Pamiętajcie, że Tarantoga kupowała wiosną papier MSX po 12,5zł (dawne 50gr) i to jest cena nominalna tego papieru, cena która nie będzie niczym nadzwyczajnym nawet przed wejściem na giełdę w Londynie. Jaki majątek posiada Tarantoga dowiedzieliście się w piątek w raporcie wiec sami widzicie, że obecna kapitalizacja MSX jest ŚMIESZNA!
Ci, którzy są z nami od stycznia zapewne pamiętają, że wielokrotnie "odgrażałem się", iż papier MSX sprzedam najwcześniej po wejściu na giełdę w Londynie i za cenę około 25zł (czyli dawne 1zł - dwukrotnośc ceny NOMINALNEJ). Jeszcze wiele przed nami.;)
Dnia 2014-07-01 o godz. 13:36 ~comann napisał(a): > Ta wartość akcji z nominału prędzej jak dalej będzie... ---------------------------------------------
Możliwe, że za miesiąc po podpisaniu umowy z Tarantogą dojdziemy do nominału.
W jednym z postów jakiś naganiacz na spadki zadrwił pisząc, że akcje MSX powinny kosztować 1000zł aby spółka była w stanie zrealizować ambitne plany. W pierwszej chwili 1000zł za akcje MSX wydały mi się wytworem fantazji z chorej głowy, ale za chwilę policzyłem i uświadomiłem sobie, że to wcale nie jest abstrakcja!
Gdy kupowałem EEX w okolicach 1zł o czym pisałem Wam wielokrotnie na tym forum, to sądziłem, że papier ten urośnie w dającym się przewidzieć terminie do 10zł (1000%). Rzeczywistość przerosła moje najśmielsze marzenia, po 5 latach kosztował 45zł! Nikt nie przypuszczałby, że taka gów*** spółeczka z NewConnekt po pięciu latach będzie miała kapitalizację PÓŁ MILIARDA!!!! 45 razy większą niż na początku!!!
Jeżeli zarząd MSX będzie tak konsekwentnie realizował plany jak do tej pory to 1000zł za akcję może okazać się faktem (to tylko 33 razy więcej niż obecnie, EEX urosło w 5 lat 45razy) Oczywiście nie nastąpi to za rok, czy dwa....
...ale o inwestycjach długoterminowych piałem w innym poście. ;)
Proszę policzyć jeszcze raz. Wbrew pozorom jedno zero robi różnice. Szczerze wątpie w umiejętności inwestycyjne osoby, która policzyla, pomyslala, napisała i nie zauważyła błędu w prostym mnożeniu
Dnia 2014-07-02 o godz. 01:51 ~Łukasz napisał(a): > Szczerze wątpie w umiejętności inwestycyjne osoby, która policzyla, > pomyslala, napisała i nie zauważyła błędu w prostym mnożeniu -----------------------------------------------
Cóż, z tego wynika, że będziesz musiał poszukać innego papieru, gdyż ten już dla ciebie jest spalony. Prosta indukcja logiczna wskazuje, że skoro popełniłem oczywisty błąd i jestem tutaj zapakowany to jestem antywskaznikiem dla ciebie i powinieneś szukać swojego Eldorado gdzieś indziej... Żegnam.
Nie wspomniałem nic o papierze MSX. Sam też jestem akcjonariuszem, nie podejmowałbym bym decyzji na podstawie forumowych bajarzy. Po prostu wyczulony jestem na bzdurę/
Dnia 2014-07-02 o godz. 08:36 ~Łukasz napisał(a): > Nie wspomniałem nic o papierze MSX. Sam też jestem akcjonariuszem, nie > podejmowałbym bym decyzji na podstawie forumowych bajarzy. Po prostu > wyczulony jestem na bzdurę/ ------------------------------------------------
Ty może nie podejmujesz decyzji na podstawie forumowego bajdurzenia, ale większość czytających fora tak robi w mniejszym, lub większym stopniu. To jest fakt. Dlatego tak ważne jest aby dbać o podstawową uczciwości i eliminować z forum zakłamanych naganiaczy, którzy wbrew Waszym oczekiwaniom są stosunkowo skuteczni w swoich działaniach.
Nie na darmo papier MSX zyskał sobie miano raju spekulantów.
Nie zmienia to faktu ze spólki potrafia rosnac bardzo duzo i wiecej niz 33 razy,wezmy np. spólke ulme która potrafiła urosnac z ok. 2 zł. na ok. 370 zł. wiec ok. 180 razy.Co teraz sie bedziecie targowac i szukac gdzie ktos popełnił błąd
W sumie masz rację. Też liczę na wzrosty, tylko inaczej bym je motywował. Po prostu uwielbiam takie teorie, gdzie punktem wyjścia jest pomyłka. Pisania, pisania a cała teoria w pizdu. A że przy okazji wyszła piana i "szmacenie" nicków dodatkowo mnie rozbawiło. Mimo taniej rozrywki z Rutkowskiego więcej nie będę. Pozdrawiam.
Nie wypada mi się tłumaczyć wieczornym alkoholem (ponieważ dodatkowo zarobię miano "słabej głowy"), ale faktem jest, że każdy ma słabsze chwile. Zapewniam nawet Ty. ;)
Tak właśnie kończą ludzie z niską samooceną - naganiają na kilkunastu forach. Gdyby był tu jakiś psycholog lub socjolog spokojnie napisaliby na Twoim przykładzie magisterkę.
Mongolgold "znafca" analizy i inżynierii finansowej zabrał głos. Ofirami jego bezbłędnych analiz o spadkach na 1 zł i korekty do 1,50 zł padło zapewne wielu naiwnych akcjonariuszy. Jednak nieuzasadniona niczym mania wielkości nie daje mu spocząć laurach dopóki nie puści w skarpetkach kolejnych jeleni.
a swoją drogą kiedy jakaś kolejna BAJKA o mongolskim BALONIE ? zegar tyka a tu kocesje zaczną wygasać,obligacje słupa z luxemburga trzeba jakoś przeksięgować(polecam tradycyjnie manewr z nowymi akcjami wykupić obligacje,zrobić scalanie znowu 1-25 i wrócić na 1zlp :-)
Pewnie do Rady wejdzie jeszcze ktos z Elektrimu.Elektrim szykuje się na giełde i moze to zrobic poprzez MSX,Bozena Grybałow jest juz w MSX,Moze tak elektrownia w Mongoli albo w Chinach.MSX skazany jest na wzrosty.Kilkanascie albo kilkadziesiat złotych.
Bożena Grybalow – Sekretarz Rady Nadzorczej Absolwentka Wyższej Szkoły Zarządzania oraz Oxford Brookers University. Jest Dyrektorem Biura Zarządu Elektrim SA. Wcześniej pracowała m.in. w Foto-World joint venture with Kodak, Ministerstwie Współpracy Gospodarczejz Zagranicą oraz Ministerstwie Gospodarki. Członek rad nadzorczych Elektrim Megadex SA, Energia Nova SA, Megadex Serwis Sp. z o.o..