Zarząd producenta kruszyw chce oddać BZ WBK 44 mln zł w 15 lat. Bank, największy wierzyciel spółki, żąda 73 mln zł. Tu i teraz
Dolnośląskie Surowce Skalne (DSS) to jeden z inwestycyjnych hitów września na GPW. Od początku miesiąca cena akcji producenta kruszyw wzrosła o około 200 proc. (z 0,30 zł do 0,91 zł w trakcie wczorajszej sesji). I to przy wielokrotnie wyższych niż wcześniej obrotach.
Z ustaleń „Pulsu Biznesu” wynika, że temu niebywałemu szybowaniu kursu towarzyszą wydarzenia dotyczące DSS, a nieznany ogółowi inwestorów. Bynajmniej nie są pozytywne. DSS od kwietnia 2012 r. są w upadłości. Najpierw, przez dwa miesiące, w opcji likwidacyjnej, a od czerwca 2012 r. — w układowej. Chcąc wyjaśnić gigantyczny wzrost kursu spółki, zajrzeliśmy do jej akt upadłościowych. I tu niespodzianka — wszystko wskazuje na to, że w najbliższych dniach do sądu wpłynie wniosek o powrotną zmianę opcji upadłości — z układowej na likwidacyjną.
ODPOWIADAM SZANOWNEMU PANU "~Bogusiowi" CO NASTĘPUJE: JESTEM ELASTYCZNY. NIE ZAKOCHUJE SIĘ W SPÓŁKACH I POTRAFIĘ ZMIENIAC PLANY TKA DYNAMICZNIE JAK ZMIENIA SIĘ SYTUACJA NA RYNKU. NIESTETY NA DSS SIE POGORSZYŁO I TU NIE WCHODZĘ. NIE WALCZĘ Z TRENDEM, TYLKO ZAWSZE IDĘ RAZEM Z NIM!!! UMIEM TRZEŹWO OCENIAC SYTUACJĘ I TA NA DSS NIE POZWALA MI DZISIAJ JUŻ PATRZEĆ POZYTYWNIE. MOŻE TO ZNÓW SIĘ ZMIENI, ALE NA PEWNO NIE DZISIAJ, CZY JUTRO. NIE SĄDZIŁEM, ŻE WYTWORZY SIĘ TU TAKA PANIKA I DZIADOSTWO JAK OBECNIE TU MAMY. KTOŚ NAWET DESPERACKO RZUCIŁ NA RYNEK FAŁSZYWE INFO O WSTRZYMANIU UPADŁOŚCI, BY TYLKO POZBYĆ SIE AKCJI DSS. Nie zawsze wszystko w życiu wychodzi tak, jak chcemy. Giełda jest przewrotna i ryzykowna - o tym zawsze trzeba pamiętać, a nie ślepo wierzyć w dobre nastroje - tak bez końca i tak bezkrytycznie. Jest mi przykro. Sam dużo straciłem, ale sięn nie załamuję. I Państwu radze to samo. Jeszcze wszyscy odrobimy gdzieś na innych spólkach swe straty z DSS. Przepraszam za moje wypowiedzi, choć były one adekwatne do zeszłotygodniowej bardzo dobrej sytuacji na DSS, która dramatycznie się załamał i zmieniła dzisiaj tak, że aż mnie totalnie zaskoczyła. Teraz radzę wszystko sprzedać i szukac okazji do odrobienia strat gdzie indziej, bo DSS juz całkiem pada.