Według mojej dzisiejszej rozmowy telefonicznej z działem relacji inwestorskich Petrolinvest, otrzymałem informację że prezes Petrolinvest wyjechał do Kazachstantu aby dopiąć ostatnie sprawy związane z opróbowaniem w obszarze Shyrak. Otrzymałem informację że przez cały czas w Kazachstanie trwają prace a opóźnienia są wynikiem spraw biurakratycznych, przeciągającą się wcześniej procedurą celną dotyczącą importowanego sprzętu.
Francuzi po wykonaniu dodatkowych własnych pomiarów szacują zasoby dwa razy bardziej optymistycznie niż niezależny ekspert, jednocześnie zakładają poziom inwestycji na największej części OTG (Koblandy) na 4-5 mld dolarów, roczne przychody na 1,5 mld dolarów (w wariancie maksymalnym ponad 3 mld dolarów) oraz czas produkcji ze złoża na około 20 lat.
sprawa raczej jest prosta. Wiadomo że nikt duży nie wyszedł a tylko drobna spekuła przerzuciła się chwilowo na KOV. Raczej nie ma w tej chwili poważnego uzasadnienia dla obecnej ceny akcji.
Wczoraj dzwoniłem do rzecznika firmy - Tomasza Tarnowskiego, też otrzymałem informację że prezes jest w Kazachstanie. Może rzeczywiście coś tam doprecyzowuje.
przed chwilą w TVN Cnbc biznes mówili o Petrolinvest. Powiedzieli że najniższy kurs w historii wynika prawdopodobnie z sytuacji na KOV i przejsciu części akcjonariatu. Generalie uznali że dobrze mieć spółkę w portfelu. Próbują też skontaktować się z prezesem..
zobaczcie kiedy bylo info o zwiekszeniu a kiedy bylo wywalanie akcji !! to sie dowiecie kto wywalal a bajki jakie prezesik podaje to niech mowi swoim dzieciom ..............moze sie dadza nabrac i ubrac .............info bylo po to by nagonic leszcza bo kasy brak wiec musieli wywalic prosta sprawa ...........tylko glupi i slepy by tego nie zauwazyl niech zapytaja sie pozadnych analitykow to powiedza im kto sypal i dlaczego :) czy oni juz nie wiedza co sami mowia bo to juz nie jest smieszne a zalosne jak sie slucha co oni juz mowia a co robia !!! totalne dno po niedzieli 0,50 groszy !!! kasy brak o embie juz nie wspomne emisja kolejne tylko patrzec a kasa przepadla i nikt jej nie widzial 3 emisje i nie ma kasy a to dopiero dobre .............0,01 groszy nawet by za to nie dal !!!
zadzwoniłeś i Ci powiedzieli... Nie pier.ol głupot bo oni nigdy nie udzielali informacji drobnym tylko odsyłali do oficjalnych raportów albo prosili żeby czekać na oficjalne info. Do tego powiedzieli gdzie jest prezes...ch.j siedzi w dziurze i wstydzi się wyjść.
pojechal haha a to ciekawe jakos z telewizji tnc cbc dzwonili i nikt nie chcial rozmawiac i nie moga sie wogole dodzwonic haha wiec pojechal chyba drukowac kolejna emisji w biurze .........
a niech jedzie w piz...dziec, będzie spokój. Normalnie krew mnie zalewa jak patrzę na to gówno. Cały czas przewałka. Już się nie mają czego chwycić, to wysyłają prezia.
Ciekawe czy wziął łopatę ze sobą. Może się dokopie do węglowodorów.
Wiesz co. Kiedy nie dzwonię prezes siedzi w Kazachstanie a dzwonie od 2010r.
Po drugie Wicka siedzi i pierdoliii głupoty naiwnym. Ona w dużej mierze nagania klientów mówiąc że jest dobrze. A jak dobrze jest wystarczy na kurs popatrzeć i na liczbę akcji teraz a na debiucie. Nie wierzcie w ani jedno słowo tej su..ki. Ściemę wali że spółka nie wie dlaczego kurs spada rzekomo nie ma na niego wpływu. A a emisje to się same robią dla podmiotów "finansujących" na złodziejskich warunkach! Od cały powód spadków. Krauze nauczył się na biotonie że najlepszym sposobem na czystą kasę jest emisja pod byle głupim pozorem a reszta to już kaszka z mleczkiem. Objęcie przez podmiot z czarnej du..py i jeb w rynek. Koszt emisji na 600 baniek to nie więcej jak 4 bańki reszta to zysk.
zgadzam sie z kolega nagania bo co ma powiedziec haha smich na sali niech lepiej napisze ile jej placa za to naganianie a moze powie kiedy zaczna oprobowanie i gdzie sa 3 emisje wczesniejsze gdzie jest kasa ? no wlasnie tego juz nie powie zapewne :)))
Dobrze mówicie. Poza tym ta koncepcja, że sprzedają ci co przechodzą na KOV to jakieś mistrzostwo świata - stracić kilkadziesiąt procent by iść na KOV i zarobić kilka - to mądrzy redaktorzy, bardzo.
spadek kursu jest pochodną braku fundamentów, emisjami darmowymi rozliczanymi bezgotówkowo, utratą wiarygodności. Spadek w dwa dni o 30% to efekt wybicia dołem ostatnich ubiegłorocznych minimów, co wiele razy się powtarzało. A to czy prezes pojechał czy zamknął się w kiblu, to nie ma znaczenia. Ja wiosną 2008 roku jak dzwoniłem do relacji z niepokojem, że kurs może wybić w dół 145zł., to mnie wyśmiali, bo przecież jest tyle ropy i perspektyw, że to nierealne no ii że przecież kazachy oddali złoża za akcje petrola po 320zł., więc z perspektywą zarobku kilkaset procent:). Mnie w kwietiu ubiegłego roku stop wywalił po 2,60 i od tamtej pory ani razu nie kupiłem mimo, że była podbitka do 2,58, ale stoploss 2,6 był bardzo rozsądny biorąc pod uwagę dzisiejsze kursy. Jakieś odbicie tradycyjnie będzie, ale poprzednio ubrani nigdy nie dostają drugiej szansy, więc lepiej nie posiadać tych akcji. A nie przypominam sobie aby prezes posiadał choć jedną akcje tego śmiecia, więc to także nie wróżyło optymizmu w tych perspektywicznych perspektywach perspektywicznych perspektyw:)
Mnie zastanawiały dzisiejsze widełki. Po wczorajszym zamknięciu 0.69 - dziś 0.59 - 0.71 w dół to kilkanaście % a w górę niecałe 3 % Zwykle widełki ustawiane są na ok 10 % w jedna i drugą stronę. Czyżby widłowy był też tutaj sterowany?