9. Wskazanie czynników, które w ocenie emitenta będą miały wpływ na osiągnięte
przez niego wyniki w perspektywie co najmniej kolejnego kwartału
Największy wpływ na wyniki Grupy Kapitałowej Hutmen ma jednostka dominująca-
Hutmen S.A. oraz WM Dziedzice S.A. Dla wymienionych spółek główne czynniki, które będą
wpływały na osiągnięte wyniki w perspektywie kolejnego półrocza :
kondycja Polskiej i światowej gospodarki,
tempo wzrostu gospodarczego na świecie a szczególnie Niemiec (eksport produktów
Grupy Kapitałowej Hutmen do Niemiec stanowi 39% sprzedaży zagranicznej),
poziom notowań metali na rynkach światowych,
poziom kursów walut,
dostępność oraz koszt zewnętrznych źródeł finansowania,
koszt nośników energetycznych.
DWA podstawowe czynniki mające wpływ na przyszłe zyski to koszt miedzi i prąd które w pierwszym kwartale były znacząco niższe w porównaniu do poprzedniego kwartału.
resztę czynników określam na taki sam jak w poprzednim kwartale.
I jeszcze jedno I kwartał zawsze był lepszy od poprzedniego pod względem wolumenu.
Według mnie jest tak: Hutmen przy zysku musiałbym zapłacić duży podatek – chyba, że z „nieba” spadną koszty, czyli odpis z tytułu pożyczek. Nijak to się ma do kondycji finansowej firmy i jest bardzo, bardzo powszechną praktyką. Jeżeli jeszcze można tanio ściągnąć z rynku trochę akcji …
z punktu widzenia spółki i akcjonariuszy był to najlepszy moment na zrobienie odpisu.
bo:
1.odpis jednorazowy ujęty w raporcie rocznym który nie zakłóca obrazu wzrostu w kolejnych kwartałach.
2. lepiej teraz zrobić odpis niż po bardzo dobrych wynikach za I kwartał.
3. Nie dość że strata wpisana w przeszłość to zmniejszenie podatku już na przyszłość i to w raporcie już za pierwszy kwartał gdyż spółka za bardzo dobry marzec (najniższe ceny miedzi) już nie zapłaci już podatku.
żaden moment nie jest dobry by informować o takich rzeczach ale skoro trzeba to moim zdaniem był to najlepszy moment dla długoterminowych akcjonariuszy.
Chyba dość już okradania spółki i akcjonariuszy przez ten Zarząd.
HTM nie jest już spółką zależną Hutmenu.
Jeśli będzie przyjęta rezerwa na pożyczki dla HMN to na pewno będzie zawiadomienie do prokuratury i skierowany pozew przeciwko Zarządowi i Radzie Nadzorczej i rzeczoznawcy o naprawienie szkód spowodowanych działaniami i wyprowadzeniem HMN z Hutmenu.
w tym półroczu czyli za max 2 miesiące , decyzja co z Grabiszyńską , w/g mnie zostanie sprzedana za~ 300 mln zł . wtedy podyskutujemy o wycenie Hutmena
skad mozesz miec taka wiedze - kiedy co gdzie i po ile???? czlowieku jakby tak mialo byc to kurs bylby juz dzis po 20 zl a nie 4....wiem ktos kto siedzi na walorze - jak ja marzy o takim scenariuszu ale takie pisanie to samonakrecanie sie i tyle i zaklinanie rzeczywistosci
od dwóch lat jest powiedziane przez prezesa , że pierwsze półrocze 2014 , decyzja o działce przy Grabiszyńskiej , ja wiem i nie powiem skąd , działka będzie sprzedana
powtarzam jeszcze raz - gdyby dzialka miala byc sprzedana to juz dzis bylibysmy powyzej 20 zl a po transakcji conajmniej 50...tymczasem mamy 4 zl...skad wiem? wiem ale nie powiem hehe