Starsi gracze giełdowi pamiętają rekomendacje sprzedaj dla kghm-u i lotosu. Wycena Lotosu podana w rekomendacji wyniosła 0 zł. Słownie zero zł. Co sie stało potem z Lotosem i Kghm nie muszę pisać. Troche cierpliwości. Dlaczego kurs się walił od listopada z 2,46zł na 1,44zł. Wszystko w cenie. Indeksy na Ukrainie i Rosji rosną. Ale jesli ktoś kieruje sie wiedzą analityka Szkopka, to niech odda akcje za bezcen. Tak dla przypomnienia apropo rekomendacji prosze sobie przypomnieć rekomendacje dla spółki Sadovaya wydaną przez analityków z BZ WBK przy cenie 12,50 zł Rekomendacja kupuj. Cena docelowa 16,50 zł. Tej ceny akcje tej firmy nie osiągnęły, osiągneły zaś cenę poniżej 0,50 zł. To taki paradoks rekomendacji. Wiedze pewnie i Ci analitycy mają, ale wyczucie godne pozazdroszczenia. Pozdrawiam akcjonariuszy i cierpliwości. Jeszcze Was Rovese sowicie wynagrodzi .Prosze o komentarz akcjonariuszy tej z pewnością ciekawej firmy
W 2013r o tej porze była spora kolejka po płytki a teraz Ukraińców nie ma a nasze tiry sporadycznie odbierają płytki , których jest mnóstwo na placu fabryk w Opocznie.
Wydali ogrom kasy na zakład w Rosji , a tam jest narazie wielka niewiadoma.
Ja uważam że kurs zleci do ceny w rekomendacji.
Kolego, jesteś pierwszy który co najmniej na tym forum pisze rozsądnie o tej firmie i dlatego Ci odpisuję. Oczywiście pamiętam reko Lotosu 0 PLN przy cenie chyba 8 PLN i totalnym dnie. I to reko chyba zachodniej instytucji. Nieważne...Reko to tylko subiektywne odczucie danego analityka. I niejeden nieraz się pomylił. Ten od rovese akurat napisał, że obniża cenę, bo kurs hrywny i rubla b. spada... i przeszacował różnice kursowe na -39 mln. To napewno fakt, że kursy tych walut lecą. Kurs rubla już odbija (też nieważne bo w tak silnym trendzie spadkowym nawet świnia jak spadnie z 10 piętra, to się odbije). Ważniejsze rzeczy są zupełnie inne i to nie dlatego, że ja mam te akcje i chciałbym żeby rosły (bo to też nie ma znaczenia, bo mam je od dawna). A jakie ? Pan analityk nie wczytał się w ostatni raport/sprawozdanie finansowe, gdzie opisano sposób zabezpieczania się przed ryzykiem kursowym... poprzez m.in. eksport np. z Ukrainy na Zachód, bo kurs zmienił relację na korzystną w tę właśnie stronę. Ale ważniejszym i chyba NAJWAŻNIEJSZYM JEST STRATEGIA DŁUGOTERMINOWA SPÓŁKI, a raczej jej głównego akcjonariusza. Ilość bzdur o nim wypisywana wynika oczywiście z frustracji wielu, którzy kupili wysoko, którzy go pomstują, a w duchu tak naprawdę zazdroszczą, itp.. Jednak to Sołowow kupił Opoczno po 40 PLN/1 szt.. a dziś jest 1, 5, a on tak naprawdę zwiększył udział, tylko że już w zupełnie innej spółce, która z lokalnego (akurat dobrego producenta płytek) staje się grupą i potentatem europejskim w swoje branży, która by dodać dziegciu jest akurat po kryzysie i to na początku długoletniej fali wzrostowej. A STRATEGIA DŁUGO TERMINOWA JEST OFICJALNIE PODANA przez Sołowowa, od dawna, ale rynek nie wierzy (na razie...). Ostatni komunkat spółki na dnie po otwarciu NAJWIĘKSZEJ POLSKIEJ INWESTYCJI W ROSJI TEŻ JEST ZNAMIENNY. A to tylko, ALBO AŻ są realizowane plany A PLANY SĄ GODNE POZAZDROSZCZENIA. ZAJEBIŚCIE WIELKI RYNEK(nie tylko Rosja, ale pewnie docelowo wszystkie kraje WNP) , NA KTÓRYM MOŻNA ULOKOWAĆ 30% (lub >) SPRZEDAŻY I TO RYNEK, KTÓRY CHŁONIE LEPIEJ NIŻ ZACHÓD I Z WIĘKSZYMI MARŻAMI Produkcję i jeszcze niewielu odważa się na nim grać to sztuka I WIELKI POTEnCJAŁ. ale dobra wystarczy tego wyjaśniania. O wszystkim tym informował Sołowow, a ja chcę jeszcze dokupić, ale dopiero za jakiś czas...po zasieleniu.. pozdro dla Ciebie i Twojej wiary ...:)
i jeszcze jedno Kolego... poza opisana przeze mnie fundamentalną... dodam jeszcze AT: wg Fibona wychodzi spadek 1,06 lub 1,36-1,40. Oba mozliwe, ale ten 1,06 jednak mało realny. Więc wychodzi II strefa spadku, tj. 1,3-1,4 tylko w przypadku niektórych spółek rynek jest wredny... i nie spada dokładnie na Fibona, tylko ciut wyżej (zwłaszcza w falach II). Czy 1,44 to ciut wyżej ? tak wygląda, ale o tym się przekonamy za długo... 1 kwartał może 1/2 roku. Na ostatnich sesjach widać "zgrabną" akumulację, ale co dalej, przy 1,67 do 1,97 ktoś bardzo agresywnie kupował a kurs potem poleciał (a może sprzedawał ..)). Wtedy wydawało się oczywiste, że pójdzie do góry. Teraz jest oczywiste, że spadnie.... jak będzie ? zobaczymy ... ale pesymizm od wielu sesji jest tu skrajny....
Witam . Sfrustrowanych graczy na giełdzie i nie tylko nie brakuje. Każdy by chciał zainwestować pare groszy w jeden dzień, a następnego dnia wyciągnąć o wiele procent więcej. Inwestuje w tą spółke, dlatego że wierze w potencjał wschodniego rynku i to nie podlega chyba żadnej dyskusji. Długo też pracowałem na Wschodzie, wiem że jest to ciężki rynek, ale perspektywiczny. Dla mnie już nie liczą sie cele krótkoterminowe, lecz strategia długoterminowa, która pozwoli mi i nnym długoterminowym inwestorom na sowite zyski. Stara zasada na giełdzie mówi kupuj kiedy jest żle, a oddawaj jak jest dobrze i tego należy się trzymać.Co do obecnej sytuacji to powiem, że dno na spółce jest za nami .Było w marcu na poziomie 1,44-1,46. Takie małe podwójne dno. Teraz akumulacja między 1,44-1,63. Kiedyś przyjdzie moment,że i ten mały opór na 1,63 przebijemy i jazda, ale to cierpliwośći. Jak będzie kurs 5-6 zł, to analitycy będą zalecali kupno, podnosili wyceny itd. Taki to finansowy światek. Pozdrawiam mądrych i wytrwałych.