Niewiedza boli. Myślałem że dywidenda to dodatkowa kasa z akcji. a tu rybka bo to co wypłacą odejmuję się z ceny akcji. To moje poczatki z giełda... i to ciezkie:P średnia cena akcji jak kupiłem to 5,88 trzymam to bo mam przeczucie, że jeszcze na tym zarobie ale i tak jestem załamany przez tą dywidende;) powodzenia wszystkim ps. jak to jest z tą cen aksiegową? czy jest to ważne na kurs? bo widze że jest ponad 8 a tu juz ino 5,79
Witaj :) , rynek ładnie odrobił dywidendę dzisiaj 3% od odcięcia to bardzo dobrze.Nie jestem jakimś tam bogatym inwestorem tez zakupiłem niedawno tą spółkę , na razie nie sprzedaje za rok może będzie kolejna dywidenda. Z mojego doświadczenia wiem że ciężko się połapać jak to jest i troszkę przykro jak spada , tak już jest na giełdzie. Mam kilka nietrafionych inwestycji i spanikowałem np. przy Rainbow , sprzedałem po 2,9 a dzisiaj jest warte ponad 10 . Teraz już wiem że nie wolno panikować . Głowa do góry pozdrawiam
I właśnie przez niedoświadczonych inwestorów kurs idzie w dół, bo tak naprawde objęcie dywidendy nie zawsze ciągnie kurs w dół. Inwestuję tylko pod dywidendy i np nieodległe czasy to Ambra. Kurs na objęciu dywidendy 11.17, kurs pare dni później 12.40. Kupiłem po 11.02 sprzedałem po 12.20 plus 0,43 gr dywidendy na akcji. Zarobek cirka 15% w pare dni.
Niedoświadczonym grającym pod dywidendy nie radzę sprzedawać akcji w dniu objęcia. Sprzedajcie przed samą wypłatą (tzn 29 dla quantum) lub potrzymajcie jeszcze troche, bo na takich spółkach jak quantum gdzie nie ma duzego wolumenu i zainteresowania taka akcja jak dywidenda bardzo pozytywnie wpływa na zainteresowanie spółeczką co za tym idzie na wzrosty waloru;) pozdro
kupując po 5,88 załapałeś sie na dywidendę 0,68 gr na akcję, które Ci wypłaca na rachunek maklerski 29.11.2013 (minus podatek).
Te 0,68 gr zostało odjęte od ceny akcji, jaka była na piątkowym zamknięciu, stąd kurs w poniedziałek byl 5,...,
jednak jak widać spólka szybko odrobiła tą kwotę, co jest pozytywną oznaką,
wycena spółki nie jest nawet na poziomie księgowym, co przy spółkach z tego typu działności jest wartością bardzo niską, dlatego wydaje się, że warto poczekać co się będzie działo w najbliższych tygodniach.