Dnia 2013-03-28 o godz. 14:13 ~freefrog napisał(a):
> uwazajcie .. ktos niezle pakiety opyla pod ten news..
Raczej mial wystawione i mu to rozebrali.Osobiście wolę by mu to wzięli jak najszybciej,bo tak to by blokował kurs,albo sypał w nieskonmczoność do wyczerpania,a tak to jest świetny (kolejny)news, gość się wreszcie wysypał,a ktoś zebrał agresywnie konkretne ilości...
kwota umowy jakby to ująć ....... no nie powala
Ale zbyt wybrednym byc nie nalezy. Poł milona piechotą nie chodzi.
Czasem trzeba jesc i malą łyżeczką
Pan drożyzna uzna z pewnoscią ze to kolejna przeslanka aby wyemitowac kolejne akcje akcje po złotówce.
Wierze jednak w mądrosc czytających i kojarzących fakty by nie dac sie wpuszczac w maliny przez niejakiego drożyznę i jemu podobnych
Dnia 2013-03-28 o godz. 14:34 ~sunny napisał(a):
> kwota umowy jakby to ująć ....... no nie powala
Ale zbyt
> wybrednym byc nie nalezy. Poł milona piechotą nie chodzi.
> Czasem trzeba jesc i malą łyżeczką
Wiesz,gdyby to była 1 taka umowa na kwartał-to faktycznie nie ma się czym cieszyć,ale że w kazdym miesiącu ostatnio coś podają,to już zmienia posatć rzeczy.W styczniu podali 2 umowy za ok.900tys.,w lutym Wieliczka za 4,6mln netto, teraz w marcu za 520tys.ócz tego mam nadzieję,że wpadają im też drobne rzeczy,o których nie muszą informować, albo nie chcą ze względu na małą wartość.Suma sumarum portfel wygląda coraz lepiej...
tak, masz racje tylko kurs o tym nie wie
Kazda dobra informacja jest wykorzystywana do opylenia akcji przez niecierpliwych ( ze strata oczywiscie ) nie licząc dzisiejszej ustawki bo to byla ustawka jak nic !!!!
Nie wiem na co liczą ludzie, na zamowienie z US Army ? z NASA ?
Chyba jednak tak, tylko ynwestory chyba zapomnieli ze jest kryzys
Roznica w reakcji akcjonariuszy bylaby zgoła inna, nie sąsdzisz ?
Małe kontrakty ( kwoty) moglyby zostac "przetrawione" w sposob mało lub prawie niezauwazalny. Ich echo prawie zawsze ginie w szumie.
Zauwaz - leci takie info: " mala polska firma podpisala umowe na opracowanie symulatora prowadzenia operacji taktycznych dla najpotezniejszej armii na globie " ..... ico ?
Kurs nie otwiera sie przez najblizsze 2 tygodnie
Waga informacji - to jest najwazniejsze! - i wcale nie musza podawac wartosci zamowienia
No ale nic, na razie cieszmy sie z tych malych kontraktow. Moze w koncu rynek doceni i takie starania firmy.
ps/ przy okazji bardzo serdecznie pozdrawiam drozyzne, bardzo serdecznie .....
Racja, takie info to by była bomba, ale traktuje je czysto abstrakcyjnie, wręcz poza możliwym prawdopodobieństwem. Taki przypadek, że mała polska firma podpisze kontrakt z gigantem światowym to jak 1 do miliona. Ale oczywiście możliwy.
Mi wystarczy na początek, jak taka mała firma podejmie dobre realne działanie, tzn. mniejsze rynki, ale prawdopodobieństwo sukcesu wielokrotnie wyższe.
Dziękuję za pozdrowienia. Pozdrawiam również zadając pytanie: Czy takie umowy są w stanie utrzymać zatrudnienie bez redukcji etatów czy jednak dojdzie do zwolnień grupowych?
Ta firma ma 35 osób, o jakich zwolnieniach grupowych piszesz? ;)
To nie jest kombinat z tysiącem osób załogi i pięciuset kierownikami i zarządzającymi ;)
Tam raczej nie ma kogo zwolnić, tym bardziej, że prezes ostatnio w wywiadzie mówił o utrzymaniu zatrudnienia na dotychczasowym poziomie.
Ten z Alaweastem, to jest kolejny kontrakt: prawie 5 mln z Wieliczką, dwa, czy trzy kontrakty na kilkaset tys. zł (Hong-Kong, i 700 tys. na dofinansowanie mobilnych miejsc pracy z programu UE? To co myślisz, że nie starczy im na zapłacenie pensji 30 osobom? ;)
Sytuacja spółki nie jest rewelacyjna to fakt, z drugiej strony ostatnie kontrakty na pewno podreperowały budzet.
Jutro ma być skonsolidowany raport za 2012 to może coś się dowiemy dodatkowo.
Co do zwolnień to może ktoś wie czy w spółce pracuje min Gabriel Usendiah i Marcin Hersztowski odpowiedzialni za quazara3d.
Gdyby odeszli to nie była by to zbyt dobra wiadomość - fachowców w tej branży nie jest tak łatwo znależć a akurat te dwie osoby to ważne postacie ( zwłaszcza Gabriel pracował przy wszystkich ważnych projektach),
liczę że może zostali przeniesie np do współpracy przy projektach z Alwaseat albo Saudi Aramco ( o tym dużym kontrakcie prezes mówił że ma się niedługo pojawić).
Co dzisiejszego obrotu to faktycznie zastanawia jego wielkość, biorąc pod uwagę ważny moment techniczny w jakim się znajdujemy, może to być ostatni moment na akcje po tej cenie przed wybiciem w górę.
ja bym sie tu nie doszukiwal zadnych technicznych podtekstow dzisiejszej ( i nie tylko dzisiejszej ) sesji . Absolutnie NIE !!!!
Zastanawiam sie sam nad tym dzisiejszym ruchem i jeszcze nie wiem co to było.
Ucieczka kogoś ? - zdecydowanie nie tak wygląda
Intensywna akumulacja ? - tez wygląda inaczej
Może odebranie akcji od slupow przed jakims dobrym info ? - juz predzej
Mysle ze niedlugo sie dowiemy ( domyslimy sie raczej )
Dnia 2013-03-28 o godz. 19:56 passenger napisał(a):
> Ta firma ma 35 osób, o jakich zwolnieniach grupowych
> piszesz? ;)
To nie jest kombinat z tysiącem osób załogi i
> pięciuset kierownikami i zarządzającymi ;)
Tam raczej nie
> ma kogo zwolnić, tym bardziej, że prezes ostatnio w
> wywiadzie mówił o utrzymaniu zatrudnienia na dotychczasowym
> poziomie.
Ten z Alaweastem, to jest kolejny kontrakt:
> prawie 5 mln z Wieliczką, dwa, czy trzy kontrakty na
> kilkaset tys. zł (Hong-Kong, i 700 tys. na dofinansowanie
> mobilnych miejsc pracy z programu UE? To co myślisz, że nie
> starczy im na zapłacenie pensji 30 osobom? ;)
Dzisiaj
> obroty 200tys., najwięcej od debiutu...
Drożyzna, ślepy
> jesteś, czy głupi... ?
Niepotrzebnie mnie obrażasz. Zresztą jestem przyzwyczajany. Byłem obrażany przy 6, 5, 4 i 3pln. Teraz macie niespełna 2 pln i zmieniliście swój skład całkowicie poza niereformowalnymi przypadkami.
Otóż śpieszę Ciebie poinformować,że zwolnienia grupowe mają zastosowanie w każdej firmie zatrudniającej więcej niż 20 pracowników i dotyczą zwolnień powyżej 10 pracowników w tym przypadku(do 100 pracowników).
35 wykwalifikowanych pracowników to koszt minimum.200 tys. miesięcznie i naprawdę sądzicie,że te kontrakty zdołają zapewnić należyte przychody i zyski? Nie sądzę. Zresztą dowiedzieliście się już przypadkiem,że 2 wyróżniających się pracowników odeszło. Nie dzieją się takie rzeczy w firmie prosperującej. Uwrażliwiam Was na to kochani.
Pokój i miłość oraz przede wszystkim ostrożny rozsądek w inwestycjach. Bez nieuzasadnionej euforii, proszę.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
W sumie to jest jedyny argument za tym, że coś jest nie tak. Przy takich obrotach jak wczoraj popyt powinien zasypać całkowicie podaż. Nawet jeśli tam jeszcze były jakieś ukryte zlecenia sprzedaży od JCK, to już powinni się wyczyścić (mieli zimą około 85 tys. akcji).
No chyba, że zlecenia były ustawione o wiele wcześniej automatem i zleceniodawca nie zmienił nic po ukazaniu się informacji o kontrakcie.
Ale panowie,chyba niezupełnie jest tak.Nie zapominajcie,że kurs "spadł" jedynie w dogrywce,ktoś położył pakiecik na zamknięcie,ale w trakcie sesji czyszczono niemal wszystko bez względu na ilość akcji.Poza tym w dogrywce pomimo położenia 12tys.sztuk przypomnijcie sobie jak szybko zaczęły napływać zlecenia kupna,zaczęło się od 2tys.,potem szybko zwiększyli K do 5tys.,by do przed ustanowieniem kursu dojść aż do 19tys.akcji na K,więc skończyło się na kupnie 7tys. sztuk.Więc chyba nie ma co przesadzać w tym czarnowidztwie,zwłaszcza,że dobrych informacji fundamentalnych w ostatnich tygodniach zaczyna przybywać,więc skoro kurs jeszcze nie nadążył za informacjami,to dla mnie jest to powód do korzystania z tej sytuacji,a nie powód do zmartwień. Naprawdę wolelibyście sytuację odwrotną,czyli w miarę (jeszcze ) dobry kurs,a kontraktów żadnych,co w przyszłości mogłoby spowodować dalsze straty? Bo ja wolę wersję pierwszą-jeszcze słaby kurs,ale coraz więcej dobrych wieści ze spółki... :)
pozdro
Nie śledziłem wczoraj notowań - Twój post wiele wyjaśnia. Zobaczymy na otwarciu we wtorek. Jak będzie możliwość wejścia około 2zł lub taniej, to pewnie dobiorę.
Prześledź sobie historię wczorajszych notowań,bo było ciekawie:
http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/prof/spolki/notowania?wlid=7007
w każdym razie najważniejsze,że coś się ruszyło z tymi kontraktami i choćby nie wiem jak był słaby raport roczny,to najważniejsze,że teraz kontrakty sypnęły,co wymusza poprawienie finansów z kwartału na kwartał.
Dnia 2013-03-29 o godz. 12:23 ~sunny napisał(a):
> a czy zabserwowales moze czy zlecenia kupna pojawialy sie
> w arkuszu czy wszystko szlo z ukrycia ?
Generalnie zlecenia K były ukryte,czyli wisiało na kupnie 1-2tys.akcji,a było ponad 10tys..Potem podaż zasypała kupno,to potem znowu pojawiło sie kupno1tys.,a okazało się,że było kilkakrotnie więcej.Jedynie odkryte kupno zaczęło się pojawiać oficjalnie w dogrywce-wtedy jak ktoś położył na S 12tys. po 1,90-to zaczęło się od 2tys.,potem skoczyło na 5tys.,potem na 13tys.,a na koniec na 19tys.Tyle zleceń było odkrytych,więc nie wiem,czy taka była faktyczna wielkość,bo równie dobrze mogła być jeszcze wyższa,a tylko tyle było widoczne.