przykre.
Ja kupowałem po kilkadziesiiąt tysięcy w przedziale 19-30 gr i sądze że , nie łatwo będzie Mi w najbliższych dniach uciec a jeszcze pogrąży spółkę raport Ganta który będzie prawdopodobnie tragiczny.
Myślałem że, raport Budopola będzie bardzo zły ale cztając go a później wyjaśnienia zarządu oraz info Delloite stwierdza że spółka się nie uratuje i podąży drogą innych bankrutów.
Trudno.
Najgorsze w tym wszystkim jest nasze prawo. Ten dziad minister sprawiedliwości zamiast zajmować się bzdurami powinien zrewidować kodeks handlowy. Odpowiedzialność zarządów i rad nadzorczych w praktyce nie istnieje a tymczasem wszyscy oni solidarnie powinni siedzieć w pierdlu. Polecam spisać sobie te nazwiska i jeżeli pojawią się gdziekolwiek indziej to od razu spieprzać ze spółki. Tylko tak można coś wskórać skoro ministerstwo ma wszystko w d..pie.
proszę nie tragizować....uważam ze rynek już zdyskontował te informacje teraz będzie tylko lepiej...spółka zacznie odrabiać straty,komuś chyba bardzo zależy żeby bardziej zbić kurs na pewno tak nie krzyczą posiadacze akcji...tylko ci co chcą na nich zarobić...myślę że trzeba przetrzymać jeszcze akcje...
CIEKAWE JEST CO BEDZIE JUTRO
cyt: " Grupa w okresie 12 miesięcy 2012 roku odnotowała stratę na poziomie 47 033 tys. zł. Głównym powodem tak wysokiego poziomu strat były dokonane odpisy aktualizacyjne wartość posiadanych aktywów, w szczególności objęto odpisem aktualizującym wszystkie zagrożone możliwością spłaty należności i aktywa finansowe:
- kwota odpisu aktualizującego wartość należności wyniosła 15 620 tys. zł, z czego 14 945 tys. zł dotyczyło należności od podmiotów z grupy kapitałowej Gant Development S.A. (co stanowi przeszło 95% kwoty odpisu) – szczegółowy opis znajduje się w nocie 29,
- kwota odpisu aktualizującego wartość aktywów finansowych wyniósł 27 976 tys. zł – szczegółowy opis w nocie 26."
KOLEJNY cyt: "Istnieje ryzyko, iż w przypadku braku spłat z tytułu zaległych
należności spółki z Grupy nie będą w stanie płynnie realizować kontraktów budowlanych z uwagi na brak kapitałów obrotowych".
Jak sobie wyobrażasz odrobienie strat 50 mln, przy rocznych przerobach 100mln i rentowności w dobrych czasach 7%,Weż również pod uwagę koszty komorników,windykatorów,karnych odsetek itd. Tu raczej będzie lepsza upadłośc.
Po pierwsze straty wynikają z zawiązanych rezerw więc odrobienie to pryszcz ale niestety nie zależy od spółki.
Po drugie to upadłość oznaczać będzie automatyczną upadłość Ganta bo myślisz, że co zrobi syndyk skoro budopol ma taki szeroki portfel super obligacji ;-)
Drodzy akcjonariusze, tak jak mówiłem. Jeżeli to dobrze rozegracie, to być może pieniędzy nie odzyskacie, ale sporo osób możecie zobaczyć tam gdzie być powinni. Powodzenia. Jak by co to chętnie się dołączę - tak dla zasady. Ilość akcji jakie posiadam jest jednak symboliczna.