• Jest źle ?? Autor: ~On [213.238.99.*]
    Cytuję wypowiedzi pewnego Pana z innego forum...Co o nich sądzicie ??

"Prawie 80% akcji u drobnych, płatności w wirtualnych obligacjach, Tarantoga w bloku gdzieś w Luksemburgu. Nie pomógł Elektrim, nie pomógł Jędrzejewski, nie pomogło biuro w Mongolii, nie pomogła nowa strona www zrobiona przez studenta w darmowym WordPressie. Nie wejdzie tutaj żaden grubas, żadne TFI czy OFE. Nie będzie żadnego Londynu ani wydobycia. Potracicie swoje kapitały."

"...Wirtualne obligacje i odsetki od nich tylko. Sanchoria, Cec, Creative coś tam - co to jest? Apropo strony - to jest darmowy program WordPress w którym moje dziecko bloga prowadzi, można sobie ściągnąć za darmo a wykonanie tej strony jest pożal się Boże. Tak ma wyglądać portal firmy która wybiera się do Londynu? Czytać newsy z dzisiaj, KGHM uruchomiło w Chile kopalnię jakieś 4 mld to kosztowało a i tak mają tylko 50% udziałów bo resztę wyłożyli Japończycy... "

" Czy Elektrim kupił akcje za gotówkę? Nie bardzo bo na umowę od Cec Property jakiekoś cypryjskiego pomiotu. Czy Cec zapłacił gotówką Mostostalowi za nieruchomość Pod Fortem? Okazuje się że nie, tylko obligacjami jakimiś znowu. Czy Jędrzejewski kupił akcje od Tarantogi za gotówkę? Wątpliwe bo znowu na umowę. Kolejny pakiet pod 5% też na umowę Tarantoga zbyła. Ostatnio "zakupili" aktywa podając sprytnie informację że zapłacili obligacjami temu drugiemu z USA, a dopiero po jakimś czasie podali czym chcą zapłacić i kiedy Tarantodze. Powtarzam czym mają zamiar i kiedy. Znowu emisja ma być? Mało jest akcji na rynku żeby zebrać, przecież rzekomo tanio jest. Oznacza to że nikt nie ma gotówki żeby uczciwie zebrać choć z 20% żeby dobrze wyglądało. Nie, spółka znowu wyemituje akcje dla Tarantogi (którą tworzy 3 osoby, jednego znalazłem na Linkedin nawet). A przepraszam rodzinie Gonchig czy jak im tam którzy sprzedali ojczystą ziemię czym zapłacili te 65 mln bo nie podano. Obietnicami zapłacono? Powtarzam nikt tu nie wejdzie normalny do tego bagna, chyba że jakimś cudem ktoś się znajdzie i zrobi porządek. Czy ja dobrze widzę że straty skumulowane podchodzą pod 200 mln zł? Toż biegły napisał wprost że na oczy żadnych dokumentów nie widział od cypryjskich krzaków. Nad tym forum jest ESPI i EBI raporty tam wszystko znajdziecie - a raczej nic nie znajdziecie"
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~abc [185.34.132.*]
    to taki drugi petrol-same cypry, obligi, aporty, a gotówki to nikt tu na oczy nie widział, może oprócz tych co sobie drukują darmowe akcje i sypia na giełdzie...
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~On [213.238.99.*]
    Powiedz kto i kiedy wydrukował akcje i kiedy nimi sypał ??
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~qwerty [83.31.221.*]
    VI emisja- subskrypcja prywatna za warranty subskrypcyjne serii A
    2012-06-26
    Liczba akcji: 91 368 600

V emisja - subskrypcja prywatna konwalidacja kapitału
    2012-10-22
    Liczba akcji: 44 558 803

VI emisja - subskrypcja prywatna za warranty subskrypcyjne
    2013-01-24
    Liczba akcji: 68 526 450

VII emisja - subskrypcja prywatna za obligacje zamienne serii A
    2013-01-24

VIII emisja - subskrypcja prywatna za obligacje zamienne serii B
    2013-01-24

Źródło: https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/MSXRESOUR/akcjonariat

Większość z tego powyżej poszła już w rynek. Teraz czas na kolejne emisje na poczet koncesji i spółek wycenionych na kilkaset milionów. Poczytajcie o Centrozapie (teraz Ideon) i GEMie - oni mieli mieć fabrykę przetwórstwa drewna gdzieś na wschodzie. Nawet jakieś filmy stamtąd publikowali.
    Prawie dwa lata temu była ostatnia emisja!! Wiara pisze że to drukarnia itp... kiedy to było. zmienili dzialalnośc, przebranżawiają sie itp. Teraz jak bedzie emisja to po 12,50. Taniej z tego co wiem to być przecież nie moze ??
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~abc [185.34.132.*]
    tylko pytanie czym zaplaca-gotowka czy potraceniem wierzytelności.....bo jeśli to drugie to ja mogę im sprzedać kota dachowego za 100 mln i niech mi to wyplaca w akcjach wyliczonych po 12,50
    aaa i że potem tarantula nie wazne za ile i tak je upchnie w rynek i bedzie do przodu , bo i tak bedzie miała fizyczną kase za coś nie wiadomo czy w ogóle cos wartego??
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~miki [176.221.120.*]
    A serwis WWW Białego Domu (USA) jest zrobiony w Drupalu - to taki darmowy system do budowy serwisów WWW. I co z tego? Jakieś mądre wnioski?
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~mongolgold [83.9.163.*]

ja mam wnioski to juz nie bedzie 12zl?????

bo jak tak to musze jutro sprzedac

ps troche w tym prawdy jest nigdzie nie mozna znalezc gotowki

a pelno jakis obligacji ach cholera a gdzie te narty ??????

czyzby nabyli mongola za 30 ml i podniesli wartosc tego mongola do 400ml

i drukna sobie teraz akcyjki i wyjda ich po jednej dziesiatej druku >????????

chyba za duzo mysle
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~asdf [89.65.58.*]
    Dnia 2014-10-01 o godz. 23:31 ~mongolgold napisał(a):
    >
    >
    > chyba za duzo mysle

Ty to masz wysokie mniemanie o sobie !
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~Poker_Face [178.235.126.*]
    Proszę Państwa, pozwolę się odnieść do powyższych "zarzutów". Rzeczywiście ciężko się z tym Panem nie zgodzić w wielu sprawach ale są też pewne nieścisłości.

Akcjonariat liczony był tutaj na podstawie ostatnich dostępnych raportów https://www.bankier.pl/forum/temat_msx-akcjonariat,15366123.html Pomimo ostatnich sporych ruchów nikt się nie ujawnił, a był taki tydzień że można szacować ok. 10% przez rynek się przelało.

Strata w raporcie półrocznym jest duża i nie ma co zaprzeczać. Co spółka z tym zamierza zrobić - nie wiemy.

Jest dużo tych obligacji i księgowania. Można powiedzieć tak: co mnie obchodzi czym płacą byle umowa doszła do skutku. Faktycznie w pewnym momemcie musi pojawić się żywa waluta. Ale prawdą też jest że skoro spółka może emitować to emituje, akcje czy obligacje. Niedawno pisałem że akurat obligacje byłyby dobrym sygnałem pod warunkiem że ktoś opłaci gotówką a obligacje będą na czymś zabezpieczone.

Kwestia tych umów cywilno-prawnych z przekazywaniem akcji. Cóż, nie wiemy czy płacono za akcje. Ja bym obstawiał że nikt nikomu za darmo nie dał ale mogli dostać z "dyskontem". Akcje Jędrzejewskiego licząc w dniu zejścia raportu kosztowałyby ok. 2,8 mln zł

Tarantoga miała zostać większościowym udziałowcem MSX pisano już w grudniu, jest do tej pory dziwne że objęła tylko 20%, być może nie musiała a być może nie chcieli emitować za dużo akcji. Jak się wstępnie okazuje z ostatnich raportów Tarantoga chyba będzie jednak większościowym udziałowcem i jeszcze w spółce pozostanie. Można też dopuścić możliwość że między MSX a Tarantoga będzie dochodziło do przedłużenia terminu płatności, potrąceń wierzytelności.

W przypadku tych osób z Mongolii to w raporcie mamy 44/2014 mamy cytuję "Nabycie powyższych aktywów zostanie sfinansowane z majątku własnego Emitenta oraz kapitałem obcym."

Kolejne raporty przynoszą coraz lepsze informacje. Myślę że jak spłynie raport że nabyli kolejne brakujące udziały i te przyległe działki to będzie euforia.

Mówię za siebie co uważam: ten kto tu ma wejść na pewno 3 razy sprawdzi papiery i sytuację w spółce. Jeśli ktoś dysponuje kilkoma czy kilkunastoma milionami poświęci te 100 tys. zł/euro i wyśle tam swoich badaczy.

MSX a wcześniej Mostostal-Export ma długą historię i różne rzeczy się tu działy, za daleko nie sięgam ale na pewno po tej Calatrava Capital itp. ludzie są zrażeni.

A na koniec podaję taką myśl. Skąd spółka ma (wzięła) pieniądze na opłacenie badań firmie Wardell Armnstrong International bo oni raczej 10k zł nie wzięli za to oraz wątpię żeby obywatele Mongolii ci od tych 30% podpisali cokolwiek nie widząc gotówki czy choć części gotówki. Spodziewałbym się że spółka operuje dopóki może tymi - bądź co bądź szemranymi - cypryjskimi obligacjami gdyż próbuje utrzymać to co tam ma oraz znaleźć finansowanie. Widzimy terminy luty/marzec 2015, do tego czasu może się sporo wydarzyć. Zgodnie z tym co podaje spółka (no bo w coś trzeba wierzyć) jeden z projektów jest gotowy w zasadzie do wydobycia.
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~Enter [91.237.86.*]
    Poker , dobrze prawisz , a z drugiej strony do marca można potrzymać , bo jeśli ktoś ma zainwestowane powiedzmy 5K zł , to po wyjściu na swiatło dzienne że Mongolia to był blef straci najwyzej 3K ... hmm ryzyko to ryzyko .

bardzo ladnie napisane

dla mnie najwazniejsza jest cena emisji dla tarantoga

i to jest podstawa dywagacji natomiast co beda i kiedy wydobywac

to sa rzeczy wtorne
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~lGD [89.66.35.*]
    Dnia 2014-10-02 o godz. 08:48 ~mongolgold napisał(a):
    >
    > bardzo ladnie napisane
    >
    > dla mnie najwazniejsza jest cena emisji dla tarantoga
    >
    > i to jest podstawa dywagacji natomiast co beda i kiedy wydobywac
    >
    > to sa rzeczy wtorne

Jeżeli jesteś wszechwiedzący, powiedz, co my wszyscy będziemy z tego mieli, że Tarantoga dostanie akcje po 12,50? Przecież to nie znaczy, że i nasze akcje nagle będą tyle samo warte, a to wcale nie jest "rzecz wtórna".
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~mongolgold [178.43.237.*]

nadzieje na wzrosty bedziemy mieli
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~lGD [89.66.35.*]
    Dnia 2014-10-02 o godz. 16:41 ~lGD napisał(a):
    > Dnia 2014-10-02 o godz. 08:48 ~mongolgold napisał(a):
    > >
    > > bardzo ladnie napisane
    > >
    > > dla mnie najwazniejsza jest cena emisji dla tarantoga
    > >
    > > i to jest podstawa dywagacji natomiast co beda i kiedy wydobywac
    >
    > >
    > > to sa rzeczy wtorne
    >
    > Jeżeli jesteś wszechwiedzący, powiedz, co my wszyscy będziemy z tego
    > mieli, że Tarantoga dostanie akcje po 12,50? Przecież to nie znaczy, że
    > i nasze akcje nagle będą tyle samo warte, a to wcale nie jest
    > "rzecz wtórna".
    A może ktoś inny mi wytłumaczy, co na tym zyskamy?
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~mongolgold [178.43.237.*]

a to prosze bardzo …..najlepiej jak by tarantoga ci wyjasnila
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~nb4 [31.61.140.*]
    Według mnie free float nie jest tu wcale prawie 80 % tylko duzo duzo nizszy a euforia to bedzie jak sie okaze ze grubasy maja duzo akcji bo w koncu od czegos sa słupy na giełdach które kupuja i trzymaja akcje dla grubasów
  • Re: Jest źle ?? Autor: ~jsap [83.24.178.*]
    Amen
    Oby :)
[x]
MSXRESOUR 25,00% 0,05 2016-03-31 15:28:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.