Od ponad roku siedzę w tej firmie umoczony. Cały czas na tym forum ktoś pisze i się podnieca jak akcje podskoczą o 2 czy 3 grosze. Wielki raban - "ale jazda", "teraz to tylko UP", "pewnie Gruby zbiera", "za chwilę 12,5 zł", itp. Tyle tylko że jak patrzę na wykres to na razie jest systematyczna "jazda" ale na sankach od kilku lat z niewielkimi wyskokami. Czyli nie "up" ale "dup". Czy się coś zmieni? Nie wiem. Albo to wielki przekręt (dość mocno prawdopodobne) bo firma i jej wspólnicy nie mają kasy na inwestycje w Mongolii (tak wynika z ich informacji). Tam potrzeba wiele MILIARDÓW złotych. ONI ich na razie nie mają a przynajmniej ja ich nie widzę na podstawie tych informacji które oficjalnie przekazują. To co piszą porównuję do wydatków KGHM i widzę małego karła który chce wziąć ślub z wielkoludem i mieć dzieci (chyba że to karzeł z taaaakim h...jem!!!).. Dlaczego jeszcze siedzę umoczony z akcjami? No cóż, mam nadzieję na jakieś odbicie pod dobre obiecanki i zarobienie lub zwrot kasy przed bankructwem tego holdingu. A jeżeli nie, to jak wcześniej pisałem, stratę już pięciu zer przeżyję. Zarabiam na tyle że zaczyna mnie ryzyko fascynować. Szczególnie na MSX. Ten cały holding zaczyna mnie bardzo inspirować i ciekawić. Ktoś kto rozgrywa tą partię robi to wyjątkowo interesująco choć z drugiej strony dość nieudolnie. Nie umie przyciągnąć rynku. Ale może o to chodzi?. Moje przemyślenia. 1. Jeżeli by chcieli skupić akcje MSX to by już dawno to zrobili. 2. Jeżeli chcą puścić w rynek następną pulę akcji, to niska cena rynkowa jest im nie na rękę, co by świadczyło o tym że to nie ONI (czytaj GRUBI) zbijają cenę akcji. 3. Dlaczego jest taka cena akcji?. Prawdopodobnie drobni akcjonariusze kupują akcje (a jest ich b. dużo) z nadzieją szybkiego zyski np. 10 czy 15%.. A jak nie to szybko sprzedają ze stratą aby gdzie indziej zainwestować.Zarządowi zaś cena akcji przysłowiowo "zwisa", bo realizują politykę która rzeczywiście doprowadzi do wielkiego, ale to naprawdę wielkiego "UP". 4. "GRUBI" zbijają cenę akcji aby kupić jeszcze taniej. Bezpieczniej na "SŁUPY". 5. Albo chodzi o resztę majątku MSX i "IM" zwisa cena akcji.
Po co ograniczać się do KGHM, porównaj z Rio Tinto będzie jeszcze bardziej bez sensu. Nadzieja, że nikt nie zorientuje się w całkowitym braku wiedzy na temat spółki i kosztów zawartych w dokumentach pozwala na odgrzewanie tych samych kotletów co jakiś czas. Reszta to bufonada w stylu:
"Ten cały holding zaczyna mnie bardzo inspirować i ciekawić. Ktoś kto rozgrywa tą partię robi to wyjątkowo interesująco choć z drugiej strony dość nieudolnie".
Napisz do nich jak to się robi, a zrobią Cię prezesem zarządu. Wakat czeka!
To takie dziwne hobby lubię wiedzieć dlaczego piewcy prawdy muszą ukrywać się za wieloma nickami i nie tylko on ale o tym może innym razem. Ten sprzęt Ci się nie przyda nie ta skala. W ramach DIY proponuję odcinek "Gold Rush" na Discovery Channel. A tak na poważnie to pewnie większość srebra i złota zostanie oddzielona dopiero w zakładzie prowadzącym elektrorafinację miedzi. Wydaje mi się, że to co znajduje się w najwyższej warstwie złoża White Hill ponad rudą siarczkową i nadające się do bezpośredniej eksploatacji to tylko niewielka część całości. Jednak dokładniejszych danych brak.
Dobrze by było gdyby ujawnił się kolejny strategiczny inwestor lub zwiększył oficjalnie swój stan posiadania któryś z obecnyh strategiczny. Jeszcze przed debiutem w Londynie. Tak,żeby FF był niższy. To by dało siłę spółce
Też spodziewam się szybkich rozstrzygnięć i ostatecznego określenia zarówno składu jak udziałów poszczególnych wspólników w przedsięwzięciu. Tyle, że pomiędzy tym czego chciałbym a rzeczywistością może być rozbieżność. Niestety nie mam żadnych extra dojść do informacji, a szkoda.