No cóż. Tu bardziej widać słaby popyt na papiery. Nikt nikogo nie zmusi do kupowania. Tyle, że potem kupią za każdą cenę żeby zarobić pare % zaledwie, zamiast teraz i 50% albo więcej zysku.
Tutaj sama spółka powinna wyciągnąć pomocną dłoń do inwestorów . Nie ma powodów aby spółki raportowały swoje półrocze finansowe faktycznie 2 miesiące od upłynięcia tego terminu . Uważam , że jest to skandal , że akcjonariusze dowiadują się o wynikach finansowych spółki aż 2 miesiące od upłynięcia tego terminu (!) jest to niezrozumiałe i krzywdzące akcjonariuszy mniejszościowych gdyż spółki nie są w stanie zachować informacji finansowych w tajemnicy aż przez 2 miesiące (!) . Ustawodawca widocznie jest wysokiego mniemania o profesjonalizmie zarządów spółek i najwyrażniej nie widzi niczego złego w tak dużej zwłoce czasowej raportowania najważniejszej informacji jaką spółka w ogóle może zaraportować na gpw a więc informacji finansowych . Nie chodzi mi tutaj o konkretną spółkę lecz o istotę rzeczy . Nie wiem czy zwróciliście uwagę , ale dużo większe spółki amerykańskie już są praktycznie po publikacji wyników półrocznych a my na publikację wyników spółek w przeważającej większości poczekamy jeszcze prawie miesiąc (!) . To co w/w jest tylko moim zdaniem i nie chodzi mi tutaj akurat o tfo lecz o istotę rzeczy . Jestem dość długo na rynku i uważam , że akcjonariusze mniejszościowi powinni takie informacje dostawać dużo szybciej zwłaszcza , że taki raport finansowy jest przygotowany zwykle w 2-3 tygodnie od upłynięcia terminu którego raport dotyczy . Pozdrawiam .
masz racje kolego....dodatkowo spolka zobowiazala sie do czestszych informacji na rynek co sie dzieje w spolce....a jak widac nic sie nie zmienilo w tej kwestii..mysle ze warto napisac do Pana Pawla Płocienniczaka i powiedziec mu pare rzeczy ktore irytuja akcjonariuszy.
P.S. Pisząc , że spółka powinna wyciągnąć pomocną dłoń do inwestorów miałem na myśli , że powinna przyspieszyć termin publikacji raportu półrocznego , gdyż jak nietrudno zgadnąć inwestorzy oczekują dużo lepszego raportu niż w analogicznym okresie zeszłego roku .
temat późnych publikacji wyników podnosiłem i ja na różnych formach, ale również w korespondencji z Panem Pawłem, bo nie mogłem pojąc dlaczego spółki o dużo bardziej skomplikowanej strukturze operacyjnej i znaczenie większej skali działania są w stanie podawac wyniki w ciągu miesiąca od zakończenia okresu sprawozdawczego. Spławiono mnie wówczas inf., że tfo robi co może, że czeka na podliczenie wyników spółek córek zagranicznych, a to trwa. Niemniej, spółka szczyciła się informacją, że poda wyniki z 1-2 tygodniowym wyprzedzeniem i tak było. Teraz takiego infa brak. Jakie z tego wnioski? 1. Nie mogą się doliczyc kasy jaka wpływa im na konta ponieważ nigdy nie mieli do czynienia z taką ilością gotówki/materiału w obrocie? I w związku z tym ci co powinni kupic nie zrobili jeszcze tego w takiej ilości jakiej chcą? 2. Pomimo dużego obrotu coś nie poszło i kombinują jak tu wyjśc z twarzą? I w związku z powyższym ci co powinni opchnąc towar jeszcze tego nie zrobili?
Pewne natomiast jest jedno. Średnio i długo terminowo na wykresie mamy trend wzrostowy, a jak wiadomo z trendem się nie walczy. I tu jak na razie nie widac żadnych niebezpieczeństw dla kursu. Obstawiam - jeżeli nie będzie jakiś dużych zawirowań w polityce między narodowej - cenę ok 20zł w okolicach I/II kw. przyszłego roku.
To nie jest spółka prowadzona przez amatorów. Każdy produkt jest starannie analizowany pod względem opłacalności. Nie dają wyników szybciej bo nie mają takiej potrzeby. Jakby potrzeba była to wystarczyłoby im nawet 2 tygodnie. Jeśli dziennie obroty po 30tys zł to wyprzedaż to raczej bardzo skromny tu główny akcjonariat :))) Będzie narazie spadać bo cały rynek spada. Dzięki polityce warchockiej warszawy. Machają szabelkami na lewo i prawo. Nawet Holendrzy nie oskarżają Rosjan o zestrzelenie samolotu a nasi już twierdzą że to byli Ruscy nie mając dowodów, które i tak chyba nigdy nie zostaną ujawnione.
nieśmiało chciałem zauważyc, że parę lat temu tfo leciał z 7 na 1 i obroty wówczas nie powalały. Oczywiście teraz jesteśmy w zupełnie innej sytuacji. Niemniej nadal będę upierał się przy swoim, że spółka z obrotem rzędu 150 mln rocznie i niezbyt skomplikowanej strukturze operacyjnej raport powinna opublikowac już o ile nie wcześniej.
No w tym roku to chyba przychody powinny oscylować wokół 200 , ale to nie zmienia faktu , że wyniki finansowe powinny być podane do połowy sierpnia . Początek września to przegięcie bo oto prawie będzie się kończył 3 kwartał , gdy akcjonariusze dopiero dowiedzą się jak spółka radziła sobie w pierwszym półroczu .