• Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: Comparic.pl [77.254.243.*]
    Talex świadczy zaawansowane usługi informatyczne w zakresie integracji systemów, wdrożeń sprzętu komputerowego, realizacji projektów informatycznych. Oferuje również usługi outsourcingu IT w oparciu o własne, Centrum Przetwarzania Danych (Data Center).

Wykres miesięczny pokazuje trend wzrostowy, który utknął pod ważnym oporem. Na dzień dzisiejszy nie widać jednak objawów mocnej wyprzedaży.

Na wykresie tygodniowym kurs porusza się nad strefą wsparcia. Należy być ostrożnym na wypadek potencjalnej formacji podwójnego szczytu.

Wykres z interwałem dziennym, pokazuje że notowania wpisują się w formacje klina. Wybicie górą będzie sygnałem kupna i kontynuacji trendu. Sytuacja może się skomplikować w przypadku zejścia poniżej 12 zł.

Dywidenda:

Talex wypłacił za 2012 rok 0,30 zł, a za 2011 0,20 zł dywidendy.

28 lutego otrzymaliśmy komunikat ze spółki, w którym Zarząd rekomenduje wypłatę dywidendy:

„Zarząd spółki Talex S.A. informuje, że zamierza przedstawić do zaopiniowania Radzie Nadzorczej propozycję zarekomendowania Walnemu Zgromadzeniu Akcjonariuszy podjęcie uchwały o wypłacie w roku bieżącym dywidendy z zysku za rok 2013. Na wypłatę dywidendy Zarząd spółki proponuje przeznaczyć łącznie kwotę 3.894.270,90 PLN, co oznacza, że na każdą uczestniczącą w dywidendzie akcję (wg stanu na dzień publikacji raportu) przypadałaby kwota 1,30 PLN.” (Komunikat Spółki)

Wykresy: http://comparic.pl/listings/sezon-na-dywidende-talex/
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~aka [94.254.197.*]
    widac ,ze ktos zainteresowany stara sie odswiezyc pamuec o talexie. zenada, to ktos bezdennue glupi ,niedouczony pacholek .
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~Ekso [81.190.238.*]
    Ten akurat popularyzuje swoją stronę :).

Jeśli w analizie pokazujemy tylko wykresy to uczciwie byłoby też podać, że zmieniła się polityka rachunkowości. Jak wynika z dodatku do raportu:
    dane przed zmianą polityki rachunkowości w tys. 4211 PLN
    dane prezentowane w raporcie SA-Q 4 2013 w tys. 5944 PLN
    Nie jest to jak widać zmiana nieznacząca i nie ma pewności, że Talex po osiągnięciu swoich celów, a może to być np. podniesienie zdolności kredytowej, skup swoich akcji lub cokolwiek innego;), nie wróci do starej polityki księgowości. Jeśli główni akcjonariusze są zatrudnieni w firmie tańsze jest wyciąganie zysków w postaci już nieozusowanej części zarobków. Talex ma obecnie zbyt wysokie koszty zarządu z punktu widzenia pozostałych akcjonariuszy.
    Kurs akcji może przekroczyć nawet poziom 30 zł, ale należy już obecnie traktować spółkę jako spekulacyjną.
    Oczywiście jest możliwe, zresztą jak w większości spółek, jakieś cudowne info , jak np. umowa z Amazonem na obsługę ich centrum lub deklaracja trwałej zmiany polityki finansowej ze znaczącym obniżeniem kosztów, która uwiarygodni wzrosty ale póki co piszemy palcem w wodzie;).
    Przeczytałem info o dywidendzie z tego roku i z poprzedniego. Różnią się one i można wyciągnąć wniosek, że dywidenda po skupie akcji od Prezesów i wyłączeniu ich może wynieść nie 1,3 ale 1,5 na akcję, ale to tylko moje spekulacje:).
    Ciekawe czy ujawni się jakiś duży akcjonariusz po historycznie dużych zakupach i jaki?

Ja trzymam akcje dalej, więc moje uwagi nie mają na celu zwalenia kursu, ale pokazaniu zagrożeń. Mam świadomość ryzyka tej inwestycji:).
    Pozdrawiam
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~aka [77.254.184.*]
    to ciekawe co piszesz :)
    jak pamietam ,z reguly nie udawalo ci sie przepowiedziec przyszlosci Talexu ,zreszta nikomu z forowiczow to nie wychodzili,ale to nie zaden przytyk tylko taka domowa analiza.
    Jesli wtedy byles entuzjastycznie nastawiny do spolki ,a teraz dokladasz do tego duza doze ostroznosci( piszesz o ryzyku .....) to zaczynam cos podejrzewac .:)
    Ale z tym spekulacyjnym charakterem spolki to chyba przesadziles :)
    Mam tego niewiele od 9 zeta i juz pare razy opchnalem.
    Dla dywidendy potrzymam jeszcze jakis czas.

Ekso pomny naszej wieloleteniej znajomosci polecam tobie do gry pcg i imagis licze tez na odwrotna rekomendacje.
    zazanaczam,ze ineteresuja mnie wylacznie dobre funfdamentalnie spolki:)))
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~MKx [88.220.105.*]
    o, widzę, że to także coś dla mnie. jakie uważasz za interesujące z takich spółek (z fundamentami)?
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~aka [77.254.184.*]
    polecam elektrim :)
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~MKx [88.220.105.*]
    ???
    elektrim chyba jeszcze nie wrócił na giełdę? ;)
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~Ola [79.190.210.*]
    ciekawa AT spółki

http://www.finweb.pl/gielda/analizy-techniczne/12885-talex-s-a-analiza-techniczna-14-03-2014r
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~przegrany [91.231.116.*]
    Teraz piszecie o wspaniałym Talexie,a ja pamiętam wpisy sprzed paru lat - szmata,zero,śmieć..itp. Kupiłem Talexa 15 lat temu. po 14 zł. Później zawsze był niżej - 13 zł. 12 zł . 9 zł. Dywidenda skromna. Trzymałem,bo 9 zł. było zawsze żelaznym wsparciem. Aż w zeszłym roku,po ogłoszeniu straty rocznej wyłamał się dołem. Do 4 z hakiem. Nie wytrzymałem nerwowo,sprzedałem po 5 zł. i to z trudem - nie było popytu. 2 tyg. po sprzedaży ruszył ostro w górę i dziś ponad 17 zł. I co mam powiedzieć? Zgubiło mnie 15 lat trzymania. Nerwy po 15 latach dołowania ma się w strzępach .Smutna ,pouczająca historia.Nie warto przywiązywać się do spółki.
  • Re: Talex - prawie 10% dywidendy. Do tego trend wzrostowy Autor: ~wodorek [46.77.124.*]
    ja też w padłem na innej spółce i jestem na giełdzie już sporo czasu,
    i wnioskuje że nie ma sentymętów trzeba wywalać przy najbliższej górce.
    granie na krótko naj lepiej się opłacana GPW.
[x]
TALEX -3,43% 19,70 2025-09-12 14:06:03
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.