panowie jeszcze dwa tygodnie i się dużo wyjaśni, wtorek głosowanie, pod koniec miesiąca szczyt w wilnie, gdzie janukowycz do ostatniego dnia przed szczytem może grać na nosie, raport westy i wtedy będziemy wiedzieli ,czy się zaczną jakieś zdrowe ruchy czy dalej stagnacja na papierze,,pozdr
rok temu też tak pisali i dzisiaj westa istnieje a na groszówkach jesteśmy od roku ,pamiętaj że westa to sztandarowa firma na ukrainie,,takim nie pozwalają upasć,,jest pod specjalną kuratelą janukowycza,,,
wszystkie spólkie ukraiński mają podobne wykresy i na wszystkich był podobny przekręt,,jak chcesz wymienić poglądy to proponuje Ci zastanowić się nad właściwym niciem,,,julian
I bardzo dobrze.
Ktoś tu jakiś czas wstecz namawiał aby wejść na "propagandową" stronę Westy i popatrzeć jaki to wspaniały zakład. Wszedłem , popatrzyłem i uśmiałem się jak rzadko. Zakład wymalowany, posprzątany i chyba czeka na kupca. W tej fabryce nie pracuje się! Nie ma ludzi, puste pomieszczenia, uruchomiono maszynę i nawet płomień buchał. W magazynie zużytych akumulatorów pusto. Terem wkoło fabryki bezludny. Nawet nie wiem jak w tej sytuacji powstają straty i to tak duże, bo koszty zatrudnienia są z reguły największe. Ale teraz domyślam się że na szczycie w gdzie może zostanie podpisana umowa z unią, zapadnie decyzja o sprzedaniu fabryki inwestorowi zachodniemu. Jeżeli nie będzie unii to nie będzie inwestora a to koniec tej fikcji i upadłość.
niezła historia z tym buchającym ogniem,,i ze sprzedazą,,nie martw się o weste, ona żyje innym życiem na ukrainie,,rok temu wieścili bankructwo,,westa jest i sprzedaje ,co Ty na to?inwestycji w kursku nie robiłby bankrut...jak się nie ma kasy to się nie inwestuje w rozwój firmy,,,
Po pierwsze jeżeli Ukraina nie wejdzie w tym roku to będzie mogła pożegnać się z akcesją z UE, Rosja ją wchłonie jak Białoruś a większość narodu z Janukowiczem na czele nie chce tego, nastąpiła by wojna bratobójcza. To na forum ONZ miała wolny głos jak Polska była pod skrzydłami ZSRR to gwoli przypomnienia.
Po drugie to Westa juz w tym roku ustawiła handel akumulatorami alternatywnie sprzedając akcje Westy Dnipro i nie przypadkowo jest mariaż z hiszpańskim SDR.
A nadto kurski z większościowym udziałem Westy coraz więcej produkuje i sprzedaje.
Reasumując moim zdaniem właściciele przygotowali się na rosyjską okoliczność ograniczania handlu, zresztą wyniki zeszłoroczne i za półrocze wskazują na chłodne stosunki gospodarcze ruskich z Ukrainą.
Pieprzenie!!! Pojedź pare kilometrów na wschód od kijowa a zobaczysz jak tam ludzie "nie lubią" ruskich:) A na Krymie to nawet w Ukrainie nie chcą być a co dopiero w UE. Wszystkie sondaże o 60% poparciu dla stowarzyszenia przeprowadzane są w stolicy i na zachód od niej. Tyle, że to ta mniejsza połowa kraju. W tej chwili jedyną zastanawiającą rzeczą są przepychanki z gazpromem dotyczące przesyłu a właściwie odbioru gazu przez Ukraine. Powodem może być próba odcięcia się od dostaw z rosji (plus dla UE ale mało prawdopodobny) jak i nowa umowa na nowych, lepszych warunkach z gazpromem (czyli już zaklepana, nowa USSR). Cień szansy na umowe jeszcze istnieje ale na pewno nie prędko to nastąpi. Z politycznego punkyu widzenia to zbyt dobra karta przetargowa, tak dla negocjacji z unią jak i przepychanek z rosją. Ukraina im dłużej będzie nią grała tym więcej może zyskać. Niestety nie akcjonariusze westy.
,,,zgodzę się z Tobą ale moim zdaniem ameryka będzie wysuwała coraz to mocniejsze działa,,tak jak pisałem wczoraj 20 procent ze 100 dług ukrainy wykupił fundusz amerykański- 5 miliardów dolarów,,ciekawe co teraz ruscy wymyslą,,,
..ręce opadają...gangi zarządzają GPW błazny rudego to nie interesuje a klaun z KNF nie raczy odpowiedzieć na złożone pismo o manipulacji kursem.. oto Polska rudego szulera, dzisiaj wymienia kolejnych przestępców ABW wkroczyła do kancerii rzadu
Niestety tu jest wielu takich, którzy grali pod info o stowarzyszeniu. Co jakiś czas będą się wysypywać choćby po to żeby wejść w Energe. Pytanie czy jest jeszcze ktoś żeby to odbierać?
uważam ,że oby dwa debiuty dobre-energa i nevag,,dobierać na razie nie ma co ,,póki nie zmieni westa trendu a zmieni dopiero jak polskie łapy z ing lub innego funduszu poucinają,,,
,,zauważ jedno,,tu łatwo nie dużymi kwotami stworzyć iluzję,że rośnie albo leci na pysk,zależy od tego ,kto ma jakie zamierzenia i plany odnośnie tych akcji,,,
...nie dawno pisałem pikanie o BDM nie bez kozery.... dlaczego wchodzą w Westę robiąc niemalże systematyczne straty....we wrześniu ubr. mieli 20% zysk... o co chodzi im robią ten wałek z kursem...nie przypadkowo wkleiłem ich sprawozdania abyście mogli ocenić ich postępowanie...czy nadzór nie powinien zając się tą manipulacją...
Widze ze do wielu jeszcze nie dotarlo w jakim celu wprowadzono weste na gpw. Za 9 dni ostatecznie zapewne reszta posiadaczy cennego papiera spusci gacie. Dla przypomnienia westa zarejtrowana w luxemburg/cypr jak padnie to wcale nie oznacza ze beda zamkniete zaklady na ukrainie !.
,,,głosowanie przełożyli na jutro,a myslę,ze gra tu będzie do szczytu w wilnie,wtedy dla ukrainy wóz albo przewóz,,nie na darmo stany wykupiły część długu ukrainy,,putin tego nie zrobił,,
Akurat miejsce rejestracji nie ma nic wspólnego z przekrętami a jest jedynie wymogiem prawa giełdowego, które mówi że każda spółka debiutująca na giełdzie UE musi być zarejestrowana na terytorium państwa członkowskiego. Dotyczy to wszystkich spółek ukraińskich a także chińskiej niedawno wprowadzonej!
,,,,ciekawostkę ,która ostatnio wyczytałem--ukraina układa się z chinami na dzierżawę ziemi na ukrainie,,chodzi o bardzo dużo hektarów,,może będzie to miało coś wspólnego z parkiem maszynowym,,,,
ukraina podpisze umowę na dostawy gazu ze Słowacji
..
.
Ukraina podpisze umowę na dostawy gazu ze Słowacji
[fot: lagereek/iStockphoto] .
.
Poleć artykuł:
.
.
inShare. .
.Ukraina i Słowacja podpiszą niebawem umowę, która pozwoli na tzw. rewersowe dostawy gazu z UE do odbiorców ukraińskich - podały dziś media w Kijowie, powołując się na rzeczniczkę komisarza UE ds. energii Guenthera Oettingera, Marlene Holzner.
Jesteśmy bliscy zawarcia tej umowy. Jej treść została już uzgodniona. () Pozostało tylko podpisanie dokumentu, do czego dojdzie w ciągu kilku następnych dni - oświadczyła Holzner.
Informację tę potwierdził ukraiński minister ds. energetyki Eduard Stawycki. W ubiegłym tygodniu wyrażał on nadzieję, że zaplanowane na koniec listopada podpisanie umowy stowarzyszeniowej z UE przyspieszy proces otwarcia słowackiego korytarzu gazowego i da impuls rozwojowi wspólnych projektów energetycznych.
W październiku premier Ukrainy Mykoła Azarow apelował do Unii Europejskiej o wypracowanie jasnego stanowiska w sprawie jej udziału w modernizacji ukraińskich gazociągów oraz planów ich eksploatacji przez państwa unijne.
.
Azarow skarżył się także wówczas komisarzowi Oettingerowi na problemy w osiągnięciu porozumienia w sprawie dostaw gazu ze Słowacją.
pisano tu już wielokrotnie albo będziemy tapetować ściany, albo będziemy mieć na dobre wakacje...... czy wierzysz w to co piszesz???? na ostatniej podbitce wszyscy podobno powychodzili ( ing klub fundy itp.) to moje pytanie brzmi kto to kupił.??????????? Postraszcie jeszcze trochę, poprzerzucajcie, ale jak widac już nikt Wam nie odda chociaż miałoby to pierdol..... w co wątpię. pozdrawiam