Inną spółką godną uwagi jest GTC. Tu spadek stóp procentowych wpłynie pozytywnie na stopę dyskontową i w efekcie na wycenę nieruchomości komercyjnych. – zaznacza Grzegorz Pułkotycki, Zastępca Dyrektora Departamentu Doradztwa Inwestycyjnego DM BZWBK.
Inaczej przedstawiają się prognozy na najbliższy kwartał dla GTC. Analitycy KBC Securities prognozują 12,5 mln EUR straty netto w porównaniu z 6,3 mln EUR zysku w I kwartale 2012 roku. To pod wpływem spadku wyniku z rewaluacji z powodu odpisów na działkę gruntu w Bukareszcie. Biuro oczekuje natomiast niewielkiego pogorszenia zysku operacyjnego GTC względem okresu bazowego. Natomiast łączne przychody miałby wynieść 33,3 mln EUR (-8,7 proc. r/r).
- Zysk brutto na sprzedaży GTC w I kw. br. prognozujemy na 20,4 mln EUR (-10,9 proc. r/r) pod wpływem spadku przychodów i niższej marży zysku brutto na sprzedaży, którą w omawianym kwartale prognozujemy na 61,2 proc. wobec 62,7 proc. rok temu. Zysk operacyjny przed rewaluacją prognozujemy w I kw. br. na 15,5 mln EUR (-4,8 proc. r/r). Koszty sprzedaży i ogólnego zarządu prognozujemy na 4,6 mln EUR (-23,8 proc. r/r), uwzględniając wpływ wprowadzonego programu restrukturyzacji kosztów. – prognozuje Cezary Bernatek, analityk KBC Securities.
Nie wiem pod co to kupujesz.
Leci na łeb na szyje - codziennie kończy się blisko minimów sesyjnych :/
Dodatkowo batony po 50tys. akcji z wymiany..... :/
Co z g... dziś też już pokazują klasę :/
A co to dopiero będzie jak na szerokim przyjdzie korekta?:/
Sam się zastanawiam czy nie przełknąć tej pigułki i nie wywalić.... ale im dłużej się zastanawiam tym bardziej w dupe człowiek jest
Na polskim rynku New Connect notowana jest spółka DORADCY24. Firma została przejęta kilka lat temu i od tego czasu została zrestrukturyzowana. Ostatni raport który opublikowano przed kilkoma dniami pokazał pierwsze zyski a wszelkie działania Zarządu wskazują na dalszy i bardzo dynamiczny rozwój spółki. Przez te kilka ostatnich lat spółka zeszła swoja ceną za akcję na groszowe poziomy. Podobnie było kiedyś z GETINEM który kosztował grosze a Pan Leszek Czarnecki przejął go na giełdzie, urentownił a następnie zamienił na Getin Bank :)
Moje oczekiwanie co do DORADCÓW24 - kupić sobie 500 000 akcji za cenę zaledwie 5 tys złotych polskich i za rok sprzedać z krociowym zyskiem (każdy grosz w górę to 100% zwrotu z inwestycji). A jeśli uda się wszystko o co planuje Zarząd to cena poszybuje powyżej złotówki a to już 500 000 PLN w kieszeni! Obserwujcie spółkę i wyciągajcie wnioski - aby tylko nie zostać na peronie bo każdy dzień może przynieść coraz to wyższą cenę akcji :)
ps. Porównanie z GETINEM nie jest przypadkowe - D24 mają wszelkie szanse aby stać się właśnie bankiem bo zarządzają firmą ludzie którzy zbudowali potęgę AIG Banku (dziś SANTANDER CONSUMER BANK SA)
Taki urok GTC,dzisiaj nawet widły górne całkiem możliwe,kilka najbliższych seseji powinno być podobnych.Ktoś zaczał mocniej siorbać a chętnych do oddawania brak.
GTC chce złożyć wnioski o pozwolenia na budowę dwóch galerii w Warszawie w II/III kw.
GTC oczekuje, że złoży wnioski o pozwolenia na budowę galerii handlowych w Wilanowie i na Białołęce pod koniec II kwartału lub na początku III kwartału tego roku - poinformował podczas telekonferencji Alain Ickovics, przewodniczący rady nadzorczej dewelopera.
PASAŻ FINANSOWY
Rozmiar tekstu: A A A
GTC chce złożyć wnioski o pozwolenia na budowę dwóch galerii w Warszawie w II/III kw.
43 minuty temu
GTC oczekuje, że złoży wnioski o pozwolenia na budowę galerii handlowych w Wilanowie i na Białołęce pod koniec II kwartału lub na początku III kwartału tego roku - poinformował podczas telekonferencji Alain Ickovics, przewodniczący rady nadzorczej dewelopera.
W Warszawie ma być miejsce na jeszcze dwie galerie handlowe... Fot. Krzysztof Mrówka
W Warszawie ma być miejsce na jeszcze dwie galerie handlowe... Fot. Krzysztof Mrówka /INTERIA.PL
- Zakładaliśmy, że zrobimy to w I kwartale, teraz mówimy albo o końcówce II kwartału, albo o początku III kwartału - powiedział Ickovics, pytany o przewidywany termin złożenia wniosków o pozwolenia na budowę galerii w Wilanowie i na Białołęce.
Dodał, że galerie powinny być gotowe w 2015 lub 2016 r.
W Galerii Wilanów docelowo znajdzie się ok. 76.500 m kw. powierzchni handlowej do wynajęcia netto. W pierwszej fazie projektu powstanie 60.000 m kw. powierzchni do wynajęcia netto, a koszt jej realizacji szacowany jest na 160 mln euro.
W centrum handlowo-rozrywkowym na Białołęce znajdzie się ok. 60.000 m kw. powierzchni do wynajęcia netto, przy czym spółka rozważa możliwość realizacji projektu w dwóch fazach (45.000 oraz 15.000 m kw.). Koszt inwestycji szacowany jest na ok. 160 mln euro.
Ickovics poinformował, że spółka prowadzi obecnie rozmowy dotyczące sprzedaży niektórych swoich aktywów.
- Rynek nie jest łatwy, zwłaszcza poza Polską. Teraz prowadzimy rozmowy dotyczące sprzedaży konkretnych aktywów, ale zgadzam się, że jest to bardziej prawdopodobne w Polsce niż poza Polską - dodał.
Grubas wystawił batona 200tys papiera na K i pozbierał blisko połowe z tego co chciał,teraz cofka ale mysle że on tu jeszcze wróci.8,50 dzisiaj i tak nie przebijemy,tutaj męka będzie największa aczkolwiek papier zaczyna sie fajnie zachowywać.Kto przetrzymał ostatnie spadki i nie wywalił zarobi ładnego grosza do końca roku,pozdro.
Dnia 2013-05-29 o godz. 15:30 ~herh napisał(a):
> wykończyło to mnie cedc :/
ja mam gtc po 9,10 i się za
> bardzo nie stresuje.
Ale mógłby już zacząć na plus
> wychodzić ;)
a ja mam po 13,81 i czekam na 15 :) i może się kiedyś doczekam ?
Dnia 2013-05-29 o godz. 17:39 ~herh napisał(a):
> No obyś się doczekał :) Chętnie zobaczę takie poziomy.
Dziś
> na fixie ktoś wziął.
Fajna sesja choć obrót średni.
za szybko kupiłem bo w 2011 roku , kurs został zbity spekulacyjnie tak nisko a tego się już nie spodziewałem że aż tak spadnie , GTC i tak wróci do poziomów 20-25 zł lub wyżej niskie stopy procentowe i stopniowa poprawa w UE podwyższą aktywa GTC , teraz i tak jest jeszcze promocja , będzie dużo wyżej ,....kupować póki jeszcze jest tanio ,...
zapominacie tylko o tym, że po drodze była emisja akcji :)
Druga rzecz to non stop robią te jeb... odpisy i ta jeb... Ruminia i całe te Bałkany powinni zaorać !!!
Wczoraj po 16 fajnie stopy wyczyścili,klasyka gatunku.widac że jest mocne parcie na papier a ludziska oddawać nie chcą więc próbują z automatu ładować.Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej-cierpliwości.
Z jakiego rachunku maklerskiego korzystacie ? Jakie macie prowizje ?Ja z emaklera w mBanku ale tam mam prowizję 0,39%. Kosmos. Dziś sprawdziłem http://moneyinfo.com.pl/ranking-rachunkow-maklerskich/ i jest to jedna z najwyższych. Ma ktoś może rachunek w tym DeutscheBanku co mają 0,19% ?
dobra - dziękuję mnie wystarczy sprzedane po 8,9x (informacja dla CCC) -
@HERH - nie wiedziałeś pod co kupuję po 7,3 - pewnie się teraz zdziwisz dlaczego sprzedałem - pozdrowienia dla Ciebie i posiadaczy
no to co panowie, co sądzicie o początku ???. nieźle ruszyli. jak tak dalej pójdzie to na rozliczenie obecnej serii będzie jak nic testowana 10 zł. ale w końcu o to nam wszystkim chodzi, prawda ???
......hmmmm, ciekawe czy wystarczy Ci tej cierpliwości ??? chociaż pamiętam jak w 2009 w kilka miesięcy urosło o prawie 100 %. może i tym razem będzie podobnie.
Akcje tej spółki były bardzo niedowartościowane. Nastawienie inwestorów poprawiło się po tym, jak firma poinformowała, że zamierza sprzedać Galerię Jurajską w Częstochowie. Po spłacie kredytu zaciągniętego na realizację tej inwestycji w spółce pozostanie ponad 50 mln euro gotówki, co oddala widmo negatywnego scenariusza emisji akcji. Mimo ostatnich zwyżek nadal uważamy, że GTC ma spory potencjał wzrostu. Bardzo atrakcyjny pozostaje bowiem wskaźnik cena/wartość księgowa,....
każdy kto interesuje się spółka doskonale o takich rzeczach wie, nie trzeba wcale powielac lub kopiować wypowiedzi innych. czy dla Ciebie coś się nie zgadza ???
Mimo ostatnich zwyżek nadal uważamy, że GTC ma spory potencjał wzrostu - pytania do Macieja Wewiórskiego, analityka DM IDMSA
Ostatnie tygodnie należały do branży deweloperskiej, która okazała się jedną z najsilniejszych na GPW. Z czego wynikają te wzrosty?
W ostatnich miesiącach inwestorzy zrolowali deweloperom sporo długu, a Gant z sukcesem uplasował emisję akcji. To istotny sygnał, że w razie problemów inwestorzy pospieszą z pomocą.
Czy to jedyny czynnik, który był przyczyną wzrostów?
Drugim istotnym aspektem było to, że wbrew obawom sprzedaż mieszkań w I kwartale nie spadła o 25–30 proc. w ujęciu kwartał do kwartału czy rok do roku. Obawy, że może dojść do tak znacznego spadku wynikały z tego, że w 2012 r. właśnie za taką część sprzedaży mieszkań odpowiadał program „Rodzina na swoim". W tym roku programu wsparcia już nie ma, ale spadek sprzedaży w I kwartale nie sięgnął nawet 10 proc. Obniżki stóp procentowych zachęciły ponadto Polaków do wycofywania depozytów z banków i kupna mieszkań za gotówkę. Rentowność wynajmu mieszkania zrównała się z rentownością lokaty bankowej. Jest szansa, że dzięki temu popyt znajdzie ogromna podaż mieszkań, która dla przykładu w Warszawie sięga aż 19 tys. lokali.
Czy w kolejnych tygodniach spółki deweloperskie nadal mają szansę znajdować się w czołówce wzrostów na GPW?
Dużo zależało tutaj będzie przede wszystkim od sprzedaży mieszkań w kolejnych kwartałach. Jeśli wolumeny okażą się wyższe lub płaskie rok do roku, to notowania mają szansę nadal rosnąć.
Rozmawiamy przede wszystkim o deweloperach mieszkaniowych. A co z deweloperami komercyjnymi? W czołówkach wzrostów w ostatnich tygodniach znajduje się również chociażby Globe Trade Centre...
Akcje tej spółki były bardzo niedowartościowane. Nastawienie inwestorów poprawiło się po tym, jak firma poinformowała, że zamierza sprzedać Galerię Jurajską w Częstochowie. Po spłacie kredytu zaciągniętego na realizację tej inwestycji w spółce pozostanie ponad 50 mln euro gotówki, co oddala widmo negatywnego scenariusza emisji akcji. Mimo ostatnich zwyżek nadal uważamy, że GTC ma spory potencjał wzrostu. Bardzo atrakcyjny pozostaje bowiem wskaźnik cena/wartość księgowa.
Jakie spółki mogą wyróżnić się w gronie deweloperów mieszkaniowych?
Okazji szukałbym przede wszystkim w gronie spółek, które mają stosunkowo wysokie zadłużenie, ale poradziły sobie z jego rolowaniem. W naszej ocenie cały czas niedowartościowane pozostają chociażby papiery J.W. Construction Holding. Warto zwrócić również uwagę na Robyg, który ma dobre wyniki sprzedaży mieszkań.