• Porównanie do Kęt Autor: ~koli [188.125.62.*]
    Wystarczy porównać cene akcji Impexu z akcjami Kęt. I wszystko jest jasne. Szczęście dla akcjonariuszy Kęt jest to że większości nie ma chytry Pan od oranżady. Ci co pirdo.... o cenach surowców i tak dalej,niech spojrzą na Grupę Kęty.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~flcn [109.243.123.*]
    Różnica jest fundamentalna - akcjonariat.

IPX to firma finansująca grupę Boryszewa więc drobni akcjonariusze traktowani są tak jak są. Główny akcjonariusz ma inne interesy które jakoś nie idą w parze z interesami pozostałych akcjonariuszy.

Co do interesów głównego akcjonariusza to w końcu KNF zabrał się za jego operacje. Pewnie nic z tego nie wyniknie ale w końcu KNF zaczęła się czym zajmować.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~sandacz [46.165.208.*]
    Mam dokładnie to samo zdanie - IPX to dojna krowa Boryszewa. Jakim prawem IPX skupował akcje BRS a nie swoje? Zyski akcjonariuszy IPX poszły nie na dywidendę, a na to, aby BRS został w Wig20 - a i to nie wystarczało jeszcze trzeba było sobie samemu akcje BRS sprzedawać.
    Widac, że Karkosik faworyzuje Boryszew i możecie sobie dopowiedzieć, jak to wpływa na marże Impexmetalu jako dostawcy metali dla Boryszewa. Jeden wielki kant dla mnie, dziękuję postoję.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~lol [83.20.40.*]
    ciekawe ile impex już stracił będąc szczęśliwym posiadaczem akcji boryszewa prawdopodobnie wylatującego z wig20? może to i lepiej nie będzie już utrzymywania go tam na siłę....
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~flcn [164.126.138.*]
    Jeżeli chodzi o porównanie potencjału i zasobów obu tych spółek to IPX jest spółka znacznie atrakcyjniejszą. Sam fakt że działa w obszarze produktów z trzech metali; aluminium, miedzi i ołowiu, powoduje że jest lepiej przygowowana na wahania koniunktury.

Poza tym są jeszcze nieruchomości, które w przypadku IPX są warte prawie tyle samo co obecna wycena spółki.

Wszystko mówi za tym że IPX powinien kosztować znacznie więcej ale nie kosztuje i pewnie szybko nie wróci do poziomów 3-4 PLN bo został wznowiony skup a Karkosik nie lubi kupować drogo.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~abc [79.190.210.*]
    dla mnie to nawet 3 zeta to tanio ...
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~rankor2 [78.28.33.*]
    A pomyślmy tak:
    - boryszew po konsolidacji i restrukturyzacji przejęć oraz po rozkrecenie biznesu w Rosji zacznie być znaczącym aktywem w portfelu impexu, a wtedy...
    - co jest lepsze, skup akcji własnych (IPX) oraz z grupy (BRS) czy kolejna emisja?

Na całym swiecie jest kryzys, a na tle gpw to ipx wcale nie wyróznia się czyms szczególnym.
    Większe od niego spólki padły lub zjechały z cenami. Trzeba swoje odczekać i byc moze po wynikach za półrocze zrobi się milej w portfelu i na forum?...
    Czego czywiście wszystkim życzę ;)
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~koli [37.152.23.*]
    Rankorn2 wyniki nie mają tu nic do gadania jeśli chodzi o cenę akcji, poza tym są przyzwoite. Partosik działa na szkodę spółki i akcjonariuszy. Owszem my też możemy kupić tanio akcję, tylko że dywidendę zobaczymy jak świnia niebo. I to się nadaje do prasy. Ujek próbuje wyrwać nam akcję z gardła korzystając z kryzysu. Do podziału są nie tylko stare zyski ale śmietanka w postaci nieruchomości. Karka boli że musi się podzielić z pozostałymi właścicielami Impexu. I tu przydałby się ktoś z kasą i potencjałem.. Niestety fundy są z nim domówione i im się nie opłaca. A ostatnie spadki to była wymiana akcji z ING do worka Karkosika. Stratę w cenie akcji zrekompensuje im w inny sposób. Kur.... dlatego nigdy nie kupie spółki z większościowym udziałowcem, a szczególnie takim który zaczynał biznes od produkcji oranżady.
    Wyniki nie mają tu nic do gadania jeśli chodzi o cenę akcji?! Nie żart5uj.
    Czy sa przyzwoite - tego jeszcze nie wiem. Ty już wiesz? Skąd?

Udowodnij konkretami, ze Kartosik działa na szkodę spółki i akcjonariuszy.
    Co, gdzie, jak i kiedy? Bo ja tego bnie widzę.
    Jesteś pewny, ze nie popełniasz jakiegoś z tych błędów:
    http://www.adamduda.pl/2010/03/22/bledy-informacji/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+adamduda+%28My%C5%9Bli+niedoko%C5%84czone%29

Owszem my też możemy kupić
    Co do dywidendy - wolę widzieć sensowny wzrost wartości spółki poprzez mądry capex, a to chyba właśnie dzieje się.

I nie sadzę, by RK próbował wyrywać komuś akcje. Ma ich dość. tak jak kasy i nie musi drobnicy z IPX wyrywać. A kryzys dotka wszystkich. Przypuszczam, ze zajmuje się poważniejszymi sprawami niż tym, co mu przypisujesz.

Czy fundy są z nim domówione i im się nie opłaca - tego nie wiem.
    Masz jakieś konkretne podstawy do uzasdninych podejrzeń czy tylko tak ci się wydaje?

A ostatnie spadki to była wymiana akcji z ING do worka Karkosika. - potrafisz udowodnić tę tezę, czy znowu tylko ci sie wydaje. Rzucac podejrzenia jest łatwo...

Mnie nie przeszkadza, ze ktoś zaczynał biznes od produkcji oranżady.
    Teraz prowadzi biznes globalny i to pokazuje jego talent menedzerski oraz umiejętności w zarabianiu. podchodzę do inwestowanych spółek bezemocjonalnie. Widze potencjał, to kupuję. Nie widzę - nie kupuję lub wychodzę.

Dla mnie RK ani wróg, ani przyjaciel. On mnie nie interesuje w innym zakresie niż tym, co dotyczy jego spółki, którą jestem zainteresowany. A sądzę, ze w drugim pólroczu IPX zacznie być spólką bardziej płynną i chętniej kupowaną. Na razie - obserwuję.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~koli [37.152.23.*]
    Oczywiście, że nie posiadam dowodów i nie muszę ich przedstawiać. Czy ING sprzedawało, czy sam Karku do siebie nie wiem. To są moje domysły, ale przedstawiam je na forum, a nie w prokuraturze. Spójrz jak generował obroty na Boryszewie, kto to zrobił Św. Mikołaj. Nie mam nic do producentów oranżady, chodzi o pewien skrót myślowy co do dorobkiewiczów, którzy uważają, że wprowadzić w błąd, skłamać, to znaczy być cwanym. A skoro Karkosik tak dba o dobro firmy, wytłumacz spadek w dwa tygodnie o 50%, co się takiego wydarzyło!!!! Czy był chociaż jeden komunikat, który uspokoiłby akcjonariuszy, nic kompletnie nic, spółka leci na pysk i to jest w porządku. Zastanów się gdybyś był współwłaścicielem firmy i nagle traci firma 50% swojej wartości bez powodu, czy nie wykonałbyś telefonu do pozostałych właścicieli aby dowiedzieć się co się dzieje. Co Karku zrobił dla Impexu. Czy wydał chociaż jedną złotówkę na rozwój. Kupowanie akcji Boryszewa po 0,62 uważasz za rozsądne i Polimexu Mostostal. Czy nie rozumiesz że ten Pan realizuje swoje cele kosztem pozostałych akcjonariuszy. I to jest naganne. To nie ma nic wspólnego z biznesem, Dlaczego wartość księgowa wynosi 0,4. Twoim zdaniem cena akcji odpowiada rzeczywistości????
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~dsa [83.20.200.*]
    Przepraszam bardzo Pan Roman Karkosik zaczynał od kręcenia kiełbasy pod Lipnem, jeśli ktoś chce wiedzieć. Mieszkam niedaleko tej miejscowości więc wiem:)
    Dnia 2013-05-09 o godz. 20:59 ~koli napisał(a):
    > Oczywiście, że nie posiadam dowodów i nie muszę ich
    > przedstawiać...

Ale również nie musisz rzucać oskarzeń i podejrzeń tylko w oparciu "bo tak mi się wydaje". Chciałbyś też w czymkolwiek być tak oceniany w pracy, w domu itp.? Wątpię.

Rozumiem, ze cały twój wpis jest przedstawieniem twych emocji i twego stosunku do RK na podstawie twej wiedzy o R$K, o BRS, o IPX itd. Masz do tego święte prawo.
    Ja JEDNAK TEGO NIE PODZIELAM.
    Niemal każda spólka ma swoje większe i mniejsze podobne problemy. Ty narzekasz na RK, inni na Solorza czy Krauzego lub Patrowicza, Moskę itd. taki urok giełdy i forum.
    Nie twierdzę, ze nie masz podstaw do swego zdania, ale ja Karkosika i jego spółki postrzegam inaczej. Odkad obserwuję brs i ipx - nigdzie nie przyłapałem RK na kłamstwie. Co najwyżej, podkreślam, co najwyżej mogę mieć pretensje do transparentności zarzadów i ich relacji z inwestorami. Ale to co innego niż oskarzanie kogoś o przestępstwo.

• Re: Porównanie do Kęt Autor: ~koli [37.109.234.*]
    Jeżeli nie rozumiesz że aktualny kurs nie wynika z praw rynku popytu i podaży to trudno. Kto za tym stoi. Jeżeli uważasz, że nie Pan od kiełbasy lub oranżady ok Twój problem, widocznie wierzysz w Św. Mikołaja. Obserwuj sobie i udawaj inwestora z dystansem. Nie wiem czy jesteś taki naiwny czy młody, ale zapamiętaj jedno, nic nie jest takie na jakie wygląda! Pozdrawiam i bez urazy.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~ania [31.174.245.*]
    Dnia 2013-05-10 o godz. 15:50 ~koli napisał(a):
    > Jeżeli nie rozumiesz że aktualny kurs nie wynika z praw
    > rynku popytu i podaży to trudno. Kto za tym stoi. Jeżeli
    > uważasz, że nie Pan od kiełbasy lub oranżady ok Twój
    > problem, widocznie wierzysz w Św. Mikołaja. Obserwuj sobie
    > i udawaj inwestora z dystansem. Nie wiem czy jesteś taki
    > naiwny czy młody, ale zapamiętaj jedno, nic nie jest takie
    > na jakie wygląda! Pozdrawiam i bez urazy.

Ja tylko tu na chwilę. Myślę, że ty Rankora nie rozumiesz. Znam go z innej spółki i wiem, że nie jest naiwny, młody i bez doświadczenia. Kto jego tam posłuchał, uratował kasę i wiele się nauczył o spółce i giełdzie. Tobie teraz napisał tylko o tym, by nie być pochopnie podejrzliwym, oskarżającym itp. Poza tym nie odpowiedziałeś konkretami na swoje podejrzenia, o co cię poprosił
    Dzięki za zrozumienie, pamięć i dobre słowo! ;)
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~koli [91.230.98.*]
    Oj towarzystwo wzajemnej adoracji.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~kelner [31.61.131.*]
    "Przedstawione powyżej wyniki sugerują, że sytuacja przedsiębiorstwa mimo wszystko jest stabilna, zmiany nie są bowiem drastyczne, tym niemniej można mówić o pewnym osłabieniu"

http://www.finweb.pl/firmy/przemysl/8173-segment-aluminium-pomogl-impexmetalowi
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~koli [95.41.27.*]
    Rankor może teraz uzasadnisz wzrosty tak jak poprzednio spadki.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~lechu [91.225.135.*]
    Dnia 2013-06-07 o godz. 09:36 ~koli napisał(a):
    > Rankor może teraz uzasadnisz wzrosty tak jak poprzednio
    > spadki.
    Panowie , na spolki Imperatora Romano nie ma uzasadnienia .Co my mamy do analizy.Proste inwestowanie .Jedziesz z Romanem albo niee.... a jazda bedzie w kurzu, na szutrze po drodze barierki ( tfu dzrewa !!) . Romano rules.
    Dzisiaj widły , niewiele brakuje .pozdr
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~wiatrak [178.159.173.*]
    kupcie sobie lepiej KOMPUTRONIK

wyniki coraz lepsze, otworzyli megastore i otworzą pewnie drugi w Poznaniu. A przede wszystkim P/BV - 0,37 :)
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~Arek7303 [46.113.73.*]
    Export w Niemczech wzróśł, a Impex wysyła tam dużo więc i perspektywy na zyski rosną.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~koli [95.41.145.*]
    O tym mowa, nie było żadnych przesłanek aby kurs tak zanurkował, zerknijcie na wykres. Na tej bananowej giełdzie roluje się drobnych bez żadnych konsekwencji co ja mówię w tym bananowym państwie. Ja hu... nie oddałem ale myślę że sporo się wysypało i to mnie wkurza.
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~HUANITES [31.11.128.*]
    BURAKI UPRAWIAĆ A NIE NA GIEŁDZIE INWESTOWAĆ .STRASZNIE JĘCZYSZ I ZŁORZECZYSZ.A ZAZDROŚĆ WYLEWA SIĘ POTOKAMI TAKIE POLSKIE .
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~Siergiej [83.31.58.*]
    Jakie macie rachunki maklerskie ? Jaka prowizja za sprzedaż/kupno ? Ja do tej pory 0,39%, a znalazłem takie gdzie najwiekszy bank w Europie otworzył biuro maklerskie i dają 0,19% na stałe ? Korzystacie ? Opłaca sie ?

http://moneyinfo.com.pl/najtanszy-rachunek-maklerski-w-polsce/
  • Re: Porównanie do Kęt Autor: ~kiler ? [37.247.248.*]
    Siergiej, to naprawdę Ty ?
    Ten " płatny " ........
[x]
IMPEXMET 0,24% 4,22 2019-08-05 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.