znaczny czas temu kupiłem akcję po 14,20 i oczywiście zamiast 3 wybicia w tym okresie akcje zaczęły tracić na wartości. Nie jest to duża kwota więc nie robiłem gwałtownych ruchów i spokojnie sobie leżą i czekają. Teraz dzwonił do mnie facet z głównego biura maklerskiego z banku w w którym mam konto informując mnie o wezwaniu. Z informacji jakie mi przekazał wynika, że wezwanie zakończy się pomyślnie i jak nie sprzedam to zostanę z papierem w ręku.
Co robić w takiej sytuacji? Czekać czy sprzedawać? Co jak wezwanie się powiedzie i wycofają spółkę z giełdy?
Jestem rekreacyjnym graczej nei znającym się na wszytkich kruczkach. Poczytałem wasze komentarze na innych wątkach i większość zaleca trzymanie. Nie wiem jednak jakie są szanse i zagrożenia.
Co do zostania z papierem w ręku, to wydaje mi się, że nie ma takiej opcji - po prostu bedziesz zmuszony je sprzedać jak zbiorą 90% papieru, ale tutaj może niech potwierdzi ktoś bardziej kompetentny.
Natomiast mam jedno pytanie - możesz powiedzieć z jakiego domu maklerskiego do Ciebie dzwoniono i czy czułeś, że gostek namawiał do odpowiedzi na wezwanie - to wydaje mi się trochę nienaturalne, a tak brzmi z Twojego opisu. Przecież standardem jest, że akcje z wezwaniem na jednym się nie kończą i cena często idzie w górę kilkukrotnie. W DM WBK nie spotkałem się z taką praktyką
Tez uwazam ze bardzo dziwne ze dzwonili i twerdzili ze wezwanie sie powiedzie i zostanieszz z papierem w reku. Jesli naprawde tak mowili to zmien bank. Jak wezwanie sie powiedzie to maja obowiazek od Ciebie odkupic. Akcje same znikan z rachunku i zamienia se w kase. Z paierami mozesz zostac w reku jak sie nie powiedzie i wtedy moga zdematerializowac. Ale nie boj sie. Jak masz taka wysoka strate to pownienes trzymac. Wczesniej czy pozniej sprzedasz wyzej bo wezwanie nei robia zeby dolozyc do interesu tylko zdaja sobie sprawe ze Spolka jest duzo wiecej warta. Nawet jak zdematerializuja i beda chcieli wyciagnac dywidende z zyskow zatrzymanych albo sprzedac majatek to musza sie z Toba podzielic. A jak zdematerializuja i beda skupywac to i tak masz prawo zarzadac odkupienia po wartosci godziwej jak przekrocza jakis tam prog wielkosci udzialow (nie jestem pewien czy 90 czy 95%)