to Tuora pisze "nie dostawałem żadnych sygnałów od akcjonariuszy, że coś jest nie tak".
    Tak panie Tuora, drobnego z definicji trzeba wyje....ć i nie powinien mieć prawa nawet pisnąć. Kur......., no co za typ!!!

Dzięki "foka" tak mnie zaciekawił ten artykuł , że sobie kupiłem papierowy parkiet . :) Ja paru spraw nie rozumiem jak to jest że cormay ma większość w orphee a rada dyrektorów orphee blokuje zwołanie nwza ? To chyba jakiś żart . Jeszcze jeden temat czy nie można po prostu sprawdzić w knf na jakim etapie są przenosiny na gpw i czy obecny zarząd orphee nie blokuje w jakiś sposób tej procedury ? Trzeba zadzwonić do knf lub napisać do knf . Jak myślicie ?
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~foka [46.215.82.*]

Panowie TT będą stosowali różne triki związane z opóźnieniem wejścia na rynek główny ,należy pamiętać ze w ORP większość ma CRM i nawet gdyby TT jakimś cudem odkupił akcje od fundów to dalej większość ma CRM

Raport bieżący numer 58/2014
    15.09.2014 r. (NWZ):
    1. PZ CORMAY S.A. z siedzibą w Łomiankach - liczba głosów z akcji 19.304.251, co stanowiło 81,01% głosów na NWZ i daje prawo do 50,001% w ogólnej liczbie głosów,
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~becher [37.128.0.*]
    A ja myślę, że OFE sobie poradzą...........Że w razie kłopotów, to zaparkują swoje
    akcje gdziekolwiek. Na przykład w jakimś TFI - a po przejściu na główny parkiet
    odkupią. Ale tak też być nie musi, może to tylko moje pobożne życzenie.
    Nadzieje pokładam jednak w Płocicy - że nie dopuści do takiej sytuacji i że zdążą
    wywalić szachraja na zbity pysk........Czego życzę Wam i sobie z całego serca.

Ja nie wierzę w wariant że Tuora będzie chciał dokupić akcji orphee bo jemu to nic nie daje . On jeśli chce faktycznie zawalczyć to musi kupować cormaya bo tam nikt nie ma 50 %+1 akcja a w orphee cormay ma władzę prawie absolutną . Zobaczymy jak to się potoczy . Ja uważam , że skoro cormay ma kontrolę nad orphee no to może się zapytać w knf na jakim etapie jest procedura przeniesienia orphee na rynek główny .
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [89.228.147.*]
    ...TT żeby złote akcje kupował to już nic jemu i jego świcie nie pomoże....skoro fundusze przejęły całkowita kontrole nad spółkami CRM i ORP to jego ostanie chwile na podpisywania dokumentów ORP, musi mieć świadomość, że jakiekolwiek naruszenie prawa, kradzież, oszustwo będzie sądownie rozpatrywana.
    Postępowanie karne z wniosku zarządu Cormaya stało sie faktem, ale może jeszcze powstac pozew zbiorowy na działalność p-ko drobnym akcjonariuszom. Jeszcze na ostatnia chwile wrzucił w rynek około 1,2 mln szt akcji...a ponieważ KDPW nie zrejetrował ostatnich 7mln. w obecnym stanie nie powinien mieć argumentów do zwalania kursu....wystarczająca okradł i oszukał fundusze i nas. Nie miejcie litości dla oszustów, szulerów. Jego wniosek złożony w sadzie podważający podjęte uchwały jest bezzasadny, nie ma dowodów na zmowę fundów...chyba, ze w znanej knajpie o czymś rozmawiano.....Total i inne TFI, OFE zainwestowały duże pieniądze i nie odpuszczą tego kantu tym bardziej, że działania OFE sa pod obstrzałem. Najważniejsze aby rozsadek zapanował poczas notowań na najbliższych sesjach
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~ping_pong [46.112.189.*]
    http://notowania.pb.pl/espi/3888509,76650,pz-cormay-spolka-akcyjna-zlozenie-przez-emitenta-zadania-zwolania-nadzwyczajnego-walnego-zgromadzenia-spolki-zaleznej-orph-e-sa

piłeczka odbita
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [89.228.149.*]
    Dnia 2014-10-08 o godz. 17:58 ~ping_pong napisał(a):
    > http://notowania.pb.pl/espi/3888509,76650,pz-cormay-spolka-akcyjna-zlozenie
    > -przez-emitenta-zadania-zwolania-nadzwyczajnego-walnego-zgromadzenia-spolki
    > -zaleznej-orph-e-sa
    >
    > piłeczka odbita

to nie piłeczka a konkretne działanie
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~ping_pong [46.112.189.*]
    oby tylko to działanie okazało się skuteczne, jak dotąd klan tuorów sieje więcej zamętu niż można by się było spodziewać
    PZ CORMAY SA złożenie przez Emitenta żądania zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia spółki zależnej - ORPHÉE SA
    Raport bieżący 80/2014

Zarząd spółki PZ Cormay S.A. ("Emitent") informuje, że Rada Dyrektorów (organ zarządzający) spółki zależnej Emitenta - Orphée SA, z siedzibą w Genewie, Szwajcaria ("Spółka"), której ponad 50% akcji posiada Emitent, zaniechała zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki ("NWZ"), mimo skierowania przez Emitenta żądania w tym zakresie. W związku z powyższym, Zarząd Emitenta, w celu uzyskania pełnej kontroli nad spółkami z grupy kapitałowej Emitenta, w tym nad Spółką, (poprzez dokonanie zmian w składzie organu zarządzającego Spółki, tj. Rady Dyrektorów Spółki), złożył ponowne żądanie zwołania NWZ Spółki z porządkiem obrad, obejmującym odwołanie z Rady Dyrektorów Spółki Pana Tomasza Tuora, Pana Tadeusza Tuora oraz Pani Katarzyny Jackowskiej oraz powołanie do Rady Dyrektorów Spółki Pana Janusza Płocicę (Prezesa Zarządu Emitenta), Pana Wojciecha Suchowskiego (Wiceprezesa Zarządu Emitenta) i Pana Michała Błacha. Powyższe żądanie zostało prawidłowo przekazane uprawnionym reprezentantom Spółki.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/

Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 08.10.2014 17:36

• Re: zmiany w Orphee Autor: ~WATCHER [83.21.248.*]
    ciekawe co teraz Orphee kupi na prędce ???
    Dnia 2014-10-08 o godz. 18:47 ~WATCHER napisał(a):
    > ciekawe co teraz Orphee kupi na prędce ???

TT ma prawne zobowiązanie wobec akcjonariatu dokończenie zakupu z Włoch
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~Rewal1 [62.153.238.*]
    Czy zarzad orphee nie jest, jako spolka akcyjna, prawnie zobowiazany do poinformowania, iz wlasciciel wiekszosciowy juz dwukrotnie wzywal do NWZA ?
    Czy ktos wie, co grozi zarzadowi spolki akcyjnej,, jezeli nie wywiazuje sie z obowiazku informowania ?
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~zorro [88.199.104.*]
    Według prawa polskiego zarząd ma 2 tygodnie na zwołanie walnego. Później Cormay musi wystąpić do sądu rejestrowego - sąd wzywa Tuorę do złożenia wyjaśnień i upoważnia Cormay do zwołania walnego. Jest tylko jedno duże ale - jakie prawo stosuje się w tym przypadku - polskie czy szwajcarskie? Tego nie wiem. Jeśli szwajcarskie to cały mój wywód można wrzucić ko kosza.
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [89.228.134.*]
    PZ CORMAY SA wniesienie przez PZ CORMAY S.A. żądania zwołania przez właściwy sąd Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Orphée S.A. z siedzibą w Genewie, Szwajcaria
    Raport bieżący 81/2014

Zarząd spółki PZ Cormay S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 9 października 2014 r. Emitent złożył do Sądu Pierwszej Instancji (Tribunal de Première Instance) w Genewie ("Sąd") żądanie zwołania przez Sąd Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Orphée S.A. z siedzibą w Genewie, Szwajcaria ("Spółka") z porządkiem obrad obejmującym odwołanie z Rady Dyrektorów Spółki Pana Tomasza Tuora oraz Pani Katarzyny Jackowskiej oraz powołanie do Rady Dyrektorów Spółki Pana Janusza Płocicę (Prezesa Zarządu Emitenta) i Pana Michała Błacha. Złożenie przez Emitenta przedmiotowego żądania jest koniecznym następstwem niezwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki przez Radę Dyrektorów (organ zarządzający) Spółki, mimo skierowania przez Emitenta żądania w tym zakresie. O powyższym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 80/2014.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/

Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 10.10.2014 16:02
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~pk [91.142.199.*]
    spolka ORP zarejestrowna jest w Szwajcarii, wiec szwajcarskie.
    Zreszta Tuora tezto potwierdzil w ostatnim wywiadzie w Parkiecie.
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [89.228.134.*]
    ..i szmata zwaliła kurs na zamknięciu
    Żądanie złożone zostało do sądu w Genewie, czyli sprawa jest jasna - prawo szwajcarskie. Jeśli zaś złożono tam takie żądanie to zapewne sąd w Genewie ma prawo rozstrzygnąć o tym czy upoważnić akcjonariusza do zwołania NWZA czy nie. Czekamy na postanowienie.
    Wygląda to słabo, pewnie nici z Diesse.
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~darekbabkier [89.151.22.*]
    ...a co tu jest do rozstrzygania ? Przecież jeżeli większościowy akcjonariusz nie miałby prawa do żądania zwołania NWZA to zmiana władz spółki przez nowych właścicieli w praktyce byłaby niemożliwa bo te władze w swoim interesie nigdy nie zgodzą się na zwołanie Walnego w celu ich odwołania.

W tym przypadku zadaniem Sadu jest wyznaczenie terminu takiego Walnego za Zarząd, który odmawia wyznaczenia tego terminu. I tyle. Pozdr.
    Gdyby miał prawo zwołać NWZA to by zwołał - jeśli wystąpił do sądu z żądaniem upoważnienia do zwołania to znaczy, że jednak nie może. Może wystąpić albo do zarządu spółki o zwołanie, albo (gdy zarząd odmówi) do sądu tak jak w tym przypadku.
    A co zrobi sąd to już nie jest takie oczywiste.
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [89.228.155.*]
    Dnia 2014-10-13 o godz. 21:41 ~zorro napisał(a):
    > Gdyby miał prawo zwołać NWZA to by zwołał - jeśli wystąpił do sądu
    > z żądaniem upoważnienia do zwołania to znaczy, że jednak nie może.
    > Może wystąpić albo do zarządu spółki o zwołanie, albo (gdy zarząd
    > odmówi) do sądu tak jak w tym przypadku.
    > A co zrobi sąd to już nie jest takie oczywiste.

jesteś czy udajesz i..tę tyle juz napisano nt. bełkoczesz od dłuższego czasu bez sensu zajmij sie inna profesja w tym co tu wykazujesz jestes laikiem
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~WATCHER [83.22.133.*]
    ~123 pozwól wyrażasz innym swoje sądy. Nie wszyscy muszą śpiewać tak jak ty chcesz. a kazdy głos tutaj jest poptrzebny, zarówno ten pozytywny jak i negatywny. To zmusza do myślenia. Pozdrawiam
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [81.190.166.*]
    ...pisanie swoich poglądów co do faktów jest mile widziane, ale próba dezinformacji, pisanie o sprawach dalece odmiennych od rzeczywistości dowodów i faktów nie powinna mieć miejsca oraz oddziaływania na psychikę z tym trudno się godzić..... zresztą coraz mniej meteorytyki na tym forum, chlapanie jęzorem jest tak powszechne, że nie trudno zrozumieć tych co reagują na fałszywy obraz .pzdro
    Pisałem zawsze o wielu dużych ryzykach związanych z tą spółką - większość tych ryzyk się zmaterializowała lub materializuje właśnie. Pisałem, że właściwe poziomy wycen ORP to okolice 2,80zł - nie jestem jasnowidzem tylko realistą. Pisałem, że Tuora zapewne wyciąga kasę ze spółki i tak się stało przy kupnie przez ORP nieruchomości od Tuory za grubą kasę. Analizując w swój ograniczony własnymi możliwościami i umiejętnościami sposób ostatni raport pisałem, że gdyby nie skorzystanie z tarczy podatkowej to ORP prawie nie miałaby zysku, czyli, że wiele złego dzieje się wewnątrz.
    Piszę teraz, że wynik arbitrażu jest bardzo niepewny, a porażka przekreśli obecne wyceny, plany i sprowadzi kurs do ceny poniżej 2zł. Piszę, że z kasy ORP znika kasa z emisji, a "rodzinka" robi wszystko, by doić nadal ile wlezie. Piszę, że Tuora nie działa na korzyść drobnych akcjonariuszy, ale zadaję pytanie "dlaczego Płocica miałby działać na ich korzyść"? To wszystko sprawia, że premia za ryzyko staje się coraz wyższa i nikogo kurs ORP dziwić nie powinien - na dokończenie przejęcia Diesse były już dwie emisje, a ORP na rynek główny GPW przechodzi już na pewno co jesień.
    To jest opis z mojego punktu widzenia. Mam ograniczoną wiedzę i ograniczone zdolności intelektualne - ale tak wygląda moje zdanie. I nikomu do tego nic.
    Rzeczywiście - tam, gdzie maczał swoje łapy Tuora, trudno o obiektywną opinię.......
    Różnym leszczom nadzieja mąci w głowie, mi osobiście również mąciła. Miraże
    związane z BB i wiele innych. A dzisiaj? Nikt nawet już nie pisknie o BB, o zyskach
    liczonych w miliardach. A pamiętacie nijakiego Pazuzu? Ile pomyj wylano na
    jego głowę! W tym również i ja.......Ale dzisiaj, popatrząc na ORP i CRM, to czy nie miał
    on racji? I czy ktoś go w ogóle posłuchał?

Główny winowajca, wręcz przestępca, to TT. To jego infa podgrzewały atmosferę
    wokół spółek i wydrenowały nasze kiesznie. Ale jak my - drobni i drobniejsi - mogliśmy
    się w to nie wciągnąć jak potężne TFI i OFE w to samo wdepnęło?!

Ech, chciałbym, bardzo, żeby TT wylądował w kryminale.....
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~foka [37.7.63.*]
    każdy z nas podejmuje decyzje inwestycyjne na podstawie własnej analizy , jedni patrzą w niebo , inni wierzą w różne autorytety itd ...
    ale co z funduszami armie specjalistów , fachowców ekspertów i sam nie wiem jeszcze kogo , i tak dali się ubrać w drogie akcje , widać panowie TT to "duży kaliber" , niestety dla nas nie w pozytywnym znaczeniu patrząc na kursy akcji
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~kris [82.177.192.*]
    TT uwalił plany spółki, kurs spółek itd

ale myślę ze on stracił również bardzo dużo i to jego ostatnie podrygi
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~123 [89.228.130.*]

KOMUNIKATY SPÓŁEK
    15.10.2014 11:51 - 17676111
    a aa aaa
    ORPHÉE SA PRZENIESIENIE DZIAŁALNOŚCI PRODUKCYJNO-DYSTRYBUCYJNEJ Z PZ CORMAY S.A. NA ORPHEE S.A.- REALIZACJA ZAPISÓW UMOWY
    Raport Bieżący nr 62/2014

Rada Dyrektorów Orphée SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (Spółka), w nawiązaniu do raportów bieżących nr 2/2012, 5/2012, 37/2013, 23/2014 i 27/2014 oraz Planu Reorganizacji Grupy PZ CORMAY opisywanego w raportach bieżących tej spółki nr 13/2012, 19/2012; 20/2012, 47/2014, informuje, że w dniu dzisiejszym (15.10.2014 r.) odbyło się spotkanie przedstawicieli Spółki z przedstawicielami jej spółki dominującej PZ CORMAY S.A. Spotkanie miało dotyczyć zakończenia procesu przenoszenia działalności produkcyjno-dystrybucyjnej z PZ CORMAY na Spółkę i zostało zorganizowane na powtórny wniosek Spółki (pierwsze wezwanie zostało skutecznie przekazane w dniu 22.09.2014 roku) ze względu na zbliżający się ostateczny termin zawarcia umów związanych ze sprzedażą zorganizowanej części przedsiębiorstwa, ustalony przez strony w ramach podpisanej umowy z dnia 15 lipca 2014, na dzień 31 października 2014 r.

Spółka informuje, że pomimo: (i) ziszczenia się warunku zawieszającego zawarcie umowy sprzedaży, przewidzianego w umowie przedwstępnej z dnia 15 lipca 2014 r. tj. posiadania przez PZ CORMAY S.A. akcji Spółki stanowiących co najmniej 50% plus 1 ogólnej liczby akcji Spółki, (ii) woli Spółki zawarcia z PZ CORMAY S.A. umów regulujących bieżące rozliczenia pomiędzy stronami, celem doprowadzenia do ziszczenia się drugiego z przewidzianych umową przedwstępną warunku zawieszającego oraz (iii) zapłaty przez Spółkę zaliczek na poczet przyszłych zobowiązań finansowych zgodnie z postanowieniami umowy przedwstępnej (w wysokości 8.994.000 PLN na poczet ceny sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa oraz 6.500.000 PLN na poczet sprzedaży środków obrotowych związanych z działalnością zorganizowanej części przedsiębiorstwa, tj. łącznie 15.494.000 PLN), przedstawiciele PZ CORMAY S.A. odmówili podjęcia merytorycznych rozmów stwierdzając, że nie mają dostatecznej wiedzy, ani dokumentów dotyczących realizowanej transakcji.

Zgodnie z umową, jeżeli nie dojdzie do zawarcia umowy przyrzeczonej do dnia 31 października 2014 roku PZ CORMAY S.A. będzie zobowiązany zwrócić Spółce zapłacone zaliczki, tj. łącznie 15.494.000 PLN.

Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu ,,Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".

Więcej na: http://biznes.pap.pl i http://biznes.pap.pl/espi

kom ebi zdz

Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 15.10.2014 11:51
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~X-Man [88.135.161.*]
    To dobra informacja dla Cormaya i gorsza dla Orphee - ale przynajmniej będzie z czego zapłacić kare arbitrażową za Diesse jeśli wyrok będzie niekorzystny
    Dnia 2014-10-15 o godz. 13:40 ~X-Man napisał(a):
    > To dobra informacja dla Cormaya i gorsza dla Orphee - ale przynajmniej
    > będzie z czego zapłacić kare arbitrażową za Diesse jeśli wyrok
    > będzie niekorzystny

a co z emisja 14 mln. akcji ORP w tym większość dla Cormay...zapłacił Płosica?
    ....to jest skandal nad skandalami jak najszybciej prokuratura powinna się zająć emisja akcji z oferty publicznej... nie znam podobnego przypadku co z ORP ze emisja była po 3,75zł a po 3 miesiącach kurs zszedł do 2,5....za czyja sprawą TFI, Tuorów czy inw. w białych rękawiczkach
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~Ynwestor [195.182.52.*]
    Jeden złodziej w garniturze może ukraść więcej niż 100 bandytów z karabinami.
    http://irorphee.cormaygroup.com/userfiles/file/raporty/5_2012.pdf
    http://irorphee.cormaygroup.com/userfiles/file/raporty/ebi/37_2013.pdf
    http://irorphee.cormaygroup.com/userfiles/file/raporty/ebi/2014_23.pdf
    http://irorphee.cormaygroup.com/userfiles/file/raporty/ebi/R27_2014.pdf

http://ir.pzcormay.pl/userfiles/file/Raporty%20biezace/2012/RB%20nr%2019_2012.pdf
    http://ir.pzcormay.pl/userfiles/file/Raporty%20biezace/2012/RB%20nr%2020_2012.pdf
    http://ir.pzcormay.pl/userfiles/file/Raporty%20biezace/2014/RB%20NR%2047_2014.pdf
  • Re: zmiany w Orphee Autor: ~WATCHER [83.26.40.*]
    szacuję ,ze w spółce jest obecnie 80 mln. zł, a jej kapitalizacja wynosi teraz 96,5 mln.
    WATCHER
    ..jest o co walczyć...tylko czy jest faktyczny taki stan gotówki jaki podajesz
    jak pamiętasz wcześniej odnosiłem się do raportów w spr. zbywania części produkcyjnej i o raportach sprzed 2.lat. Wyżej wkleiłem chorologie wydarzeń obu spółek
    ..Jak sądzisz czy jest możliwość uchylenia tych umów, wzruszenia przez sad i czy TT reprezentował parafa obydwie spółki?
    ~123 nie wiem , tego
    ale jeśli chodzi o kasę to z raportu za I półrocze 2014 było 14,11 tys.CHF (49 mln) , a z emisji doszło 52,5 mln. Jak odejmiemy 15 mln . które Orphee przekazało do Cormay-a i 8 mln. wytransferowane przez Tuorę, to w kasie musi być 78,5 mln.
    Jesli ich nie ma , to prokurator na Tuorze !!!
    wydaje mi się ,że nia ma podstaw podważenia tych umów, bo były one podpisywane za zgodą akcjonariuszy. Znakiem zapytania moze być tylko wycena przekazywanych aktywów. I tutaj może Cormay ,mieć pewne pole do manewru. Ale w takim przypadku Orphee nie musi kupić, a Cormay musi zwrócic kasę 15,5 mln, której nie ma. Ma za to akcje Orphee , które moze sprzedać, ale w tedy zejdzie ponizej 50%.
    Także w dniu dzisiejszym to Cormay jest w kropce. Ale co się wydarzy po NWZA w Orphee ?? to juz inna sprawa.
    Też tak sądzę, że to prawnicy przygotowali z udziałem TOTAL umowy i ich są wiążące
    a co do wyceny z tego co pamiętam to wycenę tego przedsiębiorstwa zrobiono wiec jest to wszystko tak jak w uchwałach WZA i umowie czyli legal
    A nie zastanawia was szalone tempo w jakim to dzisiejsze info zostało
    przekazane do publicznej wiadomości?! Tak na moje oko, to spotkanie z CRM
    jeszcze nie zdążyło się zakończyć a info poszło w świat.........Wiadomym było,
    że po tym info ORP zadołuje. Czy więc śpieszono się po to, żeby przedłużyć
    tendencję spadkową?! I czy Tuora jest takim dołowaniem zainteresowany?

Info musiało być przygotowane jeszcze przed dzisiejszym spotkaniem......

Rola nowych bossów z Zarządu CRM też wydaje mi się coraz bardziej dziwna.....

A może to już mnie ogarnia deficyt umysłowy na tle tego, co tu sie wyrabia.
    nie, nie dołuj się. Mamy tu do czynienia z walką, ostra walką, o ten duży tort , który jest w Orphee.
    najgorsze jest tylko to ,ze to moze jeszcze nie być koniec.
[x]
ORPHEE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.