• pioneer robi swoje Autor: ~pankracy [95.160.240.*]
    Fundusz chce, by KNF prześwietliła wyskok obrotów i mocny spadek kursu przed ogłoszeniem wezwania oraz sprawdziła, czy wzywający nie naruszyli obowiązków informacyjnych.

14 czerwca ruszyły zapisy w wezwaniu na akcje Yawalu ogłoszonym przez działających w porozumieniu: Daniela Mzyka, Karolinę Mzyk, Edmunda Mzyka, spółkę Werder i Yawal. Główni akcjonariusze dostawcy systemów profili aluminiowych chcą skupić nieco ponad 29 proc. akcji i uzyskać 100 proc. (obecnie mają nieco ponad 70 proc.). Powodzenie wezwania zależy od postawy Pioneer Pekao Investment Management, które kontroluje 25,31 proc. akcji. Szanse na to, że się powiedzie, są znikome. Pioneer Pekao i rodzina Mzyków od kilku lat są w otwartym konflikcie. Wezwanie jest kolejną bitwą.

— Mamy zastrzeżenia do tego, co dzieje się w Yawalu. Cena w wezwaniu jest najniższa z możliwych, bez premii i nie oddaje wartości spółki. Niepokoi nas też to, co się działo tuż przed ogłoszeniem wezwania — w ciągu dwóch dni wolumen obrotu znacząco wzrósł, do 140 tys. akcji, podczas gdy wcześniej średnio dziennie wynosił ok. 7 tys. Nagłemu wzrostowi obrotów towarzyszył znaczący spadek kursu, co mogło mieć wpływ na średnią cenę akcji, która była podstawą do ustalenia ceny w wezwaniu. Chcemy, aby Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) sprawdziła, kto stał za transakcjami, czy nie doszło do manipulacji — sztucznego zaniżenia kursu i być może nawet wykorzystania informacji poufnej — mówi Agata Bartosik, dyrektor ds. kontroli inwestycji w Pioneer Pekao Investment Management.
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~kris b [194.242.62.*]
    jesli ustala ze za tym staly mzykowe slupy to jest tylko jedna opcja-KRYMINAL
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~Nj [81.190.175.*]
    Brawo Pionier teraz widze że dbacie o pieniądze wam powierzone.
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~icm [195.8.97.*]
    mam nadzieje , ze KNF zajmie stanowisko przed walnym 28 czerwca.Jest szansa aby sprawa Yawalu była przestrogą dla innych cwaniaczków.
    Fakt to wyjątkowo beszczelne i perfidne towarzystwo .
    Oczywiście piszę o wzywających do sprzedaży po takiej cenie .
    w pierwszym wpisie tego wątku ( Pankracy ) pomylona jest ilość akcji z ilością głosów.Yawal chce skupić nie nieco > 29 % , a blisko 50% ( dokładnie 49,71% ).Nie wiadomo tez ile mzykolstwo ma akcji na słupy z pozycji pozostali akcjonariusze ( 15,2 % ).Przypomnę - Pioneer 25,31% , Buchajska 9,2% , drobni akcjonariusze 15,2% .
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~pankracy [95.160.240.*]
    to artykuł z "pb"

bakalland chce za mispol 4,8 z l !

w yawalu to by było 2*wartość księgowa tj. ok 50 zł na akcje !
    50zł taka jest wartość godziwa tych akcji.
    w2008 r familia zapłaciła 150 000 zł kary nałozonej przez KNF.Za brak ogłoszenia porozumienia akcjonariuszy.
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~pio...trek [91.224.196.*]
    150 000 to zdzierswo przecież oni zarabiają tylko miliony!!!!!!!1
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~załamany [89.229.216.*]
    Mzyki od wielu lat to planowali, nie dbali o wyniki Yawalu aby kursik był jak najniżej a teraz chcą dać max 15-20% faktycznej wartości spólki. Jeśli akcjonariusze się nie zjednoczą będzie z nami naprawdę źle. Ja mam średnią z kilku lat 17.93 zł kupowałem i trzymałem akcje bez żadnych dywidend przez kilka lat i mam oddac Mzykolom za 5,99 zł niech nawet strace wszystko a nie oddam cwaniakom i zł......jom................ - bez komentarza !!!!!!
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~pio...trek [195.225.244.*]
    współczuje bo ja mam średnią ok. 6 zł i też jestem kur...... i nie oddam w wezwaniu Ale jak bym był na twoim miejscu to ..........
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~Tomasz [46.186.87.*]
    I wlasnie dlatego namawiam na podjecie staran i wysilek aby stawic sie na WZ na ktorym stanie w porzadku obrad najistotniejszy dla nas malych i jak sie okazuje duzych tez wniosek o odwrot od dematerializacji ......

Swoja droge to chyba nie przypadkek ze Pionier niedawno zbyl kilka tysiecy aby zejsc ponizej 15% glosow. Teraz mozne zejsc duuuuzo nizej i niczego nikomu nie mowic, co jest zapewne elementem walki z rodzinka Mzyk...

Ja sobie zadam wysilku i na przedmiotowym WZ stawie sie, bo mam o co walczyc takze dla siebie ... a dla innych ponownie wskazuje ze kazdy nasz 1000 glosow przeciwko uchwale to druga strona musi przyniesc 800. Akcji jest ograniczona ilosc i wcale nie jest tak, ze wystarczajaca ilosc jest po stronie rodziny Mzyk....
    w yawalu przez 5 lat nic sie nie działo za wyjątkiem konfliktu mzyka z pioneerem

mam nadzieje że pioneer będzie mzykowi cały czas robił koło du..
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~icm [83.16.123.*]
    Tomasz - nielogicznie piszesz.Pioneer zszedł < 15% , aby dalej sprzedawać i to jest niby walka z Mzykami. .Pomyśl tu jedno przeczy drugiemu.
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~zibi [178.159.173.*]
    A coś takiego jak JUPITER mówi Wam coś? Właśnie rusza a ponieważ stosunek wartości księgowej do ceny akcji jest 5:1 to co najmniej 500% wzrostu należy się Jupiterowi na początek :)

Spółka nie tylko jest przeceniona, jest bardzo mocna fundamentalnie. Obserwujcie uważnie :)
    Hajdarowicz , dyrygent Jupitera - gdzie nie wszedł to popiół i zgliszcza.Jego gazety tez ku upadkowi idą.TFU
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~mc [78.8.221.*]
    Firma z kapitałem własnym 264 mln generuje 7 mln przychodu. Żenujące te fundamenty:)
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~mc [78.8.221.*]
    icm skąd masz informacje, że pionieer pozbywa się akcji?
    gdzie ja o tym pisałem ? Odniosłem się tylko do nielogicznej wypowiedzi Tomasza z 23,06,2013.Przeczytaj obie wypowiedzi i wyciągnij wnioski.
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~Tomasz [83.144.67.*]
    Chodzilo mi o to, ze obecnie Pionier moze sprzedac bez obowiazku zglaszania faktu sprzedazy i to jest ten element zaskoczenia ........

Nie chodzilo mi o to ze fundusz w istocie sprzeda aby wyzbyc sie akcji a wylacznie aby moc z tych akcji glosowac, chocby przez inne podmioty, tak aby nie narazic sie na utrate glosow skoro jak wczesniej podano, bedzie mogl skutecznie wykorzystac tylko 10% obecnie posiadanych glosow.....

Nie myslalem piszac moj poporzedni post o tym ze fundusz wyzbedzie sie akcji w sposob byle jaki, ale w taki aby powstala z tego pewna korzysc na potrzeby glosowania...

Elementem zaskoczenia bylby dla mnie ewentualny fakt pojawienia sie "nowego akcjonariusza" z ok 4,93% glosow, ktory zapewne udzieli uprzednio Pionierowi stosownego pelnomocnictwa do glosowania w sprawach istotnych danego WZ...
  • Re: pioneer robi swoje Autor: ~icm [83.16.123.*]
    z takim myśleniem pełna zgoda.
    23 czerwca na walnym Sanwilu ( Buchajscy ) zminiono statut spółki - zmniejszono wartośc nominalną 1 akcji z 1 zł na 10 gr.Powód - planują groszową emisję bez pp. Czyli yawalowe postępowanie im bliskie.Swoja droga prawo w naszym grajdole to bardzo względne pojęcie , szambo.
    ale interesy mzyków i interesy buchajskich nie moga być wspólnymi interesami ....

[x]
YAWAL -18,97% 3,46 2015-10-26 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.