Cały artykuł w Parkiet z 20.09 , tu fragament dotyczący Eksportu i sprzedaży w świat urządzeń mobilnych do produkcji pelletu i odpylania EC . A zamieszczam, by uświadomić niektórych , że takie info spowoduje podobną jak nie większą (bo mniejszy free float) euforię jak na Ursusie :)
"...Ponadto do końca roku ZUK Stąporków ma ustalić z Serigstadem cel sprzedażowy na najbliższe lata."
Pomijam fakt rozmów z Rafako , które zapewne teraz zostaną sfinalizowane dotyczące podwykonastwa (kotły, rusztowania , podajniki, odpylacze) w nowo budowanej elektrowni.
i ja :)
Jedyny plus tych skoków kursu teraz to taki, że z ceny 30,50 za akcje zszedłem już do 29,80 ;).
Oczywiście wszystko w małych pakiecikach, bo czasami gdyby pociąg ruszył to można by było już do niego nie wskoczyć:)
tutaj jak padnie info to zaden leszcz juz tego nie kupi a to sterowanie kursem pokazuje ze info na dniach SG trzymała i trzyma i trzymac bedzie a do ilu to sie zobaczy:) party przy 60 zeta :))))))a co do SG to juz sie troszke wyleszczyła:))))) pozdrawiam
Trzeba było wejść na URSUSA, a nie słuchać naganiaczy.
Coraz bardziej skłaniam się ku poparciu klakiera.
Sam kilka dni temu sprzedałem ZUKa i przeszedłem na URSUS zarabiając przy tym nieźle. Teraz mogę powrócić na Stąporków i odkupić taniej niż sprzedałem.
Ta spółka może ma przyszłość, ale takie czekanie zaczyna być męczące. Tym bardziej, kiedy spojrzy się na zyski innych spólek w tym czasie. Ot, chociażby Amica, która rośnie bez przerwy od wielu miesięcy.
Każdy niech sam decyduje, ale proponuję nie sugerować się wpisami na tym forum.
Wielu radzi czekanie na wzrosty na ZUKu, a sami inwestują w bardziej zyskowne spółki....
Ok, to czekanie kazdego niepociesza, ale na tym polegs dowcip,ze wytrwali zostana z nawiazka nagrodzeni ,patrzac na to ,ze raptem pare akcji na rynku , z czego polowa w naszych rekach.
Poza tym Gimbo, zapominajac o naszej wym.pogladow na Ursusie, przyznaj,ze Ursus od roku spadal na pysk , wszyscy psy wieszali i gdyby nie ten przez Tuska kontrakt dalej by zjezdzal do 1zl , poczytaj wpisy z ub.tyg. Tu nie ma ryzyka zjazdu, za to jest duza szansa na podobny jak nie wiekszy wzrost :-)
Pozdrawiam nieliczna Stara Gwardie
Zgadzam się, prawdopodobnie wzrosty na ZUK będą zbliżone do tych na Ursusie albo nawet większe. Teraz wystarczy tylko dobre info i kurs powinien poszybować na historyczne maksima.
W moim wpisie chodziło mi o to, że patrząc z perspektywy czasu na kurs ZUKa, bardziej opłacalnym byłoby sprzedanie akcji i przejście na inny walor. Jednakże jeżeli ktoś liczy na pewny zysk, to na ZUKu się go doczeka.
Ze skikaniem tak jest że raz sie uda raz się nie uda. Poza tym rozsądny inwestor nigdy nie siedzi na jednej spółce. Ja od 19 zł zawsze utrzymuje pakiecik na zuku, a jak spada to dokupuję- raz go tylko trochę sprzedałem na 36, ale to co sprzedałem dokupiłem gdzieś w ok. 32. Nigdy sie idealnie w dołek ani w górkę nie trafi. Spokojnie i tu nadejdą wzrosty...
Dnia 2013-09-26 o godz. 21:25 ~Gimbo napisał(a):
> Zgadzam się, prawdopodobnie wzrosty na ZUK będą zbliżone do
> tych na Ursusie albo nawet większe. Teraz wystarczy tylko
> dobre info i kurs powinien poszybować na historyczne
> maksima.
W moim wpisie chodziło mi o to, że patrząc z
> perspektywy czasu na kurs ZUKa, bardziej opłacalnym byłoby
> sprzedanie akcji i przejście na inny walor. Jednakże jeżeli
> ktoś liczy na pewny zysk, to na ZUKu się go doczeka.
Tutaj nie ma szans na taką jazdę jak na ursusie tam kurs z 4-5 pln spadł na 1.7 więc było z czego się odbijać a że nastroje przed info tam były tak złe to takie info musiało wywołać taki wzrost.
Druga sprawa to spekula tutaj spekula nie wejdzie przy takiej płynności
Klakier nie spamuj od rana, do tego nie polsku, ja obcokrajowiec Ci to mowię.
Nie ma czegoś takiego jak" potencjał spadkowy" , potencjał jest zawsze wzrostowy patrzac na to od strony języka polskiego.
Już tyle razy Cię prosilem, byś nie pisał, tj. spamował, bo i tak hie Ty , ani ja , ani WN nie masz wpływu na kurs tylko sternik, w tym wypadku Zarząd lub Fund .
Klakier ladne cytaty, z tym ,ze znich tacy polonisci jak z Ciebie inwestor gieldowy ;-)
Zajrzyj do slownika jezyka polskiego i poza tym do jakiejs lektury z ekonomii , potem dopiero gieldowej.
Ale najpierw znajdz rozklad pkp odjazdow z Wloszczowej ,bo szkoda mi tam Cienie ;)
Co klamiesz klakier? Za wikipedia a ńie slownikiem polskiego ;-)
Idz do biblioteki we Wloszczowej, wez slownik poprawnej polszczyzny i spisz co tam wyczytales, podaj rocznik i autora ksiazki ;-)
Dostaną po d....na balonie etiopskim na Ursusie, to szybko , albo i nie , zmądrzeją i wybiorą spółki poważne a nie cudownie zadłużające siebie i. Ich akcjonariuszy.
Dnia 2013-09-28 o godz. 16:01 ~Świat napisał(a):
> Dostaną po d....na balonie etiopskim na Ursusie, to szybko
> , albo i nie , zmądrzeją i wybiorą spółki poważne a nie
cudownie zadłużające siebie i. Ich akcjonariuszy.
Si, si. Lepsza mała dewidenda, duży zysk , brak zadłużenia jak ZUK , niż brak dewidendy, zysku , megazadłużenie , emisje i afrykańskie , dziwne kontrakty.
Typowe "polaczkowe" narzekanie i zaklinanie rzeczywistości.
Czy według Ciebie zarząd Ursusa podpisuje umowy w ciemno?
Czy uważasz, że tą spółką zarządzają samobójcy?
Może twierdzisz, że celową dążą do upadłości firmy, którą tworzą?
Nie znasz szczegółów kontraktu, a uważasz, że jest beznadziejny i przyniesie straty firmie. Gdyby zamiast Etiopii były Niemcy albo USA, to pewnie piałbyś z zachwytu, a Afryka... toż to zacofanie, bieda i w ogóle syf i malaria.
Rzecz w tym, że oferta Ursusa skierowana jest właśnie do krajów rozwijających się. Zachodni farmerzy (bo tak należy ich nazywać), nie interesuje niska cena, ale parametry ciągników, a te odbiegają nieco od produktów czołowych producentów.
Nikt nie kupi Ursusa do pracy na 1500ha pola. Do takiej pracy są inne maszyny. Ursus natomiast doskonale sprawdzi się w niedużym gospodarstwie.
Jeszcze się zdziwisz, kiedy rozpocznie się realizacja kontraktu.
Nie mam akcji Ursusa i nikt mnie nie ubrał. Zarobiłem na nich nieźle w ciągu kilku dni. Mogłem wyciągnąć więcej, ale i tak nie narzekam.
Obecna cena mnie nie interesuje, ja sprzedałem znacznie drożej.
Nie lubię określeń "zdrajca" czy SG. Jak chcecie, to trzymajcie sobie ZUKa. Każdy ma prawo decydować za siebie. Nie lubię tylko bezsensownego naganiania w wykonaniu WN.
Gimbo, jak przestane pisac, to napiszesz, ze WN sprzedal Wam i ...uciekl.
Co bym nie napisal , to bedziesz niezadowolony. Zwroc uwage , ze zawsze pisze lub wklejam fakty lub po prostu lajtowo odpisuje Klakierowi. To gdzie tu naganianie?
Pozdrawiam , mimo wszystko :-)
Jeszcze nic nie napisałem, a Ty już wiesz, że jeśli zamilkniesz, to uznam, że uciekłeś.
Jesteś jasnowidzem. To fajna sprawa, na giełdzie się przydaje.
Jeśli chodzi o fakty, to rzeczywiście je tutaj wklejasz. Rzecz w tym, że to są fakty na aktualną chwilę. Nie bierzesz pod uwagę, że coś może się zmienić w nieprzewidziany sposób. Próbujsz przekonać, że wszystko będzie szło zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Niestety nie zawsze tak się udaje.
Dobrze,ze tu sie Gimbo zgodziles :-)
Ty zaczeles ja koncze, pokoj ;-)
Ps . a sadzilem ,ze nasza znajomosc po dobrym poczatku nabierze na sile w realu ,a tu taki rozwoj? Coz zycie.
Ja po prostu nie lubie naganiaczy. Na forum Ursusa pokazales sie ze zlej strony i dla mnie calkowicie straciles wiarygodnosc. Tylko tyle. Poza tym nic do Ciebie nie mam.
Nie bede cignal tego tematu , odpowiedzialem w watku Rafako.
Tu zas jak w tytule , warto byc cierpliwym ,bo nie tylko Ursus podpisuje kontrakty , ZUK tez :-)