• Do przemyslenia Autor: ~Swojak [5.174.123.*]
    Kurs spadl z 37 na 30,75 przy bardzo niskim wolumenie 39900 sztuk akcji przy spadku o 17%. Serednia zakupu w tym przedziale 33,6 zl z tego 19000 sztuk jest kupiona w cenie 33,6-37. Ciekawe czy ktos celowo wykorzystal zle nastroje na gieldzie do zanizenia kursu by odkupic sie taniej.? Czy moze przyszle wyniki beda az tak slabe, czy moze jakis dodruk akcji? Ja zakladam ze ktos chce kupic taniej, moze sie myle, ale czas pokaze. Druga sprawa dlaczego przy tak niskiej wycenie nie ma strony popytowej, czy ta spolka ma slabe fundamenty czy jest jakies drugie dno. Bo nie chce juz porownywac zachowania forte i pagedu.
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~Swojak [5.174.123.*]
    Momentem zwrotnym powinien byc moment jak poprzenio przy kursie 26,4 ktos skupowal z ukrytego. Zobaczymy czy historia sie powtorzy, ponoc lubi sie powtarzac. Zobaczymy
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~Michał [83.27.220.*]
    Mam nadzieję, że te powtarzające się ruchy na kursie, będę w dalszym ciągu w trendzie wzrostowym. Jeżeli tak by było, to w okolicach 30 zł powinno być kumulacji papieru, a potem powrót na maksima i kierunek 40-50zł. Oby tak było.
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~Mc [78.8.83.*]
    Takich manewrów na kursie było już parę w historii kursu. Zazwyczaj kończyły się dalszym trendem wzrostowym. Na pewno nie jest to wyrzucanie pod złe wyniki. Jeszcze za wcześnie na to (wyniki dopiero w marcu). Część akcjonariuszy realizowało teraz zyski. Bardzo możliwe, że ktoś skorzystał i znowu naciągnął przy tym kurs w dół. Wczorajsza i dzisiejsza końcówka sesji, to raczej nie była naturalna korekta. Widać było wyraźne dołowanie kursu małymi pakiecikami. Cóż najbliższe sesje pewnie pokażą o co chodzi.
    W co graja OFE, niby juz zebrali gotowke na umorzenie oblikacji. Dlatego juz kupowc nie beda bo zmieni sie proporcja udzialu 51,5 % obligacji. Pytanie czy beda sprzedawac dalej bo moga zejsc do 75% akcji w portfelu. Jezeli by wybrali taki scenariusz to bylaby masakra dla gieldy, ale z drugiej strony przekreslili by calkowicie atut na zwerbowanie ludzi do OFE, bo czym by mogli sie pochwalic zeby skusic obywateli. Jest tez drugi scenariusz ze beda podciagac gielde by wykazac sie wynikami, a te znizenie jest po to by miec niska baze do wzrsostow. Oby tak dlugo nie zanizali bo jak zobacza uczestnicy TFI jak im zyski spadaja to owczym pedem poleca do umarzania jednostek a to doleje oliwy do ognia. Wazne bedzie jakie beda naplywy do TFI za grudzien, Uwzam ze srednioterminowo moze byc fala wzrostowa, ale w dlugim terminie nasza gielda jest skazana na Besse. Trzeba wykorzystac jeszcze jedna Fale wzrostowac i odpuscic sobie GPW i przejsc na DAXA
    Fenomen psychologii na gieldzie, jeszcze nie dawno zabijali sie po 38 a teraz po 30 za drogo, taka natura ludzka:)
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~lukster [188.47.109.*]
    co tu się dzieje?? żadnego popytu w środę -5% wczoraj -8% a tu dalej nikt nie chce kupować ale za to kolejka sprzedających!
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~Mc [62.87.224.*]
    Z tym, że chyba ci co bili się o 38 zł nie sprzedają teraz poniżej 30. A może i tak, w końcu ludzka natura jest taka przewrotna a na sylwka fajnie mieć kasę:)
    Wystarczyloby zeby ktos agresywnie kupil pare tysiecy akcji i wszystkie hieny ktore stoja zboku przygladajac sie na punkt zwrotny, rzucilby sie bez opamietania
    Nie kupuje spolek spekulacyjnych, stawiam na silne fundamenty, przynajmniej bez wiekszych obaw moge usrednic. Myslalem ze rozumiem ta spolke, ale musze przyznac ze juz nie wiem o co w niej chodzi. Zadnego zainteresowania wsrod TFI, OFE mimo dobrych wynikow, odnosze wrazenie ze gramy miedzy soba.
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~michalus [37.30.87.*]
    zgadzam się z poprzednikiem, faktycznie nikt nie stara się bronic kursu tak jakby nikomu na tym nie zależało. Przecież niektórzy grający sugerują się analizą techniczną. Tu nie ma żadnych wsparć, oporów
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~Deamon [31.61.129.*]
    Tak sobie śledzę to forum i wczoraj po Waszych wpisach obawiałem się, że to nie koniec spadków. Zbyt dużo optymizmu. Dziś jest już lepiej - zaczynacie wpadać w lekką "panikę". Nie ma fundamentalnych powodów tego spadku (to korekta i realizacji zysków + stoplossy - notabene jak można ustawiać "mechaniczne" stoplossy na tak niepłynnych spółkach - ofiary jednej książki). Nie wiem czy obserwujecie inne spółki, ale jest podobnie - kompletny brak popytu. Trzeba być po prostu cierpliwym i czekać. Nie ma innej opcji. Zastanawiam się nad dokupieniem PAGEDU, ale nie jestem pewien czy to jest ten moment. Jest jeszcze trochę paniki w odwodzie no i ostatnie godziny do rozliczenia straty/zysku do PITu :)
    ja kupiłem wczoraj i widzę że ładną stratę odnotuję jako prezent świąteczny., dziś kurs znowu -4% i zero chętnych do kupna i to przy dobrych nastrojach na giełdzie
    ...strategia łapania noży niestety ma swoje plusy i minusy :) Ja wchodziłem w Paged w korekcie październikowo/listopadowej i pospieszyłem się o jeden dzień - też miałem podobne odczucia. Prawda jest taka, że Paged dziś kosztuje mniej niż przed wynikami za 3Q. Obstawiam, że na koniec zrobią 115-120 mln EBITDA. Można to wywnioskować po wypowiedziach Mzyka. Nie sądzę, że kłamie, bo ma windykację na sprzedaż - to z kolei zachęca do podrasowania wyników tej części. Perspektywy na przyszły rok jeszcze lepsze niż na ten. To nie jest jeszcze moment na odwrócenie trendu. Także cierpliwości, chyba, że ktoś nastawia się na szybki zysk - tu może być różnie.
    ...acha, a dziś nikt nie patrzy na fundamenty. Dziś jest tylko gra emocji :)
    co tu juz się dzieje bankructwo? kolejne -7%!!!
    Zobacz jakie obroty, ktos wykorzystuje zly sentyment, niepewnosc do wywolania paniki i kupna po atrakcyjnej cenie. Przeciez jeden z akcjonariuszy kupowal 65 tys akcji po 20,5 zl mimo ze mogl sprzedac po 38 tego nie zrobil, wiec?
    obrót nie ma tu nic do rzeczy bo byłby dużo większy gdyby tylko ktoś chciał kupować te akcje!
    a tak to kolejka po prawej się ustawia i pewnie z ukrytego tez chętni się by znaleźli tylko nikt nie chce kupować!!
    Nie kupuja bo zakladaja ze kupia nizej, wystaw na kupno 10000 to zaraz bedziesz miec 31:)
    być może ale wystaw na sprzedaż te 10000 i co Ci wyjdzie
    Tak szybkie spadki zaskakuja szczegolnie inwetorow ktorzy nie rozumieja spolki, nie potrafia jej wycenic, wiekszosc jest skolowanych nie wie o co chodzi i czekaja kiedy ktos kto rozumie ta spolke uzna ze cena jest atrakcyjna i zacznie ostro skupowac. I to bedzie moment na kupno. A teraz nalezy zachowac spokoj jak nie wiesz o co chodzi, a jesli chcesz spac spokojnie to mozesz sprzedac.
    no tutaj masz racje ale jak tu spać spokojnie jak mam 2tys w plecy w jeden dzień
    Jezeli to jedyna strata to zadna strata, powiedz ludziom zapytaj ludzi ktorzy kupili po 38 co czuja. Z reguly nie stosuje stoplosow, zakladalem ze grudzien bedzie na plusie ale nie zalozylem ze bedzie az tak maskratyczny, przez to ubylo mi 25 tys i mimo to spie spokojnie.
    mam teraz 1000 akcji po 28.6 żeby dokupić ale nie wiem czy tak spadnie no ale nie wiem też czy to aby napewno dobra strategia tak uśredniać
    a do tego te zlecenia kupna na 50 czy 100 akcji czy tu nikt z większą kasą nie zagląda?
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~ebankierpl [83.16.171.*]
    Jestem z tą spółką od dłuższego czasu
    i mam odczucia że te spadki to nic innego jak "zrobienie" na tym papierze straty podatkowej za 2013 rok ktoś chce zapłacić mniejszy podatek giełdowy.
    a przy okazji uruchamia stop loss i zbiera małymi zleceniami
    coraz na niższych poziomach.
    Prezes Mzyk ma przedstawić nową strategię
    Paged ma dobre perspektywy.
    co ma strata podatkowa do tych spadków? żeby zrobić stratę trzeba być rzeczywiście stratnym i sprzedać akcje a nie tylko zdołować kurs a papier mocno urósł więc kto ma tu straty??
    i teraz czy sprzedać dzisiaj ze stratą na ten rok czy zostawić i zacząć nowy rok być może też od straty?
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~ebankierpl [83.31.155.*]
    Tak jak pisałem,

kurs był ustawiany pod te 10 kilo 30 zł ktoś zrealizował stratę podatkową
    i ten sam te 10 kilo odkupił.

Jest ok.
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~Mc [78.8.217.*]
    Wyglada na to, ze kurs do konca roku bedzie upierdzielany. I tez mysle, ze moga tutaj klaniac sie wzgledy podatkowe.
    ku..wa mać ktoś z ukrytego po 29 na koniec sypie!!
    Dzis jest ostatni dzien podatkowy
    Koniec tej sztucznej korekty:) Wszystko jasne. Wymiana międzyportfelowa połączona z wyzbieraniem, plus zapewne złożone kwestie podatkowe.
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~michalus [188.146.128.*]
    ale się fajnie ktoś bawi z -7% na +7%
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~michalus [188.146.128.*]
    Panowie Mzykowie bawią się w najlepsze, będą chcieli to Paged będzie po 20zł a jak będą mieć kaprys to po 40zł ::::)))))
    Stać ich na to, na naszej bananas.pl nie takie rzeczy przechodziły.
    Mile zaskoczenie. A kazda sprzedaz przez Mzyka musi byc informowana, niezaleznie od udzialu procentowego. A nie zauwazylem zeby takie informacje byly.
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~michalus [178.181.106.*]
    jednego dnia sprzedał tatusiowi a drugiego dnia odkupił od tatusia, wszystko jest ok
  • Re: Do przemyslenia Autor: ~michalus [178.181.106.*]
    mogą sprzedawać przez spółki zależne, i tu informują tylko po przekroczeniu określonych wartości procentowych
    Musze przyznac ze przynajmniej poziom dyskusji jest na poziomie w przeciwienstwie na innych spolkach
[x]
PAGED 0,03% 58,40 2017-10-12 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.