Krótko, zwięźle i na temat. Może ktoś coś wie o następujących sprawach : - produkcja przetworników - na jakim to jest etapie ? - euro rtv agd - czy to jeszcze w ogóle jest aktualne ? - K-Consult - czy chociaż jedna sztuka przez nich przeszła ? - czy oprócz FB jest prowadzony jakikolwiek marketing przez duże M włącznie z kreowaniem rynku jakotakiego ? - klasyczna sprzedaż w salonach nie zachwyca - czy ktoś dysponujący "fachowym" uchem rzucić światło na walory ich produktów ? (gazety i blogi wg mnie nie są w żaden sposób miarodajne) - "zagramanica" - czy jest jakakolwiek szansa na sprzedaż za granicę? Na forum czeskim widziałem jak ludzie pytali się o możliwość zakupu, miał ktoś działać a tu cisza. - logo identyczne z magento.com (a to ebay, więc potęga). Kupili licencję czy może ebay zdecydował się na logo z katalogu? - zapasy (czy wynika to tylko z zagospodarowania czasu pracowników i maszyn?)
Proszę nie tłumaczyć wszystkiego wakacjami, ponieważ nie mieszkamy we Włoszech czy w Niemczech :)
Na dobra sprawe nikt nie odpowie na te pytania - ba nawet watpie by spolka raczyla nas poinformowac o aktualnym stanie "co i jak". Troche mozemy czuc sie jak "dymniety" akcjonariat, z ktorego skroili 500 tys zl z nowej emisji jak dobrze pamietam.
Jak ktos ma blisko moglby zawsze podjechac do spolki i zrobic maly wywiad. Z reguly tez taka cisza jaka tu mamy jest bardzo wymowna. Najwidoczniej nie wszystko jest takie rozowe jak sie wydawalo.
Aha, i na stronie www wczoraj po raz kolejny przesuneli premiere Onyks na 10/2014. Czyli mamy juz 4 miesiace posligu od pierwotnie planowanej daty. Zenada.
Co do odsunięcia premiery Onyksa, to nie widzę większego problemu bo nie za bardzo rozumiałem sens wprowadzenia tej linii (która wprowadzała tylko nieznaczny sznyt do istniejących produktów). Ponadto projektowanie to nie jest sprawa tygodni czy pojedynczych miesięcy więc może się zdarzyć że coś jest nie tak i trzeba produkt dopracować. Chyba spółka powinna jednak informować o wprowadzeniu produktów jak jest pewna w 99%, że ma finalny produkt, a nie ciągle przesuwać premiery - bo to już nie jest profesjonalne. Pozostałe tematy są bardzo istotne i na tyle skomplikowane, że aż dziw że te kilka osób będzie w stanie to udźwignąć. jednak i tu spółce dałbym jeszcze trochę czasu. Najistotniejszą sprawą jest jednak zmniejszenie zaangażowania przez prezesa zarządu po zarejestrowaniu nowej emisji. To jest sytuacja ze wszech miar podejrzana.
Kiedy ludzie się denerwują nagle słyszymy o Tonsilu :D
Tak było na początku, gdy wszyscy w okolicach 12 groszy wieszali na nich psy. Zrobili kawał roboty w ciągu roku. O tonsilu nie było słychać. Mamy kurs 22-28 groszy. I jest cisza, spokój, czekamy na efekt wszystkich komunikatów które nam dali. Gorące głowy typu obava już histeryzują, ktoś podnosi lament "czyżby tonsil bis". Poczekamy zobaczymy :)
Ze zmniejszeniem poziomu zaangażowania prezesa nie wiązałbym jakiś szczególnych zdarzeń: maks utrzymał swoj poziom, MJ zmniejszył o kilka procent - może nie miał gotówki najzwyczajniej? formatpol zwiększył. Jest ok, zero dramatu. cisza tylko o angielczyku....
Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że na biznes trzeba mieć pomysł, trzeba się przebić. Producentów kolumn jest multum, różnych marek są dziesiątki. Do tego polski rynek nie jest na tyle chłonny żeby firma zwiększyła wartość 10x. Życzę Pylonowo jak najlepiej, ale dużo firm świetnie rozwija się jako "startup", a później brakuje już pomysłu. Tego właśnie się obawiam.
Sorry, źle Ciebie zrozumiałem. To jest oczywiste. Miejmy nadzieję że ci ludzie wiedzą. Bo jeśli wiedzą, to my posiadacze akcji będziemy bardzo szczęśliwi.
myślę że z tonsilem była znacznie bardziej skomplikowana sytuacja. bo nazwiska i się przewijają ale tonsil po roku już był śmieciowy mimo silnej marki, bez żadnych efektów a tu po roku mamy zupełnie inną sytuację z nowo powstałą marką.
Raczej daleko mi do gorącej głowy, tym bardziej do histerii. Jestem tu prawie od roku, staram się zawsze pisać adekwatnie do "sytuacji" i oceniać realnie to co dzieje się w spółce (wystarczy poczytać starsze tematy). Nie będę robił dobrej miny do złej gry. Jestem inwestorem, dalej nim zostanę. Tylko zaznaczam delikatnie, że idzie to w trochę niewłaściwą stronę.. Napisz do PARP-u a dowiesz się, kiedy złożony został wniosek o dofinansowanie ze strony EBC i nie był to maj tego roku, jak spółka podawała w komunikatach. Wiadomo, wierzymy przez duże W, że wszystko idzie w dobrą stronę...
Eee tam, oni nie są stroną dla parpu. nie znamy schematu pomiędzy inkubatorami a parpem. to na jakich zasadach działa inkubator osińskiego, można poczytać na stronach i forum ebc soliciters. wynika że to nabór z tego roku i to są pierwsze wnioski.
Tu faktycznie jest ważne by mieli zbyt na swoje produkty, wtedy będzie bardzo dobrze:)
Ciekawe, iż przed emisja siedział pod progowo 9,99%. Najwidoczniej emisja pokrzyżowała mu plany. Wygląda on na akcjonariusza, który gra na zwyżkę kursu a potem out bez pardonu.
Ps. Brakuje jeszcze jednego zwiększenia - mianowicie akcjonariusza, któremu obligacje wymienili na akcje, nie pamiętam teraz nazwiska.
Ps2. Jak dobrze kojarzę to RN też powinna wysłać aktualizację o zmianie akcji ? No chyba, że nie dokupowali nic.
Z RN i Zarządem jest tak że nie muszą się tłumaczyć z czegokolwiek o ile te transakcje nie przekraczają jakiegoś tam progu. Nie jest szczególnie wysoki ale oni chyba też mieli dość mało akcji dla siebie. Emisja nie została wykonana w 5%. Pasowało by to trochę pod RN i drugiego członka zarządu. Że darowali sobie te kwoty. jakie to ma znaczenie ostatecznie.
Ciekawsze jest że ci którzy mają powyżej 5% mają około 60% akcji w swoim portfelu. Jestem przekonany że wiele osób jest w okolicach tuż przy 5% a to daje nam znów wybitny free flow.
Zarząd Emitenta informuje, iż EBC Incubator Sp. z o.o. uzyskał zgodę na wejście kapitałowe w inwestycję dotyczącą budowy zakładu produkcji przetworników elektroakustycznych pt. „Pylon Sp. z o.o.”. W trakcie weryfikacji dokonanej przez PARP projekt uzyskał pozytywną ocenę. Wejście kapitałowe jest warunkowane dostosowaniem parafowanej umowy inwestycyjnej [pomiędzy EBC Incubator Sp. z o.o. i Pylon S.A.] do rozporządzenia Komisji [EU] nr 1407/2013 z dnia 18 grudnia 2013r. w sprawie art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej do pomocy de minimis. Emitent przystępuje do realizacji działań projektowych. Podstawa prawna § 3 ust. 1 pkt 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
PARP kasę dało - 200 KEUR, mam nadzieję, że EBC nie wycofa się z tego. Swoją drogą, za naciągactwo mam nadzieję, że nie spełnią warunków na objęcie warrantów.
No przejrzalem jeszcze raz liste z Twojego pierwszego postu i nie zostaje nic innego jak powiedziec: ch.. du.. i kamieni kupa:)
Ten rok pokazuje ze Pylon lepiej radzi w produkcji komunikatow cenotworczych niz glosnikow. W sumie to NC to czego mozemy sie spodziewac. Najwidoczniej to kolejny "twor" ktory jest nastawiony na nasze pieniadze z nowych emisji.
Probowales moze do spolki uderzac? Zapewnie znajda czas na rozmowe w pauzie pomiedzy produkcja poteznych ilosci kolumn (chyba srednio wyjdzie 5-6 szt dziennie) a milionami projektow prowadzonych na raz: - domowienie jakze skomplikowanej umowy na sprzedaz w setkach jak nie tysiacach sklepach euro-rtv-agd - zaprojektowanie nowej kosmicznej produkcji na rzecz unitra - budowa od fundamentow poteznej nowoczesnej hali wraz z osprzetem hitech do produkcji glosnnikow w ultratajnej technologii ( czytaj: zaadaptowanie powierzchni w starym komunistycznym baraku z odpadajacym tynkiem i gruzem na kazdym kroku - kto byl ten wie ) - premiera ultra hiper konstrukcji sapphire 25 juz lada miesiac, z terminem obiecanym 06/10/2014 - premiera onyks - czyli kolumn dla mlodziezy zapowiadanej juz na czerwiec tego roku, niestety nikt do konca nie wie kiedy ujrza one swiatlo dzienne - nawet sama spolka - marketing w jednej z najlepszej agencji marketingowej w Polsce - potezny jej efekt zauwazylismy juz na Facebooku gdzie grupa okolo 2,500 nastolatkow w wieku 13-15 dokonala uwaga uwaga "polubien Pylona" - ach co za moc - zagranica - klienci wala drzwiami i oknami a codziennie na zachod odjezdza po 10 tirow wypchanych po brzegi kolumnami - co za popyt - innej mniej lub bardziej pochlaniajace dzialania
Do sprzedania. Nie dlatego, że napewno się nie uda, ale dlatego, że firma nie skupia się na swojej głównej działalności. Może być dobrze, ale produkowanie komunikatów pod opchnięcie akcji to lekka przesada. Hmm, a może lekcje u TM brali ? Chłopaki się nauczyli, że na NC nic nikomu nie grozi - przecież chcieli dobrze. Merytorycznie - firma jest producentem kolumn => zarabia na sprzedaży kolumn => kolumn nie sprzedaje więcej => wzrost kursu jest możliwy tylko z uwagi na obietnice. Ani nie chcą robić przełomowych produktów, ani nie mają pomysłu na rozwój i myślą, że kupienie fanów na fb to marketing. Marketing to ciężka orka miesiącami i latami. Takim marketingiem można mydlić oczy mniej dociekliwym akcjonariuszom (na allegro można sobie kupić fanów do woli - 1000 fanów = 10pln). Tak samo jak z głupim logo. Mogli napisać - sorry, "pożyczyliśmy" logo Magento, ale teraz jesteśmy poważniejsi i mamy swoje. Ale nie... lepiej kit o odświeżaniu wciskać. Rozumiem, że to jest biznes i takie zabiegi są nam wszystkim znane, ale czemu mydlić oczy ? Jak dla mnie do sprzedania - może będziesz żałował, ale wg mnie nie ma się co bawić w niepewny interes. Oczywiście to tylko moja prywatna opinia, a nie doradztwo :-) ps. pytanie tylko jak to sprzedać jak obrót zbieżny do zera
pisałem już wielokrotnie obava że trzeba czekać do żniw , a one będą najwcześniej na początku roku i wtedy podejmę decyzje co dalej. Nie ma co się denerwować - sam wiesz że to najgorsze co może byc u inwestora. wg mnie czekać cierpliwie i powiem Ci że ja delikatnie dokupuje bo myślę, że ktos tu ładnie zbiera i czeka.... a sam widzisz co na giełdzie się robi....bryndza pozdrawiam
W raportach podali wartość inwestycji, poziom inwestycji inkubatora i swoją część. Zarzut co do miejsca gdzie go zbudują jest nie trafiony. Koszt ziemi, koszt budowy hal prawdopodobnie przekracza milion złotych. Hale które wynajmują opłacają w barterze. Jak można się tego czepiać? Są pretensje i wątpliwości ale by to tak wpływało na logiczne myślenie? To jest młoda spółka działająca na określonym konserwatywnym rynku a z waszych wypowiedzi wynika olbrzymie oczekiwanie skoku technologicznego i sprzedażowego na miarę drugiego Samsunga, appla. Nie będzie czegoś takiego. To będzie żmudny i długi rozwój. Efekt tego zakładu pewnie będzie miał odzwierciedlenie w przyszłym roku w najlepszym razie. Rozwijają się punkt po punkcie zgodnie z tym co piszą w raportach. Ani razu jeszcze rzeczywistość nie była inna niż to co przeczytałem w materiałach które publikują. Pewnie że są zmiany jak zgoda PARP wydana nie w czerwcu a na początku października. Ale jakie to ma znaczenie? To nie ich decyzyjność i nie mają na to wpływu.
Najważniejsze, żeby produkty były dobre. To jest taki typ działalności, że kiepską jakością daleko się nie zajedzie. Tu raczej spółka nie nawala, co osobiście potwierdzam. A zwiększanie sprzedaży to żmudna, mrówcza praca i interesów na rynku też jest wiele (także przeciw spółce). Póki co sprzedaż także rośnie (trzeba raportoważ każdy kwartał wzrostowy - będzie to dobrze świadczyć o rozwoju - oczywiście bez papieru) , produktów przybywa, świadomość marki wzrasta, akcjonariat, poza pojawiającą się niecierpliwością, jeszcze nie jest jawie robiony w konia. Jeśli chodzi o tą produkcję to sam jestem ciekaw co oni planują i skalę ( wprawdzie podawali szacowane przychody za 3 lata, ale myślę, ze to nie jest plan docelowy). Do takiej skali nie trzeba potężnych hal i wielkiego zaplecza, niemniej jednak ja bym zakładu w dzierżawionych pomieszczeniach nie robił, chyba że umowa jest super skonstruowana (czego nie można wykluczyć). Moim zdaniem spółka wypada pozytywnie, z wyraźną tendencją do możliwych raczej pozytywnych zaskoczeń.
ano i ktk już napisali wszystko! Ja podpisuje sie pod tym co już wczesniej zostało napisane :)Także nie będę powielać wypowiedzi poprzedników :) Chcę tylko podkreślić że produkty PYLONA są naprawdę dobrej jakości i jeżeli tego się będą trzymać to bedzie dobrze ( jak na rajzie nie dali ciała) ! Co do zgody PARP-u To nie zarząd absolutnie nie miał na to wpływu ! To tylko zależało od samego PARP-u !
Już kiedyś ktoś tu pisał trzymać zakopać i nie ruszać przez co najmniej 2 lata !!!!! I tak to powinno wyglądać trzeba dać im czasu ! Jak na rajzie nie zawodzą :)
gość za to kasę dostaje i jest w dość ciekawej ekipie... piszę na kilku spółkach. a skoro tu pisze tzn.że jest dobrze troche pomęczą i lecimy w kosmos :) już praktycznie gdzie się nie pojawi to maja go dosyć bo zamiast merytorycznie to tylko pierdoły pisze... kolego mat wszędzie gdzie się pojawisz Cię banują co jest ??? :)
http://highfidelity.pl/@main-2271&lang= kolejna nagroda odebrana czytaliście o pozostałych nagrodzonych - towarzystwo z najwyższej półki przyjemnie mieć spółkę tworzącą takie produkty Wesołych Świąt dla zapakowanych