SYSTEM BANKIERA
Obecna pozycja : S 2522
odwrócić na L , gdy kurs wzrośnie od kursu otwarcia o 16 punktów
Zysk-Strata systemu po reaktywacji z uwzględnieniem 2 pkt przy każdorazowym odwróceniu:
-226 pkt
Na serii U system bankiera uzyskał wynik -262 pkt.
Na serii M system bankiera uzyskał wynik + 259 pkt
Na serii H system bankiera uzyskał wynik -66 pkt
Podawane sygnały proszę traktować jako ciekawostkę - nie są rekomendacją ani zachętą do zajmowania pozycji na prawdziwym rynku futures , wręcz przeciwnie stanowią tylko i wyłącznie materiał poglądowy dla początkujących graczy .
witam. Otwarcie neutralne może dać szansę na odbicie bo ostatnie luki hossy na otwarciu były zamykane. Może na początek uda się na kontraktach zamknąć wczorajszą lukę z fixingu. Indeks nisko trzymają więc mamy ogólne czajenie i zobaczymy co wyczają:)
Witam ,
Podbijanie idzie z coraz większym trudem .
Wczoraj znów niektórzy sparzyli sie na TPSA .
Francja kolejny raz pokazała słabe dane .
Wyciagi amerykańskie na indeksach i na edku wygladaja jakby chcieli przed FED znaleźć się profilaktycznie jak najwyżej .
Myslę , że u nas test 2450 w najblizszym czasie ( godzinach , dniach ) jest nieunikniony .
No a o dalszym ciagu wydarzeń zdecyduje chyba FED .
Pozdrawiam i powodzenia :-)
*Wysoka* róznica wyceny kontraktów serii Z i H skutecznie blokuje rolowanie. Od 6.12 przybyło na serii H zaledwie 300 kontraktów. Do rozliczenia zostało osiem sesji.
@piotrol
Nie polemizuję .. wyraziłam swoje zdanie .. może zbyt skrótowo .
Staram się patrzeć na sytuację od każdej strony - jeśli ktos chce zrolować Longa , to rzeczywiscie ma sytuacje niekorzystną .. ale jesli trzeba zrolowac S , nie ma problemu ..
.. ale to sytuacja na chwilę obecną .. z uwagi na reakcje po FED .. wszytko moze się diametralnie zmienić
róznicę bazy ustawiają więksi gracze , więc .. chyba mają jakiś cel w tym , że ta róznica wyglada obecnie tak a nie inaczej
LOP sie ostatnio zmniejszył na serii bieżącej z mnoznikiem 10 .. no ale to trzeba to chyba rozpatrywac sumarycznie ..
.. np. na serii bieżącej z mnoznikiem 20 jest ponad 2350 .. czyli 4700 ( bo te trzeba liczyc podwójnie 0 a na serii FW20M14 jest już tez prawie 3,5 K
Ja osobiście .. wszystko , co dzieje się w tych dniach ( przed FED ) na giełdach , odbieram bardzo nieufnie .
Nadal twierdze że *wysoka* różnica wyceny kontraktów serii Z i H skutecznie powstrzymuje proces rolowania. Jeżeli ktoś chce wziąć na nowej serii L to musi zapłacić premię w wysokości kilkunastu punktów per kontrakt, jeżeli natomiast chce wziąć S na nowej serii to musi znaleźć chętnego co weźmie L do pary, czyli ten *chętny* musi zapłacić te kilkanaście punktów.
Jak widać nie łatwo znaleźć tych którzy obecnie zapłacą kilka naście punktów za otwarcie pozycji na serii H.
Sytuacja przypomina napiętą cięciwę łuku teraz trzeba to zwolnić. Pytanie tylko w jakim kierunku skierowany jest łuk?
Owszem , ale przeciez na bieżacej serii L oraz z koniecznosci S ( do pary ) mogą wygasnąc .
Więksi gracze .. znając dalszy rozwój wypadków .. bo przecież oni nim pokieruja .. moga nawet zrolować L ze wstepna strata 20 punktów .. o ile planuja np. pójsc wyraźnie w górę ..
gdyby poszli od punktu rolowania wyżej niż wynosi róznica ( ok. 20 pktów ) .. a mogą pójść nawet pod prąd rynków bazowych .. nie raz tak było .. "relatywna siła" analitycy zaraz to gładko usprawiedliwią .. np. chociażby 30 pktów .. wtedy wyjda z niewielkim zyskiem netto..
Jest wiele mozliwości .. wiem jedno , że więksi gracze ustawiaja bazę na kazdej serii i jest ona taka .. jak im odpowiada .. z pewnością wykluczam sytuacje , że baza jest dla większych graczy przypadkowa lub wręcz niekorzystna ..
.. gdyby tak było zmieniliby ja natychmiast .. to przecież dla nich żaden problem .. na open , czy na close ..
Witam, jest oczzywiste ze ofe beda musialy zbyc chocby czesc towaru, choc robia to nieustaannie nie od dzis, gdzie to nas sprowadzi ......????? zgadzam sie z madam* Zosia * ze tak naprawde nikt na fw nie jest zainteresowany kupowaniem wobec oczywistej rzeczywistosci, w terminie srednim, a wobec wszechobecnych Balonow i dluzszej. Choc dax szaleje to widac po swiecach ze kazdy ruch gorny jest natychmiast realizowany, a w zasadzie kazdy ruch jest konsumowany, nie widac juz nawet sredniakow na sp tylko komputer....... kiedy kotara opadnie ??? ale ta chwila nie jest wg mnie juz daleka..& ; - ))
Ale jeżęli w terminie średnim ruch jest tak oczywisty to niech zwalają. Na co czekać.
Póki co jesteśmy w wązkiej 30 pkt. konsolodacji i czekamy prawdopodobnie na 18.12.13, choć trzeba zaznaczyc ze nawet wysokie przyrosty bazowych też nie pomagały naszym.
mamy sporo gry pozorów na gpw więc prognozowanie na podstawie bazy i zachowań naszego grajdoła może okazać się nietrafione. Może baza między seriami korzystna dla S ale jeśli nowa seria ma szansę zobaczyć poziomy pow 2750 to i tak jest sporo punktów do zarobienia po zrolowaniu. Jedyne fakty to słabość, małe obroty i brak dużego kapitału. A takie zachowania przemijają i jeśli nagle pojawi się popyt, to sytuacja może się odwrócić. Testowanie 2450 jest w zasięgu ręki i od przeciągania liny na wsparciu będzie sporo zależało co do dalszych kierunków. Od początku poprzedniego tygodnia maleją obroty i skala przeceny więc mamy konsolidację od piątku w okolicach minimów i trzeba poczekac na wybicie w dół lub do góry. Wykres dzienny pokazuje mocne wyprzedanie więc nagły spadek może być tylko pułapką. Zobaczymy
macd na dziennym -7,88
to nie jest żadne mocne wyprzedanie . mocne to jest poniżej 50 na dziennym.
zresztą oscylatory potrafią wpuścić nieźle w maliny, bardzo często się zdarza że pokazują duże wyprzedanie a kurs dalej spada.
nie polecam nikomu spekulować kontraktami na ich podstawie.
zresztą jak już przy nich jesteśmy , to na tygodniowym jest sytuacja odwrotna , duże wykupienie i krok zaledwie do wygenerowania sygnału sprzedaży w średnim terminie.
można przyjąć że przebicie w dół 2450 da taki sygnał ( o ile do tego dojdzie , bo nie jest to wcale takie pewne)
.. tak czy inaczej .. powinni zejśc półke niżej , bo widać wyraźnie , że przedział 2485-2510 jest juz "spalony" .. tam atakuje podaz a byki zamykają pozycje .. żeby znów były jakiekolwiek zakupy , choćby DT .. powinni zejść niżej ..
.. około 2450 może pojawic się popyt
no i wszystko moze się zgodzić ..
jeśli Janki skoncza na minusie .. rano moga mieć jakikolwiek potencjał do powrotu w górę ..
.. natomiast my .. jak otworzymy sie jutro odpowiednio nisko .. moze być ruch w górę
zeby to sie sprawdziło .. moim zdaniem .. musza pozwolić na zejście do lokalnego mocnego wsparcia na 2450 .. i tam może być jakis popyt , który da jutro wzrostową sesję .. bo około 2490 - 2500 czekają dziś już tylko Miśki
boją się misie zaatakować , czekają na zielone światło zza Oceanu.
generalnie ruch spadkowy powinien się charakteryzować większą dynamiką a nie takie pitu-pitu.
ja dzis dostałam wiecej niz skalp .. całkiem fajne S na DT ..
.. też mysle , że gdzieś tu powinnismy zawrócić .. ale L bym nie brała .. bo 2450 może też pęknąć ..
.. no chyba , że ktos chce spróbować jako całkiem pierwsze .. zwiadowcze ok.2452-2454 .. ale .. to nadal ryzyko
na sesji z takim obrotem to trudno myśleć o obronie bo spada pod własnym ciężarem. Powrót indeksu pow 2466 może dać sygnał do korekty ale teraz to dna jeszcze nie widać.
na poziomie 2450 jest 38,2% fibo zniesienia całego ruchu wzrostowego od początku września i jeśli to pęknie, zamieniając się w opór to spadek poniżej 2400 nie zdziwi.
te moje długie to skomplikowana historia. Pozbyłem się wczoraj na podbitce ale niepotrzebnie odnawiałem dzisiaj więc dalej lekka kiszka,. Na szczęście tylko połowę pozycji a resztę kasy wycofałem na rachunek aby nie kusiło. Jednak są 4 konie po 2476:)
Chyba powoli bedą zawracać .. na serii H juz wyraźnie rośnie LOP .. rolują L na tym pułapie z Z na H .. i pod koniec sesji , lub jutro powinni mieć odrobioną różnice bazy
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rzad-zmienia-ustawe-o-ofercie-publicznej-3011257.html
Lepiej późno niż wcale. Jakby jeszcze skasowali zapis KSH omożliwości skupu akcji własnych w celu ..... to byłoby MIODZIO.
Skończyło by się życie na koszt spółki i kosztem akcjonariuszy mniejszościowych.
A jakby tak przy okazji skasowali przywrócili uchylowne brzmienie art. 585 KSH i odesłali autorów tej zmiany na przymusowe do 67 lat bezrobocie polityczne to może zagłosowałbym na PO ponownie.
Te wszystkie posunięcia są spóźnione o 6 lat i niestety nie przywrócą zaufania do rynku i nie spowodują, że ci, którzy dotychczas korzystali z obowiązujących przepisów zwrócą to co uzyskali w kosztem akcjonariuszy mniejszościowych. Ja swoje strat w wyniku skupu akcji własnych na mocy decyzji większościowych akcjonariuszy wyceniam na 1.500.000 zł.
Koncepcji lex-specjalis casus akcjonariusza mniejszościowego wcześniej czy później zostanie zrealizowana
Obawiam się niestety, że kiedyś, ktoś wpadnie na pomysł, aby na mocy opinii prawnych będących podstawą wprowadzenia zmian do ustawy o OFE zaproponowac ustawę o nacjonalizacji majątku nabytego ze środków publicznych (naszych podatków) lub ze sprzedaży majątku narodowego nabytego za te środki.