Emisja prawie 3,5 mil nowych akcji bez podania nawet ceny minimalnej pomijając 2,5 poniżej której nie mogą zejść. Nie zakładam co prawda że oddadzą tanio ale ta niepewność zatrzyma nas na długo....Typowa troska zarządu o akcjonariuszy
W normalnych firmach podaje się komunikat że np minimalna cena nowej emisji nie może być niższa niż np 30 zł. Kto teraz będzie kupował wszak mogą klepnąć nową emisję i po 2,5 jak się rada zgodzi. To nie jest normalne komunikowanie się z rynkiem, kto lubi niepewność
Nie twierdzę, że zarząd wykręci jakiś numer ale wszyscy czulibyśmy się dużo lepiej gdyby podana była cena minimalna poniżej której wg zarządu emisja jest nieopłacalna dla obecnych akcjonariuszy. Piszą np mogą wyemitować 3,5 mil akcji ale z ceną nie niższą niż 33 zł bo było by to ze szkodą dla obecnych akjonariuszy(aktualna rekomendacja) Oczywiście wszyscy liczymy że będzie to znacznie powyżej i wszyscy śpią spokojnie
gdzies kiedys czytałem ze prezes chciałby zeby emisja była po 25 zł wtedy akcje na giełdzie były po ok 18zł - troche sie usmiechnąłem czytając to - dzis jest to realne - dyskonto ok 20%
Gołym okiem widać że zarząd to dyletańci w sprawach komunikacji z rynkiem. Sami podcinają sobie grunt pod nogami. Z drugiej strony biorąc pod uwagę możliwość przejęcia w zamian za nowe akcje Ropczyc, potencjalnemu przejmowanemu jest na rękę jak największe zbicie kursu Ropczyc. Ignorancja informacyjna zarządu ze wszech miar ułatwia zbicie kursu by wynegocjować najkorzystniejszy parytet wymiany, tyle że nie dla dotychczasowych akcjonariuszy. Nie taka powinna być polityka informacyjna jeżeli chce się wynegocjować najkorzystniejszy parytet wymiany lub najdrożej uplasować nową emisję. Jak dla mnie nowa emisja lub parytet w którym akcję wyceniane są niżej 45 wcale nie jest potrzebna gdyż jest niekorzystna dla dotychczasowych akcjonarjuszy.
ale oni sa"biedni" na Podkarpaciu wiec bedzie "oszczednie"::)) pozdrawiam Timofey i Twoje spostrzezenia nt forum oraz SZKLANA KULE ktora z pewnoscia Ci "doradza"::))
Absolutna zgoda , ja idę do sądu w wypadku preferowania akcjonariuszy ZM Inwest kosztem akcjonariuszy mniejszościowych i nie poddam się, sprawa nawet trafi do TK i dalej , w końcu jesteśmy w EU , co to k..wa za wyceny poniżej wk , porównać firmę do innych z branży w Europie czy USA a nie brać wyceny z bananowej GPW , gdzie kursem można swobodnie sterować i robią to biurka maklerskie z bananowego kraju
A PODPOWIEDZCIE PANOWIE, JEŻELI JA NP DZISIAJ KUPIE AKCJE ROPCZYC KIEDY PARYTET WYMIANY JEST NIE ZNANY A OKAŻE SIĘ ŻE PARYTET ZOSTAŁ USTALONY WG PORÓWNANIA Z NOTOWANIAMI ZM ROPCZYC NA TZW BABANOWEJ GIELDZIE PONIZEJ WARTOSCI KSIEGOWEJ AKCJI SPOŁKI.....TO CZY JA TEZ BEDE MOGL ISC DO SĄDU ŻE CZUJĘ SIĘ OSZUKANY BO LICZYŁEM NA UCZCIWY PRZELICZNIK TJ WG WARTOSCI KSIEGOWEJ A NIE JAK MOWICIE STEROWANEGO FIKCYJNEGO KURSU???
CZY TEZ BEDE MOGL SIE SĄDZIĆ Z TYMI KTORZY USTALA PARYTET NA TAK NIEKORZYSTNYCH WARUNKACH???
wzystko poniżej 25 raczej nie wchodzi w grę, raczej nie do klepnięcia przez radę nadzorczą. Cena może być raczej grubo powyżej 35 takie jest przynajmniej moje zdanie, zarząd chce raczej pracować dalej i nie tracić zufania rynku. NIepotrzebna jest tylko ta niepewność, chyba że ma słuużyć taniemu odebraniu od drobnych. Uczciwie by było zaznaczyć, że emicja poniżej 30 nie wchodzi w grę i wszyscy są spokojni. Panikę już wywołali i widać że zbytniegożaufania od rynku nie mają, cieniem kładzie się cały czas historia pamiętnych opcji. Z tym investem też to jakaś dziwna sprawa, nie znam układów i o co w tym biega ale się jakoś tego oobawiam. Cały czas wraca jak bumerang...może ktoś coś napisze o co w tym biega i kto tak na to ciśnie, czy to przypadkiem nie jest firma kolesi zarządu...
Aż dziw bierze , że tacy znawcy firmy jak np. Chrisinet czy xtb nie znają odpowiedzi na to konkretne pytanie , hehe , a tacy aktywni na forum podczas korekty .
Jedno co pewno to , że nowy podmiot po fuzji z ZM Inwest będzie bardziej transparentny ( m.in w jednej lokalizacji jedna firma ) i dużo mocniejszy ekonomiczno - finansowo jak dotychczasowy ZM Ropczyce !!!
Do sądu zawsze można iść.
Ogólnie gdy ktos czuje sie oszukany jak najbardziej proponuje sąd .... ale czy sie coś uzyska to juz by musiał się prawnik wypowiedzieć
ZM INVEST to spółka-córka. Wszystkie kontrakty Ropczyc przez nią przechodzą (więc i część zysków idzie dla INVEST). Z tego co wiem, to swojego czasu był inwestor z Półwyspu Arabskiego, który chciał podpisać spory kontrakt bezpośrednio z Ropczycami. Ale z kontraktu nici, bo zgodnie z jakimiś zapisami (w statucie?) mógł to zrobić jedynie poprzez INVEST, na co się nie zgodził (moim zdaniem ktoś w spółce powinien za to beknąć!).
Skoro INVEST zgarnia część zysków (tak na prawdę za nic, bo jedynie pośredniczy w kontraktach!), to nie ma lepszego rozwiązania niż ich połączenie! Nie wiem dlaczego wszyscy obawiają się emisji... To tak jakby zrobili emisję dla siebie :)
Strasznie płytko "lolo" próbujesz nam uświadomić , że ta inwestycja nie będzie opłacalna . Ja jestem zdania , że ta inwestycja będzie udana . Każdy ma swoje zdanie .