• Rośnie bezpieczeństwo i stabilność GTC Autor: Seitaro [89.74.138.*]
    Tak interpretowałbym przekaz wczorajszego stanowiska FOMC.

Wygląda na to, że w Stanach będzie wspierany rynek nieruchomości i rynek pracy do momentu absolutnej pewności ze wszystko wyszło na prostą. Całe szczęścia, że wziąłem wczoraj kontrakty na sprzedaż dolara przed zamknięciem naszej sesji. Niebawem nastąpi korekta tego ruchu, ale generalnie wkraczamy w długoterminowy trend umocnienia złotego, osłabienia dolara. Kursy walutowe patrząc na informacje z raportu GTC mają taki wpływ na spółkę, że:
    - po pierwsze przychody osiągane są głównie w euro (przeliczenie równowartości umów w euro na waluty lokalne)
    - koszty zazwyczaj w walutach lokalnych
    - GTC zabezpiecza się przed ryzykiem kursowym (instrumenty pochodne i kredyty w walutach w jakichs osiągane sa przychody).

Biorąc to wszystko pod uwagę wygląda na to, żeza względu na problemy GTC dla jego stabilności korzystniejsze jest umacnianie walut EM, ponieważ zapewni możliwość spłaty przez najemców i innych klientów zobowiązań wobec GTC. Nie będzie dodatkowych przeszacowań w dół. Nie będzie zaległych zobowiązań. Przede wszystkim będzie większy popyt.

Dobre czasy dla GTC, jeśli trend na walutach i ożywienie gospodarcze będzie sie potwierdzac w dalszych miesiącach. Oczywiście będa jak zawsze jakies gwałtowne krótkoterminowe korekty. Ale raczej idziemy w dobra stronę.
  • Re: Rośnie bezpieczeństwo i stabilność GTC Autor: ~duży john [95.40.84.*]
    No cóż zapakowałeś niedawno więc zaczekasz kilka dni i wywalisz.O tym że dobrze będzie powiedz tym co kupowali powyżej 12zeta a takich jest tutaj bardzo dużo.Większość już nawet sie nie odzywa bo cóż powiedzieć jak się utopilo kase na lata...
  • Re: Rośnie bezpieczeństwo i stabilność GTC Autor: Seitaro [89.74.138.*]
    Współczuje. 12 zł to jest jeszcze daleka droga... I własnie tak jak mówisz chodzi o sam fakt ze kasa utopiona na długi czas i zamiast zysku trzeba sie modlic o odrobienie strat...

Ale w 2014 roku i Ci co mają kupione powyżej 10 zł tez zaczną wychodzic na swoje. Oczywiscie według scenariusza na dziś. Ja nawet sie tym zbytnie nie ekscytuje, kiedy i jak duzy bedzie wzrost. Szkda czasu... Na walutach lepsze ruchy są i tam trzeba rzeczywiście poświecić sporo uwagi i analiz, ale z adekwatnym rezultatem. Jak ja na akcjach mam czekać na wzost o kilkadzieisąt procent przez lata... To na walutach mam takie ruchy codziennie :D Oczywisci na akcjach tez sa strzały i szybka realizacja... Ale czase mwasnie sie utopi hajsiwo na dłuzej, i jest zonk. Trzeba do tego podchodzic spokojnie. Jak na razie ten rok jest fajny, bo mimo ze WIG nie ruszył sie prawie z miejsca, ale na dobrym wyczuciu tych dośc sporych wahań udało sie zarobic na spółkach i dodatkowo siedziec teraz w akcjach z dobrymi cenami.

Bogu niech będa dzieki, że zacząłem inwestowac teraz a nie kilka lat temu. Wtedy pewnie jak wiekszosc miałbym wtopione, a na forum widze osoby które chodza po wątkach i sie nasmiewaja ze ten ma po tyle a tamten po tyle i jest ubrany po czubek głowy. Teraz jest dobry czas i prawie kazdy kto kupuje zarobi. Kto inwestował wczesniej po prostu miał niefart. Oczywisce pewnie dało się przewidziec ze będa spadki, bo sie dało. Każdy gdzies tam szukał odbicia pewnie które nie przychodziło..
  • Re: Rośnie bezpieczeństwo i stabilność GTC Autor: ~rysiekddz [83.4.151.*]
    Ale dzisiaj ktoś obraca dużymi pakietami,
    1 250 000 szt akcji w kilku zleceniach, jak myślicie co się szykuje ?
  • Re: Rośnie bezpieczeństwo i stabilność GTC Autor: ~FFF [188.33.45.*]
    GTC to słaba spółka spadła z 25 zł na 5 zł i musiała się ratować dodrukiem akcji , GTC jest mocno zadłużone , i widać po wycenie że sobie nie radzą a świadczą o tym ciągłe odpisy w raportach ,...
  • Re: Rośnie bezpieczeństwo i stabilność GTC Autor: Seitaro [89.74.138.*]
    Dokładnie tak jest... w całej branży zresztą. Ale to są momenty żeby w kolejnych dołkach lokalnych kupować i potem realizować zyski. Wzrosty przyjdą.

Tak jak przy kursie 9 zł mówiłem ze to jeszcze nie jest ten moment i sporo spadnie, tak teraz nie mam już tego przekonania. Oczywiście czeka nas jeszcze korekta. Jak tak patrze na pompowanie balona na rynkach światowych to wydaje mi sie, że to peknie w którymś momencie. Tylko czy najpierw będa wzrosty, czy najpierw przekłucie balona. Indeksy amerykańskie są zdecydowanie za wysoko i to jest problem. Bo oczywiście idzie ożywienie, ale ceny akcji to jest zupełnie inna sprawa. To jest kwestia do długich analiz. Niewątpliwe rynek nieruchomości powinien sie odbijać dalej. I to chyba powinno przesądzać o założenie wzrostów na takim GTC. Cena 7 zł na pewno nie jest wygórowana więc jakoś specjalnie sie nie obawiam. Ale czy to jest akurat najlepsza inwestycja to juz nie wiem. Może inne spółki dałyby lepsze stopy zwrotu.

Nie mniej biorąc pod uwagę fundamenty i spoglądając na trójkącik na wykresie GTC, wygląda na to, że zobaczymy wybicie w ciągu najbliższych dni.
  • Re: Rośnie bezpieczeństwo i stabilność GTC Autor: ~herh [85.202.153.*]
    Czekamy na informacje odnośnie sprzedaży Galerii w Częstochowie.
    Jak tego nie sprzedadzą... to ciekawe skąd wezmą kasę na budowę w Wilanowie i na Białołęce.
    No i przydałoby się, żeby już się uspokoili z tymi odpisami bo mnie szlag zaraz trafi.

jedyna spółka w WIG20 która jeszcze nie odbiła po informacjach z OFE.
    Klienci mi mówią, że w domach maklerskich trochę naganiają na GTC... no zobaczymy
[x]
GTC -0,71% 4,17 2025-10-01 13:34:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.