czytajac wypowiedzi na forum, mam wrazenie, ze jest to watek o Grzegorzu H, nie Gremmedia. w wiekszosci pojawiaja sie prywatne opinie i zale wynikajaca najpredzej z wlasnych blednych decyzji z przeszlosci. ja rozumiem, ze jesli ktos kupowal jeszcze eurofaktor po 10 czy 20zl, to dzisiaj Pan Grzegorz jest wrogiem publicznym nr 1:) ale czy to jego wina, ze zle bylo kupione?
a teraz robimy maly "reset" pamieci, zapominamy, ze kiedykolwiek byly staraty na Gremmedia!
w 2007r cena 20zl, spada przez 6lat na 2 zl. niech kazdy odpowie sobie sam, czy to czas kupowac, czy sprzedawac "Grzesia"?:)
w 2015r ten wpis bedzie prawdopodobnie jeszcze tu zamieszczony i moje slowa bede do weryfikacji. za poltora roku, gdzie po obecnej ostatniej korekcie calego rynku, indeksy na GPW beda znacznie wyzej, Pan Grzes bedzie chwalony rownie bezzasdnie za wzrosty, jak dzisiaj ganiony za spadki. gielda na przemian rosnie i spada i zadne zaklecia i modly tego nie zmienia !
pozdrawiam
nie jestem prezesem, to tylko podsumowanie moich wypowiedzi z watku ponizej.
nie powinno nikogo interesowac jak jest dzisiaj, natomisat powinno co bedzie w przyszlosci - a to juz nakreslilem.
Ikon nie mogę się w pełni zgodzić z tym co napisałeś, bo do faktów nalezy też to, że Pan Grzegorz w zupełności nie dba o drobnych, a nawet wręcz ma prawdopodobnie to gdzieś, więc nasze "zale" mają pełne uzasadnienie w tej kwestii. A czy jest tanio? Jest tanio! Jest za tanio i każdy z nas to ciągle podkreśla!
Dnia 2013-07-02 o godz. 10:35 ~ukryty w kuchni napisał(a):
> Ikon nie mogę się w pełni zgodzić z tym co napisałeś, bo do
> faktów nalezy też to, że Pan Grzegorz w zupełności nie dba
> o drobnych, a nawet wręcz ma prawdopodobnie to gdzieś, więc
> nasze "zale" mają pełne uzasadnienie w
> tej kwestii. A czy jest tanio? Jest tanio! Jest za tanio i
> każdy z nas to ciągle podkreśla!
Jak widze, zgadzamy sie ze soba w pelni, bo ja nie mam watpliwosci, ze Pan Grzegorz ma w nosie drobnych akcjonariuszy. Podobie jak znaczaca wiekszosc wlascicieli spokek gieldowych. Przy niekorych moze sie wydawac, ze jest inaczej, ale to tylko zludzenie wynikajace z faktu, ze innym spolkom jest akurat i czasem po drodze z "drobnymi". Zale sa oczywiscie zrozumiale, ale zbedne, bo to jego firma i sposob prowadzenia biznesu. Kazdy z narzekajacych bedac na jego miejscu, bez watpienia robilby tak, jak sam uwaza za stosowne, a nie jak oczekuja inni. Natomiast moje sugestie dlatego proponuja nie skupiac sie od Panu Grzesiu, a spolce, bo to spolka pozwala zarobiac, nie podejscie Grzesia do drobnych akcjonariuszy.
Właśnie takie myślenie powoduje, że mali godzą się na taki stan rzeczy. Nie jest to jego firma, a jest on właścicielem tylko jej części tak jak każdy jej akcjonariusz. Akurat w Gremi Media nie ma nawet 50% w kapitale zakładowym !!!
Co do jednego mogę się zgodzić, że to jego sposób prowadzenia biznesu i ten właśnie sposób doprowadził spółkę w miejsce gdzie akurat jest i każdy to widzi. Nikt tego nie tyka. Zarządzający TFI, OFE i innych omijają jego spółki szerokim łukiem.
Przepychanki slowne sa mi zbedne i tez nie chce nikogo obrazic, ale kopanie sie z koniem, to domena przegranych! Mozna akceptowac zasady gry ktore narzuca Grzes i czerpac z nich korzysci (a chyba dla korzysci jestesci na GPW, nie dla moralizowania) lub ich nie akceptowac i zrezygnowac. Ewentualnie mozna walczyc i zostac poturbowanym przez rzeczonego" konia", wybor kazdy podejmuje osobiscie.
Jesli komus sie wydaje, ze jest rownoprawnym z Grzesiem wlascicielem spolki Grem Media, to niech przejmie kontrole i zacznie rozdawac w niej karty, a wtedy Grzes bedzie na Was psioczyl na forach. Jesli nie ma takich mozliwosci, to najlepszym rozwiazaniem jest akceptacja zasad.
Co do miejsca spolki w jakie doprowadzil ja wlasciciel, to faktycznie kazdy widzi, tylko nie kazdy jak widac rozumie, ze jest to miejsce IDEALNE... Za jakis czas, ten sam wlasciciel doprowadzi spolke do miejsca rownie idealnego... Nie wiem czego wiecej moze chciec inwestor gieldowy od wlasciciela. Bo jesli ktos sie jeszcze nie zorientowal, to na gieldzie zarabia sie na roznicach kursu, nie na sympatii do prezesa, czy plynnej komunikacji spolki z drobnymi akcjonariuszami !
Ale jakie zasady chcesz akceptować, chyba zasadę dymać akcjonariusza. Powiedzmy że kupię dziś Gremimedia, a jutro pan GH zrobi jakąś emisje pod siebie to ile na tym zarobię, albo zapragnie połączyć się z inną spółką w dziwnych proporcjach, po dziwnym kursie np z 10dni. Jak podkreśliłeś na giełdzie zarabia się na różnicach kursu - to powiedz kto zarobił na nich w ostatnich 5 latach, być może jak ktoś kupi w totalnym dole to jak odbije to ktoś zarobi ale czy zarobią osoby które inwestują długoterminowo i kupili 5lat temu, 4,3,2 lub 1 rok temu. Pan Gh twierdzi że dłuższej perspektywie akcjonariusze zarobią ale jaka to perspektywa ? 10 lat 20 czy jeszcze więcej i w którym momencie należy kupić ? Mam akcje Jupitera od 8lat, mam KCI i mam Gremimedia i wygląda to na największą moją porażkę na gpw. 5 lat temu Jupiter miał 2 zł /akcję w gotówce + aktywa, gdyby firma miała tylko 1 prezesa który robiłby dalej lokaty to dziś miałbym 3 zł/akcję +aktywa, a mam 50gr czyli tyle ile około 6 lat temu w ramach nowej emisji dołożyłem do każdej akcji.
Zobaczymy jak będzie wyglądać wprowadzenie byłej Presspubliki do Gremimedia, to będzie jakiś test.
Zobaczymy jak będzie wyglądać połączenie Jupitera z KCI SA. czy na podanych wcześniej zasadach czy zostana one zmienione!
Ogólnie to chciałbym zobaczyć choć jedną decyzję która wpłynie na wzrost wartości księgowej na jedną akcję a nie ciągłe ich rozwadnianie.
Dotknąłeś bardzo istotnego tematu, a mianowicie wprowadzenie Gremi Media Sp. z o.o. (dawna Presspublika Sp. z o.o.) na GPW poprzez Gremi Media S.A.
Emisja przeprowadzona na Jupiterze spowodowała dla akcjonariuszy mniejszościowych nieodwracalne straty, bo wartość na 1 akcję została rozwodniona o prawie połowę. Połączenie z KCI też jest niekorzystne dla akcjonariuszy Jupitera.
Jak do tej pory wszystko co odbyło się i odbywa w spółkach ze stajni Pana Hajdarowicza jest z dużą stratą dla akcjonariatu mniejszościowego.
Dnia 2013-07-06 o godz. 22:02 ~radek79 napisał(a):
> Dotknąłeś bardzo istotnego tematu, a mianowicie
> wprowadzenie Gremi Media Sp. z o.o. (dawna Presspublika Sp.
> z o.o.) na GPW poprzez Gremi Media S.A.
Emisja
> przeprowadzona na Jupiterze spowodowała dla akcjonariuszy
> mniejszościowych nieodwracalne straty, bo wartość na 1
> akcję została rozwodniona o prawie połowę. Połączenie z KCI
> też jest niekorzystne dla akcjonariuszy Jupitera.
Jak do
> tej pory wszystko co odbyło się i odbywa w spółkach ze
> stajni Pana Hajdarowicza jest z dużą stratą dla
> akcjonariatu mniejszościowego.
Pytanie, gdzie w tym wszystkim jest KNF, Zarząd Giełdy,Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych.Tylko niech nikt nie pisze " to napisz sam do KNF "
KNF będzie miała okazję się wykazać przy połączeni Jupitera z KCI, bo oni to muszą zatwierdzić. Tak samo będzie przy wprowadzeniu Presspubliki przez Gremi Media S.A. na GPW. KNF będzie mogła nakazać modyfikację warunków. Pytanie czy będzie miała jakąkolwiek podstawę prawną żeby to zrobić i czy to zrobi.
Dnia 2013-07-06 o godz. 16:26 ~fantasta napisał(a):
> Ale jakie zasady chcesz akceptować, chyba zasadę dymać
> akcjonariusza. Powiedzmy że kupię dziś Gremimedia, a jutro
> pan GH zrobi jakąś emisje pod siebie to ile na tym
> zarobię, albo zapragnie połączyć się z inną spółką w
> dziwnych proporcjach, po dziwnym kursie np z 10dni. Jak
> podkreśliłeś na giełdzie zarabia się na różnicach kursu -
> to powiedz kto zarobił na nich w ostatnich 5 latach, być
> może jak ktoś kupi w totalnym dole to jak odbije to ktoś
> zarobi ale czy zarobią osoby które inwestują długoterminowo
> i kupili 5lat temu, 4,3,2 lub 1 rok temu. Pan Gh twierdzi
> że dłuższej perspektywie akcjonariusze zarobią ale jaka to
> perspektywa ? 10 lat 20 czy jeszcze więcej i w którym
> momencie należy kupić ? Mam akcje Jupitera od 8lat, mam KCI
> i mam Gremimedia i wygląda to na największą moją porażkę
> na gpw. 5 lat temu Jupiter miał 2 zł /akcję w gotówce +
> aktywa, gdyby firma miała tylko 1 prezesa który robiłby
> dalej lokaty to dziś miałbym 3 zł/akcję +aktywa, a mam 50gr
> czyli tyle ile około 6 lat temu w ramach nowej emisji
> dołożyłem do każdej akcji.
Zobaczymy jak będzie wyglądać
> wprowadzenie byłej Presspubliki do Gremimedia, to będzie
> jakiś test.
Zobaczymy jak będzie wyglądać połączenie
> Jupitera z KCI SA. czy na podanych wcześniej zasadach czy
> zostana one zmienione!
Ogólnie to chciałbym zobaczyć choć
> jedną decyzję która wpłynie na wzrost wartości księgowej na
> jedną akcję a nie ciągłe ich rozwadnianie.
Witaj, ująłeś to jak należy.Masz w 110 % rację.Tutaj większość jest w takiej sytuacji,tylko widać bezsilność i niechęć do jakichkolwiek komentarzy.Pozdrawiam.
cyt
a teraz robimy maly "reset" pamieci, zapominamy, ze kiedykolwiek byly staraty na Gremmedia!
w 2007r cena 20zl, spada przez 6lat na 2 zl. niech kazdy odpowie sobie sam, czy to czas kupowac, czy sprzedawac "Grzesia"?:)
dobra robię reset kupuję po 2zł i pan GH robi emiesję po 2 dla celów wprowadzenia presspubliki po czym kurs spada na 50gr
i ok za kilka lat robię następny reset i kupuję po 30gr
itd
Po 2 nie może zrobić, ale może zrobić po 2,2 także w zasadzie żadna to różnica.
Potem też poniżej 2,2 nie będzie mógł zrobić, bo nominał się nie zmieni, zostanie 2,2 zł.
Żadne to pocieszenie dla tych co kupowali po 10, 8, 6, 4, 3 ...
Oczywiście masz rację. Każda inna wycena będzie ze stratą dla akcjonariuszy mniejszościowych i straty te będą nieodwracalne.
Emisja po obecnej WK wydaje się niemożliwe z obecnym wiodącym akcjonariuszem. Po coś robili obniżenie nominału i będą chcieli to wykorzystać. Wycena giełdowa też już jest odpowiednia to przeprowadzenia takiej emisji.
Wystarczy przestudiować odpowiedz na pytania zadane na walnym żeby wiedzieć, że emisja na Gremi Media zostanie przeprowadzona poniżej aktywów netto czyli poniżej WK. Pytanie ile to poniżej będzie wynosić, bo jak 25% WK to nam zostanie z jednej akcji 1/4 akcji.
no ale co z jupiterm w którym GH ma spore udziały , jak zrobi po niskiej cenie emisję to stracii na tym Jupiter, chyba że tak to sobie wymyśli że lepiej zarobić na gremii i stracić na jupiterze
Dziekuje za link. Sa inne wypowiedzi Prezesa, ktore podaja jakies dodatkowe szczegoly w tej kwestii? Bo z tego co wyczytalem, nie ma szczegolowych informacji na temat emisji, ktore mialby pograzyc dotychczasowych akcjonariuszy. A czytajac Wasze wpisy wynika, ze wiecie wiecej niz podano i nie sa to dobre wiesci. Wiadomo cos wiecej, czy to tylko portalowy pesymizm?
Na razie pesymizn "portalowy", ale obawy są jak najbardziej uzasadnione. Biorąc pod uwagę ruchy podejmowane w przeszłości na Jupiterze, obniżenie nominału z 10 zł na 2.2 zł w Gremi Media to rysuje się nieciekawy obraz dla akcjonariatu mniejszościowego.
Na Jupiterze KCI Krowodrza było wycenione wysoko, a Jupiter po średniej ważonej cenie z 3 miesięcy.