Pośrednie nabycie i zbycie akcji TelForceOne S.A. nastąpiło w drodze zawarcia w dniu 4 lutego 2014 r. umowy przeniesienia udziałów tytułem aportu pomiędzy Panem Sebastianem Sawickim jako zbywcą a spółką Sebastian Sawicki S.K.A., jako nabywcą, na mocy której Pan Sebastian Sawicki - tytułem wniesienia aportu do spółki Sebastian Sawicki S.K.A. – przeniósł na Sebastian Sawicki S.K.A. 7 764 udziałów (100% udziałów) w kapitale zakładowym Springfield Investments S.a.r.
gosciu przeparkowal akcje sobie.....a wy piszecie ze sypal na rynku...ech....czytac uwaznie a nie pisac brednie:)
jeszcze bym dodał ten wątek :
4) Sebastian Sawicki SKA w okresie najbliższych 12 miesięcy zamierza zwiększyć posiadany przez nią pośrednio udział w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu TelForceOne S.A.;
:) a co myslicie ze p. Sawicki to łoś/jeleń ze bedzie kupowal po tej cenie? jak moze taniej w kazdej chwili? żartownisie :) bylby skrajnie niedorozwiniety gdyby chcial drozej kupowac akcje wlasnej firmy :D:D:D:D
specjalnie nie bylo zadnych prognoz, zadnych komunikatow itd tylko jawne dym..nie klienteli, ktora sie temu przyglada. juz po pierwszych sygnalach w grudniu widac bylo ze komus zalezy na zbijaniu kursu (zapewne p. Sawicki ma swoich ludzi do zabawy kursem). wtedy to byl ostatni dzwonek dla tych co sie zorientowali.
tak jest zawsze. zdziwienie przychodzi ostatnie.
no ale dobrze ze tutaj kilku osobom optymizm dopisuje. lepiej dla Was.
pzdr
chlopie czytales dokladnie info? przecierz nie ma mowy tam ze Sawicki kupowal z rynku lub sprzedawal. Moze ktos steruje kursem tylko na dluzsza mete nie ma to znaczenia bo spolka jest poki co tania a bedzie jeszcze tansza wskaznikowo po wynikach.
chlopie, a jakie znaczenie ma to jak wyglądają wskaźniki, perspektywy itd.i na koniec nawet same w sobie wyniki w prywatnej firmie p. Sawickiego (do momentu oczywiscie checi jej sprzedazy)? podpowiem - żadne.
wiadomo, ze sam p. Sawicki tego nie robil i osobiscie sam kursu nie bedzie obnizal, ma od tego zapewne iles osob we free flat i one pod dyktando to robia.
To co on konkretnie robil to jest napisane w info i zasadniczo nie ma to zadnego znaczenia bo tylko podmiotowo sie sam ze soba pozamienial akcjami. kluczem jest to ze oficjalnie w komunikacie juz teraz powiedzial (wczesniej tylko byly sygnaly zamiarow), ze bedzie chcial miec wiecej akcji. a tak jak pisalem powyzej bylby skrajnie niepelnosprytny gdyby swojej wlasnej firmy akcje kupował drozej, jak z latwosci amoze taniutko kupic.
postaw sie w jego sytuacji, wolabys kupic za 4zl jedną akcje czy dwie, czy cztery?
nie ma co sie rozpisywac dalej, inne sygnaly juz tez byly puszczane w rynek.
aaa ktos bedzie specjalnie sypal coraz nizej specjalnie dla pana sawickiego hahaha....mozesz pisac co chcesz....to teraz napisz w jakim celu chce zwiekszyc zaangazowanie? jak myslisz?
co to bylby za wlasciel ktoremu niezalezy na wzroscie rynkowej wartosci spolki? pomysl i nie pisz takich bredni ze beda mu zwalac kurs zeby sobie zwiekszyl pulap akcji oczywiscie posrednio zwiekszal....twoja teoria kompletnie jest bez sensu.
Kuba, myślę ze nie ma co bić już piany. mleko sie rozlało i tyle.
tez jestem wq... na maksa i weekend mam zrąbany. ale nie poradzimy nic na to. po raz kolejny mniejsi zostali wycyckani. ja jestem podwojnei na siebei wk.. bo od jakiegos czasu (zreszta czytales w ostatnim czasie) cos mi nie gralo i nabieralem podejrzeń.
Logiczne ze bedzie chcial kupowac jak najtaniej, a potem jak juz kupi docelowa ilość to kurs poleci w gorę (tak jak już to bylo), jak cel skupowania akcji zmieni sie na drugi cel... wtedy bedzie pompowanei wyników tj coraz wiecej bedzie chcial zostawiać do wynikiu netto zeby robilo wrazenie, bo wtedy już zacznei mu zalezeć na wartosci rynkowej i rozgrzania kupujacych na rynku. do momentu skupywania akcji swojej "prywatnej" firmy niestety nie :(
Teraz to raczej powinnismy zacząć sie zastanawiac czy wykorzysta cale obiecane dzis 12 miesiecy i tyle sie wszystko przedluzy.
ahahah..jaki ma sens dolowanie kursu czyli sprzedawanie coraz nizej zeby potem isc spowrotem do gory czyli odkupywac akcje ktore sie wczesniej sprzedalo haha. Totalny bezsens hahaha. Glupoty piszecie i tyle. I jeszcze jedno...jestem pewny ze BARTEK to JON i pewnie tez KROTKIE SPODNIE hahaha....
Chcialbym dodac jeden wazny, jak mi sie wydaje, watek - to przerzucenie akcji przez Sawickiego to moze byc podatkowy trick, proba unkniecia zaplacenia podatku przed ? no wlasnie, czyzby szykowalo sie przejecie? To bylaby swietna wiadomosc
wypluj do z buzi, przynajmniej na teraz. To by tylko w kontekscie chęci jego dokupywania akcji jeszcze bardziej podkreslalo ze najpierw bedzie chcial tanio kupic, zeby potem za kilka lat podpomowac wszystko co sie da zeby wygladalo elegancko i zeby mega zarobil na sprzedazy pakietów. Wiec kolejne miesiące/lata przedluzania i tak juz dlugiego czekania :/ a teraz w tym czasie jeszcze nerwowki ze aktywa o kilkadziesiat procent mniej warte i kiedy z powrotem wroca. nie opyla sie.
Myślę że jest to rzeczywiście optymalizacja podatkowa. Tylko powody mogą być inne np. wypłata dywidendy w przyszłości, co potwierdzały by komunikaty o stabilizacji akcjonariatu.
A odnośnie chęci dokupienia akcji, też oceniam to pozytywnie. Znacznie gorszy scenariusz miałby miejsce gdyby było odwrotnie i nie było chętnych na akcje. Poza tym jak nie będziemy sprzedawać niżej, to kurs nie spadnie wszystko w naszych rękach.
Zwykle to się opłaca, jak się wie że będzie gorzej, a czy tak tutaj będzie to sie dowiemy dopiero przy przyszłych raportach. Ryzyko jest wszędzie, dlatego jak ktoś jest pewny, że będzie rosło nie zastawia w banku wszystko co ma, bierze kredyty, pożycza od rodziny i znajomych. Jest tutaj taka osoba odważna?