• Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~Messi [89.229.176.*]
    Emitent podpisał stosowne umowy niezbędne do uruchomienia strukturyzowanej linii kredytowej. Wskazane powyżej umowy to:

1.Umowa zlecenia na doradztwo ze strony AITI Holdings Ltd;
    2.Umowa leasingu instrumentów zabezpieczających ("Security Pledge Agreement");
    3.Umowa ubezpieczenia transakcji kredytowej ("Financial Guarantee Bond");
    4.Umowa kredytu wraz z Deklaracją Wekslową ("Loan Agreement & Promissory Note").

Zgodnie z postanowieniami podpisanych umów została wdrożona do realizacji linia kredytu strukturyzowanego dla Emitenta w wysokości 200.000.000 USD.

Warunki udzielenia kredytu:
    •kredyt udzielony będzie na okres 10 lat z 2 letnią karencją;
    •odsetki za okres karencji zostaną doliczone do kwoty kapitału;
    •odsetki płatne będą w cyklu kwartalnym;
    •kapitał wraz z odsetkami za okres karencji wymagalny będzie jednorazowo na koniec okresu kredytowania;
    •nie przewiduje się opłat za ewentualną wcześniejszą spłatę;
    •odsetki od kredytu będą zmienne i obliczone na poziomie jednorocznego LIBOR dla USD plus marża 3%.

Zabezpieczenie kredytu:
    •weksel wystawiony przez Emitenta;
    •zestaw na obligacjach bankowych;
    •polisa ubezpieczeniowa wystawiona przez Towarzystwo Ubezpieczeniowe Eqinvest Partners Inc. reasekurowano przez Towarzystwo Reasekuracyjne Swiss Re.

Bankiem odpowiedzialnym za przeprowadzenie transakcji będzie JP Morgan Chase Bank z siedzibą w Nowym Jorku. Bank ten będzie również obsługiwał kredyt z punktu widzenia jego wypłaty i późniejszej obsługi.

( Tu oczywiście obecnie jest BOA )
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~Ronaldo [94.251.213.*]
    ci co mysla trzymaja akcje. A inni niech ujadaja
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~Messi [89.229.176.*]
    Plan jest dobry: przez 10 lat ciągną zyski z zarządzania nieruchomościami - miejmy nadzieję, że wyjdą na tm dobrze. Po 10 latach sprzedają posiadane nieruchomości lub część a zysk uzyskany z obiektów przez te 10 lat pozostaje w spółce :)

Tylko taki wariant widzę, ponieważ zwrot 200 mln $ w ciągu 10 lat, gdy kapitał został zainwestowany, będzie raczej trudny, wręcz niemożliwy z prostej przyczyny: średnio Depend zobowiązany byłby spłacać 20 mln$ rocznie, a takiego zysku nie będą w stanie wypracować posiadając nawet najlepsze obiekty. Finał finałów, po 10 latach trzeba będzie z tych zakupionych obiektów któryś spieniężyć, ab zebrać gotówkę i zamknąć kredyt zaciągnięty w USA.

Gdyby jednak jakimś cudem okazało się, że potrafią zwrócić zaciągnięty kredyt tylko z zysku który przyniesie zarządzanie nabytymi obiektami, to by znaczyło, że w Polsce jest Eldorado na zysk z najmu!

Zastanawiam się tylko, czym jest ten zastaw na obligacjach bankowych - jako zabezpieczenie kredytu? Depend posiada jakieś obligacje? - pierwsze słyszę.
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~Ronaldo [94.251.213.*]
    to juz jest wyzsza inzynieria finansowa
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~spekulant 1973 [83.31.87.*]
    A co to piłkarzyki robią na forum wcześniej was nie było
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~znachor [89.77.46.*]
    Panowie!
    Zaczynacie wchodzic na obszary inzynierii finansowej, ktora jest ciezko wytlumaczyc nawet w duzym skrocie. A jeszcze dopasowac to lopatologicznie do czytajacych forum bankiera to juz prawdziwa publicystyczna woltyzerka. Zostawcie to specjalistom z banku. My mamy juz wszystko praktycznie za soba , przeszlismy pelna procedure i doszlismy do finalu, wiec nie ma sensu sie w to zaglebiac.
    Ja tylko chcialbym zwrocic uwage na jeden wazny aspekt ,ze to co dotyczylo Chase Bank wcale nie musi dotyczyc umowy z BoA. Byc moze okres kredytowania zostal zmieniony na korzystniejszy, warunki oprocentowania raczej wiele sie nie zmienily, byc moze wynegocjowano mniejsza prowizje.. Raczej przypuszczam jednak niz wiem. Odnosnie zabezpieczenia kredytu to najwaznieszym jest cesja nieruchomosci. Zastanawiam sie tez czy Kukolewski nie musial np wyasygnowac 10% wartosci kredytu z wlasnej kieszeni ale to tylko moje dywagacje.
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~marre [85.238.222.*]
    tu jest wyzsza liga i mamy tylko dobrych pilkarzy :D
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~mat-fiz-chem [89.74.107.*]
    zgadzam się z tytułem:
    Tu jest kwintesencja sprawy

otóż plan jest aż tak dobry, że po prostu nie realny
    akcjonariusze dali się przedmuchać
    i to jest kwintesencja sprawy
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~sena9 [46.186.3.*]
    tylko ja dostałem odpowiedż z PROMETHEUS ( forumowe łajno tylko spamować potrafi) czy ktoś pomyślał jakie oprecentowanie mają obligacje USA , czy ktoś sprawdził ile wzrosły ceny nieruchomości ( wykres). wolumen 101 k w piątek .
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~Tomek [91.212.223.*]
    Dnia 2013-11-25 o godz. 08:34 ~mat-fiz-chem napisał(a):
    > zgadzam się z tytułem:
    Tu jest kwintesencja sprawy

otóż
    > plan jest aż tak dobry, że po prostu nie realny
    > akcjonariusze dali się przedmuchać
    i to jest kwintesencja
    > sprawy

widze ze kolejny pseudo inwestor pojawil sie na forum. Takich jak ty mielismy juz dziesiatki. Wiec daruj sobie pisanie takich rzeczy.
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~aldek [46.76.78.*]
    tu jest niezła gra , jak ktoś obserwuje kurs to widać że nie ma chetnych na sprzedaz tylko takie męczenie blokowanie , aby zeby tylko kurs nie podskoczył o grosz nawet bo to by nie było dobre dla sterujacego

• Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~jarek [89.77.131.*]
    dotychczas na S stało ok. 200.000 dziś 50.000
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~spekulant 1973 [95.49.187.*]
    męczenie blokowanie , aby zeby tylko kurs nie podskoczył o grosz nawet bo to by nie było dobre dla sterujacego

Aldek możesz to co napisałeś uzasadnić
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~Tomek [91.212.223.*]
    nie sugerowalbym sie arkuszem. Bo on caly czas sie zmienia. Tutaj musi pojawic sie silny popyt bo inaczej zawsze sie znajdzie ktos co wywali np 10 tys akcji po 40 gr jak to mialo miejsce pare minut temu.
    Wiecie jestem tutaj już prawie rok i jak pamiętam nigdy nie podrósł kurs powyżej 30% mam na myśli zamknięcie zawsze na koniec sesji jest obsunięcie na innych spółka jest całkiem odwrotnie teraz jestem na CWPE tam jest innaczej
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~aldek [46.76.78.*]
    juz ci uzasadniam

obserwuj zlecenia i transakcje , np stoi zlecenie na sprzedaz na 43 małe 44 małe a przychodzi jakis palant i rzuca odrazu na 41 po to tylko zeby uwalic kurs , to samo było przy zejsciu do 21 groszy , meczyli meczyli bo wiedzieli ze maja czas i wymeczyli to ze ludzie pooddawali w samym dołku

to nie jest zadna panika tylko takie meczenie na wytrzymałosc , ktos to trzyma w łapie widac , jakie pakiety jeszcze niedawno an fixach stawiali na sprzedaz ????????? tylko jakos kurs był wyzej i nie mieli ochoty ich wtedy sprzedawac

oznacza to jedno , kiedy przyjdzie czas ktos bedzie chciał to niezle podpompowac
    cztery i pół pompowany jest codziennie w celi.
    czy do tej pory ten ktoś nie miał czasu pozbierać akcji i teraz pompować a jak ukaże się info to zacząć sprzedawać według mnie to tak powinno się robić
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~niedowiarek [212.191.74.*]
    Również moim zdanie to jest zbyt sprytny plan aby mógł być prawdziwym.

Mam 36.200 akcji wystawione po 3,71 zł do 30 grudnia 2013 r. i zapewne dokupię jeszcze kilka tysięcy akcji w tym tygodniu - Zobaczymy, ale na sukces daję 20% szans.
    Jak wypali to nie wycofuję sprzedaży i raczej oddam po 3,71 zł
    A jak będzie lipa to trudno.
    Plan jest nadal bardzo dobry
    wszytko gra ale dlaczego cztery i pół wszyscy pompują ?
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~FLOCKEN [80.226.24.*]
    Dajcie mi z 300 k do ,50 g to wezmę za jednym razem
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~4,5% [82.139.164.*]
    Zaczekaj na senę9.
    On już parę razy robił przymiarkę do kupna za 500 PLN i nic z tego nie wyszło :) Potrafi tylko parę pyskiem puszczać.
  • Re: Tu jest kwintesencja sprawy Autor: ~FLOCKEN [80.226.24.*]
    Wiem , zadowolił się 1000 zł i twierdził że jest mistrzem
  • dawać dziada na 0,41 zł - czekam Autor: ~niedowiarek [212.191.74.*]
    dawać dziada na 0,41 zł - czekam
    niemożliwe, aby już przestał spadać
  • Re: dawać dziada na 0,41 zł - czekam Autor: ~niedowiarek [212.191.74.*]
    czy to ładnie tak nie sprzedać koledze ?
    czekam, czekam i się chyba dziś nie doczekam
[x]
DEPEND -4,00% 0,24 2015-03-02 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.