Wcale nie jest cicho bo od prawie roku wiedomo jakie inwestycje drogowe będą priorytetem. W tej chwili trwają przygotowania ofert przez potencjalnych wykonawców na te inwestycje , a to wiąże się jedynie z zapytaniamido kopalń kruszyw .
Zakładacie 20% udział DSS w tych inwestycjach - czyżbyście zapomnieli o dziesiątkach innych kopalń mających większe możliwości regulacji cen.
Nikt o tym nie mowi ze DSS jest najwiekszym dostawca w Polsce..
Nikt o tym nie mowi ze duze budowy musza miec jednego duzego dostawce bo nie mozna na autostrade wozic kamienia furmankami... Takie ilosci kamienia ma tylko DSS...
DSS dostarczy kamienia w 2014 roku za 300-400 milionow...to tez tajemnica...bo tak robia w polsce interesy ze mowia o tym juz po fakcie jak nakupia akcji od naiwnych..
Kruszywo owszem dobre bo nadaje się na warstwy ścieralne w nawierzchniach dróg wszystkich kategorii ale pozostałe parametry nie są czymś szczególnym .
Nie mam informacji czy w Piławie uruchomiono już płuczkę do grysów bo bez tego to kruszywo nie jest takie atrakcyjne .
Jeżeli chodzi o grysy to stanowią one maksymalnie 15 procent kostrukcji dróg ( warstwy ścieralne), bloków energetycznych( beton) o kolejach nie piszę gdyż tam wchodzą tylko mieszanki kamienne i tłuczeń kolejowy .
Mieszanki kamienne i tłucznie oferują praktycznie wszystkie kopalnie a takich w rejonie Piławy jest przynajmniej 6.
Skupiłem się na Piławie gdyż w tym rejonie planowane są chyba najwieksze inwestycje
drogowe ( s-5 , S-3) .
Jak się nadaje na ścieralne to nadaje się na wzystkie warstwy drogi nieprawdaż ?. Natomiast tłuczeń na kolej to nie taka prosta sprawa jak ci się wydaje.Jak czytałem potrzebny jest specjalny certyfikat a oni go mają i to na prędkości powyżej 200 km\h.