Obecna pozycja: L 2273
odwrócić na S , gdy kurs spadnie od kursu otwarcia o 22 punkty
Zysk-Strata systemu po reaktywacji z uwzględnieniem 2 pkt przy każdorazowym odwróceniu:
- 50
Na serii M system bankiera uzyskał wynik + 259 pkt
Na serii H system bankiera uzyskał wynik -66 pkt
*podawane sygnały proszę traktować jako ciekawostkę - nie są rekomendacją
Ps.
Czytam badanie Lewiatana nt. OFE i myślę, że Polacy to naród patriotów i masochistów.
Starsze pokolenie będące w ZUS ponad 60% swojego wynagrodzenia dobrowolnie przekazuje państwu, a 57% społeczeństwa zamierza przekazywać swoje składki emerytalne OFE i liczyć na ich uczciwość zarządzających.
Jak znam życie Lewiatan zlecając badanie nie zadał pytania, czy wybrałbyś ZUS, OFE lub samodzielne odkładanie (inwestowanie) swojej skadki emerytalnej.
Przecież nasz rząd już określił zakres wyboru, czytaj kto będzie korzystał z taniego kapitału przyszłych emerytów.
Ja już wybrałem, już nigdy więcej nie dam się okradać ze swoich pieniędzy.
40 lat odkładania parapodatku w ZUS-e wystarczy.
Pozdrawiam.
witam. I zobaczymy czy sufit 2400 na indeksie będzie chwilowo zatrzymywał wzrosty a korekta dojdzie do poziomu 2360. Kolegi Ostrego nie widzę i nie wiem czy gruby z londynu stanął na wysokości zadania odnośnie biletów i faktycznie siedzi w londynie:). Piekny czy głupi jasio miał mi podać nr konta przed weekendem aby dostać prezencik w gotówce, ale chłopina chyba nie ma rachunku a adresu nie podał, aby mu przekazem pocztowym przesłać gotówkę. Obecna sytuacja na rybkach jest dla mnie mało klarowna więc zachowuję ostrożność i pozycję zacznę zajmować po korekcie.
Widziałem zdjęcie tego idioty jusia i taki gruby to on nie jest. Swoją drogą, kto by mu pozwolił na pobyt w Londynie? Złodzieji i mataczy mają tam pod dostatkiem, kolejny zawodowiec im nie potrzebny :-)
indywidualnych (ponad 50%) na kontraktach to wyższy x20 mnożnik.
Jacy doradcy (Pan Mordasewicz - przedsiębiorca, Członek RN ZUS) taki system emerytalny i wybór (kto może nas okradać) ZUS lub OFE.
Już Prof. Góra - autor systemu OFE po 10 latach napisał, że PAŃSTWO nie lubi jak obywatel okrada tworząc piramidy finansowe, ale jak robi to PAŃSTWO tworząc warunki do okradania obywatele to wszystko jest w "PORZO".
jednak gruby z niby londynu to pikuś przy takim spamerze jusiu. PIsali, że piękny głupi jasio to juś ale inni nie wykluczyli, że gruby z londynu to też juś. Jeśli tak jest, to po co ten koleś juś robi z siebie takie idiotę?. Poza tym i głupi jasio i gruby z londynu pisali, że jedziemy na 2500 i jakoś biedaki spudłowali.
W ogóle piewcy hossy zniknęli, jak tylko FW20 poleciał w dół - na razie o ok. 1%.
Swoją drogą po raz kolejny ukazuje to słabość "rynku". Mimo dobrych wyników PEO spada o ponad 3%, bo podobno czujni "inwestorzy" doszukali się, że mimo wzrostu zysku, to jednak w jakimś tam podaspekcie zysk zmalał - i z tego powodu podobno wyprzedają akcje - przy okazji również Bogu ducha winnego PKOBP i wielu innych bluecipów. Dziwi mnie i śmieszy, że tym razem redaktorzyny i anale nie znalazły sobie innego wytłumaczenia w postaci np. (rosnącej lub malejącej - nie ma znaczenia) liczby amerykańskich bezrobotnych, czy też np. wskaźnika PM w strefie euro lub nastrojów konsumenckich w stanie Michigan itp. itd. etc. - przecież każde dziecko wie, że zanim ktoś kupi lub sprzeda miedziaka to taką "wiedzę" musi koniecznie posiadać ...
nie zakładam jeszcze zmiany ostatniego trendu na trwalszy i spadkowy. Zasięg korekty na wig20 widziałem do okolic 2360 i siła tego poziomu wskaże dalszą drogę. Jest jeszcze miejsce na podbitkę a co pokaże rynek, to zobaczymy. Fajnie, że wymiotło nieuków co jedynie wzrosty na 2500 widzieli. Naszczekali się, nabrali akcji i L po 2370 i teraz cierpią.
nie przypominam sobie strat z ubiegłego tygodnia. Jak ktoś umie czytać ze zrozumieniem, to wiedział, że w piątek się odwróciłem z rana na L i zakończyłem tydzień na plusie. Ale jasio zawsze pozostanie tylko głupim jasiem. Musisz zmądrzeć głupi jasiu i na początek kup system jusia, to zobaczysz , że są głupsi od ciebie.
a jak tam twoje S jełopie otwierane po 2295 po 2 tygodniowym "czekaniu na sygnał". I tak żeś głupku czekał na ten sygnał, a jak żeś sie doczekał to zebrałeś wpierdol. Ale taka twoja rola masz grzecznie jełopie przynosić na giełde pieniążki i przekazywać za pośrednictwem giełdy mądrzejszym od siebie.
pisanine o odwracaniu czy zamykaniu pozycji na open pod koniec sesji może łyknąć tylko taka jełopa jak ty, pisanie o tym o godz 16 ma zerową wiarygodność
to twój problem czy coś dla ciebie jest wiarygodne czy nie. Ty faktycznie pogadaj sobie z jusiem bo prezentujecie podobny poziom chamskich odzywek i tyle w temacie. prosiłem abyś zmądrzał przez weekend i wyszło jak zwykle.
ciekawie sesja przebiegła. Jeśli korekta miała się skończyć przy poziomie 2360 to ten poziom się obronił i jutro można liczyć na odbicie. Obroty spore i jak się to z piątkową sesją zestawi, to powoli wychodzi na zero. Tak więc tradycyjnie było w piątek ubieranko i wczorajsza konsolidacja zachęcała marzycieli do otwierania L i kupowania akcji pod nowe szczyty. A tu prawie czarny wtorek i wszystko wzięło w łep. Mam nadzieję, że jutro wątek tylko dla zalogowanych, bo rozmowa z głupim jasiem jest tylko stratą czasu i niepotrzebnie zajętym miejscem na forum.
Daruję sobie pisanie o otwieranych pozycjach, bo zaraz rój chamów wyzywa i dokucza, jeśli tylko kierunek odwrotny. Gdybym w piątek nic nie zrobił z S, to już miałbym odrobione 40pkt z dobraniem nowych wyżej otwartych, więc dziś wynik były także na zero. Pisząc o czekaniu na sygnał miałem na myśli kupowanie akcji, bo na koniach gram skromnym kapitałem i więcej niż 10 nie otwieram, a ostatnio było tylko 5 sztuk. Ale na kupno akcji z dłuższym trzymaniem to sygnału jeszcze nie było.
Scenariusz negatywny to zniesienie fali wzrostowej do poziomu 2260 i potem się zobaczy. Pozdrawiam zalogowanych.
GOLDMANY,MORGANY CHCĄ MIEĆ JAK NAJWIĘCEJ ELEK ...jeszcze może trochę spadnie.... żeby we wrześniu( seriaU ) POSZŁA DO GÓRY...BRAĆ ZA NIMI...MOŻNA ZAROBIĆ...POWODZENIA
zbyt duża pozycja w stosunku do możliwości ( normal u indywidualnych , ) jedna dynamiczna sesja po złej stronie , nie daj boże jeszcze jak ktoś ma w zwyczaju "uśrednianie" i adios .
ludzie czy wy umiecie troche myśleć, nie lewar tylko MNOŻNIK będzie warty 20PLN, wartość kontraktu też sie podniesie dwukrotnie, czyli depo będzie nie 1500 tylko ok 3000 na jeden kontrakt, różnica będzie polegała jedynie na pozostawieniu prowizji na obecnym poziomie
tak ja to rozumiem , jeden może to nazywać lewarem , drugi dźwignią trzeci jeszcze czym innym to bez znaczenia .
fakt jest taki że dziś mając otwarty jeden kontrakt po złej stronie w taki dzień jak dziś stracić można 500 zł , a po zmianach będzie to 1000 zł.
We wrześniu GPW planuje wprowadzić do obrotu kontrakty terminowe z mnożnikiem 20 zł zamiast 10 zł. W późniejszym terminie kontrakty na WIG20 zostaną zastąpione kontraktami na WIG30
Po ponad 14 latach od wprowadzenia pierwszych instrumentów pochodnych, czyli kontraktów terminowych na WIG20, GPW podjęła decyzję o zmianie wysokości mnożnika w tych instrumentach. Nowy mnożnik w kontraktach terminowych na WIG20, czyli parametr określający wartość jednego punktu indeksowego, zostanie zwiększony z 10 zł do 20 zł. Zgodnie z zakładanym harmonogramem wprowadzenie do obrotu giełdowego kontraktów z nowym mnożnikiem planowane jest we wrześniu br. Termin uruchomienia obrotu nowymi instrumentami zostanie określony w odpowiedniej uchwale Zarządu Giełdy.
W wyniku zmiany mnożnika wartość nominalna kontraktu oraz wartość minimalnej zmiany kursu kontraktu wzrośnie dwukrotnie i wynosić będzie 20 zł. W związku z tym zmiana kursu kontraktu o 1 punkt indeksowy będzie dla inwestora oznaczać zysk lub stratę wysokości 20 zł zamiast obecnie 10 zł (zysk / strata bez uwzględnienia opłat). Najważniejszą zaletą nowych kontraktów jest dwukrotnie większa wartość kroku notowania w stosunku do kontraktów obecnie notowanych, znacznie poprawiająca atrakcyjność kosztową kontraktu. Przy założeniu, że prowizje pobierane od inwestorów pozostaną na niezmienionym poziomie, inwestorzy po raz pierwszy uzyskają możliwość osiągnięcia dodatniej stopy zwrotu po zmianie kursu kontraktu o krok notowania, czyli o 1 punkt indeksowy. W obliczu obserwowanej od dłuższego czasu bardzo niskiej zmienności kursów kontraktów, zmiana ta może mieć fundamentalne znaczenie dla giełdowych inwestorów.
- Zmiana mnożnika w kontraktach terminowych na WIG20 wpisuje się w szerszą strategię GPW, której celem jest dalszy rozwój i ożywienie na rynku instrumentów pochodnych. Proponowane przez nas nowe rozwiązania mają prowadzić do wzrostu atrakcyjności naszych instrumentów dla inwestorów oraz do wzrostu płynności, a przez to do podniesienia bezpieczeństwa inwestowania i obniżenia kosztów transakcyjnych. - powiedział Adam Maciejewski, Prezes Zarządu GPW.
Kontrakty na WIG20 z mnożnikiem 20 zł docelowo zastąpią obecnie notowane instrumenty. Migracja na kontrakty z nowym mnożnikiem będzie następowała stopniowo. Harmonogram przewiduje okres równoległego notowania kontraktów z mnożnikiem 10 zł i kontraktów z mnożnikiem 20 zł. Inwestorzy będą mieli czas na zapoznanie się z zaletami nowych instrumentów oraz przeniesienie pozycji zajętych w obecnych kontraktach na nowe kontrakty. Jednocześnie wraz z wygaśnięciem wrześniowej serii kontraktów z mnożnikiem 10 zł (serii FW20U13) do obrotu giełdowego nie zostanie wprowadzona kolejna seria tych kontraktów. Ostatnią serią kontraktów obecnie notowanych z mnożnikiem 10 zł będzie seria FW20M14. Zakończenie migracji na nowe kontrakty planowane jest najpóźniej do 20 czerwca 2014 r. Proces ten może trwać krócej w przypadku braku otwartych pozycji na którejkolwiek z ostatnich serii obecnie notowanych kontraktów. Wówczas będzie możliwe zawieszenie notowań takich serii aż do ich wygaśnięcia i automatycznie migracja może zakończyć się wcześniej.
Opłaty operacyjne, jakie GPW będzie pobierać od Członków Giełdy z tytułu zawierania transakcji nowymi kontraktami, będą identyczne do obecnie obowiązujących (dotyczy to zarówno opłat pobieranych od transakcji sesyjnych, pakietowych, jak również od animatorów rynku). GPW nie planuje określać wyższych stawek opłat od nowych kontraktów. Jeśli finalne prowizje pobierane od inwestorów zostaną utrzymane na dotychczasowym poziomie, inwestorzy uzyskają znaczący wzrost atrakcyjności nowego instrumentu.
Szczegóły dotyczące kontraktów na WIG20 z mnożnikiem 20 zł znajdują się na stronach internetowych GPW: http://gpw.pl/fw20
- See more at: http://gpwmedia.pl/wiadomosci/8394/nowy_mnoznik_w_kontraktach_terminowych/#sthash.prL8xyzU.dpuf
Dnia 2013-08-06 o godz. 21:01 ostry- napisał(a):
> dziś 1 punkt 10 zł
po zmianach 1 punkt 20 zł.
tak ja to
> rozumiem , jeden może to nazywać lewarem , drugi dźwignią
> trzeci jeszcze czym innym to bez znaczenia .
fakt jest
> taki że dziś mając otwarty jeden kontrakt po złej stronie w
> taki dzień jak dziś stracić można 500 zł , a po zmianach
> będzie to 1000 zł.
spoko ostry. Faktycznie rozmowa z głupim, zakompleksionym jasiem nie ma sensu, ale byłem ciekaw ile chamstwa siedzi w takim chwaście i widać, że przygłup nakręcony na maksa i niereformowalny. Musiał sporo systemów od przygłupa jusia kupić, że stał się jego "intelektualnym" odbiciem.