w imieniu akcjonariuszy mniejszościowych Spółki zwracam się z zapytaniem czy wzorem poprzednich kwartałów Zarząd Spółki zamierza opublikować informacje o szacunkowej wartości przychodów IVQ2013, a jeśli tak kiedy możemy spodziwać się informacji w tej sprawie.
przecież ta spóła stwarza tylko pozory przejrzystości i dobrej komunikacji z rynkiem. Nigdy nie mogę zrozumieć dlaczego spółki o skali 10 razy większej od tfona mogą podać szacunki sprzedaży jaki i same wyniki dużo szybciej. I też działają w skali międzynarodowej!.
P.S. nie zdziwię się, jak nie podadzą wyników sprzedażowych za IVkw, bo nie zrobili tego również rok temu. A jak podadzą to zrobią to wtedy kiedy będzie im wygodnie, np. być może wtedy, gdy jakieś szwagry i pociotki zrobią co do nich należy. Tu wszystko jest możliwe skoro rok temu poszły w rynek akcje prezesa w okolicach 1,2-1,5 i sam biedny o tym nie wiedział. Może teraz też ktoś mu sprzedaje papiery i o tym nie wie. Może niech Pan Paweł sprawdzi to na wszelki wypadek, żeby szef nie był zaskoczony.
A tak już trochę na serio. Podoba mi się pesymizm i przymierzam się dobrać trochę. Obecnie co tu się dzieje, generalnie mi zwisa i powiewa bo mam średnią 2,08. I czekam na 7 bo mam czas.
poczytajcie jeszcze raz wszystkie infa o tym co sie dzieje na rynkach w asortymencie jakim dziala spolka. I tyle w temacie. Trzeba cierpliwie czekac i czekanie bedzie wynagrodzone.
max, to widze ze mamy podobne olewcze podejscie do krotkoterminowych harców, no i bardzo zblizona srednia, choc moja jest nieco wyzsza ;) co do targetu, to moim zdaniem c/wk przebije kiedys 0,8-1,0 a 7zl to mysle ze spokojnie (choc na 6,5-7 mozemy napotkac mocne opory - psychologiczne oswajanie sie z kilkuletnimi maksami), tez mi sie nie spieszy, poczekam
A może jest też tak, że jest tak bardzo dobrze tylko te ich chińskie komputerki nie mają wystarczającej mocy obliczeniowej, aby skalkulować wyniki sprzedaży???? Może zgłosili się do ibm lub intela w celu udostępnienia klastra? A może siedzą i liczą ręcznie, aby przypomnieć sobie podstawy matematyki? Sam już nie wiem co o tym myśleć/
rozmawialem z Panem Pawlem przed chwilka. Powiedzial ze ZARZAD sie zastanawia czy podac szacunkowe wyniki sprzedazy za IV kw. I nie dlatego ze jak wielu pomysli ze zle wypadlo ale dlatego ze chca wogule zmienic podejscie do raportowania czyli zeby wyniki podawac duzo wczesniej.
Czyli potwierdza się to co pisałem wcześniej, że wyniki "może będą" jak prezes się zastanowi i będzie miał dobry humor, a może wtedy gdy podrapie się lewą dłonią w prawe ucho. Tak jak pisałem mnie to grzeje i powiewa, ale było tu sporo osób, które bazując na doświadczeniach z poprzednich kwartałów liczyło na takie info i jak się okazuje się przeliczyło. Wydaje mi się, że ewentualna informacja o nie podawaniu wyników powinna być przedłożona w listopadzie razem z komunikatem sprzedaży za IIIkw. Wtedy byłoby wszystko jasne i czytelne, a tak jest stronnicze i budzi różne domysły. A jak widać szanowny jej prezes i jego przedstawicie mają to gdzieś jak jest postrzegany przysłowiowy ład korporacyjny.
P.S. Nos mi podpowiada, że mamy spekułę na walorze.
tak jak w innym poscie pisałem, też mi się tak wydaje jak max'owi - spekuła gierzy.
w szczególności ostatnie 2-3 tygodnie są inne (dziwne) niż zazwyczaj... inna gierka jest teraz uskuteczniana. Albo spekuła zmienia/testuję strategię (zazwyczaj byli przewidywalni z dokładnością mniej więcej do kilku dni) albo jeszcze gdzieś wyżej (byc może najwyżej) jest pies pogrzebany. Lepiej żeby to pierwsze bo wtedy w najgorszym wypadku 1-3 kwartały kolejnego spowolnienia, a jak drugie to wtedy dłuuugie umoczenie kilkuletnie.
chyba zbyt dużo uwagi tu poświęciłem, ale pozwolę sobie jeszcze na 1 ostatni post. Mam (pomimo, że jestem tu zarobiony) nieodparte wrażenie, że spółka całkowicie lekceważy komunikację z drobnymi i ma ich w przysłowiowej.........Drobnica i fundy były potrzebne w momencie emisji, a teraz stwarza się tylko pozory odzyskania zaufania. Punkt widzenia jak to się mówi zależy od punktu siedzenia. Ja mam taką oto teorię, że na razie drobnica nie jest potrzebna, bynajmniej nie na tych poziomach i dlatego komunikacja jest jaka jest. Jak kurs osiągnie inne poziomy, to wtedy diametralnie zmieni się podejście zarządu i będziemy się komunikować, że hoho.!. Ale mnie już wtedy nie będzie.
I to są wszystko moje domysły powstałe na bazie takiego, a nie innego podejścia zarządu do akcjonariatu mniejszościowego. I na koniec uważam, że kurs w tym roku osiągnie spokojnie poziom 7-8zeta, o ile zarząd nie schrzani czegoś po drodze, ale o to ich nie posądzam, bo w końcu mamy obopólny cel..........
Jak będziecie rozmawiać raz jeszcze z Panem Pawłem to pozdrówcie go serdecznie ode mnie.
No to ja też cos dodam jako że jestem dość długo na tym walorze i mam spory udział w portfelu. Jeżeli chodzi o Tfona to jak ktoś jeszcze pamięta czasy debiutu i otarcia się o bankructwo to wie że po wycofaniu fundów i grubasów bardzo trudno odbudować wizerunek i zaufanie. Od tamtej pory mamy dość dziwną sytuację gdzie akcjonariat dzieli się wyłącznie na "Właściciela" i mega drobnicę. Do niedawna miałem wielkie zastrzeżenia co do profilu działalności i kanałów dystrybucyjnych ale odkąd myPhone wszedł w smartfony to moje wątpliwości prysły zwłaszcza że od 3mies jestem zadowolonym posiadaczem NEXTA (aprpo zrobiłem dzisiaj upgrade i śmiga jeszcze lepiej). Skądinąd wiem też że bardzo dobrze rozwija się dziłka LEDowa co zresztą żadna nowość.
Jak tylko "Właściciel" zmniejszy trochę apetyt na zagarnianie netto do własnej kieszeni to najbliższe wyniki nie pozwolą stać obojętnie obok nowym graczom. Fundusze nie wejdą bo musiała by być emisja więc kurs jest i może być tylko kreowany przez drobnicę.
w nawiązaniu do Państwa pytań dotyczących publikacji wstępnych wyników sprzedaży za IV kwartał 2013 roku, Zarząd spółki informuje, że z racji wcześniejszej publikacji raportu rocznego za 2013 rok, spółka nie planuje podawać do publicznej wiadomości żadnych dodatkowych informacji na temat sprzedaży w IV kwartale 2013 roku, niż te, zawarte w przygotowywanym właśnie raporcie rocznym.
zenada....Panie Pawle...do wynikow jeszcze 2 miesiace...czy to takie trudne zeby podac wyniki sprzedazy ktore sa juz napewno znane bo mamy juz prawie luty.
Panie Pawle, aby całkowicie zakończyć temat proszę mi wytłumaczyć, jaki sens miało wcześniejsze podawanie wyników sprzedażowych, skoro można było je uwzględnić w raportach okresowych? Jaką logiką kierował się zarząd publikując wyniki sprzedażowe za poprzednie kwartały, a za ostatnie 3kw roku poprzedniego nie? Ja osobiście tego nie rozumiem i jak sądzę jestem w tym nieodosobniony.
I jeszcze jedna sugestia, może zarząd określi się czy w bieżącym roku będzie publikował raporty sprzedażowe, czy też nie?
Dołączę jeszcze jedno pytanie: o jakiej wcześniejszej publikacji Pan pisze, skoro planowany termin to 21.03.2014, a w roku 2013 opublikowano raport roczny 20.03.2013?
Maras, jak pamiętam rok temu raport miał być publikowany pod koniec marca, skrócili o tydzień, czyli mówić wprost poszaleli......
Nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać - spółka sama strzela sobie gola, postępuje wbrew logice, a potem mają pretensje, że się ich czepiają. Po porostu porażka.
w stanach potrafia podac wyniki dot. znacznie wiekszych ;) spolek znacznie wczesniej, takze nie rozumiem dlaczego wiekszosc spolek na gpw tak strasznie sie z tym ociaga
intuicja podpowiada mi, ze wyniki sa tak dobre, ze insiderzy beda chcieli do czasu publikacji dokupic nieco akcji za nizsza cene (oczywiscie nie sami, ale via dalsza rodzina, znajomi etc), zeby na tym troche zarobic, szczerze to sam bym tak na ich mscu zrobil
Podejrzenia mogą byc dwa:
1) tak dobre wyniki i chcą sami dokupić przed publikacją
2) wyprowadzili kasę do głównego udziałowca i zysk za rok bedzie mierny
przecierz tu nie chodzi o wyniki finansowe a o wartosc sprzedazy!!!!!!!!! wiec o jakim wyprowadzeniu kasy ty piszesz !!!!!!!!!!!! szkoda bo do marca jesli nie bedzie innych inf bedzie kiszonka
Trochę z nami pogrywają, jak im wygonie tak pokazują sprzedaż. Całkowity brak konsekwencji. Po raz kolejny nadwyrężają zaufanie inwestorów/obecnych akcjonariuszy.
Z dnia na dzień niestety tracą w oczach.
Z jakiś powodów wstrzymują przedstawienie danych sprzedazowych (bo to że wynik bedzie nieadekwatny do przychodów to juz sie przyzyczaiłem, ze transferuja gotowke jeszcze przed wynikiem operacyjnym i do wyniku netto juz ochlapy zostawiają byleby cos bylo, od kilku lat tak robią) Po prostu sami wiedzą (i znajomki rodzina wykorzystuje) co jest grane i wiedzą czy lepiej się pozbywać bo wisi w powietrzu jakiś klops i potem już będą skróceni jak inni zaczną wychodzić po oficjalnym gorszym info.
Albo konsekwentnie od ok miesiąca zbierają od wystraszonych/zniecierpliwionych wiedząc, ze bedzie sprzedaz wysoka to wtedy kurs wystrzeli a oni beda zarobieni. Obroty od polowy grudnia wysokie i juz akcje wymieniło ponad 500 tys akcji...
Tak czy inaczej jest to nie fair, ze "w trakcie gry zmieniają zasady", byłoby ok gdyby powiedzieli w listopadzie ze to byl ostatni raz kiedy podaja wstepne wyniki jak dotychczas. A nie teraz jak im wygodnie, tak jak wiedzą ze dla nich korzystniej wyczekac moment.
Panie Pawle, proszę przekazać. Postawa NAGANNA i HANIEBNA! WSTYD, ZE DOPUSZA SIE ZARZAD TAKICH NISKICH SZTUCZEK.