11.03. Warszawa (PAP) - GTC miało w IV kwartale 2012 roku 71,9 mln euro straty netto przypadającej akcjonariuszom jednostki dominującej, wobec blisko 112 mln euro straty rok wcześniej - wynika z wyliczeń PAP. Wynik był gorszy od konsensusu, który zakładał 33,6 mln euro straty netto.
Strata operacyjna grupy wyniosła 63,75 mln euro, podczas gdy rok wcześniej spółka miała ok. 16 mln euro zysku EBIT. Średnia prognoz ankietowanych przez PAP analityków mówiła o 13,3 mln euro straty operacyjnej.
Przychody grupy wyniosły 34 mln euro wobec 37 mln euro przed rokiem. Konsensus zakładał sprzedaż na poziomie 37 mln euro.
Odpis aktualizujący wartość aktywów w IV kwartale 2012 r. wyniósł minus 75,6 mln euro.
Po czterech kwartałach 2012 r. strata netto dewelopera, przypadająca akcjonariuszom jednostki dominującej, wyniosła 96 mln euro, strata operacyjna sięgnęła 51,3 mln euro, a przychody wyniosły 147,6 mln euro.
Od początku roku odpis aktualizujący wartość aktywów wyniósł minus 114,7 mln euro. Strata wynika głównie z kryzysu strefy euro, który miał wpływ na spadek oczekiwanego poziomu czynszów oraz wzrost stóp kapitalizacji, głównie w Bułgarii, Rumunii i Chorwacji.
Jak podało GTC w komunikacie, przychody z wynajmu oraz z tytułu usług wyniosły w 2012 r. 129 mln euro (podobnie jak rok wcześniej), pomimo sprzedaży Galerii Mokotów w sierpniu 2011 r. oraz Platinium Business Park I-IV w październiku 2012 r.
"Ograniczenie przychodów będące wynikiem sprzedaży Galerii Mokotów oraz Platinium Business Park I-IV, zostało częściowo skompensowane dzięki przychodom generowanym przez nowo ukończone obiekty oraz zwiększony ogólny poziom wynajęcia" - podano.
Na dzień 31 grudnia 2012 r., ukończone budynki GTC były wynajęte w 91 proc. Marża na wynajmie w 2012 r. wyniosła 70 proc. (wobec 72 proc. w 2011 r.)
Przychody ze sprzedaży mieszkań spadły w zeszłym roku do 19 mln euro (z 25 mln euro w 2011 r.), co wynikało głównie ze spowolnienia sprzedaży mieszkań w Rumunii, wynikającego z niesprzyjających warunków ekonomicznych w tym kraju.
Zysk brutto z działalności operacyjnej w 2012 r. wyniósł 90 mln euro, w porównaniu do 95 mln euro w 2011 r. Jak poinformował deweloper, spadek ten był głównie wynikiem słabszej sprzedaży mieszkań.
Koszty sprzedaży zmniejszyły się o 45 proc. w porównaniu rok do roku i wyniosły 4 mln euro.
"Było to rezultatem ograniczenia wydatków marketingowych, co z kolei było możliwe dzięki lepszemu ogólnemu wskaźnikowi wynajęcia oraz zakończeniu procesu wynajmu nowo ukończonych inwestycji, jak również dzięki sprzedaży Galerii Mokotów" - czytamy w komunikacie.
Koszty administracyjne, wyłączając koszty związane z emisją nowych akcji, zmniejszyły się do 14 mln euro (24 mln euro w 2011 r.). Obniżenie kosztów administracyjnych wynikało przede wszystkim z wprowadzonych działań optymalizujących oraz faktu, że rok wcześniej część kosztów administracyjnych była związana ze sprzedażą Galerii Mokotów.
Koszty finansowe zmniejszyły się w 2012 r. do 72 mln euro.
"Wpływ na to miał przede wszystkim spadek odsetek związanych ze zobowiązaniami finansowymi (o 5 mln euro), jak również zmiana realnej wartości instrumentów zabezpieczających, wynikająca z ich nieefektywności w skutek przedłużenia terminu zapadalności oraz wykupienia obligacji" - podało GTC.
Strata netto w 2012 r. wyniosła 132 mln euro, na co wpływ miała przede wszystkim strata na wycenie portfela nieruchomości inwestycyjnych oraz odpisy związane z projektami mieszkaniowymi.
Wartość nieruchomości inwestycyjnych na koniec 2012 r. kształtowała się na poziomie 1,811 mld euro (włączając aktywa przeznaczone na sprzedaż w wysokości 42 mln euro).
Wskaźnik LTV zmniejszył się w 2012 r. do poziomu 53 proc. z 60 proc. w 2011 r.
Przepływy gotówkowe z działalności operacyjnej, po spłacie odsetek oraz jednorazowych płatnościach związanych z ustanowieniem zabezpieczeń, wyniosły 21 mln euro, tyle samo co rok wcześniej.
"W 2013 rok wchodzimy silniejsi, a naszym celem jest dalsze zwiększanie płynności i zmniejszanie zadłużenia, co umożliwi nam wypełnianie zobowiązań finansowych oraz zapewni finansowanie nowych inwestycji. Są wśród nich trzy centra handlowe - dwa w Warszawie oraz jedno w Belgradzie, jak również budynek biurowy w Bukareszcie" - skomentował, cytowany w komunikacie prasowym Alain Ickovics, przewodniczący rady nadzorczej.
W Galerii Wilanów docelowo znajdzie się ok. 76.500 m kw. powierzchni handlowej do wynajęcia netto. W pierwszej fazie projektu powstanie 60.000 m kw. powierzchni do wynajęcia netto, a koszt jej realizacji szacowany jest na 160 mln euro. Jak poinformowano w komunikacie, projekt jest obecnie w fazie zaawansowanych przygotowań, a jego realizacja rozpocznie się niezwłocznie po uzyskaniu wszystkich niezbędnych pozwoleń.
W centrum handlowo-rozrywkowym na Białołęce znajdzie się ok. 60.000 m kw. powierzchni do wynajęcia netto, przy czym spółka rozważa możliwość realizacji projektu w dwóch fazach (45.000 oraz 15.000 m kw.). Koszt inwestycji szacowany jest na ok. 160 mln euro.
GTC podało, że w zależności od sytuacji rynkowej, rozważa realizację nowych projektów: centrum handlowego w Belgradzie o powierzchni 32.000 m kw. (z możliwością rozbudowy o kolejne 13.000 m kw.), jak również budynku biurowego w Bukareszcie o powierzchni najmu 32.000 m kw.
GTC obecnie aktywnie działa w Polsce, na Węgrzech, w Czechach, Rumunii, Serbii, Chorwacji, Słowacji, Bułgarii, Rosji i na Ukrainie. Grupa buduje i zarządza gotowymi inwestycjami w trzech kluczowych sektorach rynku nieruchomości: budynków biurowych i centrów handlowych na wynajem oraz lokali mieszkaniowych na sprzedaż. (PAP)
no cóż, spodziewałem się troszkę lepszych wyników
teraz mądre głowy z fundów muszą to przetrawić i podjąć decyzje co dalej
cieszy zmniejszenie kosztów administracyjnych i sprzedaży
a ten fragment jest najlepszy :
"Na dzień 31 grudnia 2012 r., ukończone budynki GTC były wynajęte w 91 proc. Marża na wynajmie w 2012 r. wyniosła 70 proc. (wobec 72 proc. w 2011 r.) "
Też liczyłem na lepsze wyniki ale po reakcji widzę, że kto kupował pod wyniki to wyszedł końcem zeszłego tygodnia.
Po wynikach gorszych od wszelkich konsensusów spodziewałbym się znacznie gorszego otwarcia i raczej czarnej świeczki podczas gdy obserwujemy raczej względny spokój. Sam rozważałem wyjście na otwarciu i ewentualnie późniejsze dobranie niżej ale ostatecznie zrezygnowałem. Zostaję z otwartą pozycją.
Sesja się jeszcze nie skończyła, ale jak na razie powiedziałbym, że zostali długoterminowi... co myślicie?
Patrzalem na to technicznie wczesniej i mimo pozytywnego w kontekscie wyników początku - niepokoiła mnie luka która się stworzyła.
Teraz powoli możemy o niej zapomnieć. Jeżeli zamkniemy sie na 8.11 to uznam tą sesję za sukces, a jakbyśmy wskoczyli na minimum 8,18 to powiedziałbym, że w tym tygodniu zobaczymy jeszcze atak na 8,5 :)
ja te wyniki odbieram bardzo pozytywnie. spółka cały czas redukuje straty. prowadzi bardzo ciekawe inwestycje a jeszcze ciekawsze ma w niedługim czasie rozpocząć. zobaczcie co sie dzieje na giełdzie kurs nie spada a wrecz przeciwnie. nie zdziwił bym siejak bysmy na koniec dnia zakonczyli na +
świete słowa Robert która spółka po zlych danych zachowuje sie tak jak widzimy na gtc. ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. dzisiejsze zamkniecie pokaze co bedziemy w kolejnych sesjach obserwowac na gtc. jesli dzis pojdzie sesja na plus to nie bedzie paniki i ludzie myslacy zrozumieja ze faktycznie ta spółka ma perspektywy wzrostów.
jeżeli nie będzie paniki - rynek uzna, że spółka najgorsze ma za sobą posiadane aktywa się urealniły i dostosowały o wyceny rynkowej
jak by nie liczyć to jednak o 600 baniek lepszy wynik niż ten z 2011r. ale to tak tylko na marginesie (strata jest jednak potężna) ale to było, ważne jest to co będzie..
sukcesem jest niewątpliwie to, że przynajmniej udało się domknąć lukę i podaż nie jest zbyt agresywna - nie chce spadać, , to może będzie rosnąć ?
ważne jak zachowa się Wig20 i gdzie chcą zrobić rozliczenie
Mwig40 praktycznie domknął lukę z sierpnia 2011 (mały krach) a Swig80 już to zrobił wcześniej początkiem roku - widać wyraźnie,że średniaki chcą na północ - a duże spółki grubas trzyma i nie puszcza ;-)
zresztą przy tych stopach % .................... - tylko giełda :-)
Ludziska nie sprzedawać tanio. siedze juz troche w temacie GTC i czuje co bedzie sie dziac. zobaczcie co jest dzis na szerokim ogulnie zecz biorac kicha a gtc jak nam sie zachowuje :-) ludziska odbieraja wyniki pozytywnie nie robia paniki.
Kto by sie spodziewał :) teraz pozostaje spokojne czekanie na 8,5 a jak opór pęknie to zrobi sie dopiero ciekawie. Podejrzewam, że już nie będzie w najbliższym czasie okazji dobrać poniżej 8 (chyba, że odbijemy się od 8,5)
No i co mili państwo sądzicie o zamknięciu. Nic wam to nie daje do myślenia? taniej juz nie bedzie. Ludziska zrozumcie ze ta firma naprawde ma perspektywy.
Sesja faktycznie ciekawa,zamkniecie też dobre,tylko obrót troszke mały ale dzisiaj generalnie obrót na szerokim był cieniutki.Papier ten w cenie poniżej 10zł jest bardzo atrakcyjną ofertą.W przyszłym roku dostaniecie za niego 100% więcej.
świetna sesja wczoraj i niezłe dzisiaj otwarcie (neutralne) cień od dołu juz ktoś zrobił.. pierwszy opór to 8,25 sszeroki rynek chyba zawraca na północ :)
Ja jestem tutaj na dłuższy termin i chociaż juz jestem na blisko 10% plusie nie oddam ponizej 10zeta,na gierke jedno-dwu godzinną/sesyjna mam inne spółki.
Co sie dzieje :-) ja juz nie nadązam i to jest własnie urok GTC jak sie kisi to sie kisi ale jak juz odpali to tak na miodzio. z drugiej strony takie duze wzrosty na jednej sesji to tez nie dobrze bo do gry wejdzie spekóła czyli gracze typu Ania /2% w gore i wysiada z pociagu/ a ta spóła ma jeszcze w marcu osiagnac zgodnie z tym co pisałem 12-13 zł. i powoli staje sie to realne. faktycznie jest opor na 8,50 jesli wiezyc wykresom ale moje zdanie jest takie ze wykresy wiecie gdzie sie nadaja. brzydko nie bede pisał bo mi posta wytna :-) wieksza siła od wykresu jest prawo podazy i popytu :-)
Nie podoba mi sie jedynie ciągle mały wolumen jak na taki ruch. Z jednej strony trochę to pokazuje o słabej mobilizacji podaży ale z drugiej strony pokonanie oporu 8,50 nie koniecznie będzie takie trwałe. Jeżeli nie będzie dziś jakiejś drugiej fali i skończymy nieznacznie powyżej 8,5 tak jak się meczymy od jakiegoś czasu to spodziewałbym się jeszcze w tym tygodniu jakiegoś gwałtownego ruchu korekcyjnego - może z powrotem na 8,15 - 8,20.
Niemnien nie wydaje mi sie żeby były jeszcze nadzieje na kupno poniżej 8...
Nie wiem czy nie bedzie jutro korekty ... malej ...
Bardzo wazne opory zostaly dzisiaj przelamane lacznie z EMA dla 50 sesji.
Jednakze duzo akcji poszlo na zakonczenie. Zobaczymy jaki to bedzie mialo wplyw na jutrzejsze otwarcie.
Takie jest moje zdanie.
Co by nie bylo to chcialbym zaznaczyc ze pisalem na tym forum w piatek ze wyniki moga nie byc za fajne ale suma sumarum nie odbije sie to negatywnie na kursie.
I co ludziska chyba niema na co narzekac bo i wzrosty solidne i wolumen nie najgorszy. ja co prawda jestem zwolennikiem powolnych wzrostów ale nie powiem zebym po dzisiejszej sesji nie był optymistycznie nastawiony do kolejnych. A i psełdo Analitycy /ci co potrafia przewidziec co bedzie sie działo danego dnia ale dopiero po zamknieciu sesji/ tez troszke pomagaja wzrostom. przewiduje ze jutro kontynuacja wzrostów. moze juz nie tak duza jak dzis ale spokojnie bedziemy dochodzic do 9 zeta. dzisiejszy komunikat KBC tez wprowadzi troche spokoju i optymizmu w najblizszych sesjach. mam nadzieje ze swoimi opiniami przekonałem pare osób ze ta spółka naprawdeda zarobic i ze cierpliwi beda nagrodzeni. ostatnio nie widziałem tu Ani czyzby zmieniła spółkę czytaj nie zdązyła wsiąść do pociągu :-) i teraz rozsiewa panike na innych forach. To nawet i dobrze grunt to spokuj :-) Pieniazki nie lubia rosnac jak sie non stopo nich gada.
Dnia 2013-03-12 o godz. 19:05 ~RobertGTC napisał(a):
> I co ludziska chyba niema na co narzekac bo i wzrosty
> solidne i wolumen nie najgorszy. ja co prawda jestem
> zwolennikiem powolnych wzrostów ale nie powiem zebym po
> dzisiejszej sesji nie był optymistycznie nastawiony do
> kolejnych. A i psełdo Analitycy /ci co potrafia przewidziec
> co bedzie sie działo danego dnia ale dopiero po zamknieciu
> sesji/ tez troszke pomagaja wzrostom. przewiduje ze jutro
> kontynuacja wzrostów. moze juz nie tak duza jak dzis ale
> spokojnie bedziemy dochodzic do 9 zeta. dzisiejszy
> komunikat KBC tez wprowadzi troche spokoju i optymizmu w
> najblizszych sesjach. mam nadzieje ze swoimi opiniami
> przekonałem pare osób ze ta spółka naprawdeda zarobic i ze
> cierpliwi beda nagrodzeni. ostatnio nie widziałem tu Ani
> czyzby zmieniła spółkę czytaj nie zdązyła wsiąść do pociągu
> :-) i teraz rozsiewa panike na innych forach. To nawet i
> dobrze grunt to spokuj :-) Pieniazki nie lubia rosnac jak
> sie non stopo nich gada.
o czym ty bredzisz spadek z ostatnich lat z 26 zł na 5,20 zł a teraz zachwyt przy 8-9 zł dobrze bedzie dopiero jak się ustabilizuje w okolicach 20 zł
Dnia 2013-03-13 o godz. 08:45 ~SKIN napisał(a):
> Madrzejszy ci mowi ,ze jak chcesz zarobic ,to bierz dzis ,a
> nie jak dbedzie po 20 wiec sluchaj i nie obrazaj cwoku
po 20 to ja ci cwoku chce oddac , bralem duzo nizej jak brak ci kultury to nie pisz na tym forum
Analitycy KBC Securities podwyższyli cenę docelową akcji Globe Trade Center (GTC) do 9,65 zł z 7,95 zł i jednocześnie podwyższyli rekomendację dla spółki do "kupuj" z "trzymaj", wynika z raportu datowanego na 12 marca.
W dniu wydania rekomendacji kurs wynosił 8,25 zł, zaś w czwartek ok. godz 14:30 za jedną akcję spółki płacono 8,61 zł, co oznacza wzrost o 4,36% względem ostatniego zamknięcia.
Zdaniem analityków, obecnie jest dobry okres na wejście w akcje GTC, zwłaszcza dzięki dobrym prognozom na 2013 r. po względnie słabym IV kw. 2012 r. Według szacunków KBC, Globe Trade Center osiągnie 39,5 mln zł zysku netto w 2013 r. przy przychodach rzędu 148,5 mln zł.
-----------------------
luka startu na GTC
a na rynku umocnienie złotówki (teraz ruch powrotny bo się lekko posypało na konikach na S&P i DAX ) - wchodzą rekiny -------> czas na rynki wschodzące
Obrót zdecydowanie za niski ale to głównie z powodu braku chętnych do sprzedaży.Kupcy zaś chcą nabyć jak najtaniej.Myślę że przed atakiem na 9zeta troszke się pokisimy(nawet lepiej żeby tak było),korekty są wskazane jak najbardziej.Jednak kto ma kase wolna zachęcam do dokupowania papieru.Cena poniżej 10zeta jest naprawde okazyjną.Laptopa mozna zamknąć(kto nie ma nerwów na wodzy)i otworzyć za kilka miesięcy.W perspektywie roku cena będzie podwojona.
A ja jestem troszkę zniesmaczony.rano ponad 3% a koniec tylko 1,3%. Czemu niby każdy tu gada że za niedługo będzie 10 zł? Nagle gtc się obudzi? Tu siedzą ludzie co ma akcje z 2010r za 15 i 20 zł.to są tyły
Sesja świetna dla Gietka,nie ma kto sprzedawać i to jest najważniejsze przy obecnym maraźmie na wig20.Przed nami kilka spokojnych sesji,troche w góre a troche sie skorekci.Groszołapcy też muszą coś zarobić(co tam u Ani?).Kto chce zarobić to radze trzymać papier a kto ma kase dobierać.Ja aktualnie już nie dobieram ale jak grosz wpadnie z eurocashu(czekam na 55zeta myśle że to juz jutro?)to dokupie jeszcze pare kilo.
szczeze mówiąc myslałem ze na fixie wyjdziemy na zero albo nawet troche pod kreska patrzac na to oczywiscie co działo sie w drugiej połowie sesji. ja osobiscie jesli nie patrzec na obroty jestem zwolennikiem powolnych wzrostów. a ten dzisiejszy bardzo mi sie podobał. i mysle ze jutro bedzie podobnie. a zobacz sobie co dzieje sie na szerokim