• co sądzicie? Autor: ~tomi [46.76.44.*]
    Mam trochę tego papiera ale muszę przynać że moje zdanie na temat listu od GMK wydaje się coraz bardziej mydleniem oczu.
    1. dlaczego GMK jeszcze nie weszło, skoro to taki swietny biznes (przy BGE nie zastanawiali sie pół roku)
    2. dgt to mała frma wiec co tu długo ustalać? (prezes tak zapewnia ze ustalenia trwają)
    3. brak informacji odnosnie drugiej umowy (miala byc na przelomie 2012/2013, ostatnio podali ze będzie na przelomie luty/marzec) a tu milczenie owiec
    4. obligacje Globala (temat na 2014 rok), niby jeszcze rok ale to szybko zleci i moze sie okazać ze 14 mln przeleci kolo nosa i obecna zanizona wycena okaze sie akurat lub zawyzona

Podzielcie sie uwagami tylko szczerze i tez bez mydlenia oczu.
    pozdrawiam
  • Re: co sądzicie? Autor: ~Bernard [79.185.155.*]
    Jako, że nie mam ochoty znowu słuchać, że jestem naganiaczem, zaznaczam, że to tylko moja opinia:
    1. Czas na rozpoczęcie działa podali na 1 połowę 2013 roku, taki inwestor jak GMK ma swoje strategie, nie może wyjść ze spółki w ciągu dnia/tygodnia, więc muszą rozważyć każdy krok dużo dokładniej niż my. To po pierwsze, po drugie zauważ po jakim kursie wchodzili do BGE. Dlatego właśnie sądzę, że nie pójdziemy w górę zanim nie spadniemy do tych 5 groszy.
    2. Pytanie chyba nie do nas :) Ale spójrz na to z innej strony: nie wiem jak Tobie, ale mi decyzja o kupnie np. Getinu czy Pgnig-u w przeszłości przyszła o wiele prościej niż Digate. Im mniejsza spółka i mniejsza pieniądze (kapitał) tym paradoksalnie większe ryzyko, więc tym więcej trzeba mieć pewności odnośnie tego, w co się wchodzi.
    3. Możesz wysłać do nich pytanie, odpowiadają. Myślę, że pojawi się następnym raporcie miesięcznym, najdalej w kwartalnym.
    4. 5 letnie obligacje objęte w 2012, więc zapadalność 2017, a przez ten czas spółka musi sobie radzić. Pieniądze zamrożone, raczej traktowałbym je jako dobrą możliwość rozwoju na przyszłość (Obecnie w żaden sposób na siebie nie pracują, a spółka i tak generuje zyski)

Dla równowagi: myślę, że obligacje Globala to spore ryzyko, ale każdy, kto chce inwestować musi samodzielnie je oceniać. Ja uważam, że możliwości rozwoju są od niego większe, dlatego włożyłem tu odpowiednią kwotę i liczę się z tym, że może minąć sporo czasu zanim inwestycja się zwróci.
    A przy okazji: odrobinę pewności inwestorskiej by nie zaszkodziło :)
  • Re: co sądzicie? Autor: dark7 [87.207.23.*]
    Bernard to zrobiłeś już zakupy czy czekasz na te 5gr ? :)
    Ja tam nie czekam, swoje juz kupiłem , jak spadnie do 8gr to w/g mnie będzie cud
    najwyżej powychodzę z innych akcji i jeszcze wtedy dokupię :)
    Co do meritum , to aktualna cena jest jakby nic z planów GMK miało nie wypalić więc aż takiego zagrożenia ewentualną zwałą brak lub jest minimalne. Ludzie dalej po prostu pamietają wcześniejsze obietnice skupu akcji itd. choć to już inna spółka dlatego cenę mamy jaką widać. Jak już sprawa będzie jasna to kurs na pewno nie zatrzyma się tak szybko bo te niby "batony" po 200, 300 k to będą znikać jak świeże bułeczki, teraz taki wieeeelki baton 200k kosztuje "aż" 20k zł ;) to chyba aż taki problem nie jest.
  • Re: co sądzicie? Autor: ~blee [178.183.164.*]
    Co nie zmienia faktu, że najprostsza, jednozdaniowa informacja w stylu "Global na bieżąco obsługuje obligacje", znacznie uspokoiłaby wielu akcjonariuszy.
  • Re: co sądzicie? Autor: ~Eddi Cantor [89.71.77.*]
    moim zdaniem tak pisałem wcześniej, też wydaje mi się ze ty jest jakaś ściema albo chociaż brak informacji i komunikacji. Dlaczego ktoś mam zainwestować 1mln w małą spółkę z Torunia, Jest tysiąc innych no ale...

ja cały czas czekam nie kupuje ( może źle na tym wyjdę ) bo uważam że spadnie do 7-8 gr

Eddi Cantor
  • Re: co sądzicie? Autor: ~Bernard [83.28.173.*]
    Kupiłem po 17 gr, więc kilka groszy taniej mi się nie opłaca wchodzić, może po 7-8 coś złapię- ale nie obiecuję :)

Możecie do nich napisać, ja nie wiem jaki jest termin spłat rat od obligacji więc tu się nie wypowiadam, zarząd ogranicza się do stwierdzenia, że w ich ocenie nie istnieje na chwile obecną żadna przeslanka, by cokolwiek z obligacjami poszło nie po ich mysli.

Co do jednego się zgadzamy, jeśli wpadnie bardzo dobra informacja (moim zdaniem kwestia czasu) to kurs poleci w górę i to wysooooooko.
    Pozdro Wam! :)
    OK Eddi, może i spadnie , raptem wtedy będziesz miał 2gr lepsza cenę ( bo ja akurat skupowałem trochę po 10gr) a przecież nie kupisz po 7gr aby sprzedać po 12gr bo doskonale wiesz że te 30 pare gr co ostatnio było to tylko przedsmak tego co będzie jak się ta sprawa dobrze ułoży.
  • Re: co sądzicie? Autor: ~Bernard [178.42.201.*]
    Ja się z nim zgadzam, każdy grosz przy takiej cenie ma bardzo duże znaczenie, a widać, że bez informacji to nigdzie nie ruszymy, bo popyt nie ma jaj :) Choć gdybym nie miał teraz, to bym kupił małą ilość i czekał aż spadnie żeby uśrednić, jak robię teraz.
    Jeszcze jedno Eddi, mówisz, że nie ma sensu inwestować w taką spółeczkę z małą kapitalizacją itp skoro jest tyle innych. Ok, ale pokaż mi inną firmę, która miałaby podobną wycenę przy niegorszych prognozach i perspektywach rozwoju. Ze świecą szukać, sam kilka znalazłem, ale rzadkie to.
    nie pisałem że to nie ma sensu, tylko zasanawiam się po co ktoś inwestuje taką kasę w taką spółkę

a powiem Wam że jak zobyłem ich zdjecia na face to jestem lekko zaniepokojony

ale dalej ta firma jest pod szczególna moją kontrolą i ją kupie pytanie tylko po ile
    Bernard ja nie twierdzę że każdy grosz tutaj nie ma znaczenia bo procentowo to ma bardzo duże , chodziło mi tylko o to że to co chcialem to już kupiłem po 10gr żeby nie przegapić jak się ruszy. Jeżeli jednak spadnie do 8 czy 7 gr to z chęcią będę dokupował bo wtedy będzie super promocja. Pewnie 100% portfela bym się bał tutaj trzymać ale jak spadnie aż tak to może się skuszę na 70-80% na krótko żeby to wywalić przy 12-15gr :)
  • Re: co sądzicie? Autor: ~sl [176.97.26.*]
    Tez mi wychodzi ze rajd w dol powinien sie zakonczyc na 7 - 8 groszach. Po 7 pewnie sie kupic nie da, ale po 8 zapewne bedzie troche chetnych do skubniecia...
    Jest tylko jeden problem na rynku, jak wszyscy czegoś chcą to przeważnie tego nie ma :) Dlatego ja wole nie czekać na to co bym chciał tylko szacuje szanse i ryzyko i kupuję na różnych poziomach , sprzedaję zresztą też :) Tutaj wszystkim wychodzi te 7-8 gr więc albo będzie 4-5 ;) albo poniżej 10gr nie zejdzie i będziecie łapać po 15-18 jak ruszy :)Tylko wtedy jest dylemat czy to nie podpucha i sie nie cofnie a czas na zastanowienie i przemyślenia jest tutaj drogi. Ja niestety nie mam czasu siedzieć od 9 do 17:30 i wpatrywać się w monitor czy to już ..... :)
    I dlatego trzeba przeanalizować sytuacje, wyliczyć po ile opłaca się wchodzić, ustawić się i czekać. Nie ma sensu codziennie wymyślać nowej genialnej strategii kupna/sprzedaży. Ja czekam na swoje 5-6 max 7 groszy, a jak się nie uda dokupić to trudno, robienie czegokolwiek na siłę i bez przekonania na giełdzie źle się kończy. Wam wychodzi 7-8 groszy więc liczę, że się mylicie i dokupię drugie tyle.

Zaś a'propos zdjęć na fb o których wspomniał Eddi- mnie jakoś bawią, ekipa nie sili się na bycie rekinami biznesowymi, tylko robi swoje. To właśnie jest prawdziwy biznes, a nie białe kołnierzyki, gotowe zlicytować babcię za 5 dolców ;) I właśnie- skoro taka mała spółka przyciąga zainteresowanie GMK to znaczy, że ma potencjał.
    a co powiecie o GMK i BGE ?
    bo od kiedy oficjalnie weszli do spółki akcję lecą w dół

pewnie zaraz padnie teoria o tym że rosły jak się rynek dowiedział że GMK wchodzi do spółki ale tutaj też jest taka wiadomość a kurs nie leci w górę
    W tym wypadku Eddi po prostu się mylisz

Nie deklaracja, a fakt wejścia GMK w BGE nastąpił 10 sierpnia 2012, tego dnia ukazał się raport.
    To, że nie umieją tego wstawić na swoją stronę to już inna kwestia. Jeżeli nie wierzysz to poszukaj sam.

Potem zobacz historię spółki od 10 sierpnia i się zastanów- od tego dnia kurs nigdy już nie wrócił do dawnego poziomu, a to był tylko początek zakupów GMK, zaledwie milion akcji.

Pare miesięcy później mieli już >60% przy kursie grubo ponad 2 zł. Zaczęło spadać po słabych wynikach i jak GMK zrobiło przerwę w przejęciach.
  • Re: co sądzicie? Autor: ~dg [87.205.241.*]
    o czym tu mowa , jak GMK wchodziło w BGE akcje były po ,srednio 0.10,sporo poszły w góre , teraz są po 0,78 , to zle. Digate jest firmą innowacyjną , duży potencjał i perspektywy, pomyśleć
  • Re: co sądzicie? Autor: ~Nie rekin [178.182.127.*]
    Panowie piszecie cały czas o tym GMK, a ja jako początkujący chce Was zapytać cóż to za podmiot? Kto za tym stoi? W necie nic nie moge znaleść, a tu taka radość jakby to był wehikuł Kulczyka lub co najmniej Solorza.
    Prosze napiszcie ktory z "wielkich" za tym stoi? Bo według mnie (ale powtarzam jestem niedoswiadczony) tu nie ma żadnego dużego biznesu tylko ściema za 20 tys pln:-(
    dokłądnie, nic w necie ciekawego na ich temat nie ma. Dlatego wydaje się to jeszcze bardziej dziwne. Jak dla mnie to wygląda na spółke która wchodzi jak spekulacyjnie w małe spółeczki wywala kurs w górę i spada.

Poza tym że zainwestowali ponad 2mln zł w BGE to ja nic na ich temat nie wiem

przychylam się do prośby kolegi, napiszcie jak coś wiecie
  • Re: co sądzicie? Autor: ~dd [77.255.255.*]

Autor: wnp.pl (JM) | 08-03-2013 08:27
    Zgodnie z prognozami, dynamika wzrostu IT na świecie uplasuje się na poziomie 3,8 proc. – przekonuje Sebastian Jakubiak, wiceprezes zarządu i dyrektor pionu rozwiązań biznesowych w S&T Services Polska. - Wszystko wskazuje na to, że w Polsce wskaźnik ten będzie jeszcze wyższy. Nasz rozmówca podkreśla, że rok 2013 zapowiada się jako niezwykle interesujący okres dla polskiego sektora IT. - Jak pokazały ubiegłoroczne trendy, nawet w niepewnej sytuacji gospodarczej branża nowych technologii jest dostawcą rozwiązań, które w istotny sposób pomagają przedsiębiorcom w zachowaniu przewagi konkurencyjnej – mówi Sebastian Jakubiak. - Nadchodzące miesiące będą również czasem stymulującym innowacyjność, sytuacja rynkowa zachęca do poszukiwania nowych pomysłów i rozwiązań, które są w stanie odpowiadać na zmieniające się potrzeby konsumentów.
  • Re: co sądzicie? Autor: ~bob [77.253.96.*]
    da się zauważyć że po 0.10 , przemieliło się sporo papieru, cóż to może znaczyć. Osobiście uważam że ktoś umiejętnie dobiera
  • Re: co sądzicie? Autor: ~sl [176.97.26.*]
    Nie sądzę zeby mozna bylo mowic o duzym wolumenie, poki co raczej o bardzo małym i tak powinno w tym momencie teoretycznie byc. Aczkolwiek 10 groszy wydaje sie byc idealnym punktem rownowagi, taniej nikt nie chce sprzedawac, a drozej kupowac. Czyzby to był poziom konsolidacji ? Teraz albo kilka dni meczenia kursu miedzy 9 a 11 albo ...zejscie jeszcze raz na 8 gr ? Ale w tym drugim wypadku trzebay sypnąc po 9gr, a chyba nie do tego koszczyczka co trzeba by wpadło, przynajmniej czesciowo ;)
    Przyznawac sie kto sie ustawił po 0.09 !
[x]
DIGATE -14,29% 0,01 2014-07-01 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.